(15.30 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

A tady připomínám, mám dva pozměňovací návrhy, kde jeden z nich přímo směřuje na obsah něčeho, co teď my žijeme, to je energetická krize, to jest vzrůstajících cen energií, změny fixací, změny tarifů, nárůst počtu stížností na Energetický regulační úřad, který sám ve své zprávě řekl, že eviduje trojnásobný počet stížností, které on musí nějakým způsobem zprocesovat. K tomu bude tedy nově procesovat i ten nový odvod. A já navrhuju v pozměňovacím návrhu 1554, aby se mu přidalo 14 milionů korun, což si řekněme, to je kapka v moři v celém státním rozpočtu. Docela by mě zajímalo, jak se k tomu koaliční poslanci postaví, jestli aspoň tento pozměňovací návrh schválí, protože to není nějaký naschvál z opozice, je to reakce na aktuální situaci a na to, že my všichni politici, kteří jsme v médiích, vždycky ty lidi, ty spotřebitel posíláme za Energetickým regulačním úřadem: Běžte tam, oni se vás zastanou, oni vám to zkontrolují, případně dejte stížnost, když budete mít pocit, že zprostředkovatel nebo dodavatel vám naúčtoval nějakou cenu, na kterou neměl nárok. A to se teď děje logicky přece mnohem častěji, než se to dělo kdy předtím, takže to je za mě logický návrh.

Poslední poznámka se týká toho, co říkal pan zpravodaj, kterého nevidím - on sedí tam (Míněno ve své lavici.), děkuji - ohledně procesu hlasování. Tady jsou dva identické pozměňovací návrhy, což navazuje na to, co jsem teď řekl: je tady nějaký pozměňovací návrh mých kolegů ohledně zvýšení prostředků pro regionální školství a pak je tady totožný návrh jiný. A mě by zajímalo, proč se tedy nehlasuje logicky v pořadí, jak byly do systému nahrány. Ten jeden byl nahrán o týden dřív, má číslo 1499, ten druhý o týden později má číslo 1610, jak to jde za sebou. Mě by jenom zajímalo nějaké vysvětlení, proč se nedodrží to pořadí. Tam jde přece o princip, že se dá regionálnímu školství 1 100 milionů, a myslím si, že je v té chvíli jedno, kdo to navrhl. Anebo si budeme hrát na to, že když to navrhl opoziční, tak pro to hlasovat nebudeme, a pak v zásadě pro totožný hlasovat budeme? A aby nedošlo k této zvláštní situaci, tak se bude rovnou hlasovat o tom návrhu koaličního poslance nebo koaličních poslanců, kteří to navrhli později. Kolegové, prosím pěkně, zkuste se vcítit, byli jste tady v opozici, vy byste to kritizovali taky. Nevím, jestli je účelem, aby všechny opoziční návrhy šmahem byly přehlasovány, a to i ty, které vy vlastně v zásadě kopírujete.

Děkuji vám za pozornost, zkrátil jsem to na maximum, mohlo to být mnohem delší. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní je přihlášen pan poslanec Jan Volný. Prosím... Jé, omlouvám se. Pane poslanče, vyčkejte ještě, pan předseda Výborný je přihlášen k faktické poznámce. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, paní místopředsedkyně. Omlouvám se panu kolegovi Volnému, vaším prostřednictvím. Je to faktická, protože chci skutečně reagovat na kolegu Patrika Nachera, prostřednictvím paní předsedající. Já ho mám vlastně rád a věřím, že pochopí moji poznámku, ale moc bych ho poprosil, aby si ty hloupé poznámky na adresu ministra zemědělství skutečně nechal, protože minimálně - ne minimálně, ale dvakrát za rok už tady hlasoval o důvěře této vládě, která se ze své činnosti odpovídá celé Sněmovně, a je smutné, že jako poslanec nezná členy této vlády. To je fakt smutné. Možná by stálo za to, kdyby opustil svoji kancelář v restauračním zařízení tady v Poslanecké sněmovně, kam se přesunul, a častěji pobýval tady v sále, a pak by věděl, kdo je členem této vlády. Musím samozřejmě říct, že on tam teda zabírá místo těm, kteří se chtějí občerstvit, což je ke škodě, takže možná když bude mít místo tady ve Sněmovně, tak to bude lepší.

A jedna věcná poznámka k tomu pozměňovacímu návrhu, a říkám to obecně na všechny výtky: je přece suverénním právem zpravodaje, aby navrhl hlasovací proceduru. Já věřím, že se k tomu návrhu, který skutečně identický je a podpoří asistenty pedagoga, připojí i kolega Nacher a celá opozice, a bude to tak jenom dobře a budeme hlasovat vlastně o tom samém. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo, a nyní je přihlášen k faktické poznámce pan ministr Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Pro pana poslance Nachera, vaším prostřednictvím: jsem na Ministerstvu financí necelých dvanáct měsíců, snížil jsem počet úředních míst v rezortu zatím - a podtrhuji slovo zatím - o 925. To nepovažuju za špatný výsledek. Mluvím o úředních místech v rezortu Ministerstva financí, 925 minus za necelý rok, ale určitě jsem s tím ještě neskončil.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Další faktická poznámka je faktická poznámka pana poslance Nachera. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Budu reagovat na pana kolegu Výborného, vaším prostřednictvím. Mě mrzí, že prozradil moje místo (Smích v sále.), odkud tady mám pod kontrolou celou Poslaneckou sněmovnu, abych vždycky včas tady byl a doběhl. Ta poznámka byla, já se přiznám, byla trochu ironická, protože, a já jsem to uvedl, musíte říct, pane kolego, ten kontext, že my jednáme o nejdůležitějším zákonu roku, což je státní rozpočet, já byl poslední v řadě, takže bych aspoň v ten moment, když už po celou dobu očekával, že tady bude více členů vlády, nejenom ministr financí a další dva, a při té příležitosti jsem kvitoval, že jsem po dlouhé době viděl pana ministra zemědělství, kterého samozřejmě poznám. Ale on tady je tak řídce, že skutečně v momentě, kdy si nechá narůst fousy, tak by si ho člověk mohl splést.

Pokud jde o ten pozměňovací návrh, to se na mě nezlobte, tam asi se shodneme na tom, že je potřeba dát prostředky pro asistenta pedagoga. Problém je v tom, že návrh opozice byl v tom systému první, a bylo by fakt fér, a po té férovosti vy tady voláte, ať se to hlasuje v pořadí, jak to tam bylo nahráno, a ne že se tady v zásadě zkopíruje pozměňovací návrh, předloží ho někdo jiný a o něm se bude hlasovat jako prvním, aby nedošlo k zajímavé situaci, kde vy byste nepodpořili v zásadě totožný návrh, abyste podpořili svůj návrh. Přece to je ta podstata, to je ta podstata, to se na mě nezlobte. Protože potom to, co vy jste kritizovali, když jste byli v opozici, tak bylo do jisté míry tedy pokrytecké, když vy tímhletím způsobem reagujete. A samozřejmě, pan zpravodaj může navrhnout jakýkoliv postup, my pro to nemusíme hlasovat, ale pak bohužel nedojde k hlasování návrhu, který byl v systému jako první.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času. Nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Musím reagovat na některé věci, které tady zazněly, protože mám pocit, že možná pan poslanec Nacher chtěl říct, že ho strašně štve a mrzí, že šéf jeho hnutí ANO není dneska ve Sněmovně, když se projednává ve třetím čtení nejdůležitější zákon roku, státní rozpočet, a že je na pumpě, která není jeho, peče tam vánočku a dává to jako na sociální sítě, jak už zadělal těsto, jak to teď upletl a už to má nachystané do trouby. Já nevím, jestli vám to přijde úplně normální, kdyby všichni ostatní lidi, kteří jsou ve své standardní práci, třeba i zaměstnanci skupiny Agrofert, ve své pracovní době, když pobírají plat, byli doma, dávali fotky na Facebook, jak pečou vánočku na Vánoce. To je totální výsměch těm lidem.

My tady jsme v situaci, kdy tato vláda před chvílí zasedala, do toho nám běží předsednictví, běží do toho spousta akcí, které musejí ti ministři koordinovat, u nich být, tak nevyčítejte tady nějakému ministrovi, že není tady v tento okamžik ve Sněmovně, protože když se podíváte zase na facebookový profil toho ministra nebo na Twitter, vidíte, že dneska měl jinou akci, kterou řídil a kterou moderoval. Tak se podívejte na vašeho šéfa vašeho hnutí, který peče vánočku a peče na Poslaneckou sněmovnu. (Velký potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan ministr Zbyněk Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já vás možná překvapím, ale chci se zastat Andreje Babiše. On říkal, že vždycky, když mu paní Schillerová napíše, že je důležitý zákon, tak přijde. Asi mu to dneska nenapsala, takže já tomu rozumím. Tak tady potom neříkejte, že jde o zákon roku, když to chudáčkovi předsedovi ani neřeknete, že dneska je ten zákon roku. On pak peče, místo aby tady hlasoval. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S další faktickou poznámkou je přihlášen pan předseda Marek Výborný. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP