(22.40 hodin)
(pokračuje Zdeněk Kettner)

Pořád jsou tady prosazovány věci jako korespondenční volba. Proboha, ta korespondenční volba byla už natolik, když to řeknu, pošpiněna tím, co se stalo během těch korespondenčních voleb v zahraničí. Pokud tu korespondenční volbu zavedeme, tak už dopředu zase znevěrohodníme v očích občanů ty volby jako takové. Pak tady máme energetiku, Green Deal, emisní povolenky. Všichni víme, že je to zlo. Slyšeli jsme, že je potřeba to nějakým způsobem redukovat, snížit je. No a voilà, pak najednou v novinách, v televizi jásotně slyším, jak je to naprosto skvělé, že je dokonce ještě rozšíříme. Takže tady máme nějaké slova a naprosto odlišné činy.

A takhle bych mohl pokračovat. Pytel na mrtvoly, že jo? Já si myslím, že Ministerstvo vnitra jako státní instituce má plnit naprosto jiné funkce než prostě nějaké aktivistické výkřiky. Proč? Protože ta instituce má být vzorem profesionality. A tohleto opravdu profesionální nebylo. Další výkřik: raketa v Polsku. I ty největší světové mocnosti nabádaly ke zdrženlivosti, a já jsem tady slyšel výzvy pomalu jako k útoku. To znamená, i ta diplomacie už jaksi přestává být profesionální.

A já na závěr bych shrnul, proč vlastně budu hlasovat pro nedůvěru vládě, takové shrnutí jako na konci hodiny těmi základními body. Proč, co se mi nelíbí? Dvojí metr, pokrytectví, opojení mocí a aktivismus místo profesionality. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Roman Kubíček a připraví se pan poslanec Jaroslav Bašta. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Milí členové vlády, dámy a pánové, já se dovolím obrátit na zbylé členy vlády a připomenu jim slib, který zde byl učiněn při projednávání energetického zákona v září tohoto roku, a to je zařazení zranitelných osob při příjmu elektrických, plynových a dalších energií. Na tomto místě jsem podával pozměňovací návrh, který se týkal toho, jakým závažným problémem může být odpojení od elektrické energie či plynu pro osoby zranitelné. Jsou to osoby v důchodovém věku, samoživitelky, invalidé a tak dále, a tak dále. Představil jsem tady dva poměrně jednoduché pozměňovací návrhy, které byly i koalicí nějakým způsobem kvitovány, a bylo mi slíbeno, že do konce roku 2022 bude připraven vládní návrh, s tím, že k tomu vládnímu návrhu bude dopracovaná kompenzace z dílny ministra práce a sociálních věcí Jurečky. To byl ten důvod, proč se to mělo udělat. Návazně na to měly prováděcí vyhlášky vlády upravovat dle nastalé situace tyto věci. No, máme půlku ledna a já jsem dočetl, že pouze bude k tomuto tématu vyhlášen seminář poslanecký, kde se tato záležitost bude projednávat.

Já bych si dovolil upozornit, byť nepředpokládám, že to bude nějaká masová záležitost, že k prvním odpojování může dojít již teď, protože, abychom si uvědomili, ten dopad ceny elektrických a dalších energií vlastně se objeví až teď při těch vyúčtováních a doplatcích. Ono s nějakou fixací jednotlivých tarifů nedocházelo k velkému a významnému navyšování plateb měsíčních, nicméně to vyúčtování od měsíce ledna do měsíce března bude chodit a věřím tomu, že určitému procentu domácností může způsobit problémy. A podle stávajícího energetického zákona, pokud tam nebudou uhrazené nedoplatky, tak ten distributor má v globálu povinnost do 30 dnů toho odběratele odpojit. Takže můžou být první vlaštovky. A nejsme připraveni na to, jak jim pomoci. Můžete říkat, že budou ti lidé si žádat o nějaké dávky, budou to nějaké podpory z Ministerstva práce a sociálních věcí, zajisté. Bude to možné, bude to postihovat určitou část a toto prohlubování může neustále narůstat. Podle posledních informací se do určitých finančních problémů dostává až 20 % domácností České republiky. To už je poměrně významné číslo. A ta elektrické energie podle výzkumu jednotlivých bank postihuje až 68 % těchto 20 % domácností. Je to nejvyšší náklad, na který nejsou připraveny.

Takže vážení pánové ministři a paní ministryně, já si dovolím připomenout panu premiérovi ten slib, který zde byl učiněn, a požádal bych vás, abyste urychleně zpracovali na znění tohoto zákona včetně prováděcích vyhlášek, a současně tedy i na Ministerstvu práce a sociálních věcí pro vytvoření určité podpory pro tyto domácnosti. Já myslím, že to je akceptovatelné z mé strany. Já jsem tady na vás neútočil, já jsem tady měl trošku připraveno delší něco o energetice, ale už jsme to tady slyšeli asi devětkrát, tak si myslím, že není potřeba to neustále připomínat. Ale prosím o to, abyste tlumočili vašimi ústy mé přání a ten slib, který zde byl učiněn. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A já vám také děkuji, pane poslanče. Nyní tedy vystoupí pan poslanec Jaroslav Bašta a připraví se pan poslanec Igor Hendrych. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Bašta: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, už podruhé jsme svědky takového zvláštního představení, kdy přijde opozice s kritikou a uslyší přehled úspěchů při budování vyššího stadia liberální demokracie, a na druhé straně se ukazuje, že ta vláda postupuje tak, že by si možná zasloužila v některých případech zápis do Guinnessovy knihy rekordů za to, jakým způsobem dokáže zadlužovat Českou republiku, za to, jakým způsobem dokáže snižovat životní úroveň svých občanů, a za to, jak naopak nedokáže čelit problémům.

Já jsem přemýšlel, co mi to připomíná, a vzpomněl jsem si při té příležitosti na devadesátá léta, velkou privatizaci a takový krásný institut kindermanagementu. Což byli lidé, kteří byli dosazeni do některých firem, které byly určeny k privatizaci předem určenému zájemci, a jejich úkolem prostě bylo ten podnik co nejvíc zadlužit, co nejvíc zneschopnit, aby pak mohl být velice lacino prodán. A některé tendence tady můžeme vidět i teď. Takže já bych k tomu měl ještě jednu závěrečnou poznámku. Víte, všechny vlády, které se chovaly takhle asociálně za tu historii České republiky, za těch třicet let, vždycky skončily dříve, než byl konec jejich volebního období. Takže možná by bylo docela dobré, kdybyste se nad tím zamysleli, aby se nemusela opakovat tato podivná představení v této Sněmovně, a hlasovali s námi pro demisi vlády.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Nyní tedy pan poslanec Igor Hendrych a připraví se pan poslanec Kamal Farhan. Máte slovo.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážení páni ministři, vážené dámy, vážení pánové, já obvykle vystupuji k problematice sociální politiky a v ní jsem obvykle velmi kritický i k práci Ministerstva práce a sociálních věcí a panu ministru Jurečkovi. Nicméně dnes se k této problematice již vyjádřilo spousta mých předřečníků, takže dnes budu hovořit o něčem jiném. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP