(22.00 hodin)

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Volný. A já se s vámi pro dnešek loučím a předávám řízení schůze. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Volný: Kolegové, kolegyně, zdravím paní předsedkyni. Je mi ctí, že mě bude řídit. A vás, kolegy, taky. Já mám dvě poznámky. Tady na pana kolegu Vlčka prostřednictvím paní předsedkyně. Vy byste se tam měli mezi sebou, kluci, domluvit. Vy tam furt špitáte, ale když jeden z vás, pan Vlček, tady řekne, že je vlastně šikovnost, že se tam nahlásilo sedmnáct vašich poslanců a že bylo před námi v těch přednostních právech patnáct vašich ministrů, no má pravdu. Já to nemůžu vymluvit a tak to prostě je. Tady se mluvilo sedmnáct... nebo osm hodin, a nikam jsme se nedostali. Ale jak může váš poslanec chvilku předtím říct "stojí to 3,5 milionu a díky vám se vyhodí z okna"? To přece takhle nejde.

A druhou věc, jsem zvědav, jestli pan místopředseda Bartošek se zítra omluví mojí kolegyni paní Vildumetzové za to, že řekl, že nezná jednací řád, i když byla místopředsedkyně. Ona dobře znala, protože on mohl tu rozpravu povolit už předtím. Nechtěl, nic se neděje. Má na to taky právo. Ale to, že ji urazil a řekl, že nezná zákon, aby za pět hodin se to stejně povolilo, je dost unfér a měl by se za to omluvit. Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou poznámkou je nyní přihlášen pan poslanec Flek a připraví se pan poslanec Cogan. Stahuje, ano. Pan poslanec Flek stahuje. Pan poslanec Cogan. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Josef Cogan: Krátce reaguji. Tady bylo řečeno, a tady minule při vyslovení nedůvěry byla vlastně ta zipová metoda, ale je třeba říci, že všichni jako chápou, kdo jsou soudní, že tato schůze je pouze jenom čisté zneužití Poslanecký sněmovny před druhým kolem. A pokud tady bylo řečeno, že se někdo třeba přihlásil dřív, tak to byla reakce na to, vy už jste hlásili dopředu, jak svoláte tuto schůzi. Přemýšleli jste, jak pomoct svému kandidátu. A to, že jste to jakoby hlásili a pak podali a pak vlastně kolegové od nás k klubu se přihlásili, protože řekli ano, my se jakoby vyjádříme. Vy jste to avizovali, že to v pátek podáte, a v okamžiku, kdy to systému bylo, tak se prostě přihlásili. Nic víc na tom není. A tady jim to vytýkat, že to je zvláštní? Prostě se jako přihlásili, řekli, že se vyjádří. Vy tady obstruujete z toho roku minulého, tak možná tři čtvrtiny času jste měli jakoby pro opozici. A teď jste z toho strašně hotový jakoby, že jich tady vystupuje tedy šestnáct za sebou. Mně to nepřijde nějak jako hrozné, že jsme měli šestnáct přihlášek našich lidí, kteří se jenom normálně přihlásili do rozpravy. Nic víc. Spontánně. No a? (Potlesk vládních poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Lang, připraví se pan poslanec Babka.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, paní předsedající. No já už tady asi počtvrté nebo popáté z pravé strany spektra slyším, že tato mimořádná schůze byla svolána proto, abychom my podpořili pana Babiše ve druhém kole prezidentských voleb. My, prosím vás, jsme o tom tady vůbec nemluvili. Já z naší strany, to se stoprocentně vsadím na stenozáznam, tady nezaznělo o tom ani slovo. Vy o tom pořád mluvíte, pořád dokola, dokola, pořád se snažíte připravit, teď je to hezké slovo, ten narativ, že my jsme si to vymysleli. My jsme se do toho trefili. Tady jste tisíckrát slyšeli.

My jsme se o tom bavili na našem klubu. Máme dostatečnou sílu, abychom to svolali. Že to vyšlo zrovna teď, to vychází proto, že jste nám nedávali žádnou jinou možnost, jak prosazovat svoje návrhy, jak něco říkat tady na plénu Sněmovny, protože všechny schůze, které jsme to svolávali, tak byly zamáznuté. A že to vyšlo zrovna teď na druhé kolo prezidentských voleb, to je pravda, ale my jsme toto nikdy neřekli. A pan Babiš tady ani není, je řádně omluven právě z toho důvodu, protože kdyby tu byl, tak tady nebudou ty fotky, ale bude vás tady třikrát tolik a budete tady jeden za druhým, Babiš, Babiš, Babiš, Babiš.

My nejsme žádný produkt pana Babiše. My jsme svébytné hnutí, svébytní poslanci a jsme stejně zvoleni jako vy. A takové řeči, tak to dokažte. Dokažte mi, přijďte sem na pultík a dokažte mi, že my jsme to svolali schválně proto, abychom podpořili pana Babiše v druhém kole. Já jenom doufám, že to občané vidí a že si udělají sami vlastně představu o tom, kdo a jak je demokrat a kdo a jak se snaží tu demokracii pouze ohnout! Děkuju. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dále paní poslankyně Pokorná Jermanová s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Dobrý večer, kolegyně, kolegové paní předsedkyně. Já bych chtěla jednu věc. Já jsem se tady hlásila asi čtyřikrát a čtyřikrát jsem se odhlásila z té faktické debaty. Ale nedá mi to a musím reagovat tady na pana kolegu Cogana. Já z toho tedy hotová nejsem. Protože tohle je prostě parlament. Já respektuji i to, že používáte jednací řád, tak jak ho používáte. To je v pořádku, nikdo ho nezlomil, nikdo ho neporušil. Ale to, co mi tedy vadí na té diskusi, která tady proběhla, je to, že vám vadí, že vás někdo uráží, anebo že si z vás někdo případně udělá legraci. Dokonce jste to nazvali šikanou.

Já si musím vzpomenout, co tady všechno běželo. Co běželo i jinde na jiných půdách. A my už jsme, hnutí ANO je zvyklé na váš výsměch, na vaši šikanu. A existuje jedno přísloví, které je platné po celé dlouhá a dlouhá léta. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Takže to tak je. Pojďme se s tím smířit a pojďme opravdu diskutovat o tématech, která nás zajímají a která jsme mohli prodiskutovat minulý týden v rámci řádné schůze, kdy my jsme tady načítali body, o kterých jsme chtěli hovořit. A kdyby tady vystoupil pan premiér a řekl ano, já vnímám, že vás tyto body zajímají, pojďme ten bod jeden zařadit, pojďme se tomu věnovat, tak jsme tady vůbec dneska nemuseli být. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vracíme se do rozpravy. Nyní je s přednostním právem přihlášena paní místopředsedkyně Kovářová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, paní poslankyně Ožanová, prostřednictvím paní předsedkyně, nás vyzvala, abychom my pamětníci připomenuli, jak to chodilo v těch posledních letech. Já tady nechci vzpomínat na to, jakým způsobem nás, mě osobně, moje kolegyně a některé poslance urážel váš předseda Andrej Babiš. Na to bych nerada vzpomínala a nebudu tady ani citovat. Také si dobře vzpomínám na to, jakým způsobem se postupovalo proti opozičním poslancům, když přednášeli svoje návrhy na program, které většinou nebyly schváleny. Když přednášeli svoje pozměňovací návrhy, které většinou byly odmítnuty. Já sama za sebe musím říci, že jsem na rozdíl od některých opozičních kolegů byla celkem úspěšná, že některé pozměňovací návrhy mi procházely, ale například pozměňovací návrhy do rozpočtu, tak to bylo opravdu velmi zřídka.

Na druhou stranu ale musím říct, že jsem to nevnímala, jako že by se mi dělo něco opravdu zlého, protože jsem vnímala, že koalice má ve Sněmovně většinu a opozice menšinu. Že koalice má právo navrhovat zákony, opozice má právo obstruovat. Ale vždycky, a to tvrdím, ať je v koalici kdokoliv, koalice, vláda musí mít právo nechat schválit své návrhy zákonů, a to z toho důvodu, že má nějaké programové prohlášení a to programové prohlášení musí plnit. A tak to prostě chodí, ať už je v koalici ten, či onen.

Čili já říkám, pracovat v opozici je velmi těžké, velmi náročné. Je to o diskusi a nesmíte se bát odmítnutí. Zažila jsem ho mnohokrát, ale nikdy jsem se nevzdala. A také si myslím, že ty věci, které prošly, většinou to tedy bylo bez podpory hnutí ANO, tak stály za to, anebo dokonce hnutí ANO pak naše, když to řeknu, protože to bylo někdy s kolegy, naše pozměňovací návrhy či novely zákonů podpořili, ale bylo to velmi zřídka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP