(18.10 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

A jak říkal můj kolega Brázdil, vaším prostřednictvím, takže i já jsem se podepsala po našem poslaneckém klubu minulé úterý, kdy jste nám tady smetli, nebo minulé úterý jste nám smetli všechny naše návrhy, které se týkají občanů této republiky. Ale vy jste prostě jeli zákon o České televizi. Kdyby to byl nějaký důležitý zákon, který by byl pro naše lidi potřebný nebo který by změnil nějak jejich situaci, tak bychom se asi pro toto nerozhodli. Ale vy jste prostě tlačili na to, že musíte projednat do půlnoci, do kdykoliv zákon o České televizi, a přes to vlak nejel. A jeden jediný bod, který by se týkal něčeho, co by těm lidem pomohlo, jste nám nezařadili. A stačilo opravdu málo. Opravdu málo s tím příslibem, že třeba příští týden, pojďme se domluvit, zařadíme vám to. To se nestalo. Takže i proto já zde vystupuji s tím, že jsme svolali, a já jsem ráda, že každý z našich poslanců tady může promluvit, má neomezenou dobu. Nemusí být při mimořádných schůzích, při mimořádné schůzi, které svoláme, mluví jenom přednostní práva. Pak si to odhlasujete, že nám neschválíte program, a jdeme zase pěkně všichni domů s tím, že žádný z poslanců za svůj region, za své občany, kteří je volili, kteří chodí do jejich poslaneckých kanceláří a říkají jim své problémy, nemůže tady vystoupit a něco říct.

Takže ty důvody jsem tady řekla, proč lidé vládě nevěří. Znovu zdůrazňuji, že ne všichni občané. Samozřejmě máme tu i příznivce této vlády, tak to prostě je. A nejsou to tedy jenom důvody ekonomické. Důvodem je nezájem vlády o život lidí. Naprosto nulová empatie, a co je nejhorší, tak je to ta neochota vlády naslouchat. Protože milá vládo to, že se nebavíte s námi, by nám možná tak nevadilo. Ale vy tímto způsobem naprosto ignorujete všechny, které my jako opoziční poslanci tady zastupujeme. Děkuju, paní místopředsedkyně, a tím svůj proslov končím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. První se přihlásil pan poslanec Kaňkovský. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobrý večer, vážená paní místopředsedkyně, milé kolegyně, kolegové. Já budu krátce reagovat na moji ctěnou kolegyni Janu Pastuchovou, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Já velmi oceňuji to, že paní kolegyně Pastuchová tady mluvila věcně, klidně. Byly to názorové možná střety s námi poslanci a s vládou. Ale jedné věci se přece jenom dotknu. Nebudu teď polemizovat o tom, kolik prostoru tady dostávala opozice v minulém volebním období. Ano, čas od času, a to zdůrazňuji, čas od času jsme ten prostor dostali, a pak jste nám zamítali jeden zákon za druhým. Ale čas od času se také stalo, že některý opoziční návrh prošel, a také jsme na některých věcech spolupracovali a to velmi oceňuji.

Ale jedné věci se musím dotknout a to je ten stav zdravotnictví. Vy jste tady zmínila některé problémy, se kterými se teď opravdu potýkáme. Nedostatek stomatologů, dětských praktiků a vůbec problémy vlastně personálního nedostatku v regionech. A tady ale se musím ohradit. Není úplně fér tady tvrdit, že pan ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a tato vláda za necelých 13 měsíců své vlády mohli položit dětské praktiky v regionech a můžou za to, že nemáme stomatology v regionech. To si myslím, že fér není. A já jsem stál tedy za tím mikrofonem už tuším na podzim 2018 a interpeloval jsem pana ministra Vojtěcha ohledně kritické situace interních oddělení napříč Českou republikou. Tuto svoji interpelaci jsem v tom minulém volebním období opakoval. Pan ministr Vojtěch bohužel na tuto interpelaci nijak prakticky nereagoval. V lednu 2020 jsem interpeloval pana ministra Vojtěcha ohledně nedostatku stomatologů. On odpovídal velmi věcně, klidně, nicméně v podstatě jediným trumfem, který tady řekl, je, že podpořilo Ministerstvo zdravotnictví něco kolem 20 stomatologických ambulancí v České republice, což znamená, když si to přepočítáme (Předsedající: Čas, pane poslanče), zhruba podpořil jednu stomatologickou ambulanci na jeden kraj, bohužel.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámku je přihlášen pan poslanec Horák a připraví se pan poslanec Mašek. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Jiří Horák: Dobrý večer. Já bych také chtěl reagovat na paní předřečníci. Samozřejmě si uvědomujeme, jako starosta si uvědomuju ty sociální dopady, které jsou opravdu hluboké. Ti lidé za mnou chodí, takže v mnoha těch věcech, jak to na ty lidi dopadá, samozřejmě nelze než souhlasit. Nicméně trošku unfér mi přišla ta poznámka, že i ty okolní státy Evropy se s tím vyrovnávají lépe, nebo že Česko se s tím vyrovnává nejhůře. A to zkrátka není pravda. Já se bavím s kolegy z cizích zemí, se zahraničními partnery, a ty sociální problémy způsobené válkou, ne nějakou chybnou politikou vlády, ale prostě válkou, jsou velké v mnoha zemích. Když se podíváme na lednový Eurobarometr, čili průzkum veřejného mínění Evropské unie, tak 93 % Evropanů se obává rostoucích cen a zvyšování životních nákladů, 82 % Evropanů se bojí chudoby a sociálního vyloučení. Nejvíc v Kypru, Itálii, Portugalsku, v Pobaltí, je to taky tak. Tím samozřejmě nechci říct, že je to v pořádku. Ty sociální problémy jsou důležité, musí se řešit, ale opravdu příčinou je válka. A neříkejme, že jako v Česku je to řešeno nejhůře. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a další je přihlášen s faktickou poznámkou pan poslanec Mašek. Připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, dovoluji si zareagovat na kolegu Kaňkovského, prostřednictvím paní předsedající. Pane kolego, ano, my jsme o tom vždycky diskutovali, o té personální nedostatečnosti, ale já chci reagovat na to, že teď jste měli bilanční schůzku na přelomu listopadu a prosince na Ministerstvu zdravotnictví. A skutečně všechno bylo OK. Tam se nepojmenovávaly problémy. Týden nato totální nedostatek léků, propad pohotovostí a tak dále.

A k tomu ministru Adamu Vojtěchovi. On skutečně se zasadil o to, aby se o 20 % navýšily počty studentů na fakultách, aby se zaktivizoval program Studuj zdrávku a podobně. Samozřejmě vy víte dobře, já také, že to pak trvá deset let, než si ten člověk sáhne na pacienta, u těch sester třeba pět let. Ale ty kroky jsme udělali, ty peníze tam šly. A já bych byl jenom rád, abychom neříkali, že všechno je opravdu báječné, abychom se nechali vyfotit před ministerstvem, pan kolega ministr Válek, kterého si jinak lidsky vážím, a vycházíme spolu dobře, a netvářili se na občany, že to je bezva. Takže mně jde o to, abyste jenom navázali na ty kroky, se kterými jsme začali. Nic víc, nic míň. Nemluvil bych tady o tom, kdybyste vy sám nereagoval na paní kolegyni Pastuchovou.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další je přihlášená paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se pan poslanec Kaňkovský, s faktickými poznámkami. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já určitě také na pana poslance Kaňkovského, prostřednictvím paní předsedající. Víte pan ministr zdravotnictví je zrovna ten z těch, který tady včera sice vystupoval, ale nemohli jsme reagovat na to, co tady říkal. Říkal tady, jak v srpnu jsem sice na Radiožurnálu říkala, že nebyl dostatek Nurofenu, že si to i našel, že je to pravda. Ale že jsem to říkala jenom na tom Radiožurnálu, že jsem to neřekla jemu!

Je to vůbec normální, aby toto řekl pan ministr zdravotnictví? On nemá dost poradců, nemá dost náměstků? Oni neví, jaké jsou stavy léků v nemocnicích a v lékárnách? Je normální, že pan ministr zdravotnictví se chlubí tím, že sehnal 10 000 balení, 10 000 kusů balení penicilinu? A že se situace vyřeší, nebo že je prakticky vyřešena? A když si to vydělíme v rámci sítě lékáren, která je v České republice, tak to vychází na tři kusy balení penicilinu do jedné lékárny! Myslíte si, že to je dostatečné? Myslíte si, že pan ministr zdravotnictví, který tady teda není, ale na Facebooku je aktivní, tak já bych mu doporučovala, aby především sháněl ty léky, řekne na tiskové konferenci v pátek, že začal nedostatek léků řešit v polovině prosince. o je absolutně neskutečné, jakým způsobem on ty věci řeší. Pak se dozvím, že to je celoevropský problém. A kdo měl to předsednictví v rámci EU? Neměla ho náhodou Česká republika? Neměl to tedy řešit ministr zdravotnictví Vlastimil Válek? Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP