(17.50 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

EIB může být výhodnější, pak buďme rádi, ale my jsme přesvědčeni, že nebude, a pokud nebude, tak se ptám a prosím a žádám o odpověď - a budu se k ní vracet ve třetím čtení - jestli přijdete se změnou a novelizací státního rozpočtu. Jsme přesvědčeni, že s ní přijdete, že s ní budete muset přijít, a pak platí předchozí premisy a věty nejen naše, ale i Národní rozpočtové rady, že zkrátka je to nevyvážená bilance a že deficit státního rozpočtu byste mnohem raději měli rovnou přiznat a na rovinu ho říci, přesně tak, jak navrhuje Karel Havlíček v jiném doplňujícím se - ty pozměňovací návrhy na sebe mohou navázat - pozměňovacím návrhu, kde říká, celou částku rovnou přidělit státnímu fondu. Takže opakuji, výdaje fondu - to zkrátím, 150,9 miliardy - zkrátka nepasují s příjmy toho fondu, které jsou zajištěny právě výdaji státního rozpočtu. Ad 1.

A ad 2, nebyla tam zodpovězena jedna pro nás poslance, kteří se věnujeme dopravě, naprosto zásadní věc: pokud ten úvěr od EIB klapne, pokud to dopadne, začne se čerpat, tak kdo bude, pánové, zatížen tím splácením? Nevím, jestli to bude 5 miliard ročně, 10 nebo 15, jestli to bude za rok, za dva nebo za tři, ale někdo bude té EIB muset splácet. Já se ptám - a opět budu žádat jasnou odpověď na mikrofon: bude to mandatorní výdaj, mandatorní náklad přímo Ministerstva financí a bude skryt v nějaké položce Obsluha státního dluhu? Anebo to bude, nedej bože, mandatorní výdaj Státního fondu dopravní infrastruktury, který se objeví v budoucích letech někde v takovémto koláčovém grafu a každý rok každý ministr dopravy, ať už bude jakýkoliv, si bude muset těch 5, 10 nebo 15 miliard hned na začátku škrtnout a odebrat, protože to bude splátka Evropské investiční bance, byť třeba s ručením státu, České republiky?

Tohle jsou dvě základní otázky, které ze strany vládní koalice zatím nebyly zodpovězeny, a budeme se k nim chtít vracet. Takže tolik můj komentář k druhému pozměňovací návrhu.

Teď rychle k jeho obsahu. Já jsem šel - nakonec jsem se rozhodl po koordinaci s Karem Havlíčkem jít jinou, řekněme velmi, velmi umírněnější nebo - a to nechci říci, umírněnější, ale zkrátka kompromisnější - cestou. Nakonec jsem si dal takovou vnitřní úvahu, že možná ta EIB dopadne. Ale vy tam pracujete ještě s jednou věcí, kterou jsme nejmenovali, a to je to dluhové financování, vydání dluhopisů Státního fondu dopravní infrastruktury. Tak za prvé, vážení koaliční kolegové, Státní fond dopravní infrastruktury v tuto chvíli nemá upravený zákon na to, aby takové dluhopisy s garancí státu mohl vydávat. Tedy opět je to stále dokola jak červená nit to, o čem mluvila Alena Schillerová, o čem mluvil Richard Brabec. Vy plánujete, vy si rýsujete příjmy, které ani nemáte změněné zákonem, nemáte na ně legislativu. To za prvé.

Za druhé - a to ví i naprostý laik: pokud Státní fond dopravní infrastruktury bude vydávat vlastní dluhopisy a budete se bavit o nějaké částce 5, 6, možná 10 miliard, že to nebude pro investory nijak zvlášť zajímavé. O tom jsem hluboce přesvědčen. Jinými slovy, z těch 30,7 miliardy odhadem, hrubým odhadem 5,7 miliardy pomocí dluhopisů SFDI zkrátka vy, vládní koalice, nezískáte. Proto já ve svém druhém pozměňovacím návrhu, ke kterému se hlásím - je to sněmovní dokument 1608 - navrhuji alespoň kompromisní a řekněme rozumné, drobné řešení, aby ta položka, která se jmenuje Ostatní dotace pro Státní fond dopravní infrastruktury a která se pak na druhé straně na příjmu SFDI promítá do položky Dotace ze státního rozpočtu na krytí deficitu a je v částce 62,278 miliardy, aby tahle částka byla navýšena přesně o 5,7 miliardy, aby zkrátka ministr dopravy měl větší jistotu a mohl mít tyto zdroje připravené. Opět toto navrhuji recipročně proti snížení vládní rozpočtové rezervy.

Chci tím říci a o tomhle vás budu přesvědčovat a bojovat za to, ať ten návrh, pánové a dámy, přijmete, protože jak jsem řekl, i kdyby nakrásně dopadly úvěry EIB s identifikací potřebných projektů a tak dál a tak dál, tak zkrátka 5 až 6 miliard formou dluhopisů SFDI zkrátka nebude fungovat, nezískáte je, takže nebudete za námi muset - a já nevím, jestli to bude v březnu, v dubnu, v květnu nebo v červnu - chodit s žádostí o novelu státního rozpočtu, ale narýsujete si to alespoň v této částce o něco přesněji.

Prosím, zvažte tento pozměňovací návrh a zkuste se k němu mentálně přiklonit a přijmout ho. Je to sněmovní dokument 1608. Tímto se k němu hlásím a děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Poslední přihlášený do podrobné rozpravy je pan poslanec Havránek. Ještě než dojde k mikrofonu, načtu omluvu: pan ministr Válek se omlouvá od 16 hodin z pracovních důvodů.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Havránek: Já vám mnohokrát děkuji, pane předsedající. Vážená paní ministryně, kolegyně kolegové, krásný večer. Dlouho už vás nezdržím, pouze bych rád zde načetl a seznámil vás se dvěma svými pozměňovacími návrhy. Oba dva se týkají historie a jejího připomínání.

První pozměňovací návrh, který naleznete v systému pod číslem 1632, se týká zvýšení celkových výdajů kapitoly Ministerstva kultury ve specifickém ukazateli Příspěvek na provoz příspěvkovým organizacím, a to o částku 10 milionů korun. Zároveň na druhé straně dochází ke snížení výdajů kapitoly 398, Všeobecná pokladní správa, ve specifickém ukazateli Vládní rozpočtová rezerva, taktéž o částku 10 milionů korun. Na co konkrétně tyto finance připadnou? Navrhuje se zvýšení rozpočtu ukazatele Příspěvek na provoz příspěvkových organizací, stěžejně prostředků na platy v rámci zajištění další etapy digitalizace fotoarchivu ČTK. Současně dochází k úpravě všech odpovídajících závazných ukazatelů a části návrhu zákona včetně příloh. Digitalizace fotoarchivu ČTK byla zahájena v roce 2019, jde o dlouhodobý projekt a jednu z priorit. Právě toto navýšení financí pomůže další digitalizaci.

Druhý pozměňovací návrh předkládám spolu s kolegy Karlem Haasem, Karlem Krejzou, Vojtěchem Munzarem a Stanislavem Blahou. Tento pozměňovací návrh naleznete pod číslem 1633, taktéž se týká kapitoly Ministerstva kultury, kdy dochází ke zvýšení prostředků ve specifickém ukazateli Příspěvek na provoz příspěvkovým organizacím o částku 2,5 milionu korun. Dále kapitoly Rozvoj a obnova materiálně technické základny státních kulturních zařízení o částku 1,5 milionu korun a Programů na záchranu a obnovu kulturních památek o milion korun. Všechny tyto změny jdou na druhé straně na vrub výdajů kapitoly 398 Všeobecné pokladní správy ve specifickém ukazateli Vládní rozpočtová rezerva o celkovou částku 5 milionů korun. O co se jedná? Jedná se o podporu v podstatě tří projektů. První je rekonstrukce muzea a památníku Ležáky. Právě dochází k rekonstrukci pro mě jednoho ze srdcových míst a připomínek historie holocaustu v České republice. Právě ta pomoc 1,5 milionu k úpravě a vlastně modernizaci toho muzea, které jistě všichni znáte, je jistě cestou správným směrem. Druhá změna se týká Muzea totality v Uherském Hradišti, kdy dochází k navýšení prostředků na jeho nikoliv rekonstrukci, protože to tuším vzniklo v roce 2016, ale právě rozšíření jeho fungování, to v celkové hodnotě o 2,5 milionu korun. A třetí část se týká navýšení programu Regenerace pro realizaci restaurování historických graffiti pevnosti Terezín. Opravdu to je rekonstrukce těch ryteb, které jsou pozůstatkem holocaustu, a věřím, že je naprosto správné si toto připomenout.

Vážené kolegyně, kolegové, věřím, že rádi podpoříte tento můj pozměňovací návrh podobně, jako například v minulém volební období jsme podpořili připomínku osmdesáti let heydrichiády v letošním roce. Děkuji Ministerstvu kultury, stejně tak Ministerstvu obrany, za to, jak to v letošním roce proběhlo. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Zeptám se, jestli se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy z místa, protože to byl poslední přihlášený řečník? Není tomu tak, podrobnou rozpravu tedy končím.

Pan ministr zájem o závěrečné slovo neměl, jak mě informoval, než musel odejít. Končím tedy druhé čtení tohoto návrhu a končím projednávání bodu číslo 3.

Protože to je poslední bod našeho dnešního jednání, přerušuji 45. schůzi Poslanecké sněmovny, a sice do pátku 18. listopadu 2022 do 9 hodin. Do té doby vám přeju vše dobré. Hezký zbytek dne.

 

(Jednání skončilo v 17.59 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP