(16.10 hodin)
(pokračuje Radek Koten)

Já to tady poněkud odlehčím, ale dá se říci, že stát tady chce dávat 150 milionů korun takzvaným spřáteleným médiím a neziskovým nevládním organizacím, které tedy budou takzvaně fact-check, budou ověřovat ta fakta, a budou tedy vydávat jakási doporučení vládnímu zmocněnci pro dezinformace. Na základě toho se budou odstraňovat buď příspěvky, anebo rovnou se budou blokovat celé weby.

Já si myslím, že ta částka, která je věnována tímto směrem, by se měla věnovat úplně jiným směrem. Dá se říci, že v případě toho, že by ten zákon prošel tímto způsobem, tak bychom tady měli skutečně takzvaný cenzorský úřad, který by tedy na základě toho, co nějaké nevládní neziskové organizace placené bůhví odkud, s netransparentním financováním, například i ze zahraničí, tak na základě toho by ten úřad tady blokoval ty stránky a potlačoval by nesprávné názory.

Takže já se jenom hrozím toho, protože tam hrozí ještě i úprava trestního zákoníku, že tam přibude něco, jako jsme tady měli - hanobení a tak dále - a na základě toho se budou lidé zavírat do vězení. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dotaz. Prosím, pane vicepremiére.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, pane místopředsedo. Já nejdříve technicky. Chtěl bych se omluvit všem kolegyním a kolegům. Víte, že spolu v mnoha věcech nesouhlasíme, ale na interpelace chodím. Dneska tady musím být pouze hodinu, takže co stihnu, to stihnu, na ostatní odpovím písemně, po 17. hodině už jsem omluven. Ale znovu říkám, jsem samozřejmě ochoten písemně odpovědět.

Chápu, že ty dvě minuty jsou krátká doba, pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího. Mně se systém interpelací jako opozičnímu poslanci také nelíbil. Ale vy jste otázku nepoložil. Vy jste během své interpelace dal nějaký popis situace. Nakonec jste mně řekl: Děkuji za odpověď. Já v téhle chvíli úplně nevím, na co mám odpovídat, když nikde nebyla věta tázací. Ale dovolte mi tedy, abych sám dovozoval nějakou odpověď a budu reagovat věcně na to, co jste tady ve svém příspěvku pronesl.

Za prvé: Jaký zákon a o kterém teď mluvíte? Ten zákon neobsahuje žádnou podporu pro neziskový sektor a bavíte se o dvou věcech, které nejsou totožné. Je tady nějaký plán, akční plán, který předkládá vládní zmocněnec pan Klíma, nikoliv rezort Ministerstva vnitra. Ten akční plán není dopracován, probíhá různým připomínkovým řízením a žádný finální produkt neexistuje.

Tady jste se asi bavil o podpoře neziskovek, ale do toho netahejte zákon, který připravuje Ministerstvo vnitra, protože tam nic takového není, to je úplně jiný materiál. Tak jenom si srovnejme pojmy. Nějaký akční plán boje proti dezinformacím není nic, co by vznikalo na Ministerstvu vnitra. Tam my jsme pouze připomínkovým místem jako všechny ostatní rezorty, ano? Jenom abychom si srovnali ty myšlenky.

Potom je tady zákon, o kterém vy mluvíte, že bude něco zakazovat, že bude něco cenzurovat. Ten zákon ještě nikdo nikdy neviděl. Jestli vy ano, tak to jste asi na tom lépe než já, protože on probíhá nějakým připomínkovým řízením, a ještě ani ne tím oficiálním. On je diskutován s právními autoritami, on je diskutován s lidmi, kteří jsou odborníci samozřejmě i na IT provoz a podobně. Teď se shromažďuje nějaká báze připomínek a ten zákon ještě vůbec neexistuje. Je nějaká pracovní verze, která se připomínkuje.

Vy se tady bavíte o tom - a já bych od vás chtěl odpověď, nemusíte samozřejmě - já bych se chtěl zeptat: Při téhle interpretaci, co Ministerstvo vnitra kdy zacenzurovalo, prosím pěkně? Cenzorský úřad - s jakou cenzurou jsme přišli? Uveďte mi jeden dva tři příklady, prosím. Co Ministerstvo vnitra? Ptáte se ministra vnitra. Kde my jsme přišli s nějakou cenzurou? My jsme něco někde vymazali, my jsme něco zakázali, my jsme někoho nějakým způsobem hnali k odpovědnosti?

Já se ptám na Ministerstvo vnitra, které vy nazýváte, že tady něco cenzurujeme a podobně. Já se vás ptám, co jsme cenzurovali a o jakém zákonu se bavíte, když ho ještě nikdo nikdy neviděl. Vy jako poslanec, prostřednictvím pana předsedajícího, budete první, kdo ho uvidí, a budete k němu určitě legitimně tady u toho stolečku mluvit.

Teď věcně k tomu, mám na to 1 minutu 29. To, co my připravujeme, není ten akční plán, s kterým jste to smotal dohromady, prostřednictvím pana předsedajícího. To vůbec není věc vnitra. My připravujeme návrh zákona o omezení šíření obsahujícího národní bezpečnost on-line, a to národní bezpečnost v případě, že někdo bude vyzývat k tomu, aby lidé vtrhli do Parlamentu stejně jako do Kapitolu a vyházeli tady poslance z oken, a bude to reálně založená skutečnost, na kterou upozorní bezpečnostní složky našeho státu. Pokud tady někdo bude násilně vyzývat k tomu, aby byla proti nějaké skupině osob, třeba proti poslaneckému klubu SPD, spáchána nějaká závažná teroristická hrozba, a bude tady vyzýváno k tomu, aby byli ohroženi na zdraví nebo na životě, v takové chvíli si myslím, že má mít stát intenzivní instrument, aby takové informaci měl možnost zamezit, aby se šířila, protože vyzývá k násilí proti určité skupině obyvatel s jejími právy. To je úplně všechno, nic víc dělat nebude.

To, že tady v prezidentské kampani někdo lže, že paní předsedkyně Pekarová podporuje pana Babiše, a ještě to sdílí, to je normální lež. Prostě jsou mezi námi lháři, to je normální, na to jsme za dějiny zvyklí, to tady bude furt. Nikdo to vypínat a odstraňovat nebude. Tohle se týká národní bezpečnosti a ohrožení skupiny osob. Tam může patřit třeba i poslanecký klub SPD. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení času. Pan poslanec chce zjevně doplňující otázku.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, pane ministře, za odpověď. Já jsem samozřejmě tu otázku nepoložil, nicméně odpovím alespoň na tu vaši otázku. Tady ty informace jsme jednak probírali na výboru pro bezpečnost, kde jste nebyl, protože jste byl na zahraniční cestě. Co se týká toho článku na Novinkách, já samozřejmě nevím, jestli to byl řízený, nebo neřízený únik z Ministerstva vnitra nebo odněkud odjinud. Každopádně když jsem si to mezi svátky přečetl, tak mě to poměrně zaskočilo. Tak mě samozřejmě zajímala otázka, zda tedy ten zákon v podstatě vnitro připravuje. V tom článku byly uvedeny tyto částky a zazněly i na výboru pro bezpečnost, takže jsem vycházel tady z těch dat. Právě proto jsem se vás chtěl zeptat, v jaké je tedy fázi ten zákon, zda tedy už je v nějaké finální verzi, aby ho měli poslanci, ať už na výboru pro bezpečnost, anebo jestli už je v systému Poslanecké sněmovny, nebo v jakém stadiu vlastně ten zákon je.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan vicepremiér bude reagovat.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Jasná a férová otázka, na kterou přijde jasná a férová odpověď. Za prvé, v tom zákonu, a znovu to tady říkám, nejsou žádné částky pro nikoho, pro neziskový sektor, pro média. Tím se tenhle zákon vůbec, ale vůbec, ale vůbec nezabývá. Nezabývá! Tím se nezabývá zákon. Tenhle zákon, ještě jednou, se jmenuje, abych to citoval přesně, o omezení šíření obsahu ohrožujícího národní bezpečnost on-line. Ohrožujícího národní bezpečnost on-line, to je všechno. To znamená, ve chvíli, kdy tady bude nějaká informace, která ohrožuje národní bezpečnost, zdraví, život občanů, jejich skupiny, nějaké výzvy k tomu, aby tady byly násilnosti proti komukoliv ve společnosti - to není jenom proti vládnoucí entitě, ty vládnoucí entity se mění - proti komukoliv, proti bezpečnosti, proti systému tady v té zemi - tak je možnost jako nejkrajnějším instrumentem zasáhnout tak, aby se tahle informace - znovu říkám ohrožující národní bezpečnost - přestala šířit.

V návrhu zákona, který zatím není v oficiálním mezirezortním připomínkovém řízení - je v neoficiální odborné diskusi, kterou Ministerstvo vnitra právě kvůli citlivosti tématu započalo - je samozřejmé, že výkon pravomoci bude svěřen některé z veřejných institucí, která bude spolupracovat s bezpečnostními složkami. Své rozhodnutí bude podrobně odůvodňovat a to rozhodnutí je ve zkráceném režimu soudně přezkoumatelné.

Ještě dodávám, že dokonce v tom zákonu nejsou ani žádné postihy. To dělá Ministerstvo spravedlnosti, my nejsme zodpovědní za trestání lidí. Zaplať pánbůh, Ministerstvo vnitra už teď nikoho netrestá. My máme prostě pouze zákon proti ohrožení národní bezpečnosti, to je všechno. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP