(12.10 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

O to víc mě mrzí - protože když jsem tady minule v uvozovkách na to nadávala, až bych to nazvala, panu ministrovi financí - tak v tuto chvíli je pro mě o to horší, že tento návrh zákona předkládá právě někdo za Starosty a nezávislé. To, že když se tady projednával windfall tax, nikdo ze STANu nevystoupil, nikdo se k tomu nevyjádřil, v tuto chvíli je to pro mě o to horší a myslím si, že prakticky Starostové a nezávislí předkládají v tuto chvíli návrh zákona, který je v uvozovkách šitý horkou jehlou. K těm ostatním věcem se vyjádřili kolegové, ale další hroznou věcí je to, že chcete vzít městům a obcím, krajům něco, na co mají nárok. Takže já v tomto duchu předkládám, pane ministře, pozměňovací návrh a znovu bych vás chtěla požádat, abyste... Protože vy jste starostou nebyl. Já to chápu, když člověk neprojde tou komunální sférou, vůbec neví, jakým způsobem, co všechno musí starostové a hejtmani dělat. Myslím si, že v rámci covidu, v rámci migrační vlny z Ukrajiny toho zajišťují opravdu hodně. Zaslouží si obrovské poděkování. Myslím si, že dopisů ze Svazu měst a obcí přišlo už hodně. Akorát co mám možnost teď, když s nimi hovořím, oni si pořád myslí, že to je pouze 15 miliard, ale tak, jak vidíme, ta částka bude mnohonásobně vyšší. O to je ten problém vážnější, že to chcete vzít těm nejdůležitějším, což jsou starostové, hejtmani, ale především občané těch jednotlivých měst.

Takže já se pak, pane ministře, přihlásím k tomu pozměňovacímu návrhu. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky, tak jenom pro pořádek. Paní poslankyně Peštová se hlásí řádně, nebo s faktickou poznámkou? (S faktickou.) Takže první vaše faktická poznámka, potom faktická poznámka pana poslance Adamce. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Budu velice stručná. Já bych prosila, pane ministře, kdybyste vystoupil ještě dřív, než bude závěrečné slovo, protože pak už je ukončená diskuse a my už nemůžeme mluvit. Takže pokud mohu poprosit a budeme se chovat demokraticky a slušně k sobě, vystupte ještě předtím, než bude závěrečná řeč, abychom když tak mohli zareagovat, zda se nám vaše odpověď líbí, či nelíbí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní je tady pan zpravodaj Adamec, potom pan poslanec Kaňkovský. Prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Tak dobře, vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, když mě tedy paní kolegyně Mračková Vildumetzová správně vyzvala, jako bývalý starosta nechápu, jak jste přišla na to, že obce z toho odvodu nic nebudou mít. Nechápu to. Kdo bude platit zastropování za města, obce a za kraje? No, snad stát a z tohoto, co se vybere. Dokonce ta evropská směrnice nebo to nařízení říká, že to jsou peníze, které slouží pouze na hrazení zastropování elektřiny a plynu. Dokonce je těch peněz míň, než je celková výše zastropování státu, tak nevím, jak jste na to přišli. Prosím vás, fakt jako nezlobte se na mě, starostové a hejtmani to dostanou ve formě zastropování. Ten podíl je tam zajištěn a je to dáno tím, jak je to konstruováno. Děkuju za pozornost. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Pan poslanec Kaňkovský stáhl svoji poznámku. Nyní tedy paní poslankyně Renata Oulehlová.

Ještě se chci zeptat, pane ministře, jestli se hlásíte řádně, nebo s faktickou poznámkou? (S faktickou.) S faktickou, tak v tom případě paní poslankyně a potom vaše faktická poznámka, prosím.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové, pane ministře, paní ministryně. Já bych tedy chtěla prostřednictvím pana předsedajícího reagovat. Ano, zastropování bude, ale ta cena bude prostě úplně jiná. My jsme loni v prosinci platili 1 200 korun. Teď budeme platit, mám to tady, 9 000. A kde na ten rozdíl máme vzít? Zase o tolik víc se těch daní nevybralo. Vy se smějete... Je mi vás až tedy úplně líto, jak s námi jednáte. Styďte se, pane... (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan ministr Síkela. Prosím, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Já bych chtěl jenom poprosit, abychom tady říkali věci tak, jak jsou, a nikoliv tak, jak nejsou, a abychom tady neříkali nepravdy. Přímo v tom nařízení - a ono to tady běhá pořád dokola - ale přímo v tom nařízení je napsáno, že vybrané prostředky budou využity pouze na podporu konečných odběratelů elektřiny. Pouze na podporu konečných odběratelů elektřiny, abychom si to tady ještě jednou ujasnili. Města a obce dostanou peníze z tohoto výběru právě prostřednictvím zastropovaných cen. Takže pokud někdo říká tady něco jiného, nemluví pravdu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Další dvě faktické poznámky paní poslankyně Bereniky Peštové a ještě paní poslankyně Renaty Oulehlové, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: No, to je přesně ono, pane ministře, o tom se bavíme, co je v tom nařízení všechno napsáno. Já jsem taky četla to odůvodnění číslo 30, které říká, že to, co tady probíhalo, ta krásná diskuse s panem ministrem Šalomounem: když půjde obec, která má dvě společnosti, jedna vyrábí, druhá bude nakupovat elektřinu od té, co vyrábí, vlastníkem je obec, tak půjde pod cenu 180 euro, protože to nařízení to říká, že to může, pokud je to z obnovitelných zdrojů, tak to nařízení to říká. Teď se ptám, bude na ni pohlíženo, jako že dělá daňový únik, nebo nebude na ni pohlíženo, že dělá daňový únik? Pan ministr Šalomoun mi řekl: Já vám nedokážu odpovědět. Stejně to nařízení říká, že konec je 30. června, a vy si tam zase najdete nějaké slovíčko, které tam vůbec není, vůbec ho tady nevidím, vstup v platnost a použitelnost tohoto nařízení. To znamená, že to datum je definitivní, tady není jiné datum. A nějaká slovíčka, že jsme se tam dočetli, že by se to dalo využít na další - ne, to vůbec nic takového neříká. Jasně říká, že články číslo 6, 7 a 8 se použijí od 1. prosince do 30. 6. 2023. Ale pane ministře, já čekám, že odpovíte na to, co jsme se vás ptali. (Ministr: Neodpovím.) Ale jakže neodpovíte na to, co jsme se ptali? Vy jste povinen nám odpovídat, na co se vás ptáme. My jsme zákonodárci, vy jste ministr, ale my jsme zákonodárci a přijímáme zákon. Takže odpovídejte, prosím. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další paní poslankyně Renata Oulehlová s faktickou poznámkou. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Já to ještě jednou zopakuji, prostřednictvím pana předsedajícího, pro pana ministra. My jsme ještě v prosinci platili 1 200 korun. Po zastropování budeme platit 7 129 korun bez daně. My nejsme plátci daně, tak se k tomu připočte daň, a pořád ten rozdíl 13 měsíců je 1 200 korun proti 7 129 korunám bez daně. Nevidím v tom... jestli si myslíte, jestli tady říkáte, že někdo lže, tak my to nejsme. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Všechny řádné přihlášky máme vypořádány, tak se chci zeptat, zda se ještě někdo hlásí z místa? Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já určitě reakce na kolegu pana Adamce. No, nevím, já se v tom tedy asi nevyznám. Tak máme nějaký zákon o rozpočtovém určení daní. Zákon o rozpočtovém určení daní hovoří o tom, že na daň z příjmu právnických osob mají nárok města, obce a kraje. Když se podívám do novely zákona o státním rozpočtu, do rozpočtu, tak je to tam vedeno jako daň z příjmu právnických osob. V tom dnešním dokumentu to máte vedeno jako příjem z daně z elektřiny.

Tak může mi to tedy někdo vysvětlit? Protože pokud si tedy přečtu, že to je daň z příjmu právnických osob, tak je to nároková daň pro města, obce a kraje. Já s vámi, pane bývalý starosto - já si myslím, že kdybyste byl starosta, tak byste určitě za města, obce a kraje bojoval. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP