(21.10 hodin)
(pokračuje Michael Rataj)

Vláda postupuje rozvážně, nikoliv zbrkle, jak často opozice populisticky požadovala a požaduje. Ostatně neznámým prostorem v pološeru také neproběhnete, ale půjdete s nejvyšší opatrností a rozvahou. Neplatí přímá úměra: rychlé řešení rovná se nejlepší řešení, jako například v záležitosti zastropování ceny pohonných hmot. Jak to dopadlo v Maďarsku nebo Polsku, které nám opozice dávala příkladem, jsme zjistili o pár měsíců později.

Dovolte mi, abych na závěr z tohoto místa poděkoval především všem občanům této naší země za jejich odhodlání překonat těžké časy, za pomoc lidem v nouzi, za jejich trpělivost, důvěru a podporu. V návaznosti na to, co jsem ve svém příspěvku zmínil a co zmínili mí předřečníci, konstatuji, že zejména s ohledem na to, v jak komplikovaném období vláda Petra Fialy vede naši zemi, zvládá svou roli vcelku dobře, a proto budu hlasovat proti návrhu opozičního hnutí ANO 2011. Děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Pane poslanče, vaše vystoupení vyvolalo celou řadu faktických poznámek. Jako první se přihlásil pan poslanec Králíček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní předsedající, já musím zareagovat. Právě jste byli svědky toho, jak vypadá politika hnutí STAN. Projev plný nenávisti a urážek. Pane poslanče Rataji, prostřednictvím předsedající, jste ubohý lhář a šiřitel dezinformací. (Potlesk v levé části jednacího sálu.) Stále mluvíte o tom, že odagrofertizujete Českou republiku, abyste ji zaredlovali. A za mě: radši na Hradě slovenský Berlusconi než na vnitru český Kaliňák! (Výkřiky a potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Jako další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Peštová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Tak já děkuji za slovo. Tentokrát nemohu říct, že to hezky začalo. Ono už na začátku to byl hnojomet tedy neskutečnej. Takže nezačalo to hezky. A ten konec jsem si připadala jak na XIV. sjezdu KSČ. Vrátila jsem se zpátky do dob nazpátek. Všechno krásný, všechno růžový a jenom ty ostatní to dělají jinak, než to děláme my. Takže opravdu poprosím opozici, nebo pardon vládnoucí koalici, vezměte si ty vaše příspěvky, vyškrtněte už si toho Babiše, ten tady není. Ten tady není. Takže já chápu, že jste dostali úkol. Úkol zněl jasně: muž s koženou brašnou nesmí projet. (Smích a potlesk v levé části jednacího sálu.) Ale on tady není. On tady není. Takže je to zbytečné si ho brát do úst. Takže pokud něco máte, pojďte to šít do nás, ale zbytečně - tady máte obrázek (ukazuje na Babišovy portréty před řečnickým pultíkem), vezměte si obrázek a opravdu, zapomeňte na Babiše. Zapomeňte dneska na Babiše. Děkuji. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Malá. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Taťána Malá: Hezký dobrý večer. Pane kolego, vy jste to úplně celé popletl. (Smích v levé části jednacího sálu.) Oni vám ti občané v tom mailu nepsali, abyste hlasoval pro důvěru. Oni tam psali, že jste tuhle zemi přivedli cugrunt, že to je katastrofa, to, co děláte. Já ty maily dostávám také a já vás v těch adresátech vidím. Tak prosím vás, abyste to zítra nepopletl. Proti důvěře. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další přihlášený je pan poslanec Kolovratník. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. No přátelé, já bych se na pana poslance Rataje nezlobil. On vystupuje za ten rok počtvrté tady na mikrofonu. Je to stále nováček a chápu, že ty texty, které markeťáci hnutí STAN napsali, přečíst takhle skoro napoprvé je těžké. Máme pro to pochopení. (Smích v levé části jednacího sálu.) Ale pane poslanče, příště, než sem na mikrofon půjdete, je vidět, že Ondra Lochman měl trochu větší zkušenost, že už tady párkrát byl, zkuste si ty řádky trošku proškrtat a upravit. Když mluvíte o těch křehkých peříčkách demokracie evropské a podobně, když mluvíte o tom, že tady my hrajeme tu předvolební opoziční kampaň, tak si nejdřív poslechněte, co jsme vám říkali, co vám tady přednášela ve skvělém projevu Alena Schillerová na začátku dnešního dne. Ty argumenty, co vám chceme říct, o co vás žádáme a o čem s vám chceme diskutovat. Pak, pane poslanče, možná i při tom pátém nebo šestém vystoupení po roce tady ve Sněmovně budete znít trochu víc důvěryhodně. Bohužel teď se vám to nepovedlo. Díky.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a další přihlášená je paní poslankyně Pastuchová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedající. Tak já jsem ráda, že jdu až teď s faktickou, protože můžu reagovat na dvě vystoupení. Opožděně na pana poslance Bělora, tuším, že se tak jmenuje, není tady ještě, já jsem ho tady u pultíku ještě neviděla. Ale došla mi jedna věc. Takže občan, který se narodil na Slovensku a nyní má českou státní příslušnost, absolutně nemá šanci v této republice se hlásit na post prezidenta nebo na nějakou jinou pozici. Takže oni jsou pro vás jiní. To je tedy i moje maminka, která se narodila na Slovensku, má české občanství. A vy jste je prostě vyřadil. Vy jste je vyřadil, protože to jsou Slováci.

Další věc na pana kolegu Rataje, kterého si vážím jako kolegy v sociálním výboru. Ale víte, podívejte se na seznam. Dnešní schůzi pozorně poslouchám, opravdu, vystoupení členů vlády, i když tady třeba nesedím, chodím se projít. A teď budeme poslouchat zhruba 17 poslanců vládní koalice, jak je ta naše vláda úžasná, všechno zvládla, v takové zemi se musí s takovouto vládou žít úplně perfektně. Ale vážení, vážená vládo, ona tu není už žádná paní ministryně, omlouvám se, já bych v takové republice hrozně ráda žila. Ale nemluvte příště o svých fantaziích, jak by se tu mělo žít, ale mluvte přímo o České republice. A ta teď takhle tady nežije. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další je přihlášená s faktickou poznámkou paní předsedkyně Schillerová. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pán je politolog, zřejmě - (Smích v levé části sálu) - myslím, prostřednictvím paní místopředsedkyně, myslím pana poslance Rataje, já vás vidím poprvé - protože pán už ví, co bude po volbách, jaká tady vznikne vláda, s jakou podporou, on ví, co hnutí ANO hrozí, že se rozštěpí, když by náhodou Andrej Babiš odešel na Hrad. No, pane poslanče Rataji, prostřednictvím paní místopředsedkyně, já si myslím jako zástupce strany, která dala této zemi Dozimetr a Slepičáka, se starejte hlavně o budoucnost hnutí STAN. (Potlesk a smích v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Feranec. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Členové vlády nejsou. Dámy a pánové, zazněla tady kritika pana Rataje. Já musím říct, že mě jeho projev velmi pobavil. Já jsem se skutečně celkem upřímně zasmál, protože mně to přišlo jako takový pokus o stand-up, jako když někdo chce parodovat ty projevy z toho XIV. sjezdu. Ta dikce, ta slova. Jsem si zapsal některá: sklízíme plody práce (bouřlivý smích v levé části sálu), někteří se nechali pomýlit a svést (potlesk v levé části sálu). Fakt mi to připomnělo prostě, jestli to měl být pokus o stand-up vystoupení, parodie skutečně na závěry XIV. sjezdu, tak to perfektně padlo jako. Mně se to skutečně líbilo. A pochopitelně ta otázka: a komu tím prospějete? (Výbuch smíchu a potlesk v levé části sálu.) To jsme viděli v nějakém filmu. Ne, tak já děkuji panu kolegovi. Chápu, že je devět hodin, jsme unavení. Mě to skutečně velmi pobavilo a osvěžilo to tuto naši debatu. Děkuji. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a další je přihlášen pan poslanec Brabec s faktickou poznámkou. Pane poslanče, máte slovo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP