(18.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další je přihlášen s faktickou poznámkou pan poslanec Kaňkovský, připraví se paní poslankyně Mádlová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Vážená paní místopředsedkyně, já ještě krátce k panu kolegovi Maškovi, prostřednictvím vás, paní místopředsedkyně. Myslím si, že my právě s panem kolegou Maškem velmi často diskutujeme stav českého zdravotnictví, a bylo tomu tak i v minulém volebním období. Myslím si, že jsme to vždycky diskutovali hlavně prakticky. A ano, já souhlasím s tím, že ty diskuse probíhaly, ale zároveň je potřeba říct, že kolega Adam Vojtěch některé problémy prostě ignoroval. A třeba stav těch interních oddělení, kde nám dneska krachují interní oddělení, například v Chrudimi, a to se pak dotýká krajské nemocnice v Pardubicích, a tak dále, a tak dále, tak na to jsme opravdu upozorňovali už v roce 2018, ještě dávno před covidem. Upozorňovali na to primáři interních oddělení napříč Českou republikou. Posílali mu otevřený dopis. A pan exministr na to vůbec nereagoval.

A pokud se týká toho nedostatku léků, pan ministr to tady říkal včera velmi obsáhle. Ministerstvo zdravotnictví reagovalo na nedostatek léků, a reagovalo nyní, tak jak mu šly ty informace. Ale je potřeba si také říci, kdo je primárně zodpovědný za lékovou politiku v České republice. To je Státní ústav pro kontrolu léčiv, ten má svoje vedení a to primárně za tento stav odpovídá. Ministerstvo zdravotnictví samozřejmě, když je pak takhle závažný problém, tak do toho problému vstoupilo. Pan ministr je v tom velmi aktivní stejně jako pan náměstek Dvořáček, jednají s výrobci, s distributory, se zeměmi v podstatě napříč planetou, ale ten problém je skutečně dneska globální. Žádný kouzelník tady není, ti výrobci prostě mají nějaké výrobní kapacity, které podcenili, a bude teď týdny trvat, než se ta situace stabilizuje. Ale svalovat to pouze na ministr zdravotnictví, si myslím, že je velmi krátkozraké a nefér.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s přihláškou k faktické poznámce je paní poslankyně Mádlová. Připraví se paní poslankyně Pastuchová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji. Vážená paní předsedající, já bych ráda reagovala na pana poslance Kaňkovského v souvislosti s nedostatkem lékařů, stomatologů a jiných zdravotnických pracovníků. Já už jsem to opakovala, nebo jsem to sdělovala při, myslím, interpelacích pro pana pro pana ministra zdravotnictví. Ale je potřeba si připomenout i jeden z důležitých faktorů a to je nízká porodnost, která nepochybně se táhne už od roku 1998 do roku 2005, potom se rodilo nad 100 000 dětí, ale nicméně po roce 2018 to zase začalo trošku klesat. A tady je určitě důležitá propopulační a prorodinná politika, kterou vy vlastně máte v gesci, váš ministr, váš ministr sociálních věcí.

Jaká je tedy vaše rodinná politika? Když se podíváme na současnou situaci, ceny jsou nahoře, mladé rodiny nejsou vůbec nějak podporovány. Čili určitě jedna z důležitých věcí, jak zlepšit vůbec vlastně všechna odvětví, co se týče pracovní síly, tudíž i zdravotnictví, je určitě nastartovat, anebo pokračovat v nějaké prorodinné politice. Jinak určitě nevyřešíme, nevyřešíme ani zdravotnictví, ani jiná odvětví, protože prostě ty lékaře nenaklonujete, stomatology nenaklonujete, sestry nebudou, a je to důsledek, opravdu jeden z velkých faktorů, krom toho, co se diskutuje ve zdravotnictví na odborném poli, tak je jednoznačně prostě pokles populace. Prostě nemáme, nemáme naše občany. Porodnost je velmi nízká.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Pastuchová, připraví se pan poslanec Mašek, všechno faktické poznámky. Paní poslankyně, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Já budu reagovat na pana kolegu ctěného Vítka Kaňkovského, vaším prostřednictvím. Já děkuji za to, že přiznal, že jsme někdy ale ta opoziční okénka nechali. Bylo to v normální pracovní den, bylo to od rána, nebylo to odpoledne a program jsme vám schválili. To se bohužel tady zatím nestalo.

A já jsem říkala, že dlouhodobě řešíme nedostatek lékařů, já to nesvedla na pana ministra. Já jsem jen říkala, že kdyby pan ministr s námi komunikoval, jako jsme nemohli reagovat na jeho vystoupení, teď tu nesedí, nebo kdyby nám zařadil jeden bod do programu, nebo jste nám řekli, že v tom variabilním týdnu opoziční den dostaneme, tak tato schůze opravdu vůbec nemusela být. Jenom pro vysvětlení, já jsem nenapadala. Jako my se můžeme ohánět tím, že naše vláda řešila covid a náš pan ministr zdravotnictví měl myslím víc práce ve své pozici ministra zdravotnictví s covidem než váš pan ministr při válce na Ukrajině. A jenom jsme chtěli, aby nám dal message tomu, že se tomu věnuje, nebo že bude pokračovat v jednání. Já nečekám, že za třináct měsíců se nám naplní ordinace praktiků, pediatrů a zubařů, to ne. Ale my jsme ani tu message nedostali, že s tím chce něco dělat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Mašek a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, paní předsedající. Velmi krátce vaším prostřednictvím na pana kolegu Kaňkovského. Připomenutí problematiky některých okresních nemocnic, například chrudimské, v interních oborech v minulém období. Dobře, já zareaguji. Možná Adam Vojtěch, já za něj nechci mluvit, přímo nereagoval, ale ono jde o to, že na problematiku krajského zdravotnictví nereaguje pan profesor Válek a zdůvodňuje to tím, že v podstatě nemá na to kompetenci, že to je věc krajů, že si to kraje mají řešit. Takže naše ministerstvo skutečně dělalo ty věci, na které dokázalo sáhnout. To znamená například navýšení mzdových parametrů u sester a lékařů jedna celá šestinásobek, respektive dvě celé sedminásobek, což činilo se službami u sester asi 56 000, u lékařů asi 105 000, a prostě zvedli tu konkurenceschopnost zdravotnictví. Zájem třeba Slováků tady pracovat, prosím, evidujte ty skutečnosti na Slovensku, že se tam výrazně zdvihají platy právě nelékařského i lékařského personálu. Je tady hrozba, na kterou tato vláda nereaguje, a platy ve zdravotnictví stagnují. Já si to nechám na svůj příspěvek. Jenom jsem chtěl reagovat na to, že mně odpovídá pan profesor Válek na kolaps pohotovosti s tím, no, je to krajů, my to budeme řešit s panem hejtmanem Kubou a vytvoříme na to pracovní skupinu. Takže to jenom ta odpověď, proč zřejmě nedostatečně pružně ve vašich očích reagoval tehdejší ministr Adam Vojtěch.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je s faktickou poznámkou na řadě paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se pan poslanec Brázdil. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já také reakce Vít Kaňkovský, prostřednictvím paní předsedající. Pod co spadá Státní ústav pod kontrolu léčiv? Pod koho spadá? Pod ministra zdravotnictví. Takže ministr zdravotnictví má ty kompetence, má ty možnosti. Já jsem ráda, že pan ministr zdravotnictví přichází, takže mohu i říci, že jsem velmi bedlivě poslouchala páteční tiskovou konferenci, která řešila a měla nám říci, že už ty léky budou. Ale ona nám to ta tisková konference vůbec neřekla, protože pan ministr zdravotnictví řekl, že to začal řešit v půlce prosince. Pak řekl, že mohl jít cestou Správy hmotných rezerv, kde si tu rezervu mohl udělat, ale že se rozhodl, že touto cestou nepůjde, a jako jeden z důvodů uvedl, že Nurofen musí být v ledničce. Tak to jsem pomalu spadla, protože ten Nurofen samozřejmě používám a vím, že v ledničce být nemusí. Tak jsem si říkala, jestli už tohle tedy ministr zdravotnictví neví, tak že je to určitě na pováženou. A že tedy půjde cestou, že bude změna legislativy.

Nevím, kdy se té legislativy, kdy se jí dočkáme. Ale především občané, děti, lidi v nemocnicích potřebují léky. Potřebují je každý den, potřebují každou hodinu a minutu a potřebujeme, abychom ty léky měli. A pan ministr zdravotnictví to, že nedostatek léků je, ví od léta a začal to řešit v půlce prosince. A vyřešené to pořád není. Ty důvody jsem tady řekla. Deset tisíc kusů penicilinu, vycházejí tři balení na jednu lékárnu. To je absolutně nedostatečné.

A pane ministře, prostřednictvím paní předsedající, kdybyste tu byl, tak byste slyšel, že jsem říkala, že vláda nejezdí do regionů. Vláda, celá vláda. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Čas, paní poslankyně. Děkuji. A nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Brázdil. Prosím, pane poslanče.***




Přihlásit/registrovat se do ISP