Úterý 15. listopadu 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Věra Kovářová)

34.
Vládní návrh zákona o zvláštních způsobech hlasování
ve volbě prezidenta republiky v roce 2023
/sněmovní tisk 334/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede pan ministr školství Vladimír Balaš místo pana ministra Rakušana, který je řádně omluven. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Vladimír Balaš: Děkuji, paní předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych uvedl vládní návrh zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbě prezidenta republiky v roce 2023. Na základě zkušeností z předchozích let s konáním voleb v době epidemie onemocněním covid-19 byla diskutována opodstatněnost překážky výkonu aktivního volebního práva v případě omezení voliče na osobní svobodě z důvodu ochrany veřejného zdraví. Z tohoto důvodu Ministerstvo vnitra intenzivně pracuje na komplexní právní úpravě výkonu volebního práva voliči omezenými na osobní svobodě z důvodu ochrany před šířením všech infekčních onemocnění. Připravovaný návrh je třeba tedy důkladně projednat se všemi dotčenými subjekty a orgány, neboť charakteristiky některých infekčních onemocnění vyžadují rozsáhlejší bezpečnostní opatření, než jaká postačovala u onemocnění covid-19. I z tohoto důvodu se počítá s klíčovou rolí Hasičského záchranného sboru. Důkladná příprava této komplexní právní úpravy je časově náročná, a tak zákon nebude k dispozici na lednovou volbu prezidenta republiky.

Zároveň se však domníváme, že pro volbu prezidenta republiky je nezbytné umožnit alespoň voličům omezeným na osobní svobodě z důvodu ochrany veřejného zdraví před onemocněním covid-19 hlasovat. Těchto voličů totiž může být řádově až stonásobně více než těch s jinými infekčními nemocemi, přičemž se již v předchozích letech osvědčily způsoby hlasování, které jejich bezpečnou účast ve volbách umožňují. Na rozdíl od zářijových komunálních voleb probíhá volba prezidenta republiky v jednom volebním obvodu, kterým je celá Česká republika, tudíž je jednodušší hlasování zvláštními způsoby zorganizovat.

Nynější návrh by měl být posledním jednorázovým zákonem přijímaným pro účely voleb v reakci na epidemii covid-19. Pro další řádné volby by již měl být k dispozici připravovaný obecný předpis. Tento návrh zákona počítá se stejnými zvláštními způsoby hlasování jako v letech 2020 a 2021, to je hlasování u volebního stanoviště, takzvaný drive-in, hlasování při uzavřeném pobytovém zařízení a hlasování do zvláštní přenosné volební schránky.

Použití zvláštních způsobů hlasování na rozdíl od předchozích let není podmíněno trváním nouzového nebo obdobného stavu. Pro aplikaci zákona postačí, aby nabyl účinnosti nejpozději 16. den před prvním dnem volby prezidenta republiky, tedy 27. prosince 2022. S ohledem na naléhavost celé této záležitosti si proto dovoluji požádat Poslaneckou sněmovnu, aby návrh zákona schválila již v prvním čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, poslanec Radek Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Chci pochválit pana ministra, že přiblížil poměrně lidským slovníkem a stručně, o co v tom zákoně jde. Podstatné je, že tato úprava v podstatě vychází z těch způsobů, které byly už v roce 2020 a 2021 uzákoněny pro krajské a senátní volby. Podstatné je, že k tomu došlo na základě nějaké širší diskuse, kdy byla svolána - na základě nejenom tedy odborné diskuse, ale i té politické - kdy pracovala pracovní skupina při Ministerstvu vnitra, ke které byla přizvána i opozice, kde se zvolily jednotlivé způsoby hlasování.

Jediný zásadní rozdíl asi opravdu bude ten, že už to budou mít na starosti hasiči, a ne Armáda České republiky. To je asi to nejviditelnější, co občané pocítí. Ty volby se nám tímto způsobem osvědčily.

Nad rámec toho, co tady má zpravodaj říkat - možná si pak vezmu faktickou poznámku - je to trochu smutné čtení, že v rámci komunálních voleb jsme neměli stejnou možnost, jako nám teď předkládá ministerstvo u voleb prezidentských. Já si možná nechám tedy ten zbytek do řádného příspěvku.

Nezaznamenal jsem ani to, že by některý z poslaneckých klubů nebo skupina poslanců chtěli tento zákon vetovat. My si uvědomujeme, že je široká společenská poptávka po tom, aby i ti lidé, kteří onemocní covidem a mají být v izolaci, mohli realizovat svoje volební právo.

Takže tolik ze strany mé jako zpravodaje, budu ještě kratší a ještě stručnější než pan ministr. Těším se na rozpravu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane zpravodaji. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásila paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, já bych jenom chtěla vystoupit se stanoviskem poslaneckého klubu hnutí ANO. My v žádném případě nebudeme vetovat devadesátku. Podporujeme návrh tohoto zákona, aby bylo možné hlasovat na volebních stanovištích z důvodu onemocnění covidem, ale musíme tady z tohoto místa znovu kriticky říci, že nám velmi vadí, že v tomto roce - protože se konaly komunální a senátní volby - nebylo možné hlasovat tímto způsobem. Lidé, kteří byli nemocní onemocněním covid, nemohli hlasovat nejenom v komunálních, ale i v senátních volbách. Chtěla bych to tady zdůraznit.

Také určitě kritika na to - protože pan ministr vnitra se chlubil, že tedy budou moci hlasovat i lidé nejenom, kteří jsou nemocní covidem-19, ale kteří mají třeba jiné infekční onemocnění, a to v tom návrhu také není. Slíbil to a já si myslím, že i těmto lidem by mělo být umožněno v prezidentských volbách volit. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan předseda Marek Benda. Připraví se pan poslanec Radek Koten. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já tedy, upřímně řečeno, když jsem poprvé viděl ten návrh, zvláštní způsob hlasování ve volbě prezidenta republiky, tak jsem doufal, že se konečně vláda osmělila a přináší nám navrácení nepřímé volby, volí jenom Poslanecká sněmovna a Senát, ale bohužel se tak nestalo. Kvůli tomu se nehlásím, i když si myslím, že opravdu přechod na přímou volbu prezidenta byla největší politická chyba, která se tady stala za poslední roky.

Ale k tomu, co tady zaznívá z hnutí ANO, já se hlásím k tomu, že jsem vládě velmi nedoporučoval zavádět do podzimních komunálních voleb zvláštní způsoby hlasování, protože to se nedá reálně provést. To bychom museli mít těch 6 000 místností v každé obci, anebo je to ještě mnohem hlouběji diskriminační, pokud by se to týkalo jenom okresních měst. Jinak se to prostě provést nedá, protože když vám tam přijede jeden volič z obce Kotěhůlky, samozřejmě každý ví, jak hlasoval, takže tam se to uskutečnit opravdu nedá, to se dá jenom v těchto typech voleb, jako byly právě krajské volby před dvěma lety, anebo jsou prezidentské volby, které jsou celostátního charakteru, nebo alespoň celokrajského charakteru, kde je dostatek občanů. V komunálních volbách je to podle mého názoru neproveditelné a ještě mnohem spíše v rozporu s ústavními principy než to, že tak umožněno nebylo.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Koten, připraví se paní poslankyně Petra Quittová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Dámy a pánové, já tady reaguji na své kolegy předřečníky, a ještě jsem se chtěl zeptat pana předkladatele - já jsem zachytil tiskovou konferenci hnutí STAN někde v jídelně - tedy jenom útržky, tak nevím, jestli jsem to špatně nepochopil - ale tam tedy bylo řečeno, že toto hlasování může být i pro lidi, kteří jsou omezeni na svobodě, tak já bych to potřeboval nějakým způsobem dopřesnit, zda tedy se bude volit i ve věznicích, nebo jestli jsem to jenom špatně pochopil, nebo jestli to bylo nějakým způsobem špatně řečeno na té tiskové konferenci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Petra Quittová, připraví se pan poslanec Radek Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Petra Quittová: Děkuji. Dobré odpoledne. Vážená paní předsedající, milé kolegyně, milí kolegové, my, co jsme starostové, komunální starostové, dobře víme - to zejména na paní kolegyni Mračkovou Vildumetzovou, prostřednictvím paní předsedající - si musí být dobře vědoma, že při komunálních volbách v rámci České republiky skutečně korespondenční hlasování nelze po organizační stránce zajistit. Každá obec, jak tady bylo panem kolegou Bendou prostřednictvím paní předsedkyně sděleno - nelze to. Skutečně těch dobrovolníků, kdo by tam museli u toho stát, by byl obrovský problém. A co bych chtěla říct, v rámci ostatních voleb se volí ve zdravotnických zařízeních, v sociálních službách. Tam to lze zajistit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou - pane ministře, musíte ještě chvilku posečkat, jste v pořadí - pan poslanec Vondráček, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová, Lucie Potůčková. Stačí se přihlásit elektronicky a už jste v pořadí. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Já jenom úvodní větu. Myslím, že tam došlo k přeřeknutí u paní kolegyně. Řekla korespondenční, ale my jsme to všichni pochopili. Ale já o tom také budu možná chviličku mluvit. Problém je, chápu technické argumenty, nicméně pan ministr vnitra při argumentaci, proč se v komunálních volbách nebude hlasovat těmi zvláštními způsoby, mimo jiné uváděl, že těch 10 až 20 tisíc lidí při účasti až kolem 40 % v komunálních volbách vlastně není tak zásadní. To byl jeho argument a já jsem to viděl na své vlastní oči v České televizi, že něco takového uváděl. Naopak, v komunálních volbách to bylo zásadní a neúčast třeba jedné širší rodiny v nějaké obci mohla znamenat jiný výsledek voleb. Takže mě by zajímalo, pan ministr tady není, tak já mu to vzkazuji na dálku, jestli se udělalo aspoň nějaké vyhodnocení, kolik lidí se tedy nemohlo zúčastnit těch voleb, jestli existuje aspoň nějaká evidence, kolik lidí bylo v izolaci v té době, když se hlasovalo v komunálních volbách, a jestli je z toho vlastně nějaký závěr, nějaká analýza. My bychom si to jako poslanci určitě zasloužili.

A na závěr bych vám chtěl přečíst jednu větu z důvodové zprávy, která mě pobavila: "Vedle výše zmíněných tří zvláštních způsobů hlasování byly zvažovány i další možnosti, jako například korespondenční hlasování či hlasování v předstihu. Ty však byly vyhodnoceny jako potenciálně rizikové a z organizačních důvodů nevhodné." Tak si to, prosím vás, do příště pamatujte. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Reakce na Marka Bendu, prostřednictvím paní předsedající. Je to proveditelné a návrh, jak by to bylo proveditelné, Ministerstvo vnitra na vládu přineslo, akorát že vláda to neprojednala. A my jsme neměli pouze komunální volby, my jsme měli i senátní volby, a já jsem přesvědčena o tom, že mělo těmto lidem být umožněno volit, a myslím si, že ten krok vlády byl špatný. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. S faktickou poznámkou paní poslankyně Lucie Potůčková, poté pan ministr Balaš. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lucie Potůčková: Děkuji. Já bych tady ráda odpověděla na dotaz týkající se možnosti volit ve věznicích. To samozřejmě tak myšleno nebylo. Bylo to řečeno přesně podle § 3 navrhovaného zákona, kde se jedná o překážku ve výkonu volebního práva, kterou je osobní omezení osobní svobody, ovšem z důvodu ochrany veřejného zdraví. Tam je o přímo v tom paragrafu citováno.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní pan ministr Balaš s faktickou poznámkou.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Vladimír Balaš: Děkuji, paní předsedající. Paní poslankyně mi to vzala z úst. Je to skutečně překážka, která se týká omezení osobní svobody z důvodu ochrany veřejného zdraví, s tím, že se připravuje v novém zákoně, který ještě není k dispozici, právě možnost pro ty, kteří jsou omezeni na osobní svobodě z důvodu ochrany před šířením všech infekčních onemocnění, ale v tomto návrhu, o kterém budeme hlasovat, to ještě není. Děkuji. (Mimo mikrofon dodává: Ve věznicích se volí.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Ano, to bylo řečeno už v předcházející poznámce. Pan poslanec Vondráček s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Radek Vondráček: Už jenom velmi stručně, já bych navázal na kolegyni Vildumetzovou. V našem volebním okrsku byl rozdíl v senátních volbách 233 hlasů. Já bych se chtěl zeptat nepřítomného ministra vnitra, případně nepřítomného ministra zdravotnictví, máte vůbec přehled, kolik tedy lidí bylo v izolaci v našem volebním okrsku, kolik lidí nevolilo? Má tahle vláda vůbec přehled a odpoví mi na tuhle otázku, kolik lidí to mohlo být a jestli to mohlo nebo nemohlo mít vliv na to, kdo bude šest let sedět v Senátu? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu.

A táži se na závěrečná slova. Pan ministr nemá zájem. Pan zpravodaj? Nemá zájem.

Nyní tedy rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Přednesu návrh usnesení. Mezitím zagonguji a přivolám kolegy z předsálí.

Návrh usnesení zní: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 334 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvním čtení. Ještě jednou zagonguji. Nyní přikročíme k hlasování.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 16, přihlášeno 167 poslanců a poslankyň, pro 145, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji nyní podrobnou rozpravu, do které se přihlásil... zatím se nepřihlásil nikdo. Táži se, jestli se někdo hlásí do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu.

A táži se, zda je zájem o závěrečná slova? Není.

Nebyl předložen žádný návrh, o kterém bychom měli hlasovat.

 

Nyní bychom tedy přikročili k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbě prezidenta republiky v roce 2023 podle sněmovního tisku 334."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 17, přihlášeno 167 poslanců a poslankyň, pro 146, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas, a tím končíme projednávání tohoto bodu.

A nyní bychom přistoupili k projednávání bodu

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP