(17.20 hodin)

 

Poslanec Libor Turek: Ano. Další usnesení se týká výboru pro vědu, vzdělání, mládež a tělovýchovu a zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu žádá Ministerstvo financí o narovnání snížené účelové podpory Technologické agentury České republiky pro roky 2024 a 2025, a to tak, že prostředky uvedené ve Střednědobém výhledu pro roky 2024, 2025 budou navýšeny následovně: v roce 2024 o 570 milionů korun a v roce 2025 o 618 milionů korun."

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za návrh usnesení

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro návrh takového usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 134, bylo přihlášeno 152 poslanců, pro hlasovalo 66, (proti 5). Tento návrh usnesení nebyl přijat. Pokračujte, prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Libor Turek: A poslední usnesení výboru pro bezpečnost: "Poslanecká sněmovna Parlamentu vyzývá vládu, aby ve střednědobém výhledu pokračovala v navyšování rozpočtu BIS tak, aby nedocházelo ke zpomalení, odložení nebo zrušení některých rozvojových projektů, a to i s ohledem na stávající bezpečnostní situaci a rizikem zaostávání za technologickými inovacemi a rozvojem."

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano. Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 135, bylo přihlášeno 153 poslanců, pro hlasovalo 52, proti 15. Návrh usnesení nebyl schválen.

 

Tím, jestli se nemýlím, pane kolego, jsme vyčerpali všechny návrhy usnesení a o všech bylo hlasováno. (Poslanec Turek: Ano.) Tak tím jsme se vypořádali bodem číslo 103 a já končím projednávání tohoto bodu.

 

Budeme pokračovat bodem číslo

 

104.
Návrh rozpočtu Státního fondu podpory investic na rok 2023
a střednědobého výhledu na roky 2024-2025
/sněmovní tisk 317/

Tento materiál uvede místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a já ho poprosím, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já vám děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené poslankyně, vážení páni poslanci, předkládám Parlamentu České republiky návrh rozpočtu Státního fondu podpory investic na rok 2023 a střednědobý výhled na rok 2024 a 2025. Návrh rozpočtu schválila vláda 26. září usnesením číslo 809. Výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj byl projednán a schválen 3. listopadu 2022. Návrh rozpočtu i střednědobého výhledu Státního fondu podpory investic uvažuje o poskytování podpor formou nízkoúročených úvěrů a dotací, případně s kombinací obou typů podpor. Podstatná část z nich je finančně kryta dotacemi ze státního rozpočtu, včetně nevyčerpaných nároků z minulých let a v případě podpor revitalizace území se starou zátěží pak i z rozpočtu Evropské unie v rámci Národního plánu obnovy. Celkem jsou předpokládány příjmy ve výši 6,67 miliardy korun, z toho ze státního rozpočtu ve výši 3,06 miliardy, a to včetně nároku z nespotřebovaných výdajů z kapitoly MMR, dále pak z Národního plánu obnovy, jak již jsem zmínil, to je ve výši 2,83 miliardy korun, a pak příjmy ze splátek poskytnutých úvěrů a poplatků z ručení celkem ve výši 0,78 miliardy korun.

Dotace ze státního rozpočtu jsou určeny na realizaci úvěrového programu Brownfieldy dotačně, úvěrového programu Výstavba pro obce, což je sociální a dostupné bydlení, taktéž dotačně, pak programu Živel, odstranění následků živelných pohrom ze dne 24. 6. 2021, to je tornádo a ten downburst, a na nový, v současně době připravovaný dotační úvěrový program, který by měl zvýšit kapacitu finanční dostupnosti nájemního bydlení. Dotace z Národního plánu obnovy o objemu 2,83 miliardy korun je určena na realizaci dotačního programu Revitalizace území se starou stavební zátěží. Facilita na podporu oživení a odolnosti ARA, REF komponenta, 2,8.

Celkové výdaje fondu jsou rozpočtovány ve výši 7,06 miliardy korun. Fond plánuje poskytnout podpory ve formě úvěrů v objemu 2,33 miliardy korun a ve formě dotací je to pak 4,22 miliardy korun. V rozpočtu je počítáno zejména s poskytováním podpor krytých výše uvedenými dotacemi. Výdaje nad rámec příjmů ze státního rozpočtu a rozpočtu EU pokryje fond z vlastních zdrojů, a to z příjmů fondu ve výši 0,781 miliardy. Jedná se především o splátky úvěrů a zbývající část ve výši 0,39 miliardy korun bude kryta z disponibilních finančních prostředků fondu. Tyto výdaje budou použity na program Panel 2013+, zateplování a případně na dofinancování programů na nájemní byty a na správu a výplatu úrokových dotací. Součástí rozpočtu Státního fondu na rok 2023 je návrh střednědobého výhledu, který predikuje příjmy a výdaje v letech 2024 a 2025.

Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, děkuji za pozornost a dovoluji si vás požádat, aby Poslanecká sněmovna návrh rozpočtu a střednědobého výhledu fondu Státního fondu podpory investic schválila. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane ministře. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, jehož usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 317/1. Nyní prosím, aby se ujala slova zpravodajka výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, paní poslankyně Jana Bačíková, informovala nás o jednání výboru a přednesla návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Bačíková: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážení ministři, vážení kolegové, co se týká Státního fondu podpory investic, byl tady podrobně, nebo jeho rozpočet podrobně - s tím vás seznámil pan ministr, takže já už opravdu půjdu jenom na návrh usnesení: Rozpočet Státního fondu podpory investic na rok 2023 a střednědobého výhledu na rok 2024 a 2025 byl projednán výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj na 13. schůzi dne 3. listopadu roku 2022, kde byl podrobně představen inženýrkou Pejpalovou, která je ředitelkou fondu, a po mé zpravodajské správě přijal usnesení, kterým doporučuje sněmovně projednat a schválit sněmovní tisk 317. Přesné znění usnesení máme všichni k dispozici, je to sněmovní tisk 317/1 a já se vlastně tímto na něj odkazuji. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní poslankyně, nyní zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se zatím hlásí paní místopředsedkyně Dostálová. Paní místopředsedkyně, prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Moc děkuji za slovo. No, tady u tohoto bodu nebudu nijak kritická. Spíš mám několik dotazů, protože skutečně asi nám všem musí ležet na srdci, co se týká rozvoje bydlení v České republice. A já spíš některým položkám, které tady jsou, moc nerozumím, protože ony jsou sice dány do rozpočtu, ale přesouvají se z roku na rok z takzvaně nespotřebovaných výdajů, a to ne tedy úplně v malé míře.

Když pan ministr hovořil o tom, že příjmy státního fondu jsou 6,6 miliardy korun, tak z toho jenom právě ta enenvéčka jsou 3,5 miliardy. To znamená, přesouvá se to z roku na rok a já samozřejmě se musím ptát, jak to tedy je myšleno, když vlastně v rozpočtu máme 800 milionů jako dotace státního rozpočtu na nové dostupné bydlení, který tedy bude nahrazovat program Výstavba, co je pro to uděláno. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP