(21.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Jako další je přihlášen pan poslanec Králíček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Takže podle hnutí STAN, pana Letochy a pana Lochmana, vy nás urážet můžete. Možná si pan Letocha, prostřednictvím paní předsedající, mohl pustit i projev pana Bělora. Byla to snůška urážek a dehonestace hnutí ANO. (Hovoří velmi důrazně.) Ale to vám nevadí. Ale my když si dovolíme říct něco proti vašim poslancům, tak nás hned uklidňujete, a vraťme se ke konstruktivní věci. A když tady pan Lochman říká, že dnešní den stojí 3,5 milionu, nebo 3,9, tak vy ho zdržujete. Vy jste nás nepustili ke slovu, vy si tady děláte, co chcete! Vy jste novodobá totalita!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Peštová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já nebudu tak rozvášněná. Také bych chtěla zareagovat na pana poslance Lochmana. Já si vás také vážím velice, ale to, co jste tady řekl, je velká nepravda. To, že my bychom vás šikanovali... Kdybyste to řekl obráceně, že vy šikanujete nás, tak tomu bych rozuměla. Když si vezmete, tak my tady načítáme body - nejsou načteny. My se snažíme svolat mimořádnou schůzi - neschválíte nám program. Dneska svoláme schůzi, hnutí ANO svolá schůzi, kdy vám chce, nebo vládě chce vyjádřit nedůvěru - a ve finále to končí tím, že vás tady skoro musíme prosit, abyste otevřeli rozpravu, protože jste si tam dali všechny svoje ministry s přednostními právy, a kdybyste neotevřeli rozpravu, tak my tady budeme sedět do rána, nebo respektive do dvanácti hodin, a poslouchat ty chvalozpěvy. Takže to je celá pravda. Takže to není o tom, že my bychom šikanovali vás, ale vy šikanujete nás.

Je škoda, že tady není pan premiér. Já bych se ho ráda zeptala, on je politolog, ať mi poví, jak se má opozice bránit a jak má využít svého ústavního práva. Ona má právo předkládat zákony - nebyl tady ani jeden. Všechno berete, byť tam ty zákony jsou načteny v systému pod nějakým číslem, vaše tam přijdou až poté, stejně se berou vaše zákony, naše tam zůstávají, opoziční okénko už nebylo, ani nepamatuju, interpelace za minulý rok - z těch osmnácti jich bylo deset. Vždyť to je šikana od vás, to není šikana od nás. A pak se nemůžete divit, že malinko jsme prudérnější. Ale každá akce vyvolává reakci. Nic jiného se tady neděje. Já chápu, že nás tady chcete moralizovat, ale měli byste si nejdříve zamést před vlastním prahem.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Malá. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Taťána Malá: Mě to fakt nebaví sem chodit, ale prostě musím. Vrátila bych se úplně na začátek, když se otevřela tady ta rozprava. Mluvila Bára Urbanová, která mluvila naprosto konstruktivně, k věci, v pohodě. Myslím si, že i ty faktické poznámky, které na ni potom reagovaly, byly naprosto slušné, namístě. Myslím si, že to má nějakou úroveň.

Zkuste se zamyslet nad tím, kdo tady s touhle řekněme debatou a rétorikou začal. Vy jste totiž neuvěřitelní demagogové. Vy když dostanete svoji vlastní medicínu, kterou jste nám tady naordinovali, tak to umíte vřeštět, ale když nedej bože se ozveme my, tak tady vyskočíte. Pan kolega Letocha, prostřednictvím paní předsedající, tady málem dostal infarkt, ale že vy tady mluvíte o Berlusconim a podobné věci, to my máme snášet? Jako opravdu se zkuste nad tím fakt zamyslet.

Já o tom budu mluvit ve svém příspěvku, který tady potom budu mít, ale já jsem to už probírala s některými vašimi kolegy. V minulém volebním období my jsme byli v koalici a my jsme schvalovali vaše návrhy, vaše body jednání. Minulý týden, co se tady odehrálo, to byla prostě katastrofa. My navrhneme bod jednání o tom, že nejsou prostě léky k dispozici pro děti, a vy to normálně prasácky, pardon za to slovo, prostě zamáznete jenom proto, že to navrhla opozice. Jako tak co od nás čekáte? Že tady budeme s vámi zacházet v rukavičkách? Vždyť je to prostě katastrofa. A ti lidé to vnímají a oni zvolili nás stejně jako vás.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Ožanová. Paní poslankyně, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedající. Vážená paní ministryně. Možná už to zapadne. Já jsem chtěla reagovat na kolegu Lochmana, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně. Tady se bavilo o tom, kolik stojí jeden den ve Sněmovně. Víte, já si také pamatuju, že během dnešního dne požádala naše kolegyně Vildumetzová Mračková o to, aby byla již dříve otevřena rozprava, aby nebyla pouze přednostní práva. Pamatujete si, jak jste se jí vysmáli? Že to přece ne, že je hloupá, že si nepamatuje, že když byla místopředsedkyní, že nezná jednací řád. Najednou to šlo, rozpravu otevřít. Tak prosím vás, teď se omlouvám - Patrika Nachera nevidím. Dvojí metr Patrika Nachera? Ano, stojí to hodně. Ale prosím vás, jestliže je to jednání o důvěře vládě, měla by mluvit jak koalice, tak i opozice. Děkujeme, že jste nám milostivě dovolili mluvit aspoň po sedmé hodině. Ale myslím si, že vzhledem k tomu, jaký měla návrh naše kolegyně, i tak to bylo velmi nekorektní. Mohli jsme tak ihned reagovat. Já si tam píšu připomínky, sedím tady, na ministry, například ministra dopravy, zahraničních věcí, abych mohla reagovat na jejich vystoupení. Píšu si to. Takhle jsem se jich mohla zeptat ihned na ty věci, které oni říkají. Promiňte, ale vy svým dnešním jednáním jste omezili svým způsobem demokratickou rozpravu, která by měla v této Sněmovně být. Já jsem chtěla ihned ministrům klást věcné otázky. Mám tam opravdu věcné dotazy, ale bylo mi to znemožněno. A tady potom budete říkat, kolik stojí jeden jednací den, když napřed uděláte vlastní exhibici?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Mašek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, to, že nám tady bylo argumentováno panem kolegou Lochmanem, prostřednictvím paní předsedající, že to stojí 3,5 milionu na den, a bylo nám to vyčítáno, že vlastně tady chceme vyslovit nedůvěru vládě, tak je to ale, pane poslanče prostřednictvím paní předsedající, důsledek toho, že vy nás skutečně v té Sněmovně nepouštíte ke slovu. Vy nám nedovolíte zařadit body. Vy jste řekl, že bychom ten čas měli věnovat problémům občanů této republiky. Zhruba tak jste to řekl. Ale o to my celou dobu bojujeme. Mně to od vás přijde farizejské, takový důvod tady vůbec uvádět. A nechávám stranou, že jste na nás tady řval.

Padaly tady předtím připomínky, že pan Okamura tady zmínil goebbelsovské metody, že někdo tady zmínil v nadsázce jednání takové zase to pozitivní, všeobjímající, že jsme jako na XIV. sjezdu KSČ, to druhé už pamatuju. Ale já bych vás připodobnil, a je to tedy možná moje představa, že to bylo takové stalinistické, útočné vystoupení: my vám to prostě nandáme, a vy jste tady od toho, abyste opravdu, jak to říkala paní předsedkyně TOP 09, šoupali nohama. Ale já bych chtěl říct, že právě vy, zástupci STANu, byste měli řešit především svoje problémy, a ne nás tady všechny poučovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou je přihlášena paní poslankyně Válková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuju. Milé kolegyně, milí kolegové, neexistují jenom negativní příklady. Mezi vámi existují a fungují a pracují i lidé, kterých si jistě nejenom vážíme, ale můžeme s nimi spolupracovat. Já jsem byla, jak někteří z vás možná zaznamenali, v debatě Otázky Václava Moravce v neděli s panem ministrem spravedlnosti Blažkem, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, i když bych to nemusela říkat, bohužel tady není, a i když máme na řadu věcí rozdílné názory, tak určitě jsme se tam nehádali, bylo to důstojné, dívalo se na to asi 450 000 lidí, měli jsme veskrze pozitivní odezvu. A já mu ráda pomůžu s novým trestním řádem, až ho pošle do Sněmovny, protože si myslím, že nezáleží na tom, že si ten zářez třeba udělá on za ODS, ale záleží na tom, že ten nový trestní řád potřebujeme, potřebuje ho hodně lidí. A myslím si, že proto tady od toho jsme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP