(15.40 hodin)

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuju za slovo. Já se vrátím věcně ke kolegovi Nacherovi a k poznámce ohledně toho pozměňovacího návrhu. Ten podstatný rozdíl byl v tom, že my jsme ten pozměňovací návrh podávali v okamžiku, kdy byl dohodnutý jak gesčním ministrem školství, tak ministrem financí, kdežto váš byl podán prostě tak bez jakékoliv dohody, takže v tom je věcně ten rozdíl jenom, proč je to hlasováno obráceně. Snad se pochopíme. Pokud se nepochopíme, budeme hlasovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla zareagovat na pana ministra Jurečku. Je dobře, že tedy sledujete Facebook pana Babiše - kdyby ten pan Babiš nebyl, tak si ho snad budete muset vymyslet. Ale v každém případě tady celý den se bavilo o rozpočtu. Ten, kdo chtěl, tady seděl, ten, kdo nechtěl, tady neseděl. Z ministrů tady byli maximálně dva, tři ministři. Víc jich tady nebylo. Tak když vy říkáte, že to je tak důležitý zákon, tak proč tady neseděla celá vláda? A je mi úplně jedno, jestli měli jinou práci, nebo neměli jinou práci. Dnes se projednával pro ně ten důležitý zákon.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Robert Králíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní místopředsedkyně, no, na ubohou aroganci pana Stanjury nebudu reagovat. Budu reagovat na pana Jurečku. Výsměch lidem je vaše práce na MPSV a pan Babiš za měsíc své roadshow potká víc voličů než vy za celou kariéru.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: No, já mám faktickou na pana ministra Jurečku. On podle mě využívá vždycky té své pozice, jak se mu to hodí. Jednou mluví jako ministr a teď v zásadě před chvilkou mluvil jako opoziční poslanec. Já jsem rozuměl jeho kritice, když byl v opozici, že tady nebyli ministři nebo premiér, tak jsem tomu rozuměl. Teď je situace jiná. Vy jste ministři a vy i přesto, že jste v té pozici, máte tady být. Máte tady být! To, že máte jiné akce, to je vaše věc. To je vaše věc, vaše rozhodnutí. A vy, kteří jste nás vždycky kritizovali, že při důležitém zákonu tady ze sedmnácti lidí seděli dva, tři, tak já jsem si dovolil tu poznámku, protože jsem byl poslední v řadě, že očekávám, že když už jsem poslední a těsně se hlasuje, očekávám příchod těch ministrů aspoň na poslední chvíli. Tak je vidět, že jsem se trefil do černého, protože vám tohleto vadí. A vy se znovu odvoláte na přítomnost nebo nepřítomnost Andreje Babiše, který už je ale řadový poslanec, jak vy sami hrozně rádi říkáte, řadový opoziční poslanec a je řádně omluven, jako jsou řádně omluveni jiní řadoví poslanci. A vy už nejste v opozici. Vy jste ministr, takže vy se, prosím pěkně, starejte o to, aby vy jste tady byl, když je tady státní rozpočet, minimálně deset minut před hlasováním. A zase se neodvolávejte na nikoho, že tady není někdo z opozice, protože tohle nebere konce.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. S další faktickou je přihlášen pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Paní předsedající, vážená vládo, a hlavně pane ministře Stanjuro, vás bych se chtěl zeptat a reaguji na vás, že jste říkal, že jste se ve svém rezortu vlastně zbavil už 900 úředníků nebo pracovních míst. Já jsem si našel, že Ministerstvo financí na konci loňského roku mělo 1 433 pracovních a služebních míst, z toho 106 míst bylo neobsazeno a 18 se nedařilo dlouhodobě obsadit. Tak jsem se vás chtěl zeptat na tu skladbu. Předpokládám, že tam započítáváte i finanční úřady po republice a možná nějaké další, já tu vaši hierarchii samozřejmě neznám, ale zajímala by mě skladba těch lidí. Jestli to jsou ta škrtnutá místa, tak to chápu. Jestli jsou to odchody do důchodu, tak to chápu. A jestli jsou to nadstandardní odchody do důchodu, které zařídil řadě občanů pan ministr Jurečka tím, že propagoval předčasné důchody a jejich výhodnost, tak to taky chápu. Takže bych poprosil o odpověď na tu statečnost v snižování počtu pracovníků vašeho ministerstva. Děkuji. (Ministr Stanjura z místa mimo mikrofon: Míst, ne pracovníků.) Promiňte, míst.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, s další faktickou je přihlášen pan ministr Marian Jurečka. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Já už jen stručně, myslím, že to je samozřejmě zodpovědnost každého poslance, aby si vyhodnotil, kdy je opravdu důležité hlasování v průběhu roku, u kterých je naprosto nezbytně nutné být. A já jsem tady poukazoval na to, že jednou za třináct let je situace, kdy tato země předsedá Evropské unii, a prostě to vyžaduje to, že ten ministr je v daný okamžik třeba i na jiné akci, která třeba termínově se dohodla před tři čtvrtě rokem, a on s tím nic neudělá, aby dneska, když je tady třetí čtení zákona o státní rozpočtu, si to přehodil a byl tady.

Ale já si dovolím jednu poznámku. Tak jako co je důležitějšího, než aby poslanec byl při hlasování ve třetím čtení ve Sněmovně? A pan předseda hnutí ANO Andrej Babiš - a já si ho fakt nepotřebuji vymýšlet, kdyby tady nebyl, já bych byl určitě spokojenější a velká část této země také - ale on uvedl při dnešní omluvence, která tady byla předčítána, při omluvě, proč není Andrej Babiš jako poslanec na jednání Poslanecké sněmovny, pracovní důvody. Jako pečení vánočky je práce, to já chápu, ale aby se poslanec omlouval, že jde péct vánočku, a napíše tady pracovní důvody, tak to je tedy směšné.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan předseda Marek Výborný a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Já bych chtěl možná jenom připomenout vaším prostřednictvím, že máme středu a interpelace ministrů vlády, čili ty dotazy, které tady teď začaly na ně zaznívat, nepatří na středu, ale na čtvrtek, takže zítra od 14 hodin máte možnost se na cokoliv doptat všech ministrů této vlády. Ale pojďme teď se věnovat tomu bodu a rozpravě před - tak, jak říká jednací řád - rozpravě před třetím čtením zákona o státním rozpočtu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych také ještě se chtěla vyjádřit k vystoupení pana ministra financí ohledně počtu lidí na Ministerstvu financí... (Ministr Stanjura z místa mimo mikrofon: V rezortu financí!) ... ministerstvu financí, není napsáno, když jdete na ministerstvo, a prosím pane ministře, včera, když tedy ještě ve své faktické jste mně tady řekl, že moje usnesení ohledně zákona o úřednících nebylo v souladu s jednacím řádem, tak bylo v souladu s jednacím řádem. Děkuju panu Skopečkovi, že o něm nechal hlasovat. A zároveň, když jste mluvil, jste otevřel rozpravu, takže jsem měla dostat i slovo. To je druhořadé. Když tady mluvím, tak prosím, když mluvím, tak mluvím v tu chvíli já. Já vím, že jste ministr, já vás ctím, ale prosím, nechte řečníky tady u řečnického pultu mluvit. Tak a teď fakta.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já se omlouvám, paní poslankyně, nahradím vám čas. Jenom poprosím kolegy a kolegyně, včetně pánů ministrů, aby nepokřikovali na poslance a poslankyně. A jenom doplním vysvětlení. Nebylo možné otevřít rozpravu, protože rozprava byla ukončena, začalo hlasování, čili nebylo možné otevřít rozpravu, i kdyby vystoupil pan ministr. Toliko jenom k procedurálním otázkám.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Dobře, tak ať si pan ministr financí to usnesení přečte a řekne mi, co tam nebylo v souladu s jednacím řádem.

Tak a teď k tomu, co dnes tedy bude projednávat vláda - dnes bude schvalovat novou změnu systemizace na příští rok. Tak a teď si řekněme čísla a fakta ohledně Ministerstva financí. Ministerstvo financí mělo k 1. lednu roku 2022 1 438 míst úředníků. 1. ledna roku 2023 počítá s tím, že bude mít 1 452, to znamená, více míst než v roce 2022. Ano, pokud se podíváme na to, že Ministerstvo financí má pod sebou řadu úřadů, Finanční úřad, Finanční správa a tak dále, tam dojde ke snížení počtu. Ale řekněme si to teda na rovinu, kde navyšujeme ta místa? Navyšujeme na ministerstvech. A ta místa, které jsou nejblíže lidem, to znamená finanční úřady, hygieny, okresní správa sociálního zabezpečení, tam budeme místa snižovat. Gratuluju! Přesně se tady ukazuje včerejší schválení služebního zákona, protože na ministerstvech se od 1. ledna roku 2023 navýší 85 míst. Možná to bude 85 politických náměstků, to se uvidí. Gratuluju! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP