(19.30 hodin)
(pokračuje Radek Koten)

Ještě bych se rád vrátil k elektronické registraci. Samozřejmě chápu, že u lidí, kteří tady jsou, a údaje o nich nějakým způsobem byly posbírány, takže pro prodloužení nebo pro prolongaci pobytu nějakým způsobem by se měli přeregistrovat. Je mi jasné, že úřady to nejsou schopny zvládnout najednou, protože to je opravdu velké množství. Na druhou stranu, když jsem se ptal, jestli je nějakým způsobem ošetřeno, aby tedy k registracím nemohlo docházet ze zahraničí, nebo zda by bylo možné identifikovat, odkud se žadatel, který potom tady může pobírat podporu a sociální podpory a tak dále, může se tady nechávat léčit, tak mi bylo řečeno, že to vnitro nehodlá ověřovat. Takže z mého pohledu se skutečně může stát, že se budou ti žadatelé registrovat z jiného státu nebo doregistrovávat z jiného státu, a potom budou mít půl roku možnost pobírat dávky, aniž by byli v České republice. Z tohoto důvodu mi to připadá jako nedokončené, nedodělané a je tam zase prostor pro to, že tedy půl roku nebudeme vědět, jestli ten uživatel skutečně je v České republice, než bude vyzván, aby si šel nalepit do pasu nebo do nějakého jiného náhradního dokladu kolek nebo co to bude rozdáváno.

Z těchto několika důvodů celkem mi vyplývá, že v této podobě to nemůžeme podpořit, protože vzhledem k energetické krizi a i k další krizi, kdy naši občané mají hodně hluboko do kapsy, bohužel spousta lidí už nevidí východisko z této situace, do které je dostává vláda Petra Fialy, a bohužel končí svůj život. Dobrovolně, nedobrovolně. Takže je tady spousta případů, kdy - z Úřadu práce bohužel vyskočila občanka České republiky, protože zjistila, že jí v podstatě dávky nepokryjí náklady na domácnost, je tady zastřelený před Úřadem vlády a těch případů přibývá. Dneska stálo metro, protože někdo skočil pod metro. Takže já si myslím, že v této situaci by primárně měly být vyčísleny náklady a měli bychom se starat o občany v České republice, což bohužel...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane kolego, já vás přeruším a poprosím zase o uklidnění v sále. Rozumím tomu, že je pozdní podvečerní hodina, přesto prosím všechny kolegy, aby se ztišili a umožnili panu poslanci Kotenovi dokončit jeho vystoupení. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, už je to téměř závěr. Takže v této podobě si myslím a v tomto režimu schvalování, jak to tady v podstatě bylo předloženo v legislativní nouzi, tak to skutečně v této podobě nemůžeme podpořit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Teď jsou tu dvě faktické poznámky - první pan ministr Jurečka.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Omlouvám se, já to dělám velmi nerad, ale protože už to tady zaznělo dneska opakovaně, chci jenom uvést to, že osoba, která včera spáchala sebevraždu na budově, kde jsou i pronajaté prostory Úřadu práce, tak zpráva od Policie hovoří jasně, ta sebevražda nebyla v souvislosti s činností Úřadu práce a s odmítnutím této osoby v nějaké dávkové agendě. Vůbec na té přepážce nebyla. Tak chci poprosit kolegy a kolegyně: netahejte tady tyto věci do vašich politických vystoupení. Děkuji moc. (Potlesk v pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Vomáčka, prosím.

Mezitím, než dorazí k pultíku, načtu omluvy. Paní předsedkyně Pekarová Adamová se omlouvá od 19 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Lubomír Brož se omlouvá od 19 hodin bez udání důvodu, pan poslanec Vojtěch Munzar se omlouvá od 19 hodin z pracovních důvodů a pan poslanec Petr Sadovský se omlouvá od 19 hodin z pracovních důvodů.

Prosím, pane poslanče, dvě minuty, vaše faktická poznámka.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, já zde většinou vystupuji proto, abych trošku krotil emoce, ale do této doby se mi tady ta situace líbila. Ale docela mě nadzvedl ze židle můj předřečník, prostřednictvím pana předsedajícího, pan poslanec Koten. Kritizujte nás, hledejte na nás, sbírejte na nás informace, všechno, ale prosím pěkně, buďme opatrní, když osočujeme někoho z toho, že kvůli vládě, kvůli Fialovi, pardon, kvůli premiérovi Fialovi, někdo skáče z oken nebo skáče pod metro. To si opravdu tahle Sněmovna nezaslouží. Buďme konstruktivní, ale těch výroků se prosím pěkně vyvarujme. Děkuji. (Potlesk v pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Do obecné rozpravy se nikdo nehlásí. Podívám se ještě do sálu, jestli se někdo hlásí z místa. Pokud tomu tak není, obecnou rozpravu končím. (Poslankyně Schillerová se hlásí z místa o slovo před závěrečným hlasováním.)

Otevírám podrobnou rozpravu. Do podrobné rozpravy se také nikdo nehlásí. Zeptám se ještě, jestli máte zájem o závěrečná slova - předkladatel, zpravodaj? Nikoliv. Čili končím i podrobnou rozpravu a končím druhé čtení tohoto návrhu.

Jestli tomu dobře rozumím - a ptám se pana zpravodaje - tak nejsou pozměňovací návrhy, mohli bychom tedy přistoupit bez přestávky k projednávání ve třetím čtení, a protože podle § 99 odst. 7 zákona o jednacím řádu může ve zkráceném jednání následovat třetí čtení návrhu zákona bezprostředně po čtení druhém, které jsem před chvílí ukončil, zahajuji nyní třetí čtení předloženého vládního návrhu zákona.

Očekávám, že zpravodaj výboru pro bezpečnost, pan poslanec Martin Exner, bude spolu se mnou sledovat u stolku zpravodajů rozpravu, kterou tímto otevírám. Ptám se, kdo se hlásí do rozpravy v rámci třetího čtení? Nikdo. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu tedy končím.

Opětovně se zeptám, zda je zájem o závěrečná slova? Není.

A nyní poprosím pana poslance Martina Exnera, aby nás seznámil s procedurou hlasování.

 

Poslanec Martin Exner: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, vzhledem k tomu, že nebyl podán žádný pozměňovací návrh, můžeme přímo hlasovat o znění zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Přednesu návrh usnesení. Poslanecká sněmovna vyslovuje... (Poslankyně Schillerová se hlásí o slovo před závěrečným hlasováním.)

Ještě před hlasováním vystoupíte, ale můžu navrhnout - nebo chcete teď, ještě před usnesením? (Předsedající se domlouvá s poslankyní Schillerovou, kdy chce vystoupit.) Tak prosím, možná to bude lepší v tuhletu chvíli, ať pak můžeme hlasovat bezprostředně poté, co přečtu usnesení. Já jsem mezitím zagongoval, aby se dostavili do sálu kolegové, protože se blíží hlasování.

Paní předsedkyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Já jsem tady pečlivě, a samozřejmě i mí kolegové, kteří se v této oblasti orientují lépe než já, poslouchali rozpravu. Je to tak zralé, aby se to celé přepracovalo a vrátilo sem tento návrh, který sem přišel, vrátilo se to sem aspoň v nějakém rozumném stavu. Jenom hrnete problém před sebou a berete si za rukojmí ty lidi, kteří tady prostě jsou a kteří se teď dostávají do bezvýchodné situace. A nás samozřejmě si berete za rukojmí také, protože nás tlačíte tímhle způsobem absolutně, absolutně nepřípustným k tomu, abychom rozhodovali o věcech, které jste vůbec, vůbec nevyřešili. Za rok jste je nebyli schopni vyřešit.

Prosím tímto o 10 minut pauzu před závěrečným hlasováním na jednání klubu hnutí ANO, my se ještě poradíme, a prosím poslance hnutí ANO, abychom se sešli v Aktech, tam u vánočního stromečku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Takže já vyhlašuji pauzu do 19 hodin 49 minut, 10 minut na poradu poslaneckého klubu hnutí ANO.

 

(Jednání přerušeno v 19.39 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP