(14.10 hodin)
(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

Dále mám pro vás jedno technické sdělení. Nově byla spuštěna aplikace na omluvy z jednání Poslanecké sněmovny. Aby nedocházelo ke zdvojování omluv, což se bohužel děje, tak je vkládejte jenom buď prostřednictvím této aplikace, nebo je zasílejte jako doposud na e-mailovou schránku, e-mailovou adresu predsedkyne-omluvy@psp.cz, ale nikoliv oboje zároveň.

To je z mé strany vše. Nyní prosím, paní poslankyně a páni poslanci, abyste se k návrhu pořadu vyjádřili i vy. Už mám mnoho přihlášených, ale prosím vás tedy o ztišení, abychom mohli vyslechnout návrhy kolegyň a kolegů. Jako první je s přednostním právem přihlášen pan předseda Jan Jakob a následuje pan předseda Tomio Okamura k pořadu schůze.

Ještě oznámím, že pan poslanec Kučera Michal hlasuje s náhradní kartou 36.

Ještě jednou vás, kolegyně a kolegové, poprosím o ztišení, ať víme, jaké návrhy na změnu pořadu schůze kolegyně a kolegové budou navrhovat. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, já si dovolím jménem pěti koaličních klubů dát následující návrhy na úpravu pořadu této schůze.

Dnes jako první bod navrhuji původní bod číslo 5, sněmovní tisk 263. Je to vládní návrh zákona o České televizi a o Českém rozhlasu ve druhém čtení. Jako druhý bod navrhuji původní bod 1, sněmovní tisk 48, což je poslanecký návrh zákona, občanský soudní řád, taktéž ve druhém čtení.

Do bloku prvních čtení oproti tomu, jak padl návrh z grémia, jako první bod navrhuji původní bod 67. Je to sněmovní tisk 165, senátní návrh zákona o pobytu cizinců na území České republiky.

Jako poslední z pevně zařazených bodů, tedy bude-li můj předchozí návrh schválen, jako 8. bod bloku prvních čtení navrhuji původní bod 9, sněmovní tisk 252, což je vládní návrh ústavního zákona, kterým se mění Ústava České republiky.

Ve čtvrtek 12. ledna navrhuji po 11. hodině nebo po skončení písemných interpelací jako druhý bod původní bod 96, sněmovní tisk 65, což je vládní návrh, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Republikou Kosovo o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku.

V neposlední řadě v pátek jako 4. bod v bloku třetích čtení navrhuji původní bod 105, sněmovní tisk 285, což je vládní návrh zákona o některých opatřeních proti šíření teroristického obsahu on-line.

Závěrem si dovolím, v souladu, jak jsme se bavili na grémiu, podat procedurální návrh, abychom dnes jednali i hlasovali i po 19. hodině v případě, že do té doby nebudou projednány první dva body dnešního jednání, tedy tisky 26348. Tento návrh dávám také jménem pěti koaličních klubů. Jednali bychom tedy po 19. hodině, pokud by tyto dva body ve druhém čtení nebyly do té doby projednány, ale jednali bychom do 21. hodiny. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Protože zazněl procedurální návrh, tak o něm budeme hlasovat. Zopakuji, že hlasujeme o tom, že bychom dnešní jednání - pan poslanec se chce vyjádřit s protinávrhem?

 

Poslanec Ondřej Babka: Paní předsedkyně, děkuji za slovo. Dobrý den všem. Já bych se jenom chtěl ujistit, že tento návrh je hlasovatelný, protože pan předseda Jakob zde načetl nejprve zařazení těch tisků, a my tedy nemůžeme hlasovat procedurálně o tom, že budeme jednat do 21. hodiny o prvním a druhém bodě, když ještě není zařazen. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano. V tomto případě, jestliže ještě nemáme odsouhlasený pořad, bychom měli hlasovat o tom návrhu až ve chvíli, kdy máme jistotu, protože ten návrh, tak, jak zazněl od pana předsedy, byl podmíněn konkrétními body. Pokud by chtěl pan předseda Jakob přeformulovat ten návrh tak, aby to bylo univerzální jednání, pak by to dávalo opravdu logiku. Pan poslanec má s námitkou pravdu.

 

Poslanec Jan Jakob: Dobrá. Aby to bylo čisté a v souladu s jednacím řádem, dávám procedurální návrh na jednání a hlasování po 19. hodině. Jsem si jist, že pokud by ty dva body už byly v tu dobu projednány, tak se na úrovni předsedů všech klubů dohodneme podle situace, takže upravuji ten návrh takto obecně. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, jestliže je to obecný návrh, tak už je to v pořádku. Ještě přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

 

A zopakuji, že budeme hlasovat o návrhu, že dnešní jednání bychom vedli a i procedurálně hlasovali po 19. hodině.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 2, bylo přihlášeno 177 přítomných, pro 96, proti 72. Návrh byl přijat.

 

Pokračujeme v předkládání návrhů na změnu pořadu schůze. Nyní je s přednostním právem přihlášen pan předseda Tomio Okamura a následuje paní předsedkyně Schillerová. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já bych chtěl navrhnout mimořádné body na program této schůze. Jako první mimořádný bod bych chtěl navrhnout bod s názvem Vláda nepomáhá důchodcům, občanům se zdravotním postižením a rodinám s dětmi.

Nyní bych tento bod zdůvodnil. Již téměř milion českých seniorů má problém s nedostatečnými příjmy a s úhradou nákladů na své základní živobytí. Získat sociální dávku jako přechodnou pomoc od státu je pro ně velmi obtížné. Hnutí SPD prosazuje zvýšení důchodů. Podle studie projektu Neviditelní až 889 000 českých občanů patří mezi takzvané neviditelné seniory, tedy mezi osoby, které dlouhodobě nezvládají hradit své živobytí, ale současně propadávají systémem státní sociální pomoci hlavně kvůli jeho složitosti, obtížné dostupnosti a neinformovanosti ze strany úřadů. Téměř 50 000 seniorů je v exekuci a my v hnutí SPD se prostě nechceme smířit a nebudeme se smiřovat s tím, aby senioři po celoživotní poctivé práci živořili v nedůstojných podmínkách a dluzích anebo podstupovali ponižující procedury žádostí o sociální dávky.

Podle hnutí SPD je v případě seniorů v první řadě potřeba přijetí zákona o minimálním důchodu ve výši aktuální minimální mzdy pro všechny, kdo splnili zákonné podmínky věku a doby důchodového pojištění, a rovněž o nastavení spravedlivé valorizace důchodů, která by nediskriminovala nízkopříjmové seniory.

Poslanci Fialovy vládní pětikoalice nám ale tyto naše návrhy opakovaně blokují s tím, že je odmítají projednat. Vláda Petra Fialy je do velké míry jednak původcem této krize a zároveň není schopna, a to se týká hlavně ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, předkládat vlastní realistické a funkční návrhy na její řešení a rovněž není schopna sociálně ohroženým občanům zajistit efektivní sociální pomoc ze strany státu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP