(16.00 hodin)
(pokračuje Radek Koten)

Já si myslím, že žijeme v jednadvacátém století a že základní léčiva, jak pro děti, tak pro dospělé, by měla být zastoupena. A já bych jenom si přál, aby tato situace se urychleně vyřešila a aby tedy praktičtí lékaři měli opravdu možnost napsat nějaká antibiotika, protože já jsem musel nakonec z lékárny, kde měli poslední dvě krabičky antibiotik, musel volat svému ošetřujícímu lékaři, aby mi napsal právě ta antibiotika, která měli v té lékárně, a aby mně to poslal eReceptem. A já si myslím, že to je naprosto nedůstojné. Sice tady nemáme fronty na banány, ale máme zde tedy fronty na léčiva, a nejsou schopni pacienti si je zajistit (Předsedající: Čas.) ani pro sebe, ani pro své děti.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Je šestnáct hodin, skončil tedy čas pro podávání interpelací, ale předpokládám, že pan premiér ještě odpoví na tuto. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, já už jsem tady měl možnost reagovat na situaci s nedostatkem léčiv, nechci se opakovat. Vy jste tady zmínil specificky antibiotika, tak jenom připomenu, že příčinou toho, proč je teď určitý nedostatek antibiotik, je vyšší nemocnost občanů, než tomu bylo v posledních letech. Pak jsou to výrobní důvody, protože u řady léčiv chybí některá z komponent léčiv, což samozřejmě brání tomu, aby byla vyrobena. Příčina je jednak v tom, že se narušily dodavatelské řetězce i v důsledku covidu a je to i aktuální situace v některých státech jihovýchodní Asie. Ten nedostatek je v celé Evropě a do jisté míry je i způsoben nedostatečným plánováním na straně výrobců, protože tam se plánuje výroba léků šest až osmnáct měsíců dopředu. Výrobci podcenili situaci, nenavyšovali kapacity, a to vede to vede k těm problémům.

Zmínil jste také Nurofen. U Nurofenu k zhoršení situace kromě toho objektivního nedostatku, protože on byl mezitím už ve velkých dávkách dovezen do České republiky, ale to, že byl zase skupován z obav z toho, že v budoucnu nebude, tu situaci prostě komplikuje. Takže zásoby, které běžně vydrží i v exponovaných letech nebo měsících čtvrt roku, v této atmosféře byly prodány během několika dnů.

Já už jsem tu zmiňoval kroky, které vláda, respektive Ministerstvo zdravotnictví, udělalo pro to, aby se ta situace nemohla opakovat. Ministerstvo zdravotnictví jedná s výrobci o tom, aby se zrychlily dodávky, které jsou plánovány na pozdější období. Jedná s distributory, aby bylo možno dovézt léky nejenom Evropské unie, kde taky je - prostě v celé Evropě je objektivní nedostatek některých druhů léků, ale také z USA, Kanady, Austrálie, což vůbec není jednoduché vzhledem k podmínkám povolení těchto léků na evropském, respektive našem trhu. Probíhají jednání se společnostmi, které dodávají léčiva na český trh, a to, co já pokládám také za důležité, chystá se novela zákona, která zavede některé nové povinnosti pro distributory, například povinnost zásob na delší období, protože pokud by tady byla povinnost zásob na delší období, tak by ta situace teď tak nepříznivá nebyla. Tolik k té věcné části.

A pokud jde o některé politické podtóny té vaší otázky, na které máte samozřejmě také plné právo, tak chci k tomu říct, že nelze stavět nedostatek léků, kterému dnes čelí Evropa a Česká republika, do souvislosti s Ukrajinou, situací na Ukrajině, popřípadě pomocí České republice Ukrajině v těch těžkých podmínkách a v její složité situaci. Léčiva, léky, které byly v minulosti poskytnuty Ukrajině, nejsou v žádném případě ty, kterých se teď týká aktuální nedostatek, kterému čelí Evropa, a tedy i Česká republika.

Věřím, že kroky, které dělá Ministerstvo zdravotnictví, povedou k tomu, že zajistíme maximální možný počet léků, který je v současnosti k dispozici. A jako Evropa musíme začlenit i komponenty pro léky do našich úvah o strategických produktech a surovinách, ve kterých musíme významným způsobem snížit závislost na východních diktaturách a na jiných státech, protože takováto závislost může vést k výrazným problémům. Tady zrovna ten nedostatek léků není součástí nějaké taktiky, ale jsou to objektivní problémy jak v dodavatelských řetězcích, tak právě s dodáváním a výrobou komponent, která je převážně soustředěna právě v oblasti jihovýchodní Asie.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a dovolte, abych tímto ukončil, protože už není možné podávat další dotaz, už jsme překročili časový limit, takže tímto zahajuji interpelace na členy vlády tak, jak byly vylosovány. A tímto vyzývám pana poslance Josefa Kotta, aby přednesl interpelaci na ministra zemědělství Zdeňka Nekulu a zahájil tak blok odpovědí členů vlády, a připraví se pan Zdeněk Kettner. Jenom podotýkám, že pan ministr Nekula je řádně omluven. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Přesně tak, moje interpelace na pana ministra zemědělství, který je omluven, se týká nákazové situace u hospodářských zvířat v České republice, kterou je aktuálně ptačí chřipka a africký mor prasat. V České republice je více než čtrnáct ohnisek nákazy ptačí chřipky. V současnosti se likviduje významný chov drůbeže na Tachovsku, čímž Česká republika přijde o produkci asi 20 % výroby vajec. Jedná se o naléhavou situaci, která by mohla v konečném důsledku ohrozit spotřebitele, protože lze očekávat nárůst ceny vajec. Nyní se v marketech již cena pohybuje okolo 7 až 8 korun za kus a jedná se převážně o klecová vejce z dovozu. Česká republika v současnosti soběstačná z 86 % a po likvidaci tohoto velkochovu na Tachovsku se soběstačnost samozřejmě významně sníží. Co se týká afrického moru prasat z minulého týdne, jsou tři nové záchyty v Libereckém kraji.

Proto vás chci touto formou požádat, pane ministře, o následující odpovědi na otázky: Za prvé: Jaký je aktuální vývoj nákazy u ptačí chřipky a afrického moru prasat a jaká budou nápravná opatření? Druhá otázka: Jak jsou vypláceny kompenzace za veterinární opatření a jsou zajištěny dostačující finanční prostředky na budoucí období? Třetí otázka: Jaký bude mít tato situace důsledek pro Českou republiku ve vztahu k odsouhlasené likvidaci klecových chovů? A doplňující otázka, zda není čas připravit odložení účinnosti likvidace klecových chovů.

Domnívám se, že tyto položené otázky nezajímají pouze členy zemědělského výboru, ale všechny chovatele dotčených hospodářských zvířat. Předem děkuji za zodpovězení mých otázek.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení časového limitu. Jak už jsem ale avizoval, pan ministr je řádně omluven, takže bych poprosil dalšího řádně přihlášeného, a to je pan poslanec Zdeněk Kettner, který bude interpelovat rovněž omluveného ministra školství pana ministra Vladimíra Balaše ve věci porušování školského zákona. Máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo. Vzhledem k tomu, že se jedná o ústní interpelace, očekával jsem i ústní odpověď, čili svoji interpelaci si nechám na příště a vzdávám se svého práva na písemnou odpověď na moji interpelaci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji, a prosím tedy dalšího řádně přihlášeného, a to je pan poslanec Radek Koten, který bude interpelovat místopředsedu vlády pana Víta Rakušana ve věci zákona o dezinformacích. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane ministře, dámy a pánové, já bych se chtěl zeptat, protože jsem to zachytil mimo jiné tedy i v denním tisku, na Seznamu nebo na Novinkách, a v podstatě to, co tam je prezentováno, v době vánočních svátků mně to poněkud připomnělo a dýchlo to na mě časy dávno minulými, kdy tady vládl úplně jiný režim a podobně. Já bych to nejlépe asi přirovnal k padesátým letům, protože ten zákon na mě působí takovým dojmem, jako že kdo nevyje s námi, je proti nám a je potřeba ho nějakým způsobem umlčet. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP