(11.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Patrik Nacher a poté pan poslanec Vladimír Zlínský. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Ono za ty dvě minuty se to moc nedá stihnout, tak já zkusím ještě z jiného úhlu pohledu. Podle mě to, co vy teď prožíváte, paní místopředsedkyně, tak vlastně popisuje, že ta současná situace, že to funguje. Někdo o vás lže, vy ho dáte k soudu, vyhrajete. Vy o někom lžete, to vypadá, Aliance pro rodinu vás vybídne k omluvě, vy se neomluvíte, oni vás dají k soudu. Uvidíme, jak to dopadne. Takže tady v praxi vidíte, že to vlastně - a vy jste vlastně krásný příklad, že jste na obou dvou stranách v této chvíli - že to funguje, že ten systém funguje. A nám nejde o nic jiného než chtít po vládě, co tam vlastně chce rozšiřovat. Co tam chce rozšiřovat ve vztahu k těm dezinformacím? Protože jak vidíte, tak ten systém, když to jde přes čáru, tak funguje. Někdy pomalu, třeba v mém případě moc ne, ale já to i přesto překousnu.

A ten druhý moment, co mi tam vadí, je, že Piráti ještě v roce 2016, když tady byla ta iniciativa podobná, tak mluvili o tom, že to je ministerstvo pravdy a že s tím nesouhlasí. Co se od té doby změnilo, že najednou s ministerstvem pravdy, v uvozovkách, souhlasíte? Já konzistentně jsem proti tomuhle bojoval vždycky, bez ohledu na to, jestli jsem byl koaliční poslanec, nebo teď opoziční. V tom je totiž ta stálost toho politika. Že jsou některé principiální věci, za kterými má být bez ohledu na to, jestli je vládní politik, nebo opoziční. (V levé části sálu je velmi hlučno.) A to bych já potřeboval docela vysvětlit, ten posun z hlediska ministerstva pravdy.

A poslední poznámka, názor, fakta, na ministryni Langšádlovou. No ale kdo to určí, paní ministryně, názor - fakta? Já když budu kritizovat třeba vládu, že podle mě nečiní dost v energetické politice (Předsedající: Čas, čas prosím!), tak zase dostanu nálepku, že jsem proruský troll.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, děkuji. Evidentně i ty dvě minuty jsou krátké. Poprosím, je tady dost hlučno, takže poprosím opravdu kolegyně a kolegy, máme tu živou diskusi, to je v pořádku, ale veďme ji před mikrofonem. Ještě chvilinku počkejme, ať se to tady ztiší, ať má pan kolega prostor. Děkuji. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já si dovolím reagovat na paní ministryni Langšádlovou, vaším prostřednictvím. Jednak teda zmíním ten problém té placatosti nebo kulatosti Země, což je poměrně jednoduchý fakt, který je široce přijat. Bohužel naše současná realita je poměrně hodně komplexní, takže z toho důvodu se v tom nedokáže mnoho občanů nějakým způsobem orientovat a pak z toho vznikají omyly a dejme tomu dezinformace. Tak to je reakce na tuhle věc.

A pak ještě bych chtěl reagovat na druhou věc a to je to hybridní působení. Já samozřejmě důkazy nemám, protože nepracuji v tajných službách, jen můžu pozorovat, co se děje na sociálních sítích. Ale nemyslím si, že hybridně působí Rusko, Čína - hybridně působí všichni. Všichni, kteří mají data, všichni, kteří mají algoritmy, a všichni, kteří mají ty kanály, jakým způsobem ovlivňovat populaci, kterou chtějí nějakým způsobem manipulovat. Takže nalijme si čistého vína. Blížíme se, nebo už žijeme v nějaké datové společnosti a ten, kdo vlastní data, v podstatě nám je odebere, nějakým způsobem pomocí umělé inteligence je zpracuje. A pokud zná psychologii davu, psychologii společnosti, tak dokáže celkem efektivně manipulovat s touto společností tak, aby dosáhl svých cílů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a další s faktickou poznámkou je připravena paní poslankyně a místopředsedkyně Richterová. Připraví se pan Mašek. Paní místopředsedkyně, prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuju moc. Vážené kolegyně, kolegové, já se snažím prostě k tomu přistupovat tak, že v naprosté většině případů je u lží, smyšlenek, věcí, co nejsou pravda, možné si to vyříkat. Ale pak nastanou situace, kdy zjistíte, a myslím, že se to stalo mnohým z vás, a stejně tak se to stalo mně, že prostě někteří lidé neberou názorovou diskusi a vlastně stále a dál a dál chtějí šířit ty lži. A to je ten problém. Takhle byla šířena o Pirátech lež, co se týče nějakých absurdních migrantů do chalup - já jenom zdůrazňuji, že to byla absurdní lež, ale uvěřila jí téměř polovina národa. A takhle, bohužel, funguje řada už nyní i ne úplně dalekých zemí. A já tady zdůrazním jednu věc: Měli jsme kulatý stůl, odborné slyšení k Maďarsku, informačnímu prostoru v Maďarsku, kde už téměř 500 soudních sporů prohrála média státní, anebo obecně provládní, protože prostě šířila lži o různých lidech. A já tady chci zdůraznit, že ale o těchto omluvách a prohraných sporech se téměř nikdo nedozví. A i když tady dnes legitimně se vede debata o tom, komu všemu se stala újma a cítil se poškozen - a já dobře vím, že ten můj případ byl výjimečný v tom, že opravdu tam docházelo k jakémusi stupňování těch lží, takže na základě toho došlo k tomu, že soud uznal tu oprávněnost, nebo aspoň se tak domnívám, že uznal tu společenskou nebezpečnost - tak jenom chci upozornit, nikdo tady podle mě si není nějak široce vědom toho, že právě třeba v nedalekém Maďarsku už se dezinformace šíří i ve státních médiích nebo napojených na stát. (Předsedající: Čas!) A i když to soudy uznají, tak to nic nemění. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Mašek. Připraví se pan místopředseda Havlíček. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, já bych se chtěl tady vyjádřit ve vztahu k těm dezinformacím. Každý jste tady mluvili o svých příbězích, o tom, kolik vám to vzalo let života, kolik vám to vzalo nálady a podobně. Já bych chtěl připomenout jednu věc, která tady byla zmiňovaná také, a to byla otázka vyvěšení toho billboardu, kde byl zobrazen Gustáv Husák a Andrej Babiš a bylo tam řečeno, vlastně tento člověk prezidentem, bylo tam pošlapáno právo Slováka, občana České republiky, kandidovat na prezidenta. Za tím stojí spolek Dekomunizace.cz. A já bych chtěl připomenout, že tentýž spolek stál za tou koláží na Ministerstvu vnitra, dlouho tady diskutovanou, a že přiznal pan Rakušan, že s tímto spolkem spolupracoval, a i ve spolupráci s tehdy ustavenou skupinou KRIT, o které jsme ještě nic nevěděli, která měla sledovat a ovlivňovat názory, názorové hladiny ve státní správě. Čili je to problém, který sahá, bohužel, mnohem výš. Problém, který ukazuje na tuto provázanost, kterou pan Rakušan jako ministr silového ministerstva přiznal. A přiznala to i Dekomunizace.cz, která řekla, že opravdu tu koláž tehdy vytvořila pro ministra vnitra.

A já se ptám na to a budu chtít od pana ministra odpovědět, jestli tato spolupráce nadále pokračuje, protože pak se to dostává úplně na jinou hladinu. Pak to není dezinformace jednotlivců na faceboocích, ale potom je to organizovaná akce z pozice Ministerstva vnitra. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A dále se hlásí pan místopředseda Karel Havlíček a z místa pan poslanec (Foldyna).

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, dobrý den. Tak celá řada z poslanců zde uvedla nějakou dezinformaci, která se jich týkala. Se mnou se taky veze jedna zásadní dezinformace už několik let. Nejenom se mnou, ale dokonce s mým psem, protože na internetu koluje koláž, fotomontáž mé fotky s mým psem, a on tam drží v zubech takovou destičku a tam je napsáno "Pomoc! Venčí mě ve tři ráno." se zjevnou narážkou na to, že vstávám brzy. Což je dezinformace, protože já ho venčím ve 4.30. (Smích v sále.) Mě se to dotýká, dotýká se to mého psa, dokonce do takové míry, že ten pes už z toho ani nespí. Takže já jsem rád, že vlastně vláda zavádí tenhle ten dezinformační model toho postihování, protože podle vlastně toho vládního návrhu by šiřitel té dezinformace v tuto chvíli měl být postaven před soud, z čehož já mám radost. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP