(21.20 hodin)

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. No vidíte, kolegyně kolegové z opozice i z koalice, o co jste přišli, že jste nám ty faktické poznámky uznali až teď. (Smích v sále.) Ta zábava už tady mohla být mnohem dřív a nemuseli jste kvůli tomu odcházet. Já si myslím, že z takhle zábavné debaty by málokdo odešel. Já jsem se díval, protože také jsem neznal pana kolegu Rataje, já jsem zjistil, že on má regionální kancelář v Chocholouškově ulici. (Pobavení.) To se omlouvám, ale jenom mi to na něco odpovědělo.

Ale já jsem taky byl překvapen tou dikcí, také jsem si myslel, že ta slova už najdu jenom v nějakých análech, o tom pomýlení a o tom, jak je potřeba nastartovat ty změny v těch jednotlivých rezortech. Ale jasně, já si myslím, že kolegové by měli být vlastně vděčni, i ti nováčci, za tu debatu, protože oni se tady ostřílí. Ono je něco jiného být zpravodajem nějakého zákona, něco jiného je být tady přímo potom vystaven i tomu tlaku. Takže já taky musím říct, že jsem byl překvapen tím, jak jste nám, hnutí ANO, říkal až otcovsky, možná starostlivě, na co si máme dávat pozor, aby se nám to nějak nevymstilo. Já taky vždycky, když slyším STAN, tak si taky vzpomenu na Dozimetr a šifrované telefony. Takže si myslím, že by tam u tohohle si každý měl řešit ty problémy doma, které má, skutečně. Já si myslím, že si asi poradíme i bez toho.

Ale navážu na to, co říkal i kolega Feranec. Bylo to osvěžení v této relativně pokročilé době. Děkujeme za to. A já si myslím a doufám, že jak bude doba přibývat, tak ještě uslyšíme nějaké další favority. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času a další je přihlášen pan poslanec Lochman. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Pěkný večer, vážení občané. Já vám doporučuji se podívat na tyto kolegy. Připomnělo mi to základní školu, když se stádo začíná smát někomu, dělá si z něj srandu a říká si, jací my jsme dobří, jaký on je horší, pojďme ho pourážet, pojďme si trošku zakádrovat a pojďme se mu posmát, protože my si myslíme, že jsme lepší. Říká se tomu šikana! Ale ještě člověka, který vám tady přesně řekl, že on děkuje lidem za to, že v tuto složitou dobu dokážou být trpěliví a dokážou ji přestát.

A místo toho, aby v této Sněmovně - já jsem tady pouze rok, já tady vidím lidi, kteří jsou z různých stran a jsou tady dlouho, teď za ANO 2011 - tak tato Sněmovna stojí za den 3,5 milionu. (Hovoří velmi hlasitě.) Vy místo toho, abyste se tady bavili o tom, co lidi potřebují, o tom, že jste nedokázali zajistit, jak už jsem říkal, dostatek energií dříve, abychom tu měli nějakou energetickou bezpečnost, tak se tady bavíte na účet někoho jiného, a ještě si vymýšlíte, urážíte ho. Připadáte si jako ti, kteří tady jsou nějací hodnotitelé lidí.

Milí vážení přátelé, pojďme se vrátit tam, kam tato Sněmovna patří. Pojďme se bavit o věcech, které jsou důležité pro občany této země, a ne že budete využívat tento čas a tuto půdu pouze pro to, abyste se tady bavili na nějaký cizí účet. A ještě člověku, který dle svého svědomí se rozhoduje, jak vlastně se vším naloží, jestli opravdu ta vláda má jeho důvěru, přesně to zvažuje, poděkuje lidem. A co vy? Vy si tady hrajete hrátky místo toho, abyste se věnovali práci jako poslanci, tedy práci pro lidi, které tady zastupujeme! (Poslanci hnutí ANO buší do lavic.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Kasal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych se rád obrátil vaším prostřednictvím na oba předchozí řečníky, jak pana poslance Lochmana, tak pana poslance Rataje. Děkuji, že jste mně nahrál, pane poslanče. Já bych vám chtěl říct k těm plodům vaší práce a k tomu, co jste říkal o tom zesměšňování, a abychom tady něco konali. Tak mně vysvětlete plody vaší práce, že po 30 letech - já 30 let pracuji ve zdravotnictví - tak za 30 let jsem nezažil to, co zažívám poslední rok, kdy nemáme léky, kterými můžeme léčit. A nejenom ambulantně. Já zvažuji, co budu dávat dětem na oddělení, abych mohl pokračovat v ambulantní péči. Není to vůbec žádná legrace. Něco jiného jsou velká města a něco jiného jsou menší města. Protože to, co dorazilo do Prahy, tak to už my máme dva měsíce. Nejenom že nejsou antibiotika celkově, ale nejsou oční kapky. Jestli chcete, pane poslanče, tak si to můžete najít na SÚKLu, tam to je, a můžete to říct lidem. Ti lidé to tak mají a jsou v tom dennodenně. Takže to je ten váš úspěch, o kterém jste se ani jeden nezmínil. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Lang. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. Já jsem původně chtěl hovořit k něčemu jinému, protože se mi udělalo trošku špatně, když tady kolegové zprava ze STANu říkali, že to dělají dobře a že v té práci chtějí pokračovat. No potěš pánbůh. Ale to, co tady pan Lochman předvedl. Prosím vás, pane kolego, nekřičte tady na nás, nejsme malé děti. Jestli si ve vašem klubu, ve vašem STANu, takhle po sobě vyřváváte, tak prosím vás to nezanášejte sem, na půdu Poslanecké sněmovny, když tady tak chcete kádrovat.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Prosím, oslovujte se mým prostřednictvím. Děkuji.

 

Poslanec Hubert Lang: Prostřednictvím paní předsedající. Chápu, že máte dneska velké ambice, že máte tu stoosmičku, že máte ministra vnitra, že máte tedy šifrované telefony někde mezi ponožkami, který zvoní panu Gazdíkovi, že jste tam pomalu vymřeli po přeslici a po meči. Ale prosím vás, nekádrujte nás. To mě úplně šokovalo, to vaše vyjádření, že vyjádření opozičního poslance je šikana. Když opoziční poslanec tady řekne nějaký svůj názor, tak je to šikanózní vůči vám? Vy to nezvládnete? Když to nezvládnete, tak složte mandát, běžte dělat starostu, nebo odkud jste přišel, a nemusíte v té Sněmovně být. Nikdo vás tady nedrží.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Letocha. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Petr Letocha: Dobrý podvečer, vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové. Tady je hezky vidět, že jste se v podstatě těšili na tu část, kdy přijdou poslanci za hnutí STAN chránit, respektive obhajovat úkoly vlády, které zvládla. Alespoň my si to myslíme. Je úplně legitimní, že opozice na to má jiný názor. Ale je pravda, že jsem proslov pana poslance Rataje slyšel ve své kanceláři, kde jsem se také připravoval na proslov, který možná za chvíli bude, a že jsem se tedy nestačil divit, co se tady potom spustilo. Je opravdu vidět, že jste byli jako natěšení na tuto debatu. Ale upřímně, dělat si srandu už i z ulice, na které má poslanec poslaneckou kancelář - a já se přiznám, já tam tu kancelář mám taky. To budeme tedy paušalizovat ty lidi, kteří tam bydlí, že to něco znamená, že jsou na ulici Chocholoušková? Opravdu se česká Sněmovna k tomuhle sníží? Já vím, že ta atmosféra, která tady byla, tomu napomáhala. Ale věřím, že jestli se podíváte zpětně na ten záznam k tomu, co se tady před chviličkou stalo, že možná ani vy se nebudete úplně usmívat.

Ale mám pro vás dobrou zprávu. Je nás přihlášených ještě dost. Takže tu svou náplň a tu svou energii budete moci využít ještě ve faktických poznámkách a jistě i ve vlastních proslovech, protože je nás pořád docela dost připravených. Ale prosím, zachovejme důstojnost české Sněmovny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Wenzl. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já k panu poslanci Ratajovi, vaším prostřednictvím. Já nechci nějakým způsobem urážet, to už vůbec ne. Ale mě zaujala v tom jeho projevu ta pasáž, kdy mluví o tom, jak vláda vlastně až, až, až - potom to bude "růžové", potom bude "dobře".

K panu poslanci Lochmanovi, zase vaším prostřednictvím. Zmínil to teď i pan poslanec Letocha, vaším prostřednictvím, když se podíváme na pořadí přihlášených. Ano, tato mimořádná schůze byla svolána na základě žádosti klubu hnutí 2011 a kromě přednostních práv do této doby nikdo nevystoupil. Tam by právě zaznělo to, na co se chceme vlády, premiéra a ministrů ptát. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP