(12.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec David Pražák.

 

Poslanec David Pražák: Já už jenom krátce. Já jsem rád, že pan ministr tady dneska vystoupil, že jsme si to mohli tady vypovědět, (nesrozumitelné) skoro tři čtvrtě hodiny, akorát mě malinko mrzí, že asi není žádná další reakce zpátky. Možná by to chtělo toto ještě trošku - jak to mám říct? - přidat k tomu. Jinak děkujeme za to, že jste vystupoval i stejně jako váš kolega ministr kultury, protože si myslím, že takhle to mělo vypadat včera, mohli jsme být úplně někde jinde.

Já jsem se odhlásil z toho seznamu, už nás tam je jenom 45, protože si myslím, že některé věci jsem si tady dneska řekl, a nebudu v tom pokračovat dál, protože nevěřím tomu, že tady všichni vydržíte, nebo jako ministři vydrží, kteří už vystoupili. Ale opravdu ještě jednou děkuji za to, že jsme si takhle mohli některé věci říct aspoň my mezi sebou, to už je jedno, ale možná by ta reakce pana ministra také stála za to. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Pan ministr se hlásí se svou faktickou poznámkou a bude reagovat. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula: Děkuji za slovo. Jsem rád, že jsem takhle vyzýván. Já jenom jsem si udělal takovou lehkou statistiku. V druhém pololetí, kdy jsme byli předsedající zemí a já jsem v podstatě řídil všechny rady ministrů zemědělství v Bruselu, takže jsem byl více na cestách, tak jsem si udělal porovnání, kolikrát jsem v druhém pololetí vystupoval zde já a kolikrát třeba zde nepřítomný pan poslanec Babiš. Já jsem vystupoval 17krát, pan nepřítomný poslanec Babiš 12krát. To jenom na dokreslenou.

Tak v krátkosti reakce, nakolik jsme pomohli, nebo nepomohli zemědělcům či středně velkým zemědělcům. To, co tady zaznělo jak ode mě, tak od pana poslance Smetany - 810 milionů mimořádná krizová pomoc plus 750 milionů. Velice rychlá pomoc, zemědělci byli první ze sektoru národního hospodářství, kteří dostali cílenou pomoc v rámci té loňské krize. A pro letošní rok vlastně počítáme s tím, že jsme navýšili hned zkraje roku rozpočet PGRLF na 2 miliardy korun. Proč? Protože je tam největší multiplikační efekt a PGRLF svou strukturou programu je zaměřen zejména, nebo čerpají zejména podniky střední velikosti.

K silně erozně ohroženým oblastem. Je potřeba se na to podívat i z toho pohledu, s bývalou ministryni životního prostředí jsme se domluvili, že ta účinnost bude odložena až od roku 2024, a to cíleně, abychom dokázali během letošního roku přenastavit pravidla hry, abychom dokázali eliminovat erozi v krajině v těch silně ohrožených oblastech a na druhou stranu nezablokovali nebo výrazným způsobem neomezili zemědělskou produkci. Pracujeme na tom. (Předsedající upozorňuje na čas.) A předpokládám, že během prvního pololetí budou zemědělci mít dostatek informací, a to řešení je již na cestě. (Předsedající upozorňuje na čas.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo tři faktické poznámky. Nejprve paní poslankyně Margita Balaštíková, potom pan poslanec David Pražák a následně Jiří Mašek. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Ještě jednou dobrý den. Ono se říká mluviti stříbro, mlčeti zlato. A vy jste mě, pane ministře, vyprovokoval tím, že opravdu vy bez toho Babiše nemůžete žít. Já už jsem nechtěla vystupovat, už jsem se na vás zase dívala růžovými brýlemi, ale nakonec musím. Vy jste tady řekl větu, že celé tady to dění, co se tu dnes děje, je proto, abychom tady dělali PR tomu, kdo tu není, a řekl jste větu: Máme důvěru našich poslanců. My to víme, vy to víte. A já vám zase řeknu, že my víme, že kdyby dnešní hlasování bylo tajné, tak nám tady pan Bartošek, promiňte, možná udělá poslední zvonění.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan Bartošek mým prostřednictvím, ano? (Pobavení.) Děkuji vám. Nyní pan poslanec David Pražák a potom pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Pražák: Asi opravdu naposled. Jenom já, pane ministře, to kvituji a děkuji za tu erozi. Ale jenom bych chtěl upozornit na to, že my na to nemáme celý rok 2023. My to potřebujeme vědět v létě, na konci léta, když se kupují hnojiva, kupují se osiva a dělají se nějaké plány, osevní plány. My to potřebujeme opravdu vědět v létě. Ne jako to bylo teď, že vlastně v listopadu hromada zemědělců volala, ptala se, jak to bude. Byli nejistí, co vlastně budou moct dělat po Novém roce, nebudou, co bude zakázané, co bude povolené. Takže opravdu do konce léta by to chtělo mít vydefinováno, co bude moct být možné a co ne. Do konce roku už ne. To už bude pozdě. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a další faktická poznámka - pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já se omlouvám, jsem neználek v oblasti zemědělství, nicméně trochu mě vyprovokoval příspěvek pana kolegy Kotta, prostřednictvím předsedajícího, a jeho dotaz na ty klecové chovy. Jsem lékař a něco vím o chřipkových epidemiích. Pravda, ne v té veterinární sféře, nicméně teď když evidujeme opakovaně vybíjení velkého množství těch ptáků, kteří jsou chováni nějakým způsobem, tak já osobně považuji ten klecový chov, ke kterému jsme přistoupili tak aktivně, k jeho zrušení, možná nejaktivněji, jestli to není aspoň částečně k přehodnocení, protože z medicínského hlediska šíření té chřipky, s tím je potřeba počítat každý rok a asi u těch klecových chovů pochopitelně se tomu dá lépe zabránit než u nějakého volného chovu pod nějakými rádoby sítěmi venku a podobně. Takže můj dotaz je, jestli v tomto přece jenom nedojde k nějakému přehodnocení a k tomu odchodu od klecového chovu v nějakém delším časovém horizontu, protože já v tom vidím za sebe možnost vlastně toho, že dojde k nedostatku v soběstačnosti právě s výrobou třeba vajec i toho drůbežího masa a že se to může výrazným způsobem promítnout do cen a do dostupnosti. Takže jenom na to bych chtěl od pana ministra odpověď, jestli se v takovýchto souvislostech uvažuje, anebo jestli čekáme, jak to příroda zařídí a jak budou přicházet ty chřipkové epidemie. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Přečtu omluvy. Od 12 do 18 hodin ze zdravotních důvodů se omlouvá paní poslankyně Lenka Dražilová. Na celý jednací den z důvodu zahraniční cesty se omlouvá pan poslanec Jan Hrnčíř. Od 11 do 12 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Michal Kučera a od 14 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Jan Lipavský.

Máme 12.57 a já zde mám dvě přednostní práva, nejprve paní ministryni Helenu Langšádlovou a potom pana předsedu Radima Fialu. Dávám návrh s postupem. Na základě dohody předsedů poslaneckých klubů by měla být přestávka od jedné hodiny do dvou hodin na oběd s tím, že bych přerušil jednání už teď, aby paní ministryně nemluvila pouhé tři minuty a nepřerušoval jsem její projev, a po přestávce na oběd by dostala čas na celý projev. Jestli nikdo nevznášíte námitku proti postupu, v tom případě děkuji a přerušuji jednání Poslanecké sněmovny do 14.00.

 

(Jednání přerušeno ve 12.58 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP