(21.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a z místa s faktickou se hlásí pan poslanec Lang. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Já bych tady pro pana kolegu, který také velice krásně začal. Myslel jsem, že tady máme tu novou, lepší, jak oni říkají, politickou kulturu. Prosím vás, když už tady hovoříte o panu Andreji Babišovi, on měl asi podle vás tu smůlu, že se narodil v Bratislavě za Československa. To znamená, on má slovenskou národnost, ale v roce 1993, když se rozdělilo Československo a mohli si lidé zvolit, jak Slováci české občanství, tak Češi slovenské občanství, tak se rozhodl, že se stane státním občanem České republiky. Prosím vás, tak už nechte si nějaké takovéhle dehonestační věci, že tady je jakýsi Slovák, slovenský Berlusconi! To souznění vůbec těch dvou vět je totální blbina! Není to žádný Slovák, je to český státní občan, který má právo kandidovat v prezidentských volbách, byť se vám to nelíbí. Pravděpodobně nevím, co budete říkat za 14 dní, kdyby ve druhém kole pan Babiš uspěl a stal se prezidentem České republiky. A Berlusconi je Ital! Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a jsme zpátky v obecné rozpravě, do které je přihlášen pan poslanec Rataj. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michael Rataj: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážená paní ministryně, vážené kolegyně, vážení kolegové poslanci, dovolte, abych i já se dnes na zasedání Poslanecké sněmovny vyjádřil na adresu vlády Petra Fialy, která má za sebou jeden rok fungování ve velmi pohnuté době. Chci tímto vystoupením také odpovědět občanům, kteří mi v posledních dnech zasílali e-maily s prosbou, abych si při hlasování o důvěře vládě Petra Fialy zachoval svou čest, hlasoval v zájmu občanů České republiky a dodržel tak slib, který jsem občanům dal. Mohu nejen tyto pisatele ubezpečit, že budu hlasovat v souladu se svým svědomím a poslaneckým slibem, a to také zde odůvodním proč.

Opoziční hnutí ANO 2011 odevzdalo v pátek 13. ledna návrh na konání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, symbolicky v den prvního výročí vyslovení důvěry vládě poslanci vládní koalice. Aniž by se pro tento pokus hnutí ANO pokusilo získat Stranu přímé demokracie Tomia Okamury, bude vláda čelit vyslovení nedůvěry již podruhé v relativně krátké době. Důvody takového kroku, které předkládali lídři hnutí ANO v uplynulých dnech médiím, považuji za veskrze zástupné. Uváděné argumenty jsou jako vždy úmyslně zkresleny a vyznačují se značnou mírou neobjektivity, především ovšem postrádají patřičnou sebereflexi. Jediným skutečným důvodem konání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny před druhým kolem prezidentských voleb je snaha o rozpoutání bouře ve sklenici vody v čase, kdy zakladatel a stávající předseda hnutí ANO Andrej Babiš kandiduje na prezidenta České republiky a v souboji se svým protivníkem ztrácí. Udělat z prezidentských voleb referendum o vládě, které by vyburcovalo i nevoliče k protestní volbě, a odradit mediální snůškou pseudopravd od účasti ve volbách voliče politického soupeře, to je jediná možná cesta, jak získat aspoň malou naději na agrofertizaci nejvyšší politické funkce v zemi.

Ale pojďme k tomu, kam tento marketingový pokus shodit vládu v době, ve které je stabilita České republiky křehkým střípkem stability celé Evropské unie, v důsledku směřuje. Opoziční hnutí ANO se snaží vytvářením negativního obrazu práce vlády Petra Fialy - vzpomeňme zde často užívaný slogan: špatně, málo, pozdě - využít k posilování vlastních volebních preferencí a ke strategické přípravě na další parlamentní volby. Existuje řada variant budoucího vývoje na politické scéně, ale dlouholetý koaliční nepotenciál hnutí ANO na celostátní úrovni dává tušit, že případný pokus o sestavení vlády po vítězství v dalších parlamentních volbách, vycházíme-li ze současných volebních preferencí, by v případě menšinové vlády měl výrazně větší šanci na úspěch s podporou prezidenta republiky. Také proto, že otevřená spolupráce s SPD není pro významnou část voličů hnutí ANO akceptovatelná. Shrnu-li to, pro budoucnost hnutí ANO je poměrně zásadní, aby se jeho předseda stal příštím českým prezidentem. V opačném případě by totiž mohl nastat úpadek a jistě by došlo i na přeskupování, případně štěpení celého hnutí ANO, které ještě pořád stojí a padá s osobou svého předsedy.

Rád bych se ale konečně dostal k realitě posledního roku. Pokud bych měl tento rok srovnat s předchozími dvěma lety, kdy celý svět sužovala pandemie COVID-19, nelze vynechat energetickou krizi, dvojcifernou inflaci a vojenskou agresi Ruska na Ukrajině, která vedla k migrační vlně, jaká tady nebyla od druhé světové války, tedy faktory, se kterými se nepotýkala žádná z předchozích českých vlád od roku 1993. To je bohužel objektivní fakt ovlivňující ekonomickou a společenskou situaci občanů naší republiky. Vláda Petra Fialy byla a je nucena čelit výzvám, které přináší tento nezvykle turbulentní čas. Výčet přijatých opatření a úspěchů vlády Petra Fialy zde uvedla celá řada předcházejících řečníků, počínaje premiérem této země. Pokud to stručně shrnu, i přes nutnost čelit aktuálním výzvám byly ve všech rezortech nastartovány změny, které mají vést k realizaci vládních programových cílů. Vláda se přitom stále učí. Nikdo učený z nebe nespadl. Co je ovšem zásadní, nepomáhá si omezováním ani svobody pohybu, ani svobody projevu. Věřím, že až se situace stabilizuje, skončí válka na Ukrajině, naše země sklidí první plody práce na zvýšení energetické nezávislosti naší země na ruských surovinách; až zkrotíme inflaci, budou výsledky práce vlády Petra Fialy pozitivním překvapením pro řadu dnešních kritiků, kteří se nechali pomýlit či svést rétorikou jejích odpůrců.

Před vládou Petra Fialy stále stojí spousta práce a my koaliční poslanci z hnutí STAN o tom samozřejmě dobře víme. Jako starostové měst a obcí nejsme zvyklí planě slibovat, neplnit program a nedotahovat rozpracované záležitosti. A stejný přístup uplatňujeme i v parlamentu. Ačkoliv naše práce v Poslanecké sněmovně možná není vidět tak jako v komunále, myslím, že se oprávněně můžeme již pochlubit úspěchy, které jsme poctivě odpracovali a jež zde byly zmíněny našimi poslanci a ministry. Pochopitelně budeme pracovat vytrvale dál, protože systémové změny nelze provést za několik měsíců, aniž by nehrozilo riziko, že v budoucnu napáchají více škody než užitku.

Osobně mám za to, že je nezbytné zeštíhlit státní správu a odbourat byrokracii, snížit mandatorní výdaje a konečně připravit deset let slibovanou reformu penzijního systému. Je nutné se zamyslet nad daňovými výjimkami a zavést progresivní zdanění závislé činnosti, vrátit reformovanou daň z koupě či prodeje nemovitosti. Bolestně se ukázalo, že energie jsou klíčovými komoditami, a proto je mimo jiné nezbytné transformovat akciovou společnost ČEZ na státní podnik. V oblasti sociální politiky je nutné, aby hmotná pomoc lidem v sociální nouzi nebyla poskytována plošně, ale adresně dle skutečné ekonomické potřeby rodin a jednotlivců, tedy efektivněji. Věřím, že v rámci postupující digitalizace agend Ministerstva práce a sociálních věcí a jemu podřízených organizačních složek státu se i nadále bude postupovat mílovými kroky vpřed a v blízkém časovém horizontu dokončíme rozpracované záležitosti řešené tímto rezortem už několik volebních období.

Přestože činnost vlády hodnotím se snahou o určitý odstup, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, zdůrazňuji, že při hodnocení její činnosti nesmíme zapomínat na omezení způsobená jednak objektivními skutečnostmi, jednak legislativním procesem jako takovým. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP