(17.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A nyní pan poslanec Mašek a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Já bych rád odpověděl panu kolegovi Exnerovi, vaším prostřednictvím. Ta Dekomunizace, to není firma, to je spolek Dekomunizace.cz a má vlastně své místo, má své stanovy a také má svou náplň. A ta náplň je v tom názvu obsažená. A nic proti tomu samozřejmě. Takže tady bych chtěl jenom říct, jestliže tady byla spolupráce s Dekomunizací.cz na vytvoření koláže s Putinem a s dvěma státními vlajkami, tak jenom tady padl dotaz, a já jsem ho tady dneska dopoledne řekl v rámci jedné faktické, jestli byla spolupráce i na tom banneru, který dehonestuje tedy možnost, aby Slovák, český občan, nebo zpochybňuje tu možnost, byl prezidentem této republiky. A já jsem to tady řekl, mě oslovila potom parlamentní zpravodajka pro Ministerstvo vnitra a přinesla mně korektní odpověď, kde pan ministr řekl, že s touto druhou akcí on nic společného nemá a že tedy objednavatel nebyl. Toť všechno. Snažím se být korektní. Odpovídám na to. Věřím tedy, nebo chci věřit, že tomu tak bylo. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášena jako poslední zatím paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tak děkuji. Pro paní poslankyni a pana poslance z koaličního tábora. Doufám, že mě dobře poslouchali, že jsem říkala, že nejezdí vláda do regionů. Vláda má premiéra, v současné chvíli 18 ministrů, historicky nejvíc. A já jsem zažila jako hejtmanka, že do našeho Karlovarského kraje přijela celá vláda, všichni ministři. Sedli jsme si k problémům Karlovarského kraje. A mohu vám říct, že díky tomu máme vojenskou, policejní školu, udělaly se tři úseky D6, konečně se po 20 letech opravují Císařské lázně a přišel k nám investor BMW. Sešli jsme se a pak jednotliví ministři jeli s těmi jednotlivými náměstky a radními. Já si myslím, že ta vláda rozhoduje na vládě a že není to o tom, že ten druhý ministr jenom zvedá ruku, a že i on by měl vědět, jaké problémy ty jednotlivé regiony mají. Proto tady vyzývám vládu, která je ve vládě už přes rok a jako vláda nebyla ani v jednom regionu. Takže jsem hovořila pravdu. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Kuchař. A než mu dám slovo, přečtu omluvu. Jan Berki se omlouvá od 9 hodin do 17.30 z pracovních důvodů. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Kuchař: Já bych jenom rád uvedl na pravou míru, co bylo tady teď momentálně řečeno paní kolegyní. BMW, paní kolegyně - byla jste při podpisu memoranda. To jste byla asi tak týden ve funkci hejtmanky. To je první věc. Ano, bylo to domlouváno ještě za minulého vedení Karlovarského kraje. A prosím, podívejte se na datum, kdy jste byla podepisovat memorandum o stavbě. Ano? To je první věc.

Druhá věc je - není pravdou, že u nás nebyl žádný ministr. Byl tam dvakrát ministr školství. Za prvé nejdřív pan Gazdík, za druhé potom pan Balaš a byl tam samozřejmě, a u toho jste byla vy taky, byl tam i pan ministr zdravotnictví Válek. Takže nemluvte tímto způsobem, protože ten Karlovarský kraj opravdu není zapomenut. A já chápu, že chcete mít nějaké zásluhy tady na té Sněmovně, ale prosím, mluvte aspoň pravdu. Děkuju. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou chce reagovat paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane Kuchaři, prostřednictvím paní předsedající, to, co jste teď tady řekl, je obrovský faul a obrovská lež. Buďte tak laskav a přineste mi datum podpisu memoranda. Já jsem kvůli BMW absolvovala minimálně sto jednání. A bylo to velmi, těžké docílit toho, aby BMW do Karlovarského kraje přišla. A jsem na to pyšná, že se to povedlo. Zato, když vy jste teď ve vládě na kraji, byť jste volby nevyhráli a my jsme vyhráli o 11 %, tak jsem si nevšimla, že byste nějakého investora do Karlovarského kraje přivedli. Prosím vás, chovejte se slušně a korektně.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: S faktickou je přihlášen pan poslanec Šimek, poté pan poslanec Kuchař. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Šimek: Moc děkuji. Já si dovolím, prostřednictvím vás, paní místopředsedkyně, také reagovat na paní kolegyni Mračkovou Vildumetzovou. Já si myslím, že není důležité, jestli vláda jezdí v plné sestavě po regionech, ale je důležité, aby do toho regionu vyjela klidně po jednotlivých ministrech a zajímala se o problematiky v jednotlivých gescích. Za nás, za Pardubický kraj, musím říci, že za ten rok jsme v Pardubickém kraji viděli pana ministra Nekulu, paní ministryni Hubáčkovou, pana ministra Gazdíka, pana ministra Jurečku, pana ministra Kupku, pana premiéra jsme potkali také v Pardubickém kraji na dvou aktivitách. Takže skutečně si troufnu říct, že polovina vlády navštívila během prvního roku Pardubický kraj při různých aktivitách a jednali jsme o různých problémech Pardubického kraje. A skutečně osobně mě netrápí, že nenajel celý jeden autobus v plné sestavě, ale velmi mě těší to, že zástupci této vlády se zajímají o území Pardubického kraje, a věřím, že i dalších částí této republiky. A to buďme rádi, že funguje. A víc nemá smysl o tom diskutovat, jestli jezdí v plné sestavě, nebo v nějaké. Hlavně že jezdí a snaží se řešit to, co se v území děje. Děkuju. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je přihlášen s faktickou pan poslanec Kuchař, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslanec Jan Kuchař: Já nebudu reagovat na to, co bylo řečeno v té druhé interpelaci paní kolegyně, prostřednictvím vás, paní předsedající. Já jenom řeknu, že ještě tam v té první části bylo řečeno, že se strašně moc pohnula eršestka. Jenom chci říct, že v Karlovarském kraji není postaven ani metr, a dokonce tam nejsou ani územní úpravy. Takže to byly čtyři roky vaší vlády, paní hejtmanko.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová s faktickou poznámkou.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuju, paní místopředsedkyně. Já si tedy nechci vyřizovat účty ohledně Karlovarského kraje, myslím, že to je nedůstojné. Nepatří to sem. Jsme tady ze všech krajů, každý máme nějaké problémy. Ale pokud tady někdo lže, tak to je prostě, že se ten člověk musí ohradit. Takže já jsem si to mezitím, pane poslanče Kuchaři, našla. (Předsedající: Prostřednictvím...) Prostřednictvím paní předsedající. Hejtmankou jsem se stala v roce 2016, memorandum s BMW se podepisovalo v polovině roku 2018. Vím, co jsem dělala, co jsem pro to dělala a jaké jsem úsilí vynaložila. A to, co jste tady fakt řekl, je obrovská podpásovka.

Další věc - D6. Udělaly se tři úseky, 15 kilometrů. Předtím za 8 let se udělaly 4 kilometry. Já jsem šťastná, že se těch 15 kilometrů povedlo a že z Karlových Varů do Chebu není, nemusí se platit dálniční poplatek. A pan Kupka teď přichází s tím, že od roku 2024 se to bude platit. Tak jsem zvědavá, co z pozice koaličního poslance uděláte pro to, aby tomu tak nebylo. Začněte radši pracovat než chodit sem a lhát tady u mikrofonu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je přihlášená paní poslankyně Šafránková do rozpravy řádně. Připraví se pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte i mně se krátce vyjádřit k působení vlády Petra Fialy hlavně s důrazem na oblast sociální politiky, které se věnuji, a odůvodnit, proč tato vláda nemůže mít mou důvěru.

Právě z pohledu sociální politiky je rok působení současné vlády naprostou tragédií. Vláda ihned po svém nástupu odmítla zvýšit mzdy pracovníkům úřadů práce a sociálním pracovníkům, kterým v průběhu posledních let enormně narostla pracovní agenda a objem práce. A to jsme ještě netušili, že šlo ze strany vlády pouze o začátek nevybíravého tlaku vůči zaměstnancům úřadů práce v podobě přidávání povinností a dalšího faktického snižování jejich mezd, kdy důsledkem je až paralyzace těchto úřadů, které nezvládají včas vyřizovat žádosti občanů o sociální pomoc. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP