(21.40 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

Takže je první moje poznámka, že tam byste měli hledat příklady. A koneckonců my je tam hledáme, ta spolupráce navázána je na velmi konstruktivní bázi. A pokud se tedy samozřejmě pustí do prostoru výraz, jako je šikana, tak já si kladu otázku, jestli jste to myslel jako v tom trestněprávním smyslu slova. Nakonec jsem to zavrhla, že to asi ne. Takže doporučuji přečíst si velmi dobré publikace našeho známého psychoterapeuta pana doktora Michala Koláře o šikaně, definici šikany, jak léčit šikanu, různé formy šikany, společenství k prevenci šikany. To jsou tedy určitě publikace, které by si někteří z vás měli prostudovat. A jsou i zajímavé, čtivé a srozumitelné. Nejsou to vědecká díla. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Brabec. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. No, já myslím, že ti z vás, kteří mě znají delší dobu, tak víte, že já jsem člověk v zásadě vlídný, veselý, a pokud nejsem něčím napaden, tak obvykle neútočím. (Pobavení v sále.) A také mě proto docela zarazila ta reakce pana kolegy Lochmana, vaším prostřednictvím, paní předsedající. Protože je přece úplně normální, že pokud servírujete nějakou medicínu, a vy ji servírujete a já to nepovažuji za špatné, vy jste koalice, my jsme opozice, já jsem si tady zažil tu opačnou pozici, tak ji také ale musíte strpět, že si také musíte zobnout občas. Já jsem tady zažil pana Kalouska, já jsem tady zažil dnešního ministra, který tady dneska není, pana ministra financí, tehdejšího šéfa klubu poslanců ODS, pana Stanjuru, a další a další velmi dobré útočníky, kdy my jako ministři jsme samozřejmě museli odpovídat, a někdy to byly velmi nepříjemné věci. A musím vám říct, že to prostě je součást práce toho politika. To znamená, já jsem spíš v šoku, že vy to berete - já myslím, že tady neřekl někdo něco sprostého, ano, omlouvám se všem obyvatelům Chocholouškovy ulice, ale já myslím, že pro Čechy, když někdo řekne Chocholoušek, vždycky se mu vybaví docent Chocholoušek z filmu Jáchyme hoď ho do stroje, už to jinak nebude, to není žádná urážka. Ale přečtěte si prosím znovu stenozáznamy těch vystoupení kolegů poslanců a naše reakce. Já si myslím, že to je opravdu jenom akce a reakce. Proto já jsem v šoku, že vy to berete jako nějakou urážku a tady občanům prostě říkáte - podívejte se na ně, jak my tady vlídní, hodní, a oni na nás prostě jsou zlí a to my si nezasloužíme. Pojďme si říct, jak to je. Prostě jsme v jiné pozici, ale stále máme vůči sobě respekt. A to prostě určitě máme.

A jenom na závěr panu poslanci Letochovi, prostřednictvím paní předsedající. My jsme nečekali na to, abychom mohli dávat připomínky, komentáře k vám, ale k vládě. (Předsedající upozorňuje na čas.) Ale bohužel takovou šanci jsme nedostali, proto to dostáváte za ně. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Kolovratník. To je omyl, dobře, děkuji. Další s faktickou, pan poslanec Feranec. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji. Vážená paní předsedající, páni členové vlády, dámy a pánové, když jsem říkal, že první vystoupení pana Rataje mě trošku pobavilo, tak musím říct, že z vystoupení - to, co říkal pan Lochman, z toho šel mráz. Já skutečně z toho jsem cítil mrazení. Co si to dovoluje poslanec vystoupit? Jak si to představuje? Vystoupení poslanců že je šikana! Jak to, že jsme svolali - málem, málem - že jsme vůbec svolali jednání o důvěře vládě. Ten dělnický chleba tady utrácíme! Mně skutečně z toho šel mráz. A vůbec to není vtipné a spíš jsem z toho smutný. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Vlček. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Lukáš Vlček: Paní předsedající, děkuji za slovo. Vážená paní ministryně, pane ministře, kolegyně, kolegové, já bych tu debatu také prosím poprosil vrátit trochu na zem. Slibuji, že Vlček nebude útočit na Brabce, abychom nějakým způsobem tu debatu opravdu udrželi v nějaké rovině důstojnosti. Myslím si, že vás můžu všechny ubezpečit za své kolegy, a tím se jich zastat, že my všichni máme v úctě toto plénum a plénum Poslanecké sněmovny. Všichni jsme přesvědčení demokraté, abychom si uvědomili, že řekněme toto vrcholné plénum má svoji úctu a musí ji i nějakým způsobem udržet.

To znamená, pojďte tu debatu vrátit zpátky. Já si myslím, že si nemůžeme tady vyčítat to, že zde jednotliví ministři vystupovali. My chápeme plně právo hnutí ANO, aby tuto schůzi svolalo. Vy zároveň musíte respektovat i právo ministrů, aby byli schopni tu svoji práci tady obhájit, a myslím si, že to bylo velmi důležité, aby tu práci tady obhájili. Respektovali jednací řád. To si myslím, že asi nemůžeme také vyčítat. To znamená, pojďme tu debatu vrátit zpátky. To, že na sebe reagujeme, je úplně přirozené. Nemůžeme si vyčítat tedy to, že ta debata tady fyzicky neprobíhá. Ona tady probíhá, a že to probíhá ve tři čtvrtě na deset, tak probíhá ve tři čtvrtě na deset. Vždyť je to jedno. Od toho jsme tady. Jsme za to lidmi placeni. Můžeme si tady vyčítat, jestli to stojí nějaké prostředky, nebo nestojí. Prostě to je daň za demokracii jako takovou. A my všichni jsme na to připraveni. Zrušili jsme své programy na následujících několik dní, zrušili jsme například jednání výboru pro životní prostředí, na které jsme byli připraveni zítra, dneska jsme zrušili nějaké komise. Ale prostě tak to je, tak to respektujeme. My jsme tady připraveni těch několik dní strávit tou debatou jako takovou. To znamená, pojďme se zpátky vrátit na zem a v té debatě pokračovat. Děkuji za slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Ožanová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, navážu na bezprostředního předřečníka. Ministři nic neobhájili! Nenechali jste nám klást otázky tím, že jste neotevřeli rozpravu. My jsme se nemohli doptat na některé věci, které uváděli ve svých projevech. Až se zítra budu za 24 hodin ptát, nikdo si to nebude pamatovat. Prosím vás, tomu říkáte obhájení práci tím, že znemožníte opozici dotazy? To myslíte vážně? Toto je demokracie? Z vašeho pohledu ano, z mého pohledu ne!

Připomněla bych ještě jednu věc. Náš klub obdržel návrhy na změnu jednacího řádu této Sněmovny. Vážení, opravdu teď vzhledem i k tomu, co se dneska děje, jaké se navrhuje omezení vůbec opoziční práce a všechno, já teď nevím, jestli jsem ve Sněmovně, která touží po demokracii bez ohledu na to, kdo je v jejím vedení, ale domnívám se, že skoro ne, protože návrhy, které chtěly omezit vystoupení a podobně, chtěly omezit svým způsobem i interpelace. Ano, už vím, jak by to dopadlo. To vidím dneska: seďte, nic neříkejte, nemáte právo vůbec na nic. Prosím vás, nevyčítejte nám, že jsme chtěli klást dotazy. Neříkejte, vraťte se a buďte nad věcí. Prosím vás, já nad věcí prostě nejsem. Chtěla jsem klást dotazy a nemohla. A neříkejte mi, že to je správné! Ne, není! Diskuse v parlamentu je akce - reakce. Tento Newtonův zákon už tu někdo citoval, vraťme se i k fyzice. Ano, akce - reakce. Dovolte nám klást dotazy. Nemuseli bychom tu být tak dlouho a ušetřili bychom ty peníze, o kterých hovořil, vaším prostřednictvím, paní předsedající, pan poslanec Lochman.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Pastuchová. Paní poslankyně, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedající. Tak já vaším prostřednictvím pro pana poslance Vlčka. My jsme vůbec nenadávali, že tu vystupují ministři, ale podívejte se, vystupovali celý den, pak už to nešlo v televizi, takže v sedm jste nám dali slovo, ale podívejte se, není to zvláštní, že prvních 16 poslanců je z vládní koalice? A my, když jsme se... Já jsem se podívala na přihlášení, já nevím, předevčírem doma a už vás tam bylo šestnáct, sedmnáct. Takže náš první poslanec z opozice se dostane k pultíku jako sedmnáctý a všech těchto šestnáct poslanců před námi nám bude říkat úplně to samé, to, co jsme tady poslouchali od devíti do sedmi do večera od každého ministra. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP