(15.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Robert Králíček a připraví se pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Já ještě krátce na pana ministra Jurečku. Ta vaše výmluva je docela na, bych řekl, bahenních základech. Vždyť vy si tady všechno řídíte. Vy si stanovujete termíny schůze, vy si zkracujete lhůty na jeden den, vy nám berete pozměňovací návrhy, vy si všechno přehlasováváte. Tak neříkejte, že jste si to nemohli načasovat tak, aby vaši ministři mohli. Vy si to tady řídíte. Už nejste v opozici, pane ministře.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Radek Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Ona už se nám ta debata posunula jinam. Já jsem jenom chtěl reagovat na kolegu Výborného, který nás odkazuje na interpelace, jestli se se mnou nechce vsadit, kolik tady bude zítra ministrů, jestli jich bude víc jak čtyři aspoň. (Smích z opozičních lavic.) Většinou nebývá. Takže potom ten odkaz na interpelace je poměrně planý, protože my chceme využít toho, že tady ty ministry někdy aspoň na chvilku máme.

A na doplnění ještě k paní místopředsedkyni. On ministr vystoupil dokonce po té rozpravě, ale souhlasím s interpretací, že nemohl otevřít rozpravu. Pan Stanjura dokonce mluvil, ale rozpravu neotevřel.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, ale bylo již po hlasování, takže nebylo možné rozpravu otevřít.

Tak to byla poslední faktická poznámka a nyní řádně přihlášený do rozpravy pan poslanec Volný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Volný: Paní předsedající, mockrát děkuju. Já jsem větší pamětník než můj ctěný kolega Patrik Nacher, tak vím, že pro paní předsedající v současné době sám pan Babiš jako ministr financí souhlasil a tenkrát koalice prohlasovala pár a ne zas tak malých pozměňovacích návrhů. Tak to jenom pro dokreslení.

Potom bych... Pan Stanjura mi neutíká, doufám... (Ministr Stanjura hovoří s poslancem u dveří.) Na rozdíl od pana Nachera jsem už několikrát viděl pana ministra na zemědělském výboru, proto ho chci teď moc poprosit, aby poslouchal a případně ještě v mezidobí před hlasováním instruoval své kolegy. A prosím ho o podporu dvou pozměňovacích návrhů. Pan kolega, ministr financí, poslouchá? Neposlouchá. (Ministr Stanjura odešel ze sálu, ale po chvíli se vrátil zpět.) Dobře, pan ministr odešel. Poslouchejte, prosím vás, vy všichni ostatní, protože to určitě není žádný planý apel a můj planý pláč. Správně bych měl asi plakat pro pozměňovací návrh pana Karla Turečka, který také žádá o peníze pro včelaře, ale v pozměňovacím návrhu, který celkově všeobjímá národní dotace, a jsou to 2 miliardy. To si myslím, že je úplně, úplně neprůchodné, abyste odhlasovali.

Ale prosím, pane ministře zemědělství, pane ministře financí, zkuste se ještě podívat na pozměňovací návrh 53 pana Černého a na pozměňovací návrh 49 pana Kotta. Jeden je za 100 milionů a druhý za 12 milionů a je v tom 50 a 12 milionů dotací pro včelaře. Kolegové, vezměme rozum do hrsti. Dáváme miliardy, miliardy sportovcům, aby naše malé děti sportovaly, aby lidi sportovali, je to v pořádku. Dáváme stamiliony kultuře, aby lidi žili kulturně. Dáváme stamiliony na podporu fondu na natočení filmů - a je to taky v pořádku. A my opravdu nedáme 50 milionů včelařům, kteří se starají o to, aby byly stromy opylené, aby malé děti našly cestu ke včelaření, aby včelařily? Vždyť my tady pácháme naprostý zločin - proti lidskosti asi ne, ale proti přírodě tím, že naprosto nesmyslně a pro mě nepochopitelně chceme oříznout o 50 % dotační titul pro včelaře. A jedná se o 50 milionů, kolegové. Zkuste se na ten pozměňovací návrh pana Černého 53 a na ten pozměňovací návrh pana Kotta 49 ještě podívat. Byl by to malý ústupek, byla by to malá kapička vás vládnoucí stoosmičky a vstřícný krok k nám, opozici, ale zkuste to promyslet, protože včelaři za to určitě stojí. A nechme, ať naše včelařství přežije i rok 2023. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO a SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Končím tedy rozpravu.

A táži se, zda je zájem o závěrečná slova? Pan ministr? Nemá zájem. Pan zpravodaj? Také ne.

Přikročíme tedy k hlasování. Nejprve budeme hlasovat o navrženém postupu při hlasování o tomto návrhu zákona. Zaznamenala jsem zájem o odhlášení. Všechny vás tedy odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Zároveň bych ráda poprosila pana zpravodaje, aby nám navržený postup zopakoval. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Josef Bernard: Děkuji za slovo, paní předsedající. Budu velmi stručný v bodech, navrženou proceduru znovu zopakuji. Nejprve budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu v příloze číslo 1, to je návrh pana poslance Bartoše. Dále budeme pokračovat pozměňovacím návrhem v příloze 2 a jako první bychom začali hlasovat o pozměňovacím návrhu pod pořadovým číslem 52. Znovu opakuju, ten je totožný s pozměňovacím návrhem číslo 31, není možné tedy hlasovat dva tyto pozměňovací návrhy, musíme vybrat pouze jeden. Po jeho hlasování není možné hlasovat o pozměňovacím návrhu číslo 31. Následně budeme hlasovat o všech dalších pozměňovacích návrzích v příloze číslo 2 podle uvedeného pořadí, je to 62 pozměňovacích návrhů. Až se vypořádáme se všemi těmito návrhy, budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku a dále budeme hlasovat jednotlivě o doprovodných usnesení. Toto je můj návrh procedury, předpokládám nyní protinávrh.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane zpravodaji. Vidím paní předsedkyni Schillerovou, která má jiný návrh.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych měla protinávrh, protože nesouhlasím s tím - už tady o tom dnes byla řeč. My máme tady vedle sebe dva naprosto totožné pozměňovací návrhy. Je to pozměňovací návrh pod pořadovým číslem 31, číslo kapitoly 333, to není podstatné, poslankyň za hnutí ANO paní Berkovcové a paní Balaštíkové, kde chtějí zvýšit v kapitole Ministerstva školství, konkrétně ve specifickém ukazateli Výdaje regionálního školství a přímo řízených organizací, o částku 1 100 milionů, určenou na personální zajištění asistentů pedagogů. Bere se to z Všeobecné pokladní správy, Vládní rozpočtové rezervy. Stejný pozměňovací návrh pod pořadovým číslem 52 byl podán poslanci, nemusím už opakovat, je to úplně stejné, 52, podali to poslanci Marek Výborný, paní Zajíčková, Berki, Klíma, Bartoš. Rozdíl je v tom, že pozměňovací návrh 31 poslankyň za hnutí ANO byl podán, a to je samozřejmě ověřitelné v systému Poslanecké sněmovny, 1. 11. v 15 09 hodin, 1. 11. Pozměňovací návrh pod číslem 52 koaličních poslanců byl podán 15. 11. ve 20 15 hodin. Jinak jiný rozdíl tam nenajdete, bohužel. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP