(13.00 hodin)
(pokračuje Jana Hanzlíková)

Za mě je velmi důležité, že se k návrhu vyjádřila spousta organizací, ale především že na něm spolupracovali a vyjadřovali se pracovníci Úřadu práce, protože, tak jak jsem říkala, zohledňuje to poznatky z jejich praxe. Pro mě je důležité, že to zvedá práva zaměstnanců, a to jak v oblasti našich národních zaměstnavatelů, tak právě i nadnárodních společností, že se jednotlivé termíny a pojmosloví sjednocují, což bude v konečném výsledku zjednodušovat práci především na úřadech práce. A víme, v poslední době jsme to projednávali tady několikrát, právě tito pracovníci jsou nyní pod velkým tlakem. Tolik za mě jako zpravodajku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní zpravodajko. Já vám děkuji za slovo a otevírám obecnou rozpravu, do které se z místa hlásí pan poslanec. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, já mám na pana ministra pár dotazů. Nejsem úplným odborníkem na sociální právo, nicméně přečetl jsem si v důvodové zprávě, že Ministerstvo práce a sociálních věcí není úplně schopno definovat finanční dopad do státního rozpočtu, pozitivní či negativní. To je jedna z věcí, která tam je daná.

Druhá věc. Rozumím tomu, že jdeme správným směrem, protože nadnárodní korporace při svých pobočkách v rámci výkladu úřadů práce... nebyl vždy stejný výklad, tak jako k firmám, které působily v České republice, tak zda dojde k tomuto napravení.

Další věc je ohledně úřadů práce, a nechci předjímat, doufám, že to bude velmi dobré, kdyby došlo řekněme k vzniku insolvenčních řízení ve větší míře v souvislosti s energetickou krizí a válce na Ukrajině, zda kapacita úřadů práce v této agendě bude dostatečná a těm lidem pomůže. Pak tedy, jestli jsem pochopil správně, vyplacená kompenzace v případě vyplacení nároků těm jednotlivým žadatelům bude odečítána nebo to ti žadatelé budou vracet, na základě toho, co tam vychází. A pochopil-li jsem ještě správně, tak tam bude zjednodušený dohled na vymáhání těch neoprávněně vyplacených prostředků. A ten, kdo obdrží tu dávku, bude i jeho povinností se s úřadem práce vypořádat. Tak bych poprosil pana ministra o stručnou odpověď. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. Kdo se dál hlásí do obecné rozpravy? Pan ministr.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Samozřejmě ta situace z hlediska kvantifikace dopadů je složitá, protože to nelze kvantifikovat, nelze předjímat, jaký bude vývoj hospodářský v průběhu příštího roku. Takže férově říkáme, že toto je věc, kterou tam nemůžeme doplnit tak, aby to číslo bylo opřené o nějaký opravdu reálný základ a ta kvantifikace tady potom byla opravdu tím seriózním odhadem. To prostě v této situaci nejde. Nevíme, kolik případně firem se může dostat do nějakých problémů, a jejich zaměstnanců, kteří potom tady tou úpravou jsou chráněni.

Pokud jde o zatížení úřadů práce, tady já musím říci, že si nemyslím, že toto by bylo nějakým rizikem pro vývoj v příštím roce. Předpokládáme s opatřeními, která se teď realizují, to znamená, že části zaměstnanců, kteří nám teď chyběli hlavně na pracovišti v Praze, tak je nabíráme do stavu v jiných pobočkách v jiných krajích, kam přesouváme tu agendu, kde vypomáhají s tím, aby se snížilo zatížení, a zároveň abychom dokázali plnit zákonné lhůty, a to vidíme, že by nám mělo v průběhu příštího kvartálu výrazně pomoci, navíc v kombinaci s tím, jak nám také narostly počty žadatelů, kteří podávají své žádosti digitálně, především u solidární domácnosti, humanitární dávky, ale i u některých dalších to narůstá. A tady největší peak nárůstu žádostí nastal v říjnu. Takže my tady dovypořádáváme velký objem říjnový, který samozřejmě ten úřad zatížil významně v rámci příspěvku na bydlení, ale i tato agenda se podaří, řekněme, snížit, ta její zátěž. Reakce tady v tom nastavení jsou s ohledem na to, jak jsem říkal i ve svém úvodu, když jsem tady představoval tento návrh, i jak to potom doplňovala paní zpravodajka, tím, jak se udělaly úpravy jak na evropské úrovni, následně na naší v oblasti úpravy insolvenčních řízení, tak my na to tady tímto způsobem reagujeme, plus se tam doplňuje ta informace ještě z mezinárodních rejstříků, se kterou budeme schopni také pracovat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Ještě se hlásí paní zpravodajka a připraví se pan poslanec Kaňkovský. Máte slovo, paní zpravodajko, s přednostním právem. Prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo. Já bych se ještě ráda vyjádřila i jako zpravodajka klubu a jenom řekla, že vítáme veškeré návrhy, které pomohou pracovníkům úřadů práce, protože já to vnímám velmi citlivě. Ta přetíženost jejich je skutečně nesmírná v poslední době. A ono se může zdát, tak jak jsme tady s panem ministrem představovali ty jednotlivé změny, že se jedná o změny drobné, ono se to tak jeví, těch změn je tam velmi mnoho, ale já sama z praxe vím, a samozřejmě hovořím a docházím na úřady práce, tak vím, jak tyto drobné změny dokážou v praxi těch pracovníků při vykonávání této agendy znepříjemnit život, prodlužovat správní řízení a jak nesmírně důležité je opravdu vymezit jednoznačně pojmosloví. Navíc, i tak jak se zmínil pan ministr, ani nemůžeme jinak jako Česká republika, protože chceme mít samozřejmě tuto oblast velmi dobře sladěnou s legislativou Evropské unie. Ale pro ty pracovníky je nesmírně důležité mít jasně dané termíny, lhůty. A není to jenom pozitivní pro pracovníky, kteří tedy vyplácejí ty mzdové prostředky, ale především pro samotné zaměstnance. A já jsem velmi ráda, že to jisté právní postavení se netýká jenom zaměstnanců našich, zaměstnavatelů českých, ale skutečně že to funguje i u těch nadnárodních, kde má podnik nebo firma v České republice pouze nějakou dceřinou společnost.

Za nás tedy, za hnutí ANO, určitě budeme na tomto dál spolupracovat a hodnotíme to pozitivně, už jenom pro ten přínos pozitivní pro úřady práce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Do obecné rozpravy se hlásí ještě pan poslanec Kaňkovský. Než mu dám slovo, načtu omluvy. Pan poslanec Faltýnek Jaroslav se od 13 hodin do 14 hodin omlouvá ze zdravotních důvodů, pan poslanec Okamura Tomio se od 12.30 omlouvá z pracovních důvodů a naopak ruší omluvu pan Okamura Hayato, který je už přítomen na našem jednání.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré odpoledne, milé kolegyně, milí kolegové, vážení členové vlády. Já jenom krátce k tomuto tisku. Já děkuji Ministerstvu práce a sociálních věcí, že tuto problematiku uchopilo, protože o problematice ochrany zaměstnanců slýcháme velmi často na schůzkách se zástupci odborů, profesních skupin, a i pro zaměstnavatele je to důležitá oblast z hlediska toho, aby byly vyjasněny některé problematické okruhy, tak jak o nich hovořil pan ministr a zejména potom paní zpravodajka. Je to zejména v souvislosti se změnami v insolvenčním zákoně. Takže my vítáme, také rádi budeme spolupracovat na této novele. A vzhledem k tomu, že ta problematika poměrně spěchá, protože těch změn je tam celá řada, které v tom posledním období proběhly, tak si potom dovolím navrhnout v podrobné rozpravě zkrácení lhůty na projednání ve výborech o 20 dní, tedy na 40 dní. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Jsme v obecné rozpravě. Je ještě někdo, kdo se hlásí do obecné rozpravy? Není tomu tak. Zaznamenal jsem návrh na zkrácení lhůt. Ještě poprosím pak zopakovat přesně ten časový údaj. Obecnou rozpravu tedy končím. Ptám se, zda zazněl návrh na vrácení, zamítnutí? Nezazněl. Čili budeme se nyní zabývat

Já ještě jednou řeknu, o čem budeme hlasovat. Budeme hlasovat o tom, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jako garančnímu výboru.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 72, bylo přihlášeno 138 poslanců, pro hlasovalo 111, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat a já konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jako garančnímu výboru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP