(22.10 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Čili ještě jednou opakuji, koalice musí mít možnost schvalovat své zákony, opozice může obstruovat, tak to zkrátka chodí, když má někdo většinu a když má někdo menšinu. Je to samozřejmě o diskusi. Vzpomínám si velmi dobře, když už jsem tedy tím pamětníkem, jak probíhala diskuse, která šla tedy mimo sál, mezi tehdejším předsedou panem Faltýnkem a předsedou (klubu?) ODS Zbyňkem Stanjurou. Myslím si, že tam vesměs k určité dohodě docházelo. Samozřejmě že tu nechyběly přestřelky. Přestřelky byly dost často vtipné, a tak si myslím, že mohou být ostré, ale že by to mělo být bráno s nadhledem. Toto konstatuji. Není to jednoduché, být v opozici, ale musím říci, že to není jednoduché ani v koalici. A tím myslím práci poslance. Práce poslance je rozdílná, když jste v koalici, pracujete jiným způsobem, než když jste v opozici. Každý si na to chvilku zvyká, ale myslím, že jedno bychom měli mít společné, a to posunout tuto republiku, vyvést ji z krize.

Na závěr bych chtěla okomentovat, proč byla svolána tato schůze, a prosím o prominutí, ale prostě nechci říci, že je to ve mně jako v koze, ale říct to zkrátka musím. Je jasné, že prezidentská kampaň vašeho vůdce opozičního jede na plné obrátky, to myslím, že chápu, a v zásadě je to v pořádku. Jsem si však jistá, že v pořádku není, aby mu Parlament dělal v této kampani stafáž. Děkuji za pozornost. (Potlesk vládních poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou poznámkou je nyní přihlášen pan poslanec Okleštěk a následuje paní poslankyně Adámková, faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, Věruška se mně strašně pěkně, prostřednictvím paní předsedající, poslouchala. My jsme tady spolu už něco odkroutili, a kdyby vám pověděla, jaké byly výpady z tehdejší opozice, co dokázal kolega Stanjura, kolega Kalousek a jim podobní jiní předvádět právě jako opoziční práci, to by se mladí kolegové teprve divili, kdyby viděli tu změť urážek, které třeba pouštěl pan Kalousek vůči předsedající Jarce Jermanové v jejích začátcích. To si asi nikdo nevzpomenete. A podívejte se, jak my jsme byli tolerantní, když nastoupila tady ta reprezentace vedení Sněmovny, a z nikoho jsme si žerty netvořili. Nedělali jsme si z nikoho srandu.

Tato schůze byla svolána proto, ne že je nějaká prezidentská kampaň. Byla svolána proto, že jsme se pokoušeli dlouhodobě upozorňovat na problémy, které máme, které máme v České republice, a snažili jsme se ty problémy dostat nějakým způsobem na jednání této Sněmovny. Bohužel vy jste neměli ani tolik odvahy, abyste alespoň jeden jediný bod zařadili. Pak se divíte, že jsme svolali schůzi. My jsme se na to téma radili hodně dlouho na našem klubu a nakonec tento názor, že svoláme schůzi, zvítězil. Co vás napadlo první, zřejmě podle sebe soudím tebe, že budeme dělat nějakou PR akci tady nebo propagaci pana předsedy Babiše. Nejvíc zaznívá Babiš právě od vás, od koaličních poslanců. Vždyť vy pro něho děláte to nejvíc. Vy to tady protahujete, to je bomba. My bychom si vás měli na rukou nosit. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Čas, pane poslanče. Vypršel vám čas. Nyní je přihlášena paní poslankyně Adámková s faktickou poznámkou, následuje pan poslanec Feranec. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dámy a pánové, dovolte mi jenom drobnou glosu ke ctěné kolegyni, které si velmi vážím, paní Kovářové. Za prvé děkuji za její tón, který byl klidný a byl jasný. My nemáme žádný problém s tím, pracovat jako opoziční poslanci. Chraň pánbůh, víme velmi dobře, jak ta práce vypadá. Velmi si vážíme všech zásadních názorů, které jsou k progresu, ale v žádném případě nemůžeme přijmout osobní osočování, které se tady děje opakovaně, to si myslím, že je úplně pod úrovní poslanců, které se nám děje z koaličních stran, zejména od mladších kolegů. A chtěla bych jenom říci, aby si uvědomili jednu věc, a to je, že tady máme různé politické názory, a to je v pořádku. A když se podíváte po jednotlivých stranách, tak upřímně, my tam jsme trošku před vámi, to je třeba si uvědomit, protože samozřejmě ta situace taková je. Čili nám vůbec nevadí jiný názor. V žádném případě.

Ale prosím, nechte si ty edukační pohovory o tom, jestli tedy něco můžeme, nebo nemůžeme. My můžeme, tak jak to řekla paní kolegyně Kovářová. A je to i naše práce. Jsme zodpovědní svým voličům, kterých, opět opakuji, po jednotlivých stranách bylo výrazně více než vašich, to je třeba si uvědomit, máme stejná práva tady vystupovat. Neděláme tam žádné osobní invektivy, což bohužel tedy se z vaší strany stává. Není to důstojné poslance. Vyčítejte nám politické věci, hovořme tady o tom, co je rozdílné. To je naše práce z obou dvou stran, ale nechte si ty osobní výpady.

A jinak musím znovu říci, že pan předseda Babiš tady není. Není tady ani proto, abyste právě neříkali, že si tu dělá jakousi kampaň. Nedělá si žádnou kampaň. Není tady, tak buďte tak laskavi, hovořte věcně. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní následuje pan poslanec Feranec a připraví se pan poslanec Babka.

 

Poslanec Milan Feranec: Vážená paní předsedkyně, pane ministře, dámy a pánové, i já navážu na to, co říkala paní kolegyně Kovářová, proč byla svolána tato schůze. Protože existuje něco jako ústava, která předpokládá možnost vyjádření nedůvěry vládě, protože existuje jednací řád, který stanovuje postup. To je první záležitost.

Druhá záležitost. Dneska jsme tady dvanáct hodin. Už jste si mohli všimnout, že tady pan Babiš není. Já rozumím, že jste si připravovali projevy, a cedule tady byly, vítejte. Už to tady není. Vy jste to měli připravené, on do toho hodil vidle, že nepřišel. Ale po dvanácti hodinách jste si toho mohli všimnout. A jak říkám, jednací řád nám to umožňuje. Možná připravíte změnu jednacího řádu, například tam stanovíte, že nedůvěru můžou vyvolat jenom koaliční poslanci. Ale zatím to tak není, tak proto jsme tady. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je připraven pan poslanec Babka s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já jsem taky několikrát chtěl reagovat, nicméně jsem se udržel. Ale potom co vystoupila paní místopředsedkyně, tak já bych jí za ten její projev, pokud by skončila o větu dřív, i zatleskal. Nicméně když tady pan kolega Cogan vaším prostřednictvím mluvil o soudnosti a o tom, proč byla svolaná tato mimořádná schůze, tak ve mně to taky je. A musím říct, že buď mám tři možnosti, že buď tu soudnost kolegové nemají, nebo si holt jenom vytáhli tu nejkratší sirku, aby toto jednání co nejvíce zdrželi a nás tak posunuli na co nejdelší čas, anebo mají kolegové ve STAN tak velké máslo na hlavě a tak velký problém ve vládě, že tady musí chválit vládu, protože takovéhle mazání medu kolem úst, jako tady zaznělo prvních deset minut z úst ministra Rakušana a z prvních příspěvků poslanců ze STAN, jsem tady ještě nezažil. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vracíme se do rozpravy. Já využiji času k tomu, abych načetla nové omluvy. Feranec Milan se omlouvá od 22.15 do 9.00 hodin ráno ze zdravotních důvodů. Válková Helena od 22.00 hodin z osobních důvodů. Nyní vystoupí paní poslankyně Šebelová, která je přihlášena, a připraví se pan poslanec Vojtko.

 

Poslankyně Michaela Šebelová: (Vytahuje si zpod pultíku stupínek.) Já jsem maličká. Dobrý večer. Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já mám na úvod dvě přiznání. Za prvé jsem z Ostravy, z Moravskoslezského kraje, a mám také poslaneckou kancelář na té slavné ulici. A jsem navíc členkou zdravotnického výboru, tak věřím, že to je dvakrát vtipné. (Potlesk vládních poslanců.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP