(12.40 hodin)

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych se taky ráda - děkuji, pane předsedající - já jsem se taky ráda přidala k té prosbě. Já jsem teď nedávno řešila problém jedné žadatelky, které byla dána neadekvátní pokuta za opravdu přestupek, který čítal nějakých 300 korun, právě i od České obchodní inspekce. Když jsem se podívala do historie, tak nikdy neměla žádný problém. Naopak, týkalo se to toho, že v jejím obchodu spotřebitel něco nakoupil, i když se v průběhu změnila cena, tak žadatelka, nebo ten spotřebitel, který si to nakoupil, tak se obrátil na Českou obchodní inspekci, byť byl poučen, že si ten produkt nemusí koupit. Přesto si ho koupila, ale tím, že jí byla avizovaná cena předtím jiná, tak Česká obchodní inspekce samozřejmě zasáhla a dostali tam pokutu skoro 20 000. Jako je to neadekvátní tomu, že výrobek byl předražen o 200 korun.

Já bych spíš měla tu prosbu, jestli by, jestli by pan ministr - já, jelikož jsem se s tím taky setkávala na ministerstvu, že v každém tom kraji, když jsme měli Českou inspekci životního prostředí, tak každá k tomu přistupovala jinak, nějaké to sladění těch, té obchodní inspekce, aby prostě v určitých případech postupovali stejně, protože třeba v jiné, u jiné inspekce by ta pokuta třeba nebyla takhle vysoká, byla by podstatně nižší. Takže jestli je nějaký metodický pokyn, jakým způsobem, nebo nějaký metodický pokyn směrem k těm českým inspekcím, aby postupovaly v těch jednotlivých případech stejně, a ne že v jednom kraji dostanete pokutu třeba 1 000 korun a v jiném kraji dostanete pokutu třeba 20 000 korun za stejný přestupek. Jenom říkám, to je spíš taková prosba ode mě a apel, protože když se jim rozšiřují kompetence, tak je logické, že ještě teď nebudou mít s tím zkušenosti, a bylo by fajn, kdyby ten metodický pokyn směrem k té České obchodní inspekci šel. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Hlásí se někdo další do obecné rozpravy? Pan ministr. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Tak já se zkusím s těmi dotazy vypořádat, tak jak chodily, postupně. Tak nejprve k dotazům paní poslankyně Balaštíkové.

Celý ten zákon se na potraviny nevztahuje, zákon se vztahuje pouze na výrobky definované nařízením a dozor je nad dodržováním technických požadavků, nikoliv ceny. Pokud se jedná o tu koordinaci spolupráce mezi orgány, tak ono to vyplývá přímo z toho nařízení, takže není to o veřejné podpoře.

K dotazům pana poslance Nachera. Opět, zde se nejedná o ochranu spotřebitele, ta je v celé té záležitosti druhotná. Já jsem si vědom té napjaté situace v celé řadě dozorujících orgánů, kde samozřejmě bojujeme s tím, se vzrůstajícími nároky a určitou řekněme podvybaveností, ať se týká personální, odborné, případně i technické ve smyslu nějaké IT podpory.

Konkrétně - a ono to souvisí s dotazem paní poslankyně Peštové - pokud se jedná konkrétně o Českou obchodní inspekci, tak já se samozřejmě budu snažit zajistit, aby všechny tyto orgány k tomu, co mají na starosti, jaké mají zodpovědnosti a jaké mají kompetence, byly dostatečně vybaveny. A ono to souvisí s tím, aby se zkoordinoval jednotný přístup. A já zde s vámi, paní poslankyně, naprosto souhlasím, že není prostě možné, aby v jednom kraji se rozhodovalo nějakým způsobem a v druhém kraji jiným. Prostě ty orgány musí být předvídatelné. My musíme vysílat do toho trhu na jedné straně prevenci, případně i podporu, ale na druhé straně do určité míry stejnou přísnost, pokud se jedná o určitá porušení, aby třeba nedocházelo i k nějakým diskusím, proč jsme někde přísní a někde velmi velkorysí. Protože pak to samozřejmě vede k tomu, že vznikají určité pochybnosti o tom, že je všem měřeno stejně. Takže i toto je jeden z úkolů pro nové vedení České obchodní inspekce. A samozřejmě budu dohlížet na to a snažit se, aby takto postupovaly všechny orgány, které jsou v mé gesci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásila paní poslankyně Peštová, připraví se paní poslankyně Balaštíková. Poprosím paní... Tak paní poslankyně Balaštíková, faktická poznámka. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Tak ještě jednou dobrý den, kolegyně, kolegové. Pane ministře, patrně prostřednictvím pana předsedajícího, i když vlastně nemusím, vy jste tady udělal shrnutí, ale o tom mé vystoupení nebylo, tak jak jste to prosím shrnul. Já jsem vám řekla, že chápu, proč se vlastně ten zákon otvírá. A řekla jsem vám, že bych byla ráda, kdyby se v tom zákonu objevily i povinnosti jednotlivých kompetenčních orgánů z různých zemí na výměnu informací, aby náš dozorový orgán ÚOHS mohl na základě těchto informací došetřit určité záležitosti, které jsou, které poškozují hospodářský trh. Já jsem neřekla, že je to vlastně v té obnově toho zákona. Takže prosím pěkně, úplně jsme si nerozuměli.

Možná jenom taková rada, jestli byste o tomto pohovořil se zástupci ÚOHSu, o co se nám vlastně jedná. Protože tam není povinnost výměny informací, pakliže nejsou na těch orgánech úplně stejné kompetence. My jsme na to narazili při kontrole vlastně nedovolené podpory a poškozování hospodářství, což by spadalo do kompetence ÚOHSu. A když jsme to chtěli po německé straně, tak vlastně ten ÚOHS neměl stejně kompetenční orgán. A je tam někde v tomto zákoně problém, nebo vůbec na území EU problém, že oni si nevyměňují tyto informace, které ÚOHS potřebuje, aby prokázal tu nedovolenou podporu a porušování hospodářské soutěže. Takže prosím takto znělo moje vystoupení. Už nečekám, že k tomu vystoupíte, ale budu moc ráda, když budete hovořit se zástupci ÚOHSu, jaký mají problém, aby prokázali, že dochází k porušování našeho hospodářského trhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já tedy budu - děkuji za slovo - já budu rychlá. Já děkuju za tu vstřícnost. A samozřejmě když jsem to říkala, tak to je přesně to, co jste řekl nebo jak jste to identifikoval. Každý ten úředník vede správní úvahu. A podle toho, jak on se rozhodne, tak potom samozřejmě koná. A pokud, říkám, dal jste mi tady nějaký příslib, že ten metodický pokyn bude, což mě ubezpečilo v tom, že se to tak stane, protože říkám, u nás jsme měli úplně stejné problémy a obraceli se na nás v rámci České inspekce životního prostředí. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak děkuji za dodržení času. Hlásí se pan ministr Síkela. Prosím. Jsme stále v obecné rozpravě a připraví se... (Ministr začíná mluvit do řeči předsedajícího.)

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Já si musím dovolit reagovat a omlouvám se paní poslankyni Peštové, prostřednictvím pana předsedajícího, já jsem žádný příslib o nějakém pokynu nedal. Já jenom chci říct, my máme na Ministerstvu průmyslu a obchodu mezirezortní skupinu, která samozřejmě dozorové orgány sdružuje, ale dozorové orgány nemohou dostávat žádné závazné pokyny vlastně od nikoho. Ale my samozřejmě můžeme řekněme usměrňovat a apelovat ve smyslu, aby do toho, co jsem zmínil, to znamená, aby docházelo k něčemu podobnému, aby prostě to dozorování bylo transparentní i ve smyslu postihu a aby prostě řekněme nějaká ta porušení byla řešena prostě srovnatelným způsobem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. K faktické poznámce se přihlásila ještě paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Tak ještě jednou, pane ministře, my jsme si asi nerozuměli. Já vím, že dozorové orgány vy nemůžete řídit, protože to jsou orgány, které jsou právě zřízené k té kontrole. To já tomu rozumím. Ale ty dozorové orgány v rámci svých kompetencí vydávají rozhodnutí. A je to kraj od kraje, je to různé. To je to, co jste řekl, že v jednom kraji dostanete pokutu 1 000 korun, za stejný přestupek v jiném kraji dostanete pokutu 5 000 korun nebo 10 000 korun. Tak já jsem jenom chtěla, aby se to sjednotilo, protože samozřejmě ta praxe už tam je, takže je vidět a je evidentní, jak kdo rozhodoval v jednotlivých krajích, aby to prostě bylo sladěné. To je ten metodický pokyn, který jsem říkala já, aby se vlastně historicky vzala ta rozhodnutí a řeklo se takhle ne, aby v jednom kraji to bylo takto rozhodnuto a v druhém kraji to bylo rozhodnuto jinak. To byl ten můj apel na to, aby postupovaly všechny ty české inspekce v jednotlivých krajích stejně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji za dodržení času. Nyní přijde na řadu v obecné rozpravě pan poslanec Nacher. Pane poslanče, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP