(12.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Nyní tedy pan poslanec Richard Brabec, připraví se paní poslankyně Margita Balaštíková a pan poslanec Aleš Dufek. Prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Dobrý den, kolegyně kolegové, vážení členové vlády a členky, členky a členové vlády. Já se jenom tady krátce zmíním o jedné věci, která už tady byla okrajově řečena, a to je politika Ministerstva zemědělství, pokud se týká zadržování vody a především velkých vodních nádrží.

Je trošku paradoxní, že to říkám já, protože já jsem byl ten, kdo se hádal ať už s Marianem Jurečkou, když byl ministrem zemědělství, nebo i s Mirkem Tomanem, když byl ministr zemědělství, o tom, jak je ten správný poměr podpory výstavby velkých vodních nádrží. Tedy nejenom těch vodárenských pro pitnou vodu, ale i těch, které mohou sloužit pro další účely, to znamená třeba vodu pro zemědělce, vodu pro rekreační účely a tak dále, a tak dále. Protože dobře víme, že nebýt dneska vltavské kaskády, tak bychom měli docela velký problém, o Želivce ani nemluvě. Proto mě už od začátku překvapilo programové prohlášení vlády, a bohužel v tomto případě tedy naplňováno, které podceňuje výstavbu těch velkých vodních nádrží. My jsme myslím tam hodně toho udělali. Dohodli jsme si tenkrát mezi rezorty, že rozšíříme seznam těch území, která jsou nějakým způsobem zablokovaná pro výstavbu velkých vodních nádrží. A jsem přesvědčen, že ta současná politika vlády a v tomto případě Ministerstva zemědělství o tom, že bude jenom v naprosto nezbytných případech, kritických případech z hlediska pitné vody, podporovat tu stavbu vodních nádrží velkých, tak to já považuju, řekněme z toho vizionářského pohledu, za chybnou. Setrvačnost toho rozhodnutí je samozřejmě mnoho let, to se nám vrátí. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní paní poslankyně Margita Balaštíková, připraví se pan poslanec Aleš Dufek. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Nechci být jenom ošklivá. Ano, kolega už vás pochválil, já se k tomu přidám. Že jste, pan tedy kolega předešlý, neudělal jste úplně všechno špatně, ale musím říct, že je toho tak zoufale málo, že se těžko vzpomíná, co to vlastně bylo.

Významná tržní síla. K tomu se mně chce říct - aspoň něco. Ale děkuji aspoň za to něco.

Co se týká byrokracie, no tak sorry, ale bylo školení ve Zlínském kraji a tam i ti malí pochopili, že tedy asi si budou muset na to někoho najmout, protože už to nezvládnou. Ale to je váš pohled. Já vám říkám, co přináší praxe.

Africký mor prasat, zase v mém krásném kraji. Byli jsme první, kdo s tím zatočil. Takže budu ráda, když se opravdu poučíte z toho, co my jsme tam dělali, protože po bývalém vašem panu ministrovi, já jsem ráda, že tady teď sedí a může to slyšet, jsem ještě Tomana prosila, aby to, co se naslibovalo, aby se vyplatilo. Jen tak mezi námi.

A co se týká meliorací, tak byl to zase váš pan váš pan ministr zemědělství Jurečka, se kterým, když jsme to tam řešili, zákon o melioracích, který to nechal být. A vy to teď zvedáte jako velkou otázku. Dávno jsme mohli být za horami. Nejsme. Ale k Neumětelům, tam utíkáme určitě. Kdoví ale, jak pak dopadne ten pád, až skočíme z té skály.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak já vám děkuji. Nyní pan poslanec Aleš Dufek. Připraví se pan poslanec Karel Smetana a potom pan ministr Marian Jurečka. Prosím.

 

Poslanec Aleš Dufek: Já v podstatě bych se chtěl pana ministra zastat. Je to můj stranický kolega, já ho vnímám po dobu celého roku a vnímám ho jako člověka erudovaného a pracovitého. Je trochu pro mě problém - já zase odborník nejsem, jako na zemědělství. Jsem z krajského města Zlína, což je město, byť tady v Praze ho mnozí považují za venkov, ale skutečně Zlín je město. Takže nejsem tak jako úplně zběhlý tady v těchto věcech. Oceňuji to, že připomínky v podstatě vás jako opozice byly z větší části odborné, to jsem - to ještě takhle dokážu vnímat a oceňuji tenhle přístup. Ale vyjma jedné věci, vyjma připomínek, výroku pana mistra z léta loňského roku ohledně ceny růstu potravin. Víte, to je tak strašně velký problém, něco predikovat v této době, že si netroufá podle mě nikdo z nás, kdo je realista, predikovat, co bude za půl roku, co bude za rok, co bude za dva roky. Takže prosil bych, abychom tohle panu ministrovi nepředhazovali, protože ta doba byla skutečně specifická. A nikdo z nás není prorokem a nikdo z nás vlastně tehdy nevěděl, co bude.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan poslanec Karel Smetana, připraví se pan ministr Marian Jurečka. Prosím.

 

Poslanec Karel Smetana: Já bych ještě rád zareagoval na předřečníka, pana kolegu Kotta, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, k těm klecovým chovům. Vzpomeňme si, kdy k tomu zákazu došlo. Bylo to za předchozí vlády. A my jednoznačně podporujeme evropské řešení, tak aby to nepoškodilo české chovatele.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan ministr Marian Jurečka. Připraví se pan poslanec Josef Kott. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Já si dovolím zareagovat na několik věcí. Mě ty diskuse baví v okamžiku, kdy jdeme do té minulosti a člověk u té minulosti byl velmi aktivní a byl tehdy také v dobré koaliční spolupráci tady s kolegy, kteří z opozice to dnes kritizují, tak si velmi rád jako dovolím ten exkurz.

Já myslím, že z pohledu opatření v rámci strategie VODA - SUCHO, je to naše společné dítě s Richardem Brabcem, my jsme to odstartovali v roce 2014. Ta strategie je nosná, aktuální, ta se vlastně naplňuje. Velká část těch věcí se naplnila. Některé věci samozřejmě jsou pro tuto vládu i pro budoucí vlády, protože to jsou věci, které se nestihnou ani za čtyři, ani za osm let. To je myslím v pořádku. Nikdo neříká, že jediné řešení jsou velké nebo střední vodní nádrže. Je potřeba ta opatření dělat vyváženě podle potřebnosti, podle potřebnosti vodohospodářů, agrárního sektoru, průmyslu a tak dále. To si myslím, že se také děje podle mě poměrně vyváženě. Není tam nic, na čem by v minulosti nebyla shoda mezi rezorty MZe a MŽP.

Pokud jde o věci kolem meliorací, tak my jsme ten projekt připravili, aby došlo k celkové inventarizaci všech melioračních soustav, aby byly digitálně zakresleny do katastrálních map, aby byly vkládány do katastru a aby se v rámci tohoto projektu také připravil návrh opatření, kdy některé pozemky nemusí být potom už meliorovány. Některé mohou být naopak využívány v rámci melioračních soustav, které mohou sloužit k zavlažování, a může to nějakým způsobem logicky dobře fungovat. Na tom projektu jsme spolupracovali i s týmem Intersucha a s kolegy z CzechGlobu.

Já jsem byl, když jsem skončil na ministerstvu, potom opakovaně za svým nástupcem, tehdy ještě panem ministrem Milkem, a prosil jsem ho, aby tento projekt nehodili do šuplíku, ale aby se na něm pracovalo. Bohužel, a to nemůžu za to já, že za ty čtyři roky už potom ten progres další nebyl. A ano, my teď vlastně - pan ministr Nekula navazuje na to, co jsme vlastně připravili během mého působení na ministerstvu a co se nepodařilo dotáhnout, protože už na to nebyl čas. Jenom ta samotná pasportizace bude trvat klidně dva tři roky.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan poslanec Josef Kott, připraví se pan poslanec Richard Brabec - s faktickými poznámkami. Prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuju za slovo. Souhlasím s tím, co tady říkal kolega Smetana. Je to pravda, minulá Poslanecká sněmovna tady skutečně naskočila na populistické vyjadřování vlastně části společnosti. A udělali jsme něco, co sem přinesli v podstatě dneska koaliční partneři Piráti s tím, že my budeme ta vlajková loď, která tady zakáže jako první v Evropské unii klecové chovy. Já jsem stále přesvědčen o tom, že to nebylo dobré řešení. Ukazuje se to jak u současné situace ptačí chřipky, protože veterinární správa vydala 12. 12. opatření na zákaz vypouštění drůbeže mimo uzavřené objekty. Týká se to jak vlastně velkochovů, tak i malochovů. Já přiznávám, že i vlastně tehdy koaliční poslanci se zavírali do klecí na Malostranském náměstí a demonstrovali to utrpení zvířat. Je to názor. Nicméně já stále říkám, že jestli nebudeme mít pod kontrolou výrobu ať už vajec k jídlu, anebo násadových, že to je špatně.

A já jsem poděkoval panu ministrovi za to, že sehnal finanční prostředky na odškodnění farem, které musely vybít drůbež. V loňském roce to myslím bylo nějakých 178 milionů, letos jenom ten první chov bude víc jak 200 milionů, nebo 220 milionů. A já jsem za to rád. Nicméně řekl jsem to, co jsem řekl, že si myslím, že bychom mohli provést revizi toho zákona, protože Evropská unie určitě neudělá, že všechny země, všechny státy budou se chovat stejně, jako jsme si nastavili my od roku 2027. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP