(16.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím dalšího interpelujícího, a to je paní poslankyně Maříková, která bude interpelovat pana ministra zdravotnictví Válka.

Dovolte ještě, abych přečetl v rychlosti omluvy: paní poslankyně Alena Schillerová od 16 z pracovních důvodů, paní poslankyně Renata Zajíčková od 16 z pracovních důvodů, pan ministr Vladimír Balaš od 16 z pracovních důvodů a paní ministryně Jana Černochová od 16 z pracovních důvodů. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, lékárny hlásí výpadky u životně důležitých medikamentů. Nedostatková jsou antibiotika, oční kapky, léky na teplotu nebo proti srdeční arytmii. Pacienti, aby sehnali lék, který potřebují, musí objíždět lékárny kolikrát v okruhu desítek kilometrů. K výpadkům léků docházelo i v minulosti, jelikož veškerá výroba léčiv se přesunula do Asie. Stát také tlačí na co nejnižší cenu za úhradu, pro farmaceutické firmy jsou tak atraktivnější jiné země. Na spotřebě léků se určitě také podílelo to, že v České republice je nyní o několik set tisíc lidí více, kteří přišli z Ukrajiny, a došlo mimo jiné k vyvezení léků v hodnotě 36 milionů korun na Ukrajinu.

Dlouhodobě neřešený problém se vyhrotil a od neděle, kdy jsme o tom spolu hovořili, hlásí ale nedostatek léků také nemocnice. Kvůli výpadkům speciálních léčiv hlásí velké problémy některé nemocnice, kdy jim chybí například krátkodobá anestetika. Lékaři za ně musejí hledat ne úplně ideální náhrady. Například jablonecká nemocnice kvůli nedostatku takzvaných krátkodobých sedativ nemůže aktuálně odoperovat tolik pacientů, kolik by ve skutečnosti mohla. V důsledku to znamená, že všechny plánované operace se nestihnou, a musejí se odkládat. Ale problémy mají také záchranáři, kterým chybějí léky, které jsou potřeba při oživování pacientů. Zaznamenali výpadky Amiodaronu nebo Cordaronu.

Jak tento problém chcete teď akutně řešit? Protože pokud chybějí léky na oživování pacientů a anestetika, tak už opravdu hovoříme o ohrožení kvality zdravotní péče a životů našich občanů. Nemůžeme v tomto případě čekat měsíc, dva či na změnu nějaké legislativy. Tak jestli, pane ministře, můžete odpovědět. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosil bych pana ministra zdravotnictví a místopředsedu vlády Vlastimila Válka o reakci. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Velmi děkuji, pane předsedající, dámy a pánové, poslankyně a poslanci, vážená paní poslankyně, chtěl bych jednak poděkovat za tu interpelaci, a taky bych chtěl velmi poděkovat za to, že jsme se předem o tom problému bavili. Ano, v České republice chybějí léky, ty výpadky jsou v celé Evropě, jsou na celém světě, a ministerstvo nejenom že zasedá, jedná, ale koná. Výsledkem toho konání je, že jsme přivezli už do 24. 12. 340 000 balení Nurofenu, což je zásoba, která normálně stačí i v předcovidových letech na více než jedno čtvrtletí - sirupu Nurofenu, nebavím se o tabletách, čípcích - a teď jsme dovezli další desítky tisíc kusů balení. Za tu dobu, co situaci aktivně řešíme, tedy za poslední měsíc, o něco víc než měsíc, se podařilo nasmlouvat další mimořádné dovozy z různých zemí, antibiotik z různých kategorií antibiotik. A proč jsme to mohli dělat až od 1. 12.? Protože bohužel ten zákon, který mně umožňoval nakupovat takto napřímo léky cestou distributorů a schválit jim speciální úhrady, platí od 1. 12. Je potřeba poděkovat za to, že ho Poslanecká sněmovna přijala.

Ale řada informací, které se objevují, nejsou úplně řekněme pravdivé, a typickým příkladem je jablonecká nemocnice. Ředitel jablonecké nemocnice - jablonecká nemocnice je městská nemocnice, jejím zřizovatelem je město, je v Libereckém kraji, zdravím tento kraj a zdravím jabloneckou nemocnici - ředitel této nemocnice pan Němeček, s kterým jsem opakovaně na to téma hovořil, naposledy dneska, vůbec netuší, o čem ten problém je. O žádném omezování operací nic neví, o žádné nedostupnosti nic neví, neví ani o žádných komplikacích, a podobně jako vy, i já jsem zachytil tuto řekněme ne úplně přesnou pravdu nebo fake news z různých zdrojů, ale neví o ní ani primář anesteziologického pracoviště té nemocnice a neví o ní ani další kolegové, které jsem kontaktoval, a samozřejmě ředitel té nemocnice. Mě napadá jedno možné vysvětlení. Existuje preparát s obsahem léčivé látky sevofluran a tento preparát je inhalační anestetikum, které ale je velmi specifické, a v podstatě ho téměř, nebo dodávku, dělá jenom jeden dovozce, je to jedno z mnoha inhalačních anestetik, a tady byl problém v měsíci lednu s dodávkami. Pokud některá nemocnice - ale já o tom nevím, že by taková nemocnice byla - koupila opravdu přístroje, kde jiné než toto anestetikum není možné použít, nedej bože řekněme skočila výrobci na špek takzvaně a jaksi pod cenou získala přístroj, který pak ale nutí tu nemocnici kupovat dále ty produkty od jednoho výrobce, typické je to u injektorů kontrastních látek - když se toto sem tam stává, tak je to problém, ale i tento problém je řešitelný - ale stoprocentně to není problém v jablonecké nemocnici, a to mně dneska znovu potvrdil ředitel této nemocnice pan Němeček, za což mu velmi děkuji, a kolegové z této nemocnice, které jsem buď já přímo, nebo moji přátelé z liberecké nemocnice kontaktovali.

Je pravda, že některé nemocnice mohou v rámci podmínek výběrových řízení požadovat dodání inhalátorů od výrobce zdarma. Ono to vypadá atraktivně, protože inhalátor je pak zdarma, což je ale ve svém důsledku vede k závislosti na použití léčivého přípravku jednoho výrobce. Toto není úplně šťastná cesta, protože jak jste sama zmínila, trh je velmi turbulentní a dynamický, nicméně i kdyby tomu tak bylo, je třeba konstatovat, že ostatní léčivé přípravky jak s touto konkrétní látkou, tedy s touto účinnou látkou sevofluranem, tak i jiná inhalační anestetika jsou na trh dodávána, a co se inhalačních anestetik týče, opravdu potíž není. Není stejně tak žádný problém v centrových lécích, onkologických preparátech, preparátech pro kardiaky, preparátech pro léčbu cévních mozkových příhod a dalších preparátech. Ten zásadní problém je v některých volně prodejných produktech a problém je dán, že firmy před rokem a půl, kdy výrobu pro letošní rok chystaly, prostě špatně odhadly trh, a velký problém je v některých kategoriích antibiotik. Ale i tento problém řeším a řeším ho úspěšně dovozy, které se nám podařilo realizovat v prosinci a teď v lednu. Já pak budu čísla zveřejňovat na tiskové konferenci v pátek. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně má zájem ještě položit doplňující otázku. Máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Mám ještě takový doplňující dotaz. Můj kolega tady interpeloval pana premiéra také kvůli nedostatku léků a zmiňoval se o vývozu léků v hodnotě 36 milionů korun, což je 880 000 balení, na Ukrajinu. Pan premiér říkal, že na nedostatek léků to nemělo vliv, a já tady na stránkách Ministerstva zdravotnictví čtu, že ten vývoz došel ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví, generálním ředitelstvím Hasičského sboru a Českou asociací farmaceutických firem. Mě by tedy zajímalo podle toho, co čtu, tak bych si z toho vydedukovala, že to byla balení určená pro český trh, že to bylo v češtině. Pokud ne, kam ta balení měla tedy směřovat? Jestli to můžete vysvětlit. Děkuji.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Můžu já, pane předsedající?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Omlouvám se, že takhle můžu vaším prostřednictvím, paní poslankyně, vy jako zdravotník to pochopíte. Ono balení s českým návodem a s českým obalem by Ukrajincům byla asi tak ku pomoci, ku prospěchu, jako kdybychom jim dodali praky. To samozřejmě by v době husitství určitě účinné bylo, ale dneska by jim to nepomohlo. To byla balení, která distributoři v rámci celé Evropy měli navíc, udělali je speciálně pro Ukrajinu. Český stát to v podstatě nic nestálo, nebo ne v podstatě, nic ho to nestálo, ale byla to čistě iniciativa výrobců a distributorů. Nebyly tam ty léky, které dneska chybí. Ono to ani nejde, Nurofen se takhle nedá úplně jednoduše vyvážet. Byly tam především léky, které slouží pro akutní medicínu, pro emergency medicínu, které slouží v době válečného konfliktu. Nebyly tam taky žádné léky, byly tam hlavně léky na zástavu krvácení, byly tam léky spojené s válečnou medicínou, tak jak byly požadavky ukrajinské strany. To je velmi jednoduché vysvětlení. Nebyly tam opravdu léky, které dneska chybějí na českém trhu, a ani omylem to nebyly léky z českého trhu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP