(15.50 hodin)
(pokračuje Oldřich Černý)

Na domácnosti letos stále více tvrdě doléhá velké zdražení energií a jejich vysoké zastropování. Vy jste v tomto případě měli skvělou možnost pro ně to zdražení výrazně zmírnit, ale podle většinového názoru jste se na ně prostě vykašlali. Ve svém regionu stále více čelím právě dotazům, proč se toto nezrealizovalo.

Táži se vás tedy za tyto občany České republiky, pane premiére, proč jste neměli jako vláda o toto navržené řešení této české firmy zájem? A moje doplňující otázka, já to rovnou spojím: Pokusíte se tato jednání, která by výrazně pomohla finančně krachujícím českým domácnostem, třeba ještě za nějakých kompromisních podmínek obnovit? Děkuji za jasnou odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a nyní je prostor pro odpověď pana premiéra. Pane premiére, prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, děkuji za vaši otázku, a k tomu mohu jenom říct, že jsme této nabídky nevyužili, protože nebyla výhodná. My jsme jednali i s dalšími výrobci energií, nicméně nakonec jsme zvolili nebo využili evropské nařízení o odvodech z nadměrných příjmů, díky čemuž můžeme zastropovat a kompenzovat. To řešení, které může vypadat atraktivně a levně z hlediska mediálních vyjádření těch, kteří to nabízejí, mělo spoustu dalších podmínek a nákladů, které by nakonec znamenaly, že to pro české občany výhodné nebude.

Chci ale jasně říct, že vláda udělala přece jiné kroky a jiná opatření, která vedou k tomu, že lidé, firmy i veřejné instituce mají garantováno to, že ceny energií nepřekročí určitou výši. My jsme zavedli novelu energetického zákona, která zastropovává ceny energií, zavedli jsme zastropování na úrovni 6 korun za kilowatthodinu u elektřiny, 3 korun za kilowatthodinu u plynu. Připravili jsme na letošní rok úsporný tarif, odpustili jsme poplatek za obnovitelné zdroje energií, který má dopad na všechny, opět na domácnosti i na firmy, a udělali jsme řadu dalších kroků, které vedou k tomu, že občané, firmy i veřejný sektor mají garantováno to, že ceny energií skokově nevzrostou.

Kromě toho jsme ale udělali opatření i pro ty, o kterých jste vy mluvil, to znamená pro lidi, kteří trpí zvýšenými cenami energií, kterým třeba ani to zastropování není dostatečnou pomocí. Tady jsme udělali celý systém, který lze najít pod názvem Deštník proti drahotě. Zvýšili jsme a rozšířili jsme možnosti, jak získat příspěvek na bydlení, a to se právě týká všech těch, kteří by měli problémy s náklady na domácnost, i na základě zastropování cen energií a všech dalších opatření.

Také jsme udělali spoustu dalších kroků v oblasti sociální podpory. Zvýšili jsme existenční a životní minimum, připravili jsme příspěvek pro samoživitele, samoživitelky a rodiny s dětmi a vytvořili jsme podmínky pro to, že mohou být významným způsobem opakovaně valorizovány důchody. Pomohli jsme také s cenami energií, a to nebylo vůbec jednoduché najít ten správný mechanismus, který je v souladu s našimi právními předpisy a také s evropským právem. Našli jsme i cestu, jak pomoci a jak zastropovat ceny energií v rámci dočasného krizového rámce i pro velké firmy. Takže udělali jsme - a to nemluvím o krocích, které jsme udělali pro to, abychom vůbec té energie měli dostatek, protože to, že máme dnes dostatek plynu, to není automatické. To je dáno i kroky, které dělala naše vláda včas, dělali jsme je už na jaře. Vytvořili jsme si dostatečné kapacity zásoby v zásobnících plynu, ale také jsme pořídili kapacitu v LNG terminálu v Nizozemsku a pokračujeme v dalších jednáních.

Takže ano, objevují se tu ve veřejném prostoru různé nápady, možná jsou to i určité obchodní strategie, to já nikomu nevyčítám ani to nijak nezpochybňuji, ale poté, co se stát podíval na návrhy jednotlivých výrobců a zvážil výhodnost a nevýhodnost pro české občany a české firmy, tak nám ta jiná řešení, která jsme potom přijali, přišla nebo byla vyhodnocena jako lepší, efektivnější a účinnější, a proto jsme je také zvolili.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Zeptám se, zda je zájem o doplňující otázku? Ano, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Oldřich Černý: Dobře, děkuji, pane premiére. Děkuji vám opět za vyhýbavou odpověď. Tak já se vás zeptám tedy napřímo. Můžete nám říct, za kolik vám pan Tykač nabídl cenu jedné kilowatthodiny, aby si to občané dokázali srovnat, jestli ta nabídka, o které se bavíte, byla opravdu ta výhodnější? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času a nyní prostor pro odpověď pana premiéra. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Ale nejde o to, za kolik nám nabídl nebo za kolik říká, že nám nabídl cenu jedné kilowatthodiny nebo megawatthodiny. Jde i o ty další podmínky, garance a platby, které by musel stát v této souvislosti udělat. A prosím, abychom tu debatu - a ona je opravdu složitá, není vůbec jednoduchá - vedli třeba i v rámci nějakých odborných pracovních skupin. Já jsem k tomu připraven a moji kolegové z vlády určitě také, ale skutečně kompetentně. Takže když si třeba přečtu, že se u nás vyrábí elektřina z uhlí za 7 eur a něco podobného, tak to je informace, která je jenom velmi částečná, která je neúplná a která takto podaná není ani pravdivá, protože se například do toho nezapočítává cena emisních povolenek a další a další náklady, které prostě do toho dnes musíte zahrnout. Takže ano, ta nabídka prostě v tomto směru výhodná nebyla. Navíc roční spotřeba elektrické energie v České republice je nějakých 70 terawatthodin, takže nabídka 3 terawatthodin by se v podstatě žádným způsobem neprojevila. A když se podívám na dnešní ceny elektřiny na trhu a jejich výhledu, tak i ze zpětného pohledu ta nabídka výhodná nebyla.

Já vůbec nezpochybňuji, že podnikatelé, kteří chtějí pomoci České republice, s takovými nabídkami přicházejí. Je to dobře, ale je úkolem státu a vlády, aby spočítala dopady, spočítala všechny vedlejší náklady, zvážila všechna rizika a výhody, které se s tím pojí, a pak se rozhodla. My jsme toto všechno udělali a ukázalo se, že jiné cesty, které jsem tu popsal, vedou k tomu, že dnes občané, firmy (Předsedající: Čas, pane premiére.), všichni, mají garantováno to, že ceny nepřekročí určitý strop.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a nyní je na řadě pan poslanec Koten. Upozorňuji, že do 16 hodin lze podat, takže ještě prostor je. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, dámy a pánové, já jsem se setkal i osobně s tím, že jsem potřeboval antibiotika, šel jsem tedy do nejbližší možné lékárny a pak začala anabáze shánění celkem běžných penicilinových antibiotik.

Vaše vláda se i formou facebookových příspěvků a dalších na sociálních sítích chválila za to, že vyvezla osm kamionů různých léčiv směrem na Ukrajinu. Chtěl bych se vás tedy zeptat, jestli převažuje zájem vyvážet léčiva z České republiky směrem na Ukrajinu, anebo zda má náš stát, tedy vy jste premiérem této republiky, tak zda tedy má stát jako Česká republika, a vy jste jejím premiérem, zabezpečit léčiva pro občany v České republice, zda to tedy není primárním zájmem, protože já jsem se setkal se spoustou zoufalých lidí, kde maminky sháněly Nurofen pro děti proti horečce a podobně, a doporučení pana ministra zdravotnictví bylo, ať jim dělají studené zábaly. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP