(14.40 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Najednou se dostávám prostě na řadu až někdy druhý den, přitom mám přednostní právo, přede mnou mluvili úplně všichni z vládních řad, a mluvili proto, aby řekli, jak je situace krásná, úžasná, ohromná a jak se v této zemi všichni máme dobře.

A teď já pomalu přejdu k tomu svému projevu, kdy chci říci, že se zas nemáme tak dobře, že nám lidi píší, vám určitě píší také, říkají vám, něco dělejte. A to je přece naše povinnost jako opozice vám říci, že to děláte blbě. A děláte to hodně blbě, protože kdybyste to dělali alespoň průměrně, tak ti lidé nebudou tak křičet a nebudete mít důvěru 20 % společnosti této země. Pouze 20 % společnosti a občanů této země. Takže něco prostě děláte blbě. A to, co nám tady vykládáte, jak je všechno skvělé. Dokonce teď jsem nad tím přemýšlel, když tady mluvila paní Langšádlová, a dva profesoři z řad opozice jí tady kladli otázky, tak my ani nemůžeme vědět, kdy ministryně pro vědu a výzkum bude řečnit, kdy bude mluvit, aby se ti lidé mohli připravit, protože to na žádné tabuli není. My jsme ani nevěděli, který ministr bude první, který druhý, který pátý, a vy jste ani neotevřeli rozpravu, abychom na ně mohli reagovat. Je to prostě katastrofa. Děláte z toho frašku a já si takto parlamentní diskusi o nedůvěře vládě prostě nepředstavuji. Diskuse je otázka - odpověď. Ale u vás je diskuse odpověď, odpověď, odpověď, odpověď, pak dlouho, dlouho nic, pak nějaká možná dvouminutová otázka k faktické poznámce, protože jinak bychom se k tomu slovu nedostali vůbec.

Teď mi dovolte, abych vám tady sdělil z pozice opozice, v jaké jsme úžasné situaci, my, občané České republiky, za rok vaší vlády.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, působeni každé vlády a každou vládu samotnou je nejlepší hodnotit věcně, racionálně, na základě konkrétních argumentů s použitím relevantních zdrojů a s jejich uvedením, s takzvaným zazdrojováním. Protože jinak, a to už jsem si zvykl, že se mě pořád v médiích ptají - odkud to víte? Z internetu - no dobře, a kdo je zdroj? Nemáte zdroj, tak jsou to jenom řeči, kecy s prominutím. Tak já se budu snažit, abych ty věci, které tady budu tvrdit, abych je i odzdrojoval, abyste věděli, že s vysokou pravděpodobností se nejedná o žádnou dezinformaci, ale že je to prostě pravda a nic než pravda, na základě jasných měřítek a faktů, na základě konkrétních výsledků v těch oblastech, na které má činnost vlády přímý vliv. A já se teď tím budu řídit, ostatně snažím se o to vždy a většinou je to lepší a srozumitelnější způsob argumentace než pouze způsob vybičovaných emocí, nekonkrétních tvrzení, i pro posluchače a občany, a já doplňuji, i než vysílání nějakých signálů.

Tak tedy, za dobu působení Fialovy vlády, Petra Fialy samozřejmě, vzrostla příjmová chudoba v České republice téměř o 100 %. Týká se nyní každé šesté domácnosti. Počet domácností s příjmem pod hranicí chudoby vzrostl o 9 % koncem roku 2021 na celkových 16 %. A to se jedná dle dat projektu Život k nezaplacení, na němž spolupracují Český rozhlas, veřejnoprávní médium a společnost PAQ Research, o stav v létě loňského roku, takže je velice pravděpodobné, že v současné době je situace v tomto ohledu ještě o něco horší.

Nejvíce ohroženi příjmovou chudobou jsou dle této analýzy samostatně žijící senioři, ti mají malý důchod a nejsou schopni poplatit všechny náklady na život tak, jako když žijí jako senioři a jsou například dva. Dále jsou to otcové samoživitelé a matky samoživitelky. Dalších 16 % českých domácností má podle tohoto průzkumu nízké příjmy a úspory, které jim vydrží maximálně na jeden měsíc. Takže první argument, že to není tak krásné, úžasné, skvělé, tak jak nám tady pan premiér a všichni ostatní ministři vyprávěli. U samostatně žijících seniorů vzrostla příjmová chudoba dokonce od listopadu 2021 do května 2022 o 40 procentních bodů. Z výzkumu dále vyplývá, že momentálně se nachází 43 % samostatně žijících seniorů v příjmové chudobě. 43 %, to je skoro polovina seniorů, kteří žijí samostatně a jsou v příjmové chudobě. U rodičů samoživitelů je to zhruba polovina. To je velmi tristní vizitka působení této vlády. A opakuji, bylo tomu tak po půl roce jejího fungování.

Současná situace přináší vážné sociální ohrožení pro rizikové skupiny, konstatoval před časem rovněž předseda české pobočky Evropské sítě proti chudobě a sociálnímu vyloučení Karel Schwarz. Česká republika má dle jejich analýz již nyní kolem milionu lidí, kteří žijí v chudobě, což je plná desetina obyvatel. Desetina obyvatel České republiky žije v chudobě. A prognózují, že tento počet bude vzhledem k ekonomicky nepříznivé situaci ještě dále narůstat. A já se teď musím vrátit k tomu slavnému projevu pana premiéra: nenecháme nikoho padnout. Tak pane premiére, první milion obyvatel České republiky tady na vás čeká. První milion, a bude se to horšit. Kde jste, pane premiére? Možná v Bruselu.

Česká republika má navíc tu zvláštnost, že stejně velká skupina, tedy další milion lidí, je chudobou akutně ohrožena, což není v Evropské unii zcela běžné, doplnil Karel Schwarz z české pobočky Evropské sítě proti chudobě a sociálnímu vyloučení.

Zaznamenali jste někdy, že by se představitelé současné vlády těmito alarmujícími analýzami zabývali, že by je citovali a zároveň oznamovali, jaká opatření přijali a přijmou, aby tyto neblahé sociální trendy zvrátili? No proto jsme tady přece, proto se hlásíme k nedůvěře vládě a vysvětlujeme vládě, proč tady stojíme. Nás se ptají novináři i ministři a někteří vládní poslanci: proč to děláte, všechno je přece skvělé? Není. Tady jsou jasná data a argumenty.

Podle Karla Schwarze je také potřeba prověřit, zda je všem skupinám obyvatelstva zaručen alespoň minimální příjem. Víme, že tomu tak není. Některé důchody jsou například velmi nízké a mnoho lidí sociálním systémem bohužel propadává. To je na prahu roku 2023 něco naprosto neslýchaného.

My z SPD na to upozorňujeme už léta, je to jasně dohledatelné, a hlavně jsme navrhli už desítky legislativních změn, které by tento stav napravily, zejména právě co se týká pomoci nízkopříjmovým důchodcům - nastavení důstojného minimálního důchodu, zvýšení základní složky důchodu, spravedlivý mechanismus a způsob valorizace důchodů. Všechny tyto návrhy tady ve Sněmovně již více než rok leží a vládní koalice blokuje jejich projednání. Samozřejmě SPD už poslalo do Sněmovny více než 40 návrhů, 40 návrhů zákonů. Vládní koalice zrušila opoziční okénko, takže jsme možná projednali za ten rok a půl jedno čtení jednoho návrhu. Takže nula, nula. Prostě opozice, jak říká správně paní předsedající, má sedět v rohu a šoupat nohama. Ale my se tím řídit nebudeme. A přitom koalice sama žádné vládní návrhy zákonů v této oblasti dosud nepředložila a ani nevnímáme ony pověstné signály, o kterých jsem tady mluvil, že by je v nejbližší době připravila. Což je pro ty lidi samozřejmě něco hrozného. A samozřejmě nepíší jenom nám, píší i vám, abyste s tím něco dělali.

Opakuji, pane premiére, milion žije aktuálně pod hranicí příjmové chudoby a další milion je tím akutně ohrožen. Jestli to chcete obejít a nenechat je padnout, už abyste si vyšel. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP