(21.50 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

Takže bude chválit, bude samochvála, bude. A náš sedmnáctý poslanec do padesátého třetího, možná se tam někdo z vás ještě vrtne, tady budeme mluvit do prázdného sálu, do prázdného ministerstva (ukazuje do vládních lavic), nikoho se nemůžeme ptát, protože už asi někde spinkají. Takže nepřijde vám to zvláštní, že na této - ano, pane ministře, teď jste přišel - že na této - už se střídáte tak pěkně, aby tu někdo seděl vždycky, a že tam je šestnáct nebo sedmnáct poslanců? Já jsem se hlásila předevčírem a jsem dvacátá první. Mně to nevadí, já budu mluvit třeba o půlnoci, ve čtyři ráno, mně to je jedno. Ale nepřijde vám to zvláštní, že mluví ministři a pak sedmnáct vládních poslanců? (Potlesk z lavic opozice.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Z místa se s faktickou poznámkou hlásí pan poslanec Kobza. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, paní předsedající. Vážená paní ministryně, vážený pane ministře, vážení kolegové, vážené kolegyně, já bych rád tady poděkoval panu kolegovi Lochmanovi, prostřednictvím paní místopředsedkyně, protože jeho projev, který jsem slyšel, mně je 67 let a už to hodně pamatuju, tak mě vrátil do mého mládí na střední školu, protože stejné projevy já jsem slýchal v roce 1972, 1973 za nejtvrdší normalizace u nás. Takže děkuji za ten dech toho mého mládí na střední škole. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak děkuji. A vyvolalo to další faktické poznámky. S faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Vlček. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Lukáš Vlček: Děkuji za slovo, paní předsedající, a děkuji za slovo, vaším prostřednictvím, vůči paní kolegyni Pastuchové. A já vám nerozumím. Ti lidé to berou velmi poctivě, moji kolegové. To, že se přihlásili včas, je - přihlásili se včas, mohli jste se přihlásit dřív jak oni. Oni se přihlásili proto, aby zdůvodnili své rozhodnutí, proč chtějí dát důvěru vládě Petra Fialy. A to je jejich právo. Stejně jako je to vaše právo, tak oni mají ta samá práva, všichni máme v této místnosti stejná práva a povinnosti. To, že byli dříve, jim nemůžeme nikterak vyčítat. Oni tu svoji práci berou velmi zodpovědně, já jim za to děkuji, vážím si toho. A tak to prostě je. Děkuji za slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Zuna. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já chci reagovat na několik výstupů. Jako první, tak si dovolím okomentovat, vaším prostřednictvím, poznámky nebo výstup paní poslankyň Peštové a Malé, kdy tady zaznělo, že jsme nepustili vůbec žádný zákon k projednání zde v Poslanecké sněmovně z návrhu opozice. A zaznělo tady číslo nula, absolutně nic. Tak já jenom, jestli si dobře pamatuju, tak minulý týden jsme projednávali ve druhém čtení návrh poslanců pana Nachera, Králíčka, paní Válkové a dalších, návrh zákona řešící občanský soudní řád, který bude projednáván i ve třetím čtení.

A dále bych rád reagoval i na paní poslankyni Ožanovou, vaším prostřednictvím, která zmínila, že my jsme dnes omezili právo mluvit, právo reagovat na výstupy, které tady byly předtím, na výstupy ministrů. My jsme nic neomezili. Vždyť vlastně my jednáme v souladu s jednacím řádem. A jde o naprosto totožnou situaci, kdy opozice navrhuje v rámci například změn pořadu schůze změny nebo zařazení nějakých bodů a opoziční poslanci s přednostními právy, ať už je to pan Okamura, který třeba tady někdy vystupuje šest hodin, nebo pan Babiš, který vystupuje tři hodiny, a my na to taky jako řadoví poslanci nemůžeme reagovat. A ta situace je naprosto totožná, úplně stejná, nic jsme neomezili. Jednáme v souladu s jednacím řádem.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Pastuchová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Jenom krátce, prostřednictvím vaším. Pane poslanče Vlčku, ale já jsem neřekla, že si nevážím práce vašich kolegů poslanců z koalice. Já jsem řekla, jestli to někomu nepřijde zvláštní, že prvních šestnáct nebo sedmnáct poslanců je v seznamu jako první, že by všichni naši poslanci, nás sedmdesát dva, se nepřihlásilo? To jsem tady ještě, a jsem tady dost dlouho, že by sedmnáct prvních poslanců po vládě - já jsem řekla jenom, že to je zvláštní. Já jsem nikoho nenařkla, že by se nepřipravoval. My jsme se taky připravovali a dopovíme si to zítra, pozítří. Vždyť v pohodě, vždyť jsme tady rádi.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Flek. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji. Vážení kolegové, vážená vládo, já bych se chtěl krátce... (Smích a potlesk v sále. Ve vládní lavici sedí pouze jeden ministr.) ... krátce bych se chtěl vyjádřit. Ano, jsem taky nováčkem, tak možná proto ta chyba, jak jste to tady zmínili, těch nováčků nás je tady větší množství.

Ale kolegové z hnutí ANO vědí, že se snažím spolupracovat na té úrovni opravdu profesionální, ať je to zdravotnictví, ať je to obrana, ať je to podnikatelské prostředí. Jsou, byly momenty, kdy jsem se snažil podpořit i hlasování. Tamhle - zrovna se dívám na pana doktora, vaším prostřednictvím, Maška, kde jsme řešili předčasné důchody pro záchranáře. Ta spolupráce je, opravdu si myslím, širokospektrální.

A jenom co jsem chtěl říct, i když jsem nováčkem, a bylo to tady několikrát řečeno, že nemáte možnost se ptát ministrů. I když já jsem tím nováčkem, já naše ministry opravdu nešetřím. Když něco potřebuji, tak si je odchytím a opravdu apeluji na určité věci, které se mně buď nelíbí, nebo pokud jsou tam věci, kterým nerozumím a potřebuji je s nimi probrat, tak opravdu tady sedí, sedí tady každé jednání Sněmovny a není problém se s nimi pobavit nebo si s nimi promluvit o té problematice, která je potřeba. Nikdy se mně nestalo, že by mě nějaký ministr odmítl, ať je to ministr školství, ať je to ministryně obrany, ať je to ministr průmyslu a obchodu, opravdu vždycky to bylo bezproblémové jednání. Takže opravdu nechápu, nechápu, z jakého důvodu můžete tvrdit, že nemáte možnost se s nimi pobavit, že nemáte možnost se ptát. Jako když tu možnost máme my všichni ostatní, tak mě zaráží, že opozice tuto možnost nemá.

Co se týče toho, já bych chtěl reagovat v krátkosti i na paní - (Čas, pane poslanče.) Omlouvám se, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášená paní poslankyně Ožanová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Vážení kolegové, nevím, jestli opravdu posloucháte. Já jsem se chtěla ptát na plénu Sněmovny. Ne někde v zákulisí. Chtěla jsem se ptát na to, co tady dneska říkali a s čím třeba nesouhlasím.

Další věc, pan poslanec Zuna - neřekla jsem, že to bylo v rozporu s jednacím řádem, ale že tady byl takový drobný návrh paní Vildumetzové Mračkové, aby se rozprava otevřela dřív. A tomu jste nevyhověli. Je třeba občas poslouchat, co i ta opozice říká. Takže o tom to bylo. Prosím vás, stačilo být takhle korektní.

Já si úplně přesně nepamatuju, jak to bylo v minulém volebním období. My jsme byli v koalici. A neumožnili my jsme náhodou zipování tehdejší opozici, aby mluvil jeden koaliční, jeden opoziční? To tehdy ta koalice udělala, kde bylo to ANO, aby právě dostali možnost všichni. Bylo by dobré se zeptat i vašich pamětníků, tak to bylo. A domnívám se, že to opravdu přispělo i ke korektnosti, i k rychlejšímu jednání. A jestli jste tu nebyli, já bych vám přála proslovy vašich kolegů. Přála bych vám - podívám se na hodinky, kdo chce jít na oběd, může jít, máte tak dvě hodiny čas. Tohle řekl jeden z řečníků a začal číst. Takže prosím vás, nic zvláštního se neděje. Jenom prostě vy vidíte jednu věc a zapomínáte tady, že je nějaká historie, i historie vašich kolegů. A opravdu mě pobavilo, když jste hovořili tady k vládě, k jednomu chudákovi panu ministrovi, který tady zbyl a kroutí tady tu službu. Pane ministře, vás můžu přímo oslovovat, přeju vám hodně štěstí a trpělivosti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP