(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeju pěkné odpoledne. A zahajujeme nyní

 

110.
Ústní interpelace

které jsou určené předsedovi vlády České republiky a ostatním členům vlády.

Nejprve zkonstatuji, jak je to s omluvami, protože se omlouvá pan poslanec Kobza od 14 hodin z pracovních důvodů a naopak stahuje omluvu pan ministr Jan Lipavský, takže bude přítomen.

A dnes bylo za účasti ověřovatele vylosováno pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády Petra Fialu či na vládu České republiky a poté na ostatní členy vlády. Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí vám byly rozdány do lavic. Upozorňuji interpelující poslance i interpelované členy vlády, že ihned po ukončení interpelací na omluveného předsedu vlády budou následovat interpelace na členy vlády.

A nyní dávám slovo panu poslanci Martinu Kuklovi, který byl vylosován jako první, aby přednesl svou ústní interpelaci na pana předsedu vlády České republiky Petra Fialu, a připraví se paní poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová. Prosím.

 

Poslanec Martin Kukla: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážený pane nepřítomný premiére, vážené kolegyně, kolegové. Já mám interpelaci na pana premiéra, mrzí mě, že tady není, mrzí mě, že je tady téměř prázdný sál.

Moje interpelace se týká Deštníku proti drahotě. Měl jsem v poslanecké kanceláři mnoho návštěv a jeden takový příklad, Deštník proti drahotě. Přišli za mnou manželé, senioři, jeden invalidní důchodce nebo invalidní senior, druhý ve starobním důchodu, a mají takový problém. Mají rodinný barák, v tom rodinném domě měli topení na uhlí. To topení díky kotlíkovým dotacím předělali na tuhá paliva, na peletky, a samozřejmě v dnešní době, když se podíváme na ty ceny, ten rodinný dům vytápěli okolo 20 000 za uhlí, v dnešní době ten dům vytápějí přes 100 000 korun za rok. Tak si řekli, že využijí Deštník proti drahotě a že jim určitě pomůže. Tak šli na úřad práce, kde si vystáli frontu, a tam zjistili, že se na ně ten Deštník proti drahotě nevztahuje, protože i když předložili faktury, že kupují pelety, a to nejlevnější v regionu, za nějakých 13 000 za tunu, a oni jich protopí za tu zimu nějakých 7 tun, tak zjistili, že na pevná paliva je normativ, a to 1 843 korun za měsíc. Takže úřad jim to vypočítal tak, že nemají nárok na podporu. (Předsedající: Prosím, vypršel váš čas k přednesení interpelace.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Jinak pan předseda vlády je řádně omluven a odpoví v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně, pokud nalezne tu otázku. A s další interpelací vystoupí poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová, ta byla vylosována jako druhá. Připraví se paní poslankyně Lucie Šafránková. Prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Dobré odpoledne, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem měla v úmyslu interpelovat pana premiéra ve věci prodeje státního majetku, a vzhledem k tomu, že je na dnešek omluven, tak já svoji interpelaci stáhnu a budu žádat o zařazení bodu na program jednání Sněmovny. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, to je samozřejmě vaše právo. Paní poslankyně Lucie Šafránková je připravena jako další a poté se připraví pan poslanec Radek Koten. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený nepřítomný pane premiére, obracím se na vás ve věci opakovaného závažného selhání vaší vlády - Ministerstva práce a sociálních věcí v čele s ministrem Marianem Jurečkou a České správy sociálního zabezpečení. Všechny tyto instituce totiž už potřetí během jednoho roku zásadně poškodily všechny důchodce, kteří jsou v exekuci či insolvenci. Jedná se zhruba o 70 000 lidí ve vážné sociální situaci.

O co jde? Už potřetí během jednoho roku v celém prvním pololetí loňského roku, potom loni v říjnu a naposledy letos v lednu, jste nedokázali zajistit, aby těmto seniorům, invalidům, vdovám, vdovcům a sirotkům, se promítlo zvýšení takzvané nezabavitelné částky u exekucí a insolvencí také do výše jejich důchodů, a připravili jste je tak až o tisíce korun měsíčně, na které měli zákonný nárok. Vždy šlo o to, že i když se nařízením vlády tato nezabavitelná částka od následujícího měsíce zvýšila, Česká správa sociálního zabezpečení to údajně kvůli nedostatku času nestihla administrativně zpracovat a poslala těmto desítkám tisíc důchodců mnohem méně peněz, než dle platných právních norem měla, a místo důchodců dostali tyto peníze exekutoři. Je to skandální zejména proto, že se tak stalo třikrát během jednoho roku, což ukazuje na mimořádnou manažerskou neschopnost a nezodpovědnost vaší vlády k lidem v existenčním ohrožení, kteří každý měsíc počítají doslova každou korunu.

Vážený pane premiére, jaké z tohoto selhání vyvodíte důsledky? A hlavně, jakým způsobem vrátíte důchodcům peníze, které jim patří a o které jste je svou neschopností a porušováním práva připravili? Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času. Pan předseda je omluven a odpoví v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně. Dále vystoupí pan poslanec Radek Koten a připraví se pan poslanec Marek Novák. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Vážený nepřítomný pane premiére, já bych se vás touto formou rád zeptal, jakým způsobem a zda už rozhodla vláda o likvidaci letiště v Líních v Plzeňském kraji, protože my jsme tady dnes dopoledne probírali - a to jste nebyl tedy také z důvodu cesty přítomen - tak jsme tady probírali novelu branného zákona a vlastně tam tlačíte strašným způsobem tento zákon, aby byl co nejrychleji projednán, a na druhé straně chcete zlikvidovat letiště, které má poměrně dlouhou dráhu, které využívá i armáda, využívá ho i záchranná služba, a vy ho chcete vlastně zrušit bez náhrady. Protože když si to tady řekneme na rovinu, vybudovat někde podobné letiště by stálo jednak mnoho peněz, ale na druhou stranu vzhledem k zákonům a předpisům v Evropské unii musí být EIA, musí být další vyjádření, musí být i souhlas obyvatel, zase by se proti tomu někdo postavil, aby tam neměli zvýšenou hlučnost, takže v podstatě náhradní letiště za toto zlikvidované letiště je v podstatě v dnešní době téměř nemožné někde postavit. Takže vy v této situaci zrušíte letiště, které využívá armáda, a mně to připadá opravdu jako nějaký soukromý finanční zájem jiného ministra, který o tom rozhoduje, a jedete vlastně takto jednak proti občanům v té lokalitě, proti armádě a vlastně i proti místním lidem, kteří tam to letiště mají k dispozici. Děkuji vám za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, i za dodržení času, i za přednesení interpelace. Samozřejmě bude zodpovězeno v souladu s jednacím řádem do 30 dnů.

A přikročíme k interpelaci pana poslance Marka Nováka a připraví se paní poslankyně Věra Adámková. Prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. Pane nepřítomný premiére, v polovině minulého roku jste avizoval diskuse, které by za účasti zainteresovaných partnerů měly vést k nalezení shody nad budoucí regulací v oblasti posuzování bezpečnostní spolehlivosti dodavatelů do strategicky významné infrastruktury elektronických komunikací.

Je únor 2023 a dle mých informací žádná taková diskuse zainteresovaných subjektů dosud neproběhla a ani neprobíhá. Přípravou legislativy měl být Bezpečnostní radou státu pověřen Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost, žádná další aktivita však bohužel navenek není patrná. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP