(19.20 hodin)

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Já se pokusím to urychlit, ale opravdu je tady pár paragrafů, které se dotýkají, a dotýká se to i starostů, dotýká se to hejtmanů, a prostě není to úplně, není to úplně ono, přestože jsme nějaké návrhy dávali.

Tady například § 6a který je také částečně nový, tak se hovoří o tom, a už tady někteří kolegové to tady zmiňovali, že Ministerstvo vnitra zruší údaje o místě hlášení pobytu, protože vždycky říkáme, my to říkáme stále, že nemáme úplně jasný přehled, kde ty osoby se pohybují, kde ty osoby pobývají. Jsou tam prostě určité nejasnosti. Dohledatelnost osoby na té adrese je velice těžká. A tady vlastně zákonodárce hovoří - a já si myslím, že bychom měli přijímat zákony, které jsou vymahatelné, přijímat zákony, které opravdu nejenom že si je napíšeme, aby byly napsány na papíře, ale aby je také dokázal někdo aplikovat do té praxe - tady to není nový paragraf, ale v tom § 6a v odst. 3 se hovoří: "Ministerstvo vnitra zruší údaje o místě hlášení pobytu, jestliže se cizinec na místě hlášení pobytu nezdržuje déle než 15 dnů, a to na základě informace" - a teď "za a) Policie České republiky, v případě organizační složky státu nebo státního podniku, v jehož objektu je cizinec ubytován, anebo obce, kde má cizinec místo hlášení pobytu na území České republiky". Tady si objektivně musíme říct, že vlastně třeba policie není schopna u toho velkého množství těchto cizinců důsledně vykonávat pobytovou kontrolu. My jsme si to zde napsali, máme to napsané, máme to odsouhlasené, ale vidíte sami, že my celou dobu upozorňujeme, že opravdu nevíme, nemáme přehledy o těchto osobách, nevíme, jak se nám pohybují na území České republiky. Ty osoby neplní své zákonné povinnosti, jako že se musí přihlašovat do určitého data a podobně, a je to trošičku na vodě.

Dostávám se už k určitým věcem, jako jsou například paušální náhrady nákladů na ubytování. Výše paušálních náhrad je tady v nějakém rozmezí od 200 do 350 korun. Víme, že když budeme, poskytneme ubytování pro tři ukrajinské běžence, může to být za měsíc až 9 000 korun, když se jim poskytne byt nebo nějaká samostatná bytová jednotka, může to být až 15 000 korun.

V prvních šesti měsících po příchodu ti lidé, když jsou prvně zaregistrováni, můžou obdržet humanitární dávku, která je šestkrát 5 000 korun. Vyvolává to velké vášně v souvislosti s tím, v jaké jsme dneska složité sociálně ekonomické situaci, a my jako hnutí ANO jsme tady vždycky říkali: Ano, pomáhejme běžencům, ale nesmíme zapomínat i na české lidi. Neustále to opakujeme, prostě nemůžeme mít peníze jenom pro někoho. Musíme dokázat zargumentovat, proč vlastně těm lidem pomáháme, ale musíme také najít peníze pro české daňové poplatníky, kteří se dostávají do nějaké tíživé sociální situace.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já vás znovu přeruším. Vidím, že už zvedáte ze židle i své kolegy, tak je poprosím, aby si sedli a utišili, abyste mohl dál pokračovat, ale tentokrát to míří ke kolegům z vašeho poslaneckého klubu. Prosím, pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Je tady několik paragrafů, které jsou zcela nové, a to jsou ty paragrafy 7, ať už je to áčko, béčko, céčko, déčko. Je to opravdu celé, celé spektrum paragrafů, kdy jenom bych tedy připomenul, že například v § 7b je tam dost podstatná věc, že k prodloužení dočasné ochrany - už o tom hovořila moje kolegyně paní Jana Mračková Vildumetzová - je cizinec povinen provést registraci prostřednictvím elektronického formuláře, který je zveřejněn na internetových stránkách Ministerstva vnitra. K jinému postupu se nepřihlíží. Registrace je dokončena zasláním potvrzení o registraci na adresu elektronické pošty, kterou cizinec uvede v registračním formuláři. Potvrzení o registraci obsahuje termín a pracoviště, kam se má cizinec dostavit pro prodloužení dočasné ochrany. Pan ministr tady hovořil o tom, že ve své podstatě toto se týká cizinců, kteří už tady mají dočasnou ochranu na území České republiky. My tady na jednu stranu říkáme, že nám stačí elektronické přihlášení, ale druhou větou říkáme, že potom se jim stanoví termín, kdy ty osoby se mají někam dostavit. To znamená, je to půl milionu lidí nebo já nevím, tři čtvrtě milionu, necelého půl milionu lidí, kterým - na jednu stranu jim to usnadníme elektronickým formulářem a na druhou stranu ty osoby potom se musí do nějakého data, jak tady bylo zmíněno, bude to trvat osm měsíců, se mají někam dostavit. Tady zase vidím, že prostě opravdu je to sice tady napsáno, ale jak to prakticky chcete zrealizovat na odborech azylové migrační politiky při té personální situaci? Já na to jenom upozorňuju. To je jeden z důvodů, proč se také zdržím, protože prostě toto je prakticky nevymahatelné.

A samozřejmě úplně poslední, čeho bych se ještě dotkl v paragrafech 7, je cizinec, který se do 31. března, což je pro něj takový ten deadlinový termín, 2023 nezaregistruje k prodloužení dočasné ochrany podle tohoto zákona, tomu dočasná ochrana uplynutím toho dne zaniká. Cizinci, kteří se po provedení registrace nedostaví k vyznačení vízového štítku, nebo vízový štítek nebyl vyznačen z důvodu nedoložení dokladu, podle odst. 5 nebo 6 dočasná ochrana uplynutím toho dne zaniká. A není tady prosím vás ani věta, co dál, co dál s tím člověkem bude. Zanikne mu vízum dočasné ochrany - a co?

Z toho důvodu, které jsem tady jmenoval, protože opravdu je tam spousta věcí, které nejsou doladěny, je tam spousta věcí, které jsou pouze napsány na papíře, a praktická realizace a vymáhání určitých věcí nejsou možné z mého pohledu, tak já se, nebudu-li proti, tak se pravděpodobně zdržím. Děkuji za slovo. (Potlesk z lavic poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. První faktická poznámka - pan poslanec Vondrák.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Dobrý večer, dámy a pánové. O co byl kolega Lang delší, o to já budu kratší. Já bych chtěl říct jednu důležitou věc a jsem pevně přesvědčen o tom, že nemluvím jen za sebe. Ta diskuse a kritika není o tom, že nechceme pomoci ukrajinským uprchlíkům, je to přesně naopak. A já to říkám proto, že proces adaptace a integrace těchto uprchlíků drhne, vázne a není ani pořádná jeho příprava. A proto teď tady říkám ještě jednou, tímto zákonem lex Ukrajina IV problém jenom odkládáme a odložením jej nevyřešíme. Takže prosím, pojďme si to říct na rovinu, že to potřebujeme vyřešit, a pojďme to vyřešit co nejdříve, aby ti lidé mohli žít tak, jak tedy žijeme my ostatní. Děkuji. (Potlesk z lavic poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další faktická poznámka, pan poslanec Bělobrádek - ruší svoji faktickou poznámku. Pak se vracíme do obecné rozpravy a vystoupí pan poslanec Koten.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo, pane předsedající. Ona většina věcí tady byla skutečně řečena. Já bych tady s dovolením jenom ukázal na několik slabin, které mě nejvíce mrzí, že nebyly v návrhu tohoto zákona vyřešeny.

A myslím si, že úplně tím prvním, co mě zaskočilo, tak v důvodové zprávě v oblasti, kde se píše Finanční dopad na rozpočet České republiky, tak tam bylo uvedeno k mému překvapení, že to nebude mít zásadní vliv na rozpočet České republiky a že Ministerstvo vnitra si to vyřeší v rámci rozpočtu Ministerstva vnitra. Bylo to takové alibistické, protože právě výdaje, které jsou na biometriku, samozřejmě to už tam je navýšeno na rok 2023, takže skutečně to jde z kapitoly Ministerstva vnitra, nicméně dopad na rozpočet celé České republiky bude obrovský. Já bych byl velmi rád, kdyby tedy tady to nějakým způsobem vláda byla schopna vykomunikovat a byla tam schopna dát alespoň nějaké predikce na dopady na státní rozpočet České republiky, protože vzhledem k tomu, že tam už proběhla nějaká půjčka od Evropské rozvojové banky ve výši v přepočtu na české koruny zhruba 10 miliard korun, tak už to mě zaráží, že to tam není nějak uvedeno.

Dále, co mě tam překvapilo, byla tam položka Dopady na bezpečnost v České republice. A zase jako obvykle to tam bylo tedy zmíněno, že se předpokládá, že dopad na bezpečnost v České republice to také nebude mít vliv. Když jsem zástupcům Ministerstva vnitra oponoval, protože se objevují informace, že v této komunitě se dějí trestné činy včetně vražd, drog a tak dále, tak mi bylo řečeno, že se to děje převážně v té jejich komunitě a že procentuálně i k ostatním obyvatelům v České republice to žádným zásadním způsobem nevybočuje. (Hluk v jednacím sále přetrvává.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP