(15.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. A nyní je přihlášen pan poslanec Radek Vondráček, připraví se pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, rozhodně nechci vystoupit s dlouhým projevem. Myslím, že bych se vešel do faktické poznámky, ale chtěl jsem dodržet jednací řád.

Já bych vás chtěl upozornit na svůj pozměňovací návrh 1622, sněmovní dokument, ve kterém navrhuji změnu zákona o státním rozpočtu. Nechci z toho dělat téma opozice versus koalice, nechci z toho dělat politické téma, protože se to v podstatě týká jiného pilíře moci, týká se to moci soudní a týká se to odměn pracovníků v justici.

My jsme na toto téma vedli s panem ministrem financí debatu při druhém čtení novely rozpočtu 2022, ptali jsme se pana náměstka ministra spravedlnosti na našem ústavně-právním výboru a ve výsledku jsme se dobrali toho, že sice v říjnu byly navýšeny tarify o 10 %, ale nebylo to kryto rozpočtově. Následně došlo k jednání mezi ministrem spravedlnosti, ministrem financí a zástupci nejvyšších soudů a byly poskytnuty prostředky, podle mých informací, které pokrývají 47 % těch výdajů, to znamená těch 53 % stejně nakonec ty soudy musí vzít ze svých prostředků, které by byly jinak určeny na osobní odměny, a tak že nakonec platí to, co mě tady ujišťoval pan ministr financí, že se nestane, a totiž, že ti podprůměrní si pomůžou a ti nadprůměrní budou mít na odměnách o 5 % míň a průměrní zůstanou na svém.

Vláda deklarovala na jednáních s vrcholnými představiteli justice a Ministerstva spravedlnosti, že v následujících třech letech dorovná průměrné platy zaměstnanců soudů na úroveň průměru platů zaměstnanců ve veřejné správě. Rozdíl mezi uvedenými hodnotami je v současné době přibližně 7 000 korun na zaměstnance měsíčně. Pokud by tedy vláda chtěla uvedenému příslibu dostát nějak rovnoměrně, měla by každý rok zvyšovat platy zaměstnanců soudu o přibližně 6,5 %. Při jednáních s představiteli justice vláda opomenula zahrnout do plánu na dorovnání platů administrativní pracovníky státních zastupitelství.

My jsme se tu sešli u novely státního rozpočtu 2022 den před tiskovou konferencí zástupců justice, kde upozorňovali na hrozící kolaps justice, na personální problémy s obsazením pozic, jako je například zapisovatelka, protože skutečně jednak není jednoduché uspět na trhu práce pro orgány justice, protože nejsou konkurenceschopné vůči jiným orgánům státní správy, a získat dobrého pracovníka není jednoduché, nějakým způsobem ho zacvičit a připravit ho na jeho odbornou práci, zkrátka v dnešní době se nedaří právě kvůli finančním prostředkům.

Já tedy navrhuji, aby se v rámci státního rozpočtu na rok 2023, aby rozpočtová kapitola Ministerstva spravedlnosti byla navýšena o částku 416 919 270 korun, a ta odpovídá navýšení platů více jak 11 000 zaměstnanců soudů a státních zastupitelství ve výši 6,5 %. V částce jsou zahrnuty i zákonné odvody včetně odvodů do FKSP. Já jsem se to tady snažil vysvětlit, že ta bomba skutečně tiká, a férově jsem přiznal, že je to problém posledních dvaceti let, je to problém i hnutí ANO, které mělo ten rezort osm let, ale ten odpočet skončil, a právě proto nastaly ty tiskové konference, a upozorňujeme na to víceméně nebo upozorňuje se na to v rámci té komunity neustále, než ta bomba skutečně vybuchne.

Já bych chtěl požádat koaliční poslance, koaliční ministry, a mám je tady zrovna oba dva, kterých se to týká, zda by skutečně nezvážili můj pozměňovací návrh, protože to navýšení je skutečně nutné, nezbytné, nejde se tomu vyhnout, a myslím si, než nějakými rozpočtovými opatřeními by bylo férovější změnit tuto kapitolu.

Děkuji za kladné vyslyšení mé žádosti ve prospěch zaměstnanců justice. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní je přihlášen, jako poslední prozatím, pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já jsem schválně se nechal propadnout nakonec, že to bude lepší, že mě bude poslouchat vícero ministrů. Bohužel, i přesto, že jsem poslední a bude se blížit hlasování, tak jsou tady tři ministři pouze, dokonce jsem poznal po dlouhé době ministra zemědělství a (u) svých kolegů jsem se třikrát ujistil, jestli to je on. Tolik tedy poznámka. Bohužel, je to tak a já to připomínám, že vy jste to kritizovali taky, když jste byli v opozici. Tady plná účast ministrů je jenom, když se hlasuje při stojedničce, což senátní vratky teď nejsou, takže pouze při prezidentském vetu. Tolik jedna drobná poznámka a stojím si za ní, protože jednání o státním rozpočtu, to je nejdůležitější zákon roku, a já jsem poslední přihlášený a za pár minut se bude hlasovat, ano? Tak jenom, abychom si řekli kontext té situace.

A teď mi dovolte dvě poznámky, jednu obecnou a jednu k pozměňovacím návrhům. Ta obecná poznámka je, že se musím omluvit panu ministrovi financí, ale jsem trochu zklamán jak z té části příjmové, tak z části výdajové, protože v obou dvou jste nenaplnili to, co jste vždycky kritizovali, když jste byli v opozici. V části příjmové, tam v zásadě počítáte - a od začátku jste tedy počítali, abych byl přesnější - s příjmy, pro které musíte změnit nějaké jiné zákony. My jsme tady měli dvě takové věci, to je windfall tax a to jsou odvody z nadměrných příjmů. Že to je hotové, je sice pěkné, ale ta čísla se různě časem mění. To znamená, že v zásadě ten příjem vy předvídáte, bych řekl, pohledem do kávové sedliny, ano, protože nevím, jakým jiným způsobem, protože jednou jsme se tady bavili - a vy víte, že jsem o tom mluvil - že z jednoho, z jedné daně to bude 85 miliard, z druhé 15 a nakonec to skončí 40 a 85, takže vyberete pravděpodobně víc, ale ta čísla se mění. To znamená, vy byste, kdybyste byli v opozici, a přímo pan ministr financí by určitě toho využil a řekl by, že vy tady připravujete státní rozpočet, nějakou příjmovou část, ale v zásadě to odhadujete, ty příjmy. Já bych tam měl pak další věci, ale nechci zdržovat, už jsme tady v půl čtvrté, už je tady dost dlouho, je potřeba směřovat k závěru a stejně potom budeme hlasovat, vy to prohlasujete.

V té výdajové stránce jste mě zklamali v tom, že vy jste vždycky, když jste byli v opozici, říkali, jak se tady rozrůstá státní správa a vy to proškrtáte. Tak já bych se chtěl zeptat, kde jste to proškrtali, protože zatím tam vidím pouze nárůst počtu zaměstnanců ve veřejné sféře. Nárůst, to znamená, kde to je, já bych chtěl jenom vidět - není to útok, je to legitimní dotaz opozice, kde je naplnění té vaší opoziční rétoriky, že to seškrtáte, že seškrtáte počet státních úředníků, seškrtáte počet lidí, kteří jsou placeni z veřejných peněz, a to tam nevidím, to se na mě nezlobte, to tam nevidím. To znamená, že mně tam chybí ten trend, který jste slibovali, a ten tam není, to znamená, že výdajová stránka také mě zklamala.

A třetí věc, a to už se týká těch konkrétních pozměňovacích návrhů. Já jsem dneska slyšel v rádiu nějakého koaličního poslance, teď nevím, jestli to byl přímo ministr financí, abyste mě nechytali za slovo, nevím, ale někdo to byl, kdo řekl, že neprojde ani jeden opoziční návrh - to byl kolega asi Honza Skopeček, nevím, jestli to byl kolega Jakob, nevím, je to možné - že neprojde ani jeden. To je další věc, kterou jsem vám chtěl říct: to jste vždycky vy vyčítali předchozím vládám, že se nedívají na obsah, ale na to, kdo ty pozměňovací návrhy dává. Teď jste ve vládě vy a neprojde podle výroků v médiích ani jeden pozměňovací návrh. Já si tedy pamatuji, že tady prošel v minulosti pozměňovací návrh, tuším právě paní místopředsedkyni Kovářové, když jste byli v opozici, ale zase říkám, nechytejte mě za slovo, jsem tady přece jenom pouze druhé volební období, ale mě to mrzí, protože vy jste to kritizovali a teď jedete ve stejném, v podobném nebo já bych řekl docela drtícím módu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP