(9.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Hlásí se do rozpravy ještě pan poslanec Farhan. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji za odpověď, pane ministře. Jenom bych to krátce shrnul a budu se snažit, abych to neeskaloval. První věc je, že když se vrátím k těm mým dotazům. V první části jste neodpověděl nebo neodpovídal na mé dotazy, v té druhé jste je víceméně rozšířil. Proč jsem podal tu písemnou interpelaci, je proto, protože vlastně vámi zaslaný dopis bylo, že ministerstvo - cituji: "Ministerstvo zdravotnictví nevyhodnocuje čekací doby. Povinnost hlášení čekacích dob na Ministerstvu zdravotnictví není stanovena." Jo, takže já jsem tady na základě této vaší odpovědi podal tuto písemnou interpelaci, abychom se posunuli a dobrali se o kousek dál. Určitě se shodneme v tom, že ta data jsou důležitá, protože jinak byste jako ústřední orgán státní správy nemohl do toho zasahovat, nemohl byste to řídit a de facto by velmi sporně se naplňoval kompetenční zákon.

A jak jsem říkal, nebudu to dále eskalovat. Já jsem rád, že jsem toto téma otevřel, že jste nám na to odpověděl. Věřím, že se tím budete zabývat, ale přesto vás požádám, paní předsedající, aby Poslanecká sněmovna hlasovala nesouhlas s touto odpovědí vzhledem k tomu, co Ministerstvo zdravotnictví na moji písemnou interpelaci odpovědělo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, zaznamenala jsem váš návrh. Ještě s faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, vážený pane ministře. Já jsem se tedy hlásil ještě před druhým příspěvkem pana kolegy Farhana, tak se budu trošku opakovat. Pane ministře, přijde mně neuvěřitelné, že písemně odpovíte za ministerstvo, že čas, respektive termíny do vyšetření nebo do léčby vás nezajímaly, nebo ministerstvo v minulosti nezajímaly ty čekací doby, v současnosti nezajímají a ani se jimi do budoucna nehodláte zabývat. Dneska jste odpověděl už pod tíhou toho, co řekl Kamal Farhan, prostřednictvím předsedající, trošku jinak, už jste to upravil, modifikoval.

Vy odpovídáte poměrně rozvláčně na jednoduché otázky, ale já se na vás musím obrátit v tom, že čekací doba je pro pacienty často rozhodující a mohou také vypadnout z takzvaného terapeutického okna, což vy víte, a léčba může přijít pozdě, a vy jste ministr, který si nechal v rozpočtu vzít 14 miliard na zdravotní péči. Samozřejmě vy to shodíte na zdravotní pojišťovny. Zdravotní pojišťovny si ty frekvence sice hlídají, ale zároveň jsou to plátci zdravotního pojištění, takže ony to vyváží. Ale to, že jednotlivá zdravotnická zařízení mohou ty termíny posunovat, prodlužovat, to se děje. Já z pozice praktického lékaře vím, jaké jsou termíny na jednotlivá diagnostická vyšetření, respektive jaké jsou čekací doby na operace, a ty se nezkracují. A ono to s financemi do zdravotnictví skutečně souvisí. My jsme na to upozorňovali, za naší vlády šlo do zdravotnictví o více než 100 miliard v průběhu čtyř let navíc, do zdravotního pojištění. My jsme upozorňovali na to, že ty peníze tam mohou chybět. Mě naprosto děsí situace, že ministerstvo vlastně ani ty zásadní parametry, kterými by mohl ministr nové vlády argumentovat (Předsedající: Čas.), že se tomu tak neděje, tak to nesleduje. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času a omlouvám se, že jsem přehlédla vaši přihlášku k faktické poznámce. Pan ministr se přihlásil do rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Paní předsedající, dámy a pánové, vážené poslankyně, vážení poslanci. Já si nesmírně vážím vždycky konstruktivní debaty, ale dovolím si ještě jednou pomalu a srozumitelně zopakovat. Žádný z mých předchůdců, ani pět ministrů v uplynulém volebním období, pět ministrů zdravotnictví, nesledovalo a ani nenaznačilo tuto ambici, že by chtělo sledovat data o plánovaných výkonech. Co jsem zdědil, to mám a rok se to snažím intenzivně změnit. Samozřejmě že je nutné změnit legislativu o registrech, ale pokud si vzpomenete a byli byste korektní, vzpomeňme si na velmi bouřlivou debatu o Tečce, která souvisí s registry. My nemáme příslušný zákon, a proto jsme odkázáni na to, co nám úřad pro ochranu osobních dat dovolí nebo nedovolí sledovat. Proto jsem musel nachystat zákon o zdravotních registrech, proto od ledna Ministerstvo zdravotnictví nebo od března tento zákon chystá.

A já znovu opakuji, není to ničí vina, protože žádný z ministrů po roce 1989 tuto ambici neměl. Opravdu to není ničí vina, není to vina žádné politické strany, je to prostě nějaká situace. Covid nás naučil mnohé a naučil nás taky, že je třeba velmi pečlivě tato data sledovat a jasně si říct, která vlastně data budeme sledovat.

Já se těším na další interpelaci, předpokládám, že bude, teď se pobavíme o diagnostice. Teď se bavíme o plánovaných výkonech z dat pojišťoven a já jsem opravdu odkázán pouze na data, která dostanu od pojišťoven. Buď jim mohu věřit, nebo nemohu, ale nemám žádnou legislativní možnost si ověřit, zda ta data jsou správná. A pokud mi je některá pojišťovna odmítne dát, nemám žádný způsob, jak ta data od pojišťoven získat. To znamená, z dat od pojišťoven, od té největší, od Všeobecné zdravotní pojišťovny, kde je síla státu největší, byť ne většinová, mám data, která jasně říkají, že se nám podařilo významně zkrátit ve srovnání s předchozím rokem, tedy rokem 2021, zkrátit čekací doby na plánované výkony. To zkrácení je větší, než jsem doufal, ale ano, pořád jsme se u řady výkonů nedostali na úroveň roku 2019. To ale doufám, že si každý z vás, který je tady lékař, zdravotník, a myslím si, že každý, každá poslankyně, poslanec, uvědomí, že během jednoho roku téměř není možné, kdy ještě ze začátku tohoto roku jsme řešili minimálně tři měsíce velmi silnou vlnu omikron.

Faktem je, a za to velmi děkuji, že bude potřeba přijmout některé zákony, především tedy EU registrech a o sledování dalších dat. Uvědomuju si, že Poslanecká sněmovna napříč politickým spektrem, tak jako Senát, nebude pravděpodobně hlasovat úplně jednomyslně, protože se tady střetávají dva světy. Ten první svět je sledovat co nejvíce dat, a to je svět, který je můj, tak, abychom podle toho mohli reagovat. Druhý svět je: nemáme co sledovat data od pacientů, pokud s tím pacient předem nesouhlasí, což je také legitimní svět, svět GDPR, svět ochrany osobních údajů, a je to svět, který je naprosto řekněme v pořádku.

A já bych velmi chtěl znovu poprosit, abychom se na úrovni zdravotního výboru velmi korektně - a budeme se o tom bavit, když zdravotní výbor bude na ministerstvu - bavili o tom, jaká data sledovat, protože to nejsou data pro Válka, to nejsou data pro Ministerstvo zdravotnictví, ale to jsou data pro pacienty a české zdravotnictví bez ohledu na to, kdo povede Ministerstvo zdravotnictví, bez ohledu na to, která strana vyhraje volby. To jsou data, která jsou naprosto zásadní pro to, abychom mohli centrálně řídit zdravotnictví, na tom se asi všichni shodneme. A že jsme tato data v podstatě do loňského roku neměli ambici získávat, neměli jsme pro to legislativní normy, to se pravděpodobně taky shodneme.

Tedy pojďme společně tu situaci změnit, ale to, co je v té odpovědi, je bohužel smutný fakt. Ministerstvo nesleduje ta data, nesledovalo a nemá žádnou šanci je sledovat. To je realita. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní se přihlásil k faktické poznámce pan poslanec Zlínský.

Než mu udělím slovo, přečtu omluvy: omlouvá se Brož Lubomír po celý jednací den ze zdravotních důvodů, Heller Šimon do 10 hodin bez udání důvodu a Nacher Patrik od 13 do 16 hodin z pracovních důvodů.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já se vaším prostřednictvím obrátím na pana ministra, protože on teď při té poslední odpovědi pravděpodobně odpověděl na to, na co jsem se chtěl zeptat, protože on vyprávěl nebo říkal o tom, že je problematické získat nějaké informace o tom, kolik máme lékařů, jak jsou alokováni v prostoru naší republiky, kolik mají registrovaných pacientů. Mě to nesmírně překvapilo, protože jsem si řekl, že žijeme v době informační společnosti, že tato data vlastní pojišťovny a případně ÚZIS, tak v tomto případě pro mě bylo šokující, že taková jednoduchá data není schopno Ministerstvo zdravotnictví nějakým způsobem získat. On na to v podstatě odpověděl, že o to nebyl zájem, což je pro mě taky šokující, že se na to nemyslelo s nějakým předstihem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP