(11.20 hodin)

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážená vládo, nebo části vlády, vážené dámy, vážení pánové, musím říci, že zejména má předřečnice řekla věty, které jsou pravdivé. Já jsem ráda, že je řekla, jenom bych chtěla dodat, že opravdu bych si přála, aby se všem měřilo stejným metrem. Protože nejprve, jak jsme tady slyšeli z toho citátu, jsme neměli mít ministerstvo pravdy, v momentě, kdy se to ve vší úctě - a nemá se to, stojím za vámi, že to byla velmi těžká situace - dotkne někoho jiného, než tedy je současná opozice, tak je to najednou špatně a musí se s tím pracovat. Já bych byla velmi ráda, kdybychom si uvědomili, že dezinformace může být o každém, také jsme si to zažili sami před dvěma lety, je to velmi nepříjemná situace. A tady slyšíme od paní místopředsedkyně - já jí dávám za pravdu - že tedy tam je nějaký výrok soudu, který ukázal, že zrovna byla v právu. A já tedy chci apelovat na všechny, ano, žijeme v právním státě a věřme tomu. Proč se tady dovídám víceméně pod čarou, že ten jeden soudní výrok má relevanci, ale soudní výrok, který byl vynesen nedávno, tak už se musí zpochybňovat, nebo se říká, že kdoví, jak to bude? Takže ano, dezinformace je špatně, musíme se bránit v případě, že to je osobní, ale prosím pěkně, tak věřme soudům a výroky soudu tedy považujme pro všechny za stejné. Mám trošku pocit, že se to v poslední době zejména v mediální scéně neděje, ale mám bohužel ten pocit a slyším to tady, že tomu tak trošku začínají naslouchat i někteří poslanci, a to by mě velmi mrzelo, protože všech svých kolegů si chci vážit. Takže ano, věřme soudům a věřme jim v každém případě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní s faktickou pan poslanec Patrik Nacher, poté se připraví paní poslankyně Helena Langšádlová, poté pan poslanec Aleš Juchelka, paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Tak je vidět, že tohleto je skutečně téma, které zajímá poslance, takže na to reagujeme. Já jsem to předtím úplně celé nedopověděl, tak jsem si to rozdělil, aby to bylo strukturované, na různé položky. Dezinformace o politicích, dezinformace obecně o společenských otázkách. Tak když to vezmu - dezinformace o politicích. Vy víte, že jsem se vás třeba v tom veřejném prostoru já zastal v tom vašem sporu. Nicméně tohleto se pak děje téměř všem, jak dnes a denně čtu různé dezinformace, lži o tom, nevím, například že mi tady někdo připravil projev, nebo kolegovi, který ho tady četl. Nebo že je člověk placen z Agrofertu a tak dále. To prostě je na denním pořádku. Tohleto je na denním pořádku, jsou to lži, jsou to dezinformace. Já jsem si dovolil jenom jednou využít tedy těch možností se obrátit na státní zastupitelství, to bylo, když už to šlo skutečně přes čáru, ohledně kradení roušek. Ale jenom říkám, že tohleto se děje skoro každému. Samozřejmě záleží na té míře a ta rozhoduje. Ta byla u vás překročena velmi výrazně a nikdo to nehájí. Ale pak jsou to takzvané dezinformace o nějakých společenských otázkách, o nějakých tématech. A tady se jasně ukazuje, že ty věci se vyvíjejí, že to, co ještě před rokem byla dezinformace, tady o tom už někdo mluvil, třeba o tom covidu, a kde to vzniklo, tak se teď ukazuje, že to je pravda. A stejně tak je to i o některých věcech, které se třeba dějí na Ukrajině, nebudu tady ty situace připomínat, které na začátku vypadaly, že jsou jasné, a pak se ukázalo, že to je trochu jinak. A tady jde prostě o to, aby politici konzistentně prostě hájili tu svobodu slova v tomto případě. Prostě to hájili. A mně vadí ten váš nekonzistentní postoj. (Předsedající upozorňuje na čas.) Nic více, nic méně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní paní ministryně Helena Langšádlová, připraví se pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Ministryně pro vědu a výzkum ČR Helena Langšádlová: Děkuji za slovo. Já si myslím, že si musíme upřesnit některé pojmy. Něco jiného je názor a tam bychom měli mít vzájemný respekt k odlišnému názoru. A já vás mohu ujistit, že mám respekt k názorům druhých. Ale něco jiného jsou fakta. Mezi taková obecně známá fakta je - Země je kulatá. A neexistují alternativní fakta. Problém je, že v tom prostoru někdy už se rozšiřují informace, které odporují faktům, a hovoří se o alternativních faktech. Alternativní fakta nejsou. A i když si bude část populace myslet, že je Země placatá, tak je kulatá. To jsou fakta a neexistují alternativní fakta a je potřeba rozlišovat pohled, názor a fakta.

Já mám velké porozumění pro to, abychom se bavili, jaké to má dopady na životy každého z nás. Rozumím i tomu, čím si procházela paní místopředsedkyně. Je to dobrý příklad, a jsme uprostřed prezidentské kampaně, ale já jsem tady opakovaně chtěla upozornit na to, že sociální sítě pracují a jsou podporovány algoritmy. Ty pracují s mnoha daty a poznatky o každém z nás, ty informace se šíří mnohdy mnohonásobnou rychlostí a jsou opravdu dobře cíleny. A dneska nastupují i nové technologie, umělé inteligence, deepfake, a opravdu musíme výrazně posílit mediální gramotnost a musíme si uvědomit, jakým nástrojem se sociální sítě stávají a jaké to může mít dopady na naši společnost, i to, že opravdu část toho obsahu, jak se šíří, není podporována jenom z České republiky a opravdu to může být nástrojem hybridního působení, tak jak se o tom v mnoha dokumentech hovoří. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji i za dodržení času. A nyní pan poslanec Aleš Juchelka, připraví se paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já také děkuji. Já budu mluvit tady, prostřednictvím paní místopředsedkyně, k paní místopředsedkyni, poněvadž to její svědectví ohledně celého toho jejího soudního procesu je skutečně, tak jak říká Patrik Nacher, dáno tím, že to funguje. A to, co vy jste tady přesně popsala, tak to vy jste přesně udělala jedné neziskové organizaci. To znamená, že vy jste ji promluvila na CNN Prima News, oni vám poslali dopis, abyste se omluvila, což paní Langšádlová udělala, vy ne, a nechala jste to dojít tak daleko, až do občanskoprávního sporu. A ten pravděpodobně prohrajete, protože se váš názor neopírá o žádná fakta, byla to prostě a jednoduše pouhopouhá lež. A pokud tady mluvíme, a paní ministryně Langšádlová o tom hovořila jako o alternativních faktech, tak je třeba doplnit ten obraz, který tady šíří paní místopředsedkyně Richterová, a to například jsme byli svědky u mě, kdy koalice SPOLU dala na své sociální oficiální sítě dehonestační koláž mé osoby, dehonestační koláž osoby Patrika Nachera, dehonestační koláž osoby paní poslankyně Schillerové. Určitě si vybavujeme, když jsme u těch alternativních fakt, kdy koalice SPOLU oficiálně před komunálními volbami, ani ne před rokem, nebo před rokem a něco, vyvěsila billboardy, fakeové, hnusné, lživé, odporné billboardy, kde přirovnávala Babiše k Putinovi. A to vy tady neříkáte, proč tady najednou, protože to je pravděpodobně z vašeho stejného názorového ranku, nekritizujete dekomunizaci, když vidíme jejich odporný billboard Gustáv Husák, Andrej Babiš. Jako to jsme se opravdu posunuli skutečně tak, že vy tady budete hájit jenom tu jednu stranu a tvářit se strašně spravedlivě, ale sama to děláte? (Potlesk z lavic hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Jsme v poměrně kuriózní situaci. Prosím, paní poslankyně Berenika Peštová, pan poslanec Patrik Nacher, pak pan poslanec Zlínský, následně jsem se přihlásila já. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo. Já jsem ráda, že vy jste, paní předsedající, dospěla k tomu zdárnému cíli. Já jsem také podala trestní oznámení, už je to nějakých asi osm let, na moji osobu (?), když jsem byla nařčena jako opoziční zastupitel, že uplácím zastupitele. V té době jsem vykonávala funkci náměstka ministryně životního prostředí. Policie všechno vyšetřila, dala mi za pravdu, státní zastupitelství mi dalo za pravdu a teď začal ten kolotoč na těch soudech. Prvoinstanční soud mi dal za pravdu, dostala jsem se k druhoinstančnímu soudu, což byl krajský soud, a tam už začala ta mašinérie těch advokátů, že jo, samozřejmě protahování času, krajský soud to vrátil zpátky prvoinstančnímu soudu. A světe, div se! Uběhlo sedm let - sedm let! - a já žádnou omluvu nemám. Sedm let - lež, která o mně byla řečena do médií, do novin, reportéři si na tom udělali svoji kariéru. Já jsem měla pohovor se státním tajemníkem, kdy jsem se musela obhajovat, že jsem nic takového neudělala, jako státní úředník, nejvyšší státní úředník. Tak kde je ta spravedlnost? Jak je možné, že vy jste k té spravedlnosti došla a já po sedmi letech jsem se dostala k tomu, že je promlčeno? Na shledanou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP