Čtvrtek 9. února 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Olga Richterová)

110.
Ústní interpelace

které jsou určené předsedovi vlády České republiky a ostatním členům vlády.

Nejprve zkonstatuji, jak je to s omluvami, protože se omlouvá pan poslanec Kobza od 14 hodin z pracovních důvodů a naopak stahuje omluvu pan ministr Jan Lipavský, takže bude přítomen.

A dnes bylo za účasti ověřovatele vylosováno pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády Petra Fialu či na vládu České republiky a poté na ostatní členy vlády. Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí vám byly rozdány do lavic. Upozorňuji interpelující poslance i interpelované členy vlády, že ihned po ukončení interpelací na omluveného předsedu vlády budou následovat interpelace na členy vlády.

A nyní dávám slovo panu poslanci Martinu Kuklovi, který byl vylosován jako první, aby přednesl svou ústní interpelaci na pana předsedu vlády České republiky Petra Fialu, a připraví se paní poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová. Prosím.

 

Poslanec Martin Kukla: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážený pane nepřítomný premiére, vážené kolegyně, kolegové. Já mám interpelaci na pana premiéra, mrzí mě, že tady není, mrzí mě, že je tady téměř prázdný sál.

Moje interpelace se týká Deštníku proti drahotě. Měl jsem v poslanecké kanceláři mnoho návštěv a jeden takový příklad, Deštník proti drahotě. Přišli za mnou manželé, senioři, jeden invalidní důchodce nebo invalidní senior, druhý ve starobním důchodu, a mají takový problém. Mají rodinný barák, v tom rodinném domě měli topení na uhlí. To topení díky kotlíkovým dotacím předělali na tuhá paliva, na peletky, a samozřejmě v dnešní době, když se podíváme na ty ceny, ten rodinný dům vytápěli okolo 20 000 za uhlí, v dnešní době ten dům vytápějí přes 100 000 korun za rok. Tak si řekli, že využijí Deštník proti drahotě a že jim určitě pomůže. Tak šli na úřad práce, kde si vystáli frontu, a tam zjistili, že se na ně ten Deštník proti drahotě nevztahuje, protože i když předložili faktury, že kupují pelety, a to nejlevnější v regionu, za nějakých 13 000 za tunu, a oni jich protopí za tu zimu nějakých 7 tun, tak zjistili, že na pevná paliva je normativ, a to 1 843 korun za měsíc. Takže úřad jim to vypočítal tak, že nemají nárok na podporu. (Předsedající: Prosím, vypršel váš čas k přednesení interpelace.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Jinak pan předseda vlády je řádně omluven a odpoví v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně, pokud nalezne tu otázku. A s další interpelací vystoupí poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová, ta byla vylosována jako druhá. Připraví se paní poslankyně Lucie Šafránková. Prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Dobré odpoledne, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem měla v úmyslu interpelovat pana premiéra ve věci prodeje státního majetku, a vzhledem k tomu, že je na dnešek omluven, tak já svoji interpelaci stáhnu a budu žádat o zařazení bodu na program jednání Sněmovny. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, to je samozřejmě vaše právo. Paní poslankyně Lucie Šafránková je připravena jako další a poté se připraví pan poslanec Radek Koten. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený nepřítomný pane premiére, obracím se na vás ve věci opakovaného závažného selhání vaší vlády - Ministerstva práce a sociálních věcí v čele s ministrem Marianem Jurečkou a České správy sociálního zabezpečení. Všechny tyto instituce totiž už potřetí během jednoho roku zásadně poškodily všechny důchodce, kteří jsou v exekuci či insolvenci. Jedná se zhruba o 70 000 lidí ve vážné sociální situaci.

O co jde? Už potřetí během jednoho roku v celém prvním pololetí loňského roku, potom loni v říjnu a naposledy letos v lednu, jste nedokázali zajistit, aby těmto seniorům, invalidům, vdovám, vdovcům a sirotkům, se promítlo zvýšení takzvané nezabavitelné částky u exekucí a insolvencí také do výše jejich důchodů, a připravili jste je tak až o tisíce korun měsíčně, na které měli zákonný nárok. Vždy šlo o to, že i když se nařízením vlády tato nezabavitelná částka od následujícího měsíce zvýšila, Česká správa sociálního zabezpečení to údajně kvůli nedostatku času nestihla administrativně zpracovat a poslala těmto desítkám tisíc důchodců mnohem méně peněz, než dle platných právních norem měla, a místo důchodců dostali tyto peníze exekutoři. Je to skandální zejména proto, že se tak stalo třikrát během jednoho roku, což ukazuje na mimořádnou manažerskou neschopnost a nezodpovědnost vaší vlády k lidem v existenčním ohrožení, kteří každý měsíc počítají doslova každou korunu.

Vážený pane premiére, jaké z tohoto selhání vyvodíte důsledky? A hlavně, jakým způsobem vrátíte důchodcům peníze, které jim patří a o které jste je svou neschopností a porušováním práva připravili? Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času. Pan předseda je omluven a odpoví v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně. Dále vystoupí pan poslanec Radek Koten a připraví se pan poslanec Marek Novák. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Vážený nepřítomný pane premiére, já bych se vás touto formou rád zeptal, jakým způsobem a zda už rozhodla vláda o likvidaci letiště v Líních v Plzeňském kraji, protože my jsme tady dnes dopoledne probírali - a to jste nebyl tedy také z důvodu cesty přítomen - tak jsme tady probírali novelu branného zákona a vlastně tam tlačíte strašným způsobem tento zákon, aby byl co nejrychleji projednán, a na druhé straně chcete zlikvidovat letiště, které má poměrně dlouhou dráhu, které využívá i armáda, využívá ho i záchranná služba, a vy ho chcete vlastně zrušit bez náhrady. Protože když si to tady řekneme na rovinu, vybudovat někde podobné letiště by stálo jednak mnoho peněz, ale na druhou stranu vzhledem k zákonům a předpisům v Evropské unii musí být EIA, musí být další vyjádření, musí být i souhlas obyvatel, zase by se proti tomu někdo postavil, aby tam neměli zvýšenou hlučnost, takže v podstatě náhradní letiště za toto zlikvidované letiště je v podstatě v dnešní době téměř nemožné někde postavit. Takže vy v této situaci zrušíte letiště, které využívá armáda, a mně to připadá opravdu jako nějaký soukromý finanční zájem jiného ministra, který o tom rozhoduje, a jedete vlastně takto jednak proti občanům v té lokalitě, proti armádě a vlastně i proti místním lidem, kteří tam to letiště mají k dispozici. Děkuji vám za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, i za dodržení času, i za přednesení interpelace. Samozřejmě bude zodpovězeno v souladu s jednacím řádem do 30 dnů.

A přikročíme k interpelaci pana poslance Marka Nováka a připraví se paní poslankyně Věra Adámková. Prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. Pane nepřítomný premiére, v polovině minulého roku jste avizoval diskuse, které by za účasti zainteresovaných partnerů měly vést k nalezení shody nad budoucí regulací v oblasti posuzování bezpečnostní spolehlivosti dodavatelů do strategicky významné infrastruktury elektronických komunikací.

Je únor 2023 a dle mých informací žádná taková diskuse zainteresovaných subjektů dosud neproběhla a ani neprobíhá. Přípravou legislativy měl být Bezpečnostní radou státu pověřen Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost, žádná další aktivita však bohužel navenek není patrná.

Vzhledem k tomu, jaký je to zásadní problém, tak vás skutečně prosím, abyste se tomu věnoval, jelikož mám k dispozici i dopis, kterým vás oslovila Hospodářská komora s nabídkou vytvoření mezirezortní pracovní skupiny k tématu regulace bezpečnosti. Snahou komory je předejít řadě komplikací a snížit panující nejistotu ohledně připravované legislativy.

Rád bych se zeptal, zda nadále vznik a fungování této mezirezortní pracovní skupiny k tématu regulace kyberbezpečnosti podpoříte a co pro to, pane premiére, dál a kdy uděláte. Děkuji vám za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a opět zkonstatuji, že pan předseda vlády je omluven. Odpoví v souladu s jednacím řádem do 30 dnů.

Nyní poprosím paní poslankyni Věru Adámkovou a připraví se pan poslanec Hubert Lang. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesla svou interpelaci na premiéra této země. Obracím se na něj, protože stále slyšíme, že vláda rozhoduje jako celistvý orgán, tak proto, protože se to dotýká problémů několika ministerstev. Požaduji odpověď na jasnou koncepci vlády na vzdělávání dětí z třetích zemí, protože máme regionálně velké problémy, které vláda neřeší, neřeší je prostě ani ministerstvo, ani vláda tedy jako celek. Jedná se o to, že i na druhém stupni některých státních škol, upozorňuji, jsou třídy, které mají více jak 30 žáků, kde je více než polovina žáků nemluvících česky. Na druhém stupni škol. Musím říci, že tady máme samozřejmě komunitu vietnamskou, které je velmi zodpovědná ke vzdělávání svých dětí. Takže konkrétní případ. Přistane třináctiletý chlapec v pondělí na Ruzyni, neumí slovo česky a ve středu je ve třídě. To by bylo v pohodě, kdyby tam byli dva, tři. Jenže je jich více než 50 %. V takové třídě by podle mě tedy chtěl učit pouze kamikadze, protože to je katastrofální. Já chci vědět, kdy vláda splní zákonem danou povinnost, to je 130 % průměrné mzdy regionální. Jestliže v Praze máme nyní průměrnou mzdu přes 46 000, předpokládám, že je jasné, že učitel minimálně s třemi lety praxe už bude mít 60 000 bez dalšího učení, bez dalších přesčasů. To jistě není pravda. Vláda tady neplní požadavky, které jsou na ni kladené a které má za povinnosti.

Takže žádám o jasnou odpověď, jaká je koncepce vlády pro tyto školy, jakým způsobem budou zohledněny tyto velmi tíživé podmínky pro pedagogy, protože ony jsou tíživé v dopadu i na vzdělávání českých dětí. Dovedete si představit třídu, to je pytel blech. Máme tam nadpoloviční většinu dětí, které nemluví česky, a do toho ještě dva asistenty k dětem, které potřebují pomoc. Takže se domnívám, že tedy vláda nečiní. Je to neuspokojivé, je to katastrofální, a nebudeme-li dbát na vzdělávání v základních školách, tak co chcete řešit dále? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji se přednesení vaší interpelace, bude odpovězeno do 30 dnů písemně.

Nyní pan poslanec Hubert Lang, připraví se pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Vážený nepřítomný pane premiére, moje otázka je jednoduchá. Nechcete opravdu už podat demisi a hodit ručník do ringu? Proč to říkám. Včera jsem sledoval na CNN Prima News váš krásný pořad, který se jmenuje Co na to pan premiér. Nadzvedlo mě tam několik věcí. Například pan Fiala se vyjádřil: "Neděláme populistickou politiku. Populistickou politiku zde dělala sedm let předchozí vláda a pan Andrej Babiš." Takže opět posedlost Babišem. Další vaše vyjádření: "Vláda se chová zodpovědně. Naše nepopulární kroky lidé pochopili a přijímají je. Vysíláme signály vůči veřejnosti, byť nepopulární kroky musíme udělat." Další vyjádření: "Hnutí ANO chce konkurovat extremistům. Zatím je pouze populistické, směřuje ovšem k extremismu." Další věta: "Hnutí ANO je nebezpečné, začíná se obracet k radikální rétorice."

Ptám se, to jsou jako co, tahle vyjádření? Mám se obávat, že v další zprávě o extremismu, která vyjde příští rok, již bude hnutí ANO zahrnuto mezi extremistické subjekty? Hnutí, které má 72 poslanců, hnutí, které volilo obrovské množství lidí, hnutí, které je úspěšné? Co to je, prosím vás? Pane premiére, uvědomujete si, že vaše vláda má hodnocení 3,8, takže taková lepší čtyřka? Je to nejhorší hodnocení za dvanáct let. Vy jste propadl v rámci hodnocení politiků. Víte, kdo je na prvním místě? Na prvním místě je pan Babiš. Kdo je na druhém místě? Na druhém místě je extremista Okamura. Kdo je na třetím místě? Zeman, kterého tak nenávidíte a kterého byste se už nejradši zbavili. A vy jste až na čtvrtém místě.

Pane premiére Fialo, hoďte ručník do ringu, rozdáme si znovu karty, uděláme rekonstrukci vlády, nebo budeme směřovat případně k předčasným volbám. Ale takhle ne, prosím vás. Takže já vím, jak mi odpovíte... (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Opět bude odpovězeno v souladu s jednacím řádem do 30 dnů. Nyní poprosím pana poslance Martina Kolovratníka, následně se připraví paní poslankyně Karla Maříková. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slova, já v úvodu vystoupení navážu na předřečníka Huberta Langa. To je přesně ono. Premiér Fiala se všude zaklíná Andrejem Babišem, hřmí, jací jsme extremisté, ideově vyprázdnění, jak nepracujeme. TOP 09 dávala dneska fotky na sítě, jak zde Andrej Babiš není. Interpelace na premiéra - a není tu premiér. Já tu statistiku, dámy a pánové, nemám, ale pokud si pamatuji z minulého volebního období, Andrej Babiš v roli premiéra tady na interpelacích byl velmi často a velmi pečlivě dbal na to, aby zde byl přítomen a jednal s opozičními poslanci v té době. Tolik na úvod.

Ale teď moje interpelace. Já bych se vás, pane nepřítomný premiére, rád zeptal na rozpočet Ministerstva dopravy. Už jsem tady na plénu Sněmovny dvakrát na konci ledna a včera naposledy navrhoval a žádal, prosil jsem, o zařazení nového bodu na téma Nejistý rozpočet Ministerstva dopravy a rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury. Zcela překvapivě - to říkám v uvozovkách a ironicky - jsem koalicí nebyl vyslyšen a tento bod nebyl zařazen na jednání pléna Poslanecké sněmovny. Proto mi nezbývá, než se zeptat vás.

Připomenu ten velmi známý, ale bohužel falešný účetní trik ministra Stanjury a ministra Kupky, kteří sice v médiích hlásí, že doprava má něco přes 150 miliard,150,9, k dispozici, ale ve skutečnosti 30,7 miliardy korun stále není pokryto. Stále dodneška nevíme, jestli tyto peníze doprava získá z vlastních dluhopisů, které vydá Státní fond dopravní infrastruktury, nebo z půjčky u Evropské investiční banky, a jaké budou parametry té půjčky. Když jste slibovali na podzim, že to nějak dořešíte, tak jsme čekali. Teď je půlka února.

Proto mám dvě otázky. Ta první: Nebylo by jednodušší a transparentnější, kdyby si tyto peníze rovnou půjčil stát prostřednictvím Ministerstva financí? Druhá otázka: Nebylo by lepší, pokud by dodatečné financování pro SFDI stát zajistil právě prostřednictvím Ministerstva financí a Státní fond by s tím pracoval až od příštího roku? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Zase bude odpovězeno v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

Nyní paní poslankyně Karla Maříková a připraví se opět pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane nepřítomný premiére, ještě v květnu jste tvrdil, že nebudete zvyšovat daně, protože to považujete za špatné. Řekl jste, že je dobré, když mají lidé a firmy více peněz. Zvyšováním daní sebereme lidem víc peněz, stát je pak spotřebuje, rozpustí a přerozdělí je jinak. Pro společnost, ekonomiku i stát je lepší, když peníze mají k dispozici lidé a firmy. V listopadu loňského roku jste se vyjádřil v podobném duchu s výjimkou válečné daně, která je ale dočasná a vztahuje se na neočekávané a mimořádné zisky firem v energetice a bankovnictví. Dodal jste, že za této situace považujete za správnější, aby se lidem peníze nechaly. Oni si s tím dokážou poradit lépe, jste podotkl.

No a co: je únor 2023, je po prezidentských volbách a vláda už se netají svými kroky, přestává se přetvařovat a balamutit občany. Odnesou to nejspíš nemovitosti, živnostníci, stavební spoření i alkohol a cigarety. Patrně od 1. ledna příštího roku - Zbyněk Stanjura za ODS, ministr financí, už se tím netají - se daně v Česku výrazně promění. Pane premiére, co takový obrat o 180 stupňů a absolutní podraz ze strany vlády na občany této země? Nemluvě o vašich voličích, protože jste lidem lhali. Netýká se to jenom toho, že budete zvyšovat daně. Ještě 10. listopadu 2022 byl na oficiálních stránkách ODS uveřejněn rozhovor z pořadu Ptám se, kde jste sliboval, že současná vláda věk odchodu do důchodu nezvýší. Dnes oficiálně o zvýšení věku odchodu do důchodu hovoří předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová nebo ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Proč jste opět, pane premiére, lhal a obalamucoval občany?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, i za dodržení času. Nyní opět konstatuji, že bude odpovězeno v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

Již jde k pultíku pan poslanec Martin Kolovratník s další interpelací. Připraví se pan poslanec Radek Koten. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak ještě že máme ten jednací řád a dočkáme se písemných odpovědí od pana premiéra, moc se na ně těšíme. A moje druhé téma, pane nepřítomný premiére Fialo, se týká personální politiky vaší vlády, konkrétně Ministerstva životního prostředí. Všichni dobře známe onu kauzu pana Hladíka, jeho výměny za paní ministryni Alenu Hubáčkovou. Když jsem to několikrát komentoval na podzim v médiích, tak jsem říkal, že KDU-ČSL je prostě vyprázdněná, personálně vyprázdněná koaliční strana, že všechno řídí Marian Jurečka, a tím to bohužel končí. Je smutné, že ta pravda, ta realita platí i dnes, skoro v půlce února.

Jenom připomenu všeobecně známé informace, že premiér nakonec dal tedy na svého koaličního partnera - vy jako premiér jste dal na KDU-ČSL, to je samozřejmě vaše plné právo. Vy odpovídáte za soudržnost koalice a i za vládu jako celek. Rozhodl jste se oslovit Miloše Zemana se jmenováním, a také víme všichni, že prezident Miloš Zeman to odmítl, a jaké k tomu měl důvody. Chápeme tedy, že vy jako premiér teď čekáte na nového prezidenta, ale já v tuto chvíli, pane premiére, nerozumím vašim vyjádřením. Všude v médiích slyšíme, že Petr Pavel není provládním kandidátem na Hrad, že ho vláda přece nepodporuje. I pan nově zvolený, a v březnu bude inaugurovaný, prezident Petr Pavel také říká, že není provládním kandidátem. Přesto Petr Hladík na ministerstvu v rámci mandátu, který jako náměstek má, úřaduje. Vy evidentně čekáte na to, až se Petr Pavel ujme své funkce se vším všudy, a předpokládáte automaticky - vlastně jste to řekl, pane premiére, v médiích - že potom ho Petr Pavel jmenuje. Já myslím, že i on naznačil, že s tím nebude mít žádný problém. Takže se ptám: Opravdu je, nebo není pan Petr Pavel provládním kandidátem, který vám vychází vstříc? A druhá otázka: Bude pan Hladík ještě měsíc (Předsedající: Čas.), minimálně měsíc náměstkem (Předsedající: Čas.) na Ministerstvu životního prostředí (Předsedající: Čas, prosím.), nebo najdete někoho jiného? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Poprosím o dodržování času. Děkuji za interpelaci. Opět zkonstatuji, že bude odpovězeno písemně.

A nyní tedy s dvěma interpelacemi poslanec Radek Koten. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, vážená paní předsedající, za slovo. Vážený pane premiére nepřítomný, dnes již druhá interpelace, tentokrát se zaměřím na předvolební sliby koalice SPOLU, tedy já tady mám několik vašich - takhle ukážu na kameru - mám tady několik vašich prohlášení, takzvaných bannerů a billboardů, které jste umisťovali během volební kampaně, o nezvyšování daní a tak dále. No, když to teď vidíme, i někteří vaši čelní, nyní tedy ministr financí pan Stanjura, tak ten tady třeba měl: Mít kde bydlet není luxus. Ano, tady přesně. No, takže na to konto nyní chcete zvedat daň z nemovitostí, to se tedy voliči SPOLU opravdu teď vyznamenali Darwinovou cenou. A dá se říci, že ty další daně, které chystáte nyní - tedy po prezidentských volbách, protože prezident Pavel byl váš kandidát - samozřejmě chcete zvedat daně i živnostníkům, daň z příjmu, a to je právě ta skupina lidí, která tady vytváří mimo jiné taky hodnoty, nic po státu nechce, nechce nemocenskou, nemají dovolenou, nemají nic, a vy jim chcete zvedat tady na to konto daně. No, tak samozřejmě spotřební daně, které chcete zvedat na další věci, na cigarety, na alkohol, to vždycky ministr financí udělá, když mu docházejí prostředky. Ale vy jste měl i jedno další heslo: "Nenasytný stát potřebuje dietu, ne vyšší daně." To jsou vaše proklamace předvolební, takže jako obvykle jste podvedli lidi.

Já bych chtěl slyšet tedy od vás odpověď, co s tím hodláte dělat. Budete skutečně zvyšovat, anebo podvedete ty lidi? Děkuji za odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, tak to byla jedna vaše interpelace a nyní ještě máte nárok na interpelaci druhou, pane poslanče, a na obě bude písemně odpovězeno do 30 dnů. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, paní předsedající. Já jsem nějak zmateně odešel, protože jsem si neuvědomil, nedíval jsem se na tu tabuli.

Každopádně moje další otázka na pana premiéra dnešní je předsednictví České republiky v Evropské unii. Za vašeho vedení se tam mimo jiné projednávaly ty Green Dealy a různé tady ty další věci, elektromobilita, zákaz spalovacích motorů do roku 2035 a podobně, ale hlavně by mě zajímalo, protože se tam probírala i nějaká evropská půjčka pro Ukrajinu, a za vašeho předsednictví se ta půjčka nějakým způsobem schválila, ale nikoliv že za to bude ručit Evropská unie, ale že za to budou, ručit za dluh Ukrajiny, že budou vlastně ručit jednotlivé národní státy. Takže by mě tedy zajímalo, byl bych rád, kdybyste mi na to písemně odpověděl, jakým způsobem mají občané České republiky ručit za nesplatitelné dluhy Ukrajiny, protože těch peněz tam jde opravdu mnoho, naposledy něco přes někde mezi 40 a 50 miliardami eur. Takže mě by zajímalo, jaký podíl má na tom dluhu Česká republika, občané České republiky, a jakým způsobem tady budou tyto dluhy platit, protože to, jakým způsobem se tady nakládá s veřejnými prostředky, s prostředky daňových poplatníků, to jenom v podstatě evokuje, co jsem tady říkal předtím, že česká vláda tady vlastně zvyšuje daně, aby mohla ručit tady za ty dluhy. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, čili shrneme si to: bude na vše odpovězeno v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

Současně byly vyčerpány všechny přihlášky na předsedu vlády, takže nyní budou následovat ústní interpelace na ostatní členy vlády.

Nicméně ještě načtu došlé omluvy - ještě se omlouvá paní předsedkyně Alena Schillerová, a to od 14.30 hodin z pracovních důvodů, a také pan poslanec Antonín Tesařík od 15.30 hodin z pracovních důvodů.

A nyní poprosím paní poslankyni Karlu Maříkovou, aby přednesla svou interpelaci na pana místopředsedu vlády a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka a aby tak zahájila blok odpovědí členů vlády na interpelace poslanců. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane nepřítomný ministře, obdržela jsem dopis, údajně od zaměstnanců státního podniku Lorkova vila, kteří v něm uvádějí, že exministr zdravotnictví Adam Vojtěch zakoupil pro své osobní potřeby za peníze z Ministerstva zdravotnictví hotel Čeladenka v Čeladné a změnil název na luxusní Lorkovu vilu. Uvádí, že koupě přišla na 100 milionů. Dalších 20 milionů stojí ročně ztrátový provoz. Lázně Karlova Studánka mají hradit veškeré provozní ztráty Lorkovy vily - 20 milionů stála investice do úprav bez výběrového řízení, 160 milionů se má připravovat na Ministerstvu zdravotnictví pro lázně Karlova Studánka do připravovaného wellness Lorkovy vily. Mě by zajímalo, jaká je tedy skutečná situace, zda se tento dopis a to, co je v něm napsáno, zakládá na pravdě, a zda bude proveden audit jak Lorkovy vily, tak státních lázní Karlova Studánka. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji vám. Opět bude v souladu s jednacím řádem odpovězeno do 30 dnů písemně, pan ministr je řádně omluven.

A nyní poprosím paní poslankyni Vladimíru Lesenskou, která byla vylosována jako druhá, aby přednesla svou ústní interpelaci. Připravit se může pan poslanec Kamal Farhan, prosím.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji, paní předsedající, za slovo.

Vážený pane ministře Jurečko, zaujal mě váš rozhovor ze dne 7. února letošního roku, ve kterém reagujete na dotazy pánů Pavla Cechla a Jakuba Svobody, které se týkají změn v důchodovém systému. Mluvili jste o věku odchodu do důchodu v 68 letech a o odlišování různé náročnosti profesí a o tom, kdy člověk na pracovní trh přichází. Uklidňoval jste naši generaci, tedy nás narozené před rokem 1973, že nás se změny týkat nebudou, že to dopadne až na naše děti. V rozhovoru jste konstatoval: "Jsem si samozřejmě plně vědom, že jsou tady fyzicky náročné profese, kdy je pro lidi, kteří v nich pracují celý život, problém vydržet do 65 let." Natož já říkám, a o to hůř do 68. Pokračuji v citaci: "Proto chci, aby systém měl férovou a spravedlivou flexibilitu a aby bylo jasné, že jestliže někdo začal pracovat v 18 letech a dělal náročnou profesi, bude moci odejít do důchodu dříve bez toho, že by mu byl krácen, protože zaměstnavatel by za něj měl odvádět vyšší pojistné, aby se nevytvářel deficit, aby byla vyrovnaná bilance."

Fajn, to zní moc hezky, ale jak hodláte definovat, které profese jsou náročné, aby zaměstnavatel mohl odvádět vyšší pojistné za svého zaměstnance? Bude to například pomocná síla v kuchyni, kuchař, kuchařka, například ve vývařovně, kteří musí manipulovat velmi těžkými plnými hrnci? Nebo to bude ta samá profese v luxusní kuchyni, kde toto rozhodně není nutné? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Pan ministr je řádně omluven. Opět dostanete odpověď písemně do 30 dnů v souladu s jednacím řádem.

Nyní konstatuji, že stáhl svou přihlášku pan poslanec Kamil Farhan.

Než přistoupíme k další interpelaci, načtu další došlou omluvu a je to změna, paní ministryně Helena Langšádlová bere zpět svou omluvu od 13 do 15 hodin z pracovních důvodů. Je tedy vzata zpět ta omluva.

A my přistupujeme k interpelaci paní poslankyně Pokorné Jermanové a připravit se může pan poslanec Igor Hendrych. Prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Dobré odpoledne. Vážení přítomní členové vlády, děkuji za vaši přítomnost. Já bych chtěla interpelovat pana ministra Lipavského, pana ministra zahraničních věcí, k tématu, které tady celý týden zmiňuji, a to je prodej zámku Štiřín. Já bych se ho chtěla zeptat, v jaké fázi to je, jakým způsobem případně prodej bude probíhat, protože vím, že samozřejmě je v nabídkovém řízení, pokud to tak mohu nazvat, ostatním státním organizacím, a případně jakou cestu zvolí k prodeji, protože těch cest je v souladu se zákonem o státním majetku několik, abychom vyvrátili možná mýty, které běhají po sociálních sítích. Takže děkuji za tu odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám děkuji, i za dodržení času, a nyní má slovo pan ministr zahraničí Jan Lipavský.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský Vážená paní místopředsedkyně, vážená paní poslankyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, chtěl bych vás ujistit, že zámek Štiřín nebude prodáván. Nejedná se o prodej. Z pohledu Ministerstva zahraničních věcí, které je zřizovatelem příspěvkové organizace Zámek Štiřín, jsme velmi důkladně vyhodnotili rentabilitu tohoto zařízení a příspěvkové organizace vůči Ministerstvu zahraničních věcí a vůči hlavnímu poslání Ministerstva zahraničních věcí, což je logicky zastupování zájmů České republiky navenek, a došli jsme k závěru, že nevyužíváme dostatečně zámek Štiřín, stejně tak, že tam jdou peníze z rozpočtu Ministerstva zahraničních věcí, které by mohly být použity řekněme více na to, k čemu ministerstvo je zřízeno. Z tohoto důvodu jsme oslovili Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, se kterým nyní připravujeme převod, to nezastírám, převod toho objektu do jeho dispozice. Ten je řízen celou řadou zákonů a potom bude na tomto úřadu, aby našel vhodného uživatele pro ten objekt. A přiznám se, že vlastně už není - ani nevidím na to, jestli jiné úřady, ministerstva, by využily tento objekt, nebo jestli potom může i dojít asi v nějaké fázi k naložení majetku, a to už si musí rozhodnout ten úřad po svém. Takže já rozhodně nic neprodávám, pouze jsem vyhodnotil, že my ten objekt nevyužijeme. Finanční prostředky, které tam plynou, neplynuly na zahraniční politiku. Když se podíváme na historii, vlastně on přešel po revoluci pod Ministerstvo zahraničních věcí, do té doby to patřilo tuším někam pod Ministerstvo školství. Ale prostě vyhodnotili jsme a já jsem tento krok udělal. Vím, že okolo toho historicky byly různé kontroverze, já jsem si toho vědom, a jsem proto i rád, že to přechází na tento úřad, ÚZSVM, který už je zase dostatečně kompetentní k tomu, aby s tím majetkem nakládal. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní je prostor pro doplňující otázku paní poslankyně. Prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Já bych chtěla poděkovat za tu odpověď. Ten princip zacházení s majetkem samozřejmě znám.

Já se kolem tohohle majetku pídím z jednoho prostého důvodu, že je to jedna z nejlépe zachovaných našich památek. Bylo do toho poměrně hodně investováno a také v minulosti kolem toho byla spousta pokusů o prodej, proto se o to zajímám. Je to z mého regionu a myslím si, že určitě vláda či jiné zařízení spadající pod vládu má prostor pro využití, protože v minulosti se používal pro různé kongresy a tak dále. I já jako hejtmanka jsem ho využívala pro mezinárodní setkání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a táži se, zda pan ministr má zájem o reakci? Má. Prosím.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský Samozřejmě budu rád, pokud se najde vhodné využití pro zámek Štiřín, nicméně v režimu, jak byl pod Ministerstvem zahraničních věcí jako samostatná příspěvková organizace, která nabízela nějaké zlevněné v uvozovkách služby, tak jsme nedošli, nebyl nalezen model za ty dlouhé roky. Teklo tam 30 až 40 milionů každým rokem, i na ty investice, které jste zmínila, i na činnosti, které úplně nejsou asi z hlediska státu zásadní - bavíme se o hotelové činnosti, o restaurační činnosti, o golfových hřištích, o kongresové turistice. Je možné, že v nějakém jiném režimu najdeme způsob, jak to provozovat, možná ne. To ale už nebude starostí Ministerstva zahraničních věcí a nebude to starostí mojí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ještě načtu zase došlé omluvy. Omlouvá se pan poslanec Milan Wenzl, a to se omlouval do 11 hodin a poté od 13 hodin, a sice ze zdravotních důvodů.

A nyní je se svou interpelací na řadě pan poslanec Igor Hendrych a připraví se pan poslanec Vladimír Zlínský. Prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo. Paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, vážení členové vlády, moje interpelace na pana ministra školství Balaše, který je bohužel nepřítomen, se týká informace o procesu navýšení mezd akademických pracovníků vysokých škol na úroveň obvyklou v regionálním školství. Já vím, že tahleta věc se aktuálně řeší. S panem ministrem Balašem jsem o tom hovořil již před nějakými pár týdny. Je si vědom problému, který spočívá v tom, že akademičtí pracovníci mají aktuálně především ve společenskovědních oborech, humanitních oborech, někdy i o 15 000 menší platy než v regionálním školství, a je to věc, kterou považuje za prioritu a chtěl by ji vyřešit. Vím, že ustavil pracovní komisi, která by se tím měla zabývat, a že sbírá data. To je informace, která je stará zhruba měsíc. Mě tahleta záležitost velmi zajímá, ptá se mě na to spousta lidí. Na podporu vlastně tohoto záměru vznikla i petice, kterou v současné době podepsalo přibližně už 1 900 lidí. Pan ministr si je jistě vědom toho, že pokud se tahleta problematika v nějaké rozumné době nevyřeší, může hrozit odchod dalších pracovníků z vysokých škol, může to ohrozit akreditace oborů a tak dál a tak dál. Mě v tuto chvíli zajímá, v jaké fázi procesu vlastně narovnání toho stavu to aktuálně je, jak dlouho to ještě bude trvat a jaká východiska pan ministr má připravená pro řešení této situace. Situace to není úplně jednoduchá, on to ví, ale pracuje na tom, a zajímá mě tedy průběžný stav práce této komise a také nějaký časový rámec výstupů z ní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Pan ministr je řádně omluven a přijde vám odpověď v souladu s jednacím řádem do 30 dnů.

A co se týče dalšího postupu, nyní je pan poslanec Vladimír Zlínský na řadě, připraví se pan poslanec Patrik Nacher. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, vážený nepřítomný pane ministře, je škoda, že tu nejste, protože zmíním tady mimořádně závažnou otázku, a ta se bude týkat dramatického poklesu porodnosti v roce 2022. Vycházím z článku pana doktora Tomáše Fürsta, uveřejněném na serveru inFakta, s názvem Dramatický pokles porodnosti. Uvedl bych tuto osobu. Jedná se o vysokoškolského pedagoga z Univerzity Palackého v Olomouci, osobně ho znám a působí na mě zcela důvěryhodně. Za prvních devět měsíců roku 2022 se u nás narodilo o 10 % méně dětí než v předchozích čtyřech letech. Já k tomu tady mám i graf (Poslanec Zlínský ukazuje plénu graf.), který asi nebude moc vidět. Můžete se podívat na ten server, kde je to jasně patrné. Ve všech měsících zmíněných, to znamená od ledna do září, tam dochází k patrnému poklesu. Ten pokles tedy, jak jsem říkal, je cirka 10%, děti narozené začátkem ledna musely tedy být počaty někdy koncem dubna 2021, a příčiny toho poklesu tedy je třeba hledat v něčem, co se stalo v roce, na jaře 2021. Stejný obraz je i v zahraničí, Švédsku, Dánsku, Norsku a podobně.

Takže já to zkrátím a zeptám se tedy, pane ministře, jestli jste si toho vědom, tady tohoto problému, a zdali vláda, potažmo vaše ministerstvo, bude toto nějakým způsobem detailně zkoumat, analyzovat a tento mimořádně znepokojivý fenomén se pokusí odhalit, jeho příčinu, a přijmout na základě toho patřičné opatření. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět zkonstatuji, že dostanete tedy odpověď písemně do 30 dnů.

A nyní je na řadě pan poslanec Patrik Nacher, ale protože ho nevidím přítomného v sále, interpelace propadá. A další na řadě je paní poslankyně Jana Berkovcová a připraví se pan poslanec Lubomír Wenzl. Stahuje? Stahuje. Prosím.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Dobrý den, děkuji za slovo. Vážený pane nepřítomný ministře, minulý týden váš úřad předal Národnímu pedagogickému institutu technické zadání revize rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání. Došlo k tomu však s víc než půlročním zpožděním, a dá se tak vůbec stihnout původně avizovaný termín, že od 1. září 2025 by podle nového RVP se mělo začít učit v prvních až šestých třídách šest základních škol? Členové pracovních skupin při NPI teď musí konkrétní podobu RVP sepsat a kvůli půlročnímu zpoždění na to ale mají méně času, než se původně předpokládalo. Nový rámcový vzdělávací program by měl být hotový ještě letos a první školy by podle něj měly začít učit už v září 2024. To se jeví jako dost nereálné. Přece na tvorbu nového a opravdu kvalitního RVP je potřeba dostatek času a ten začíná docházet. Sám jste opakovaně zdůraznil, že tato reforma nemá být formální a je nutné tvorbě RVP, a hlavně metodické podpoře škol věnovat dostatek času. Navíc školy musí stihnout napsat i svoje nové školní vzdělávací programy, a tak hrozí zkušenost z první reformy, že nedostatek času povede nutně opět k formálnosti a k reálné změně vzdělávání nedojde. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času. Opět konstatuji, pan ministr je omluven a dostanete svou odpověď písemně do 30 dnů.

Nyní tedy stáhl svou interpelaci pan poslanec Wenzl a my můžeme přistoupit k interpelaci pana poslance Karla Raise, připraví se pan poslanec Zdeněk Kettner. Prosím.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji. Vážený pane nepřítomný ministře, já bych se chtěl zabývat aspoň částečně problémem, který je tady už dlouho na stole, a to je inkluzí. Inkluze znamená v podstatě zahrnutí nebo přijetí do nějakého celku a ve vzdělávání je to proces, jehož cílem je podporovat rovné šance dětí na vzdělávání a nastavit systém takový, ten systém podpor, tak, aby všechny děti bez rozdílu mohly se vzdělávat společně a plnit společně svoji školskou, školní docházku.

Myslím si, že dneska už není vůbec diskuse o tom, jestli má diskuse probíhat, jestli ano nebo ne, ale spíš jak, jak co nejefektivněji nastavit její fungování v praxi a jaké kroky a opatření podnikat k tomu, aby inkluze probíhala přirozeně, hladce a bez zásadních komplikací. A proto mě zajímají některé dotazy.

První dotaz je samozřejmě finanční a to, že znám relativně napnutý rozpočet Ministerstva školství, a patrně k tomu dojde i v příštím roce. Tak by mě zajímalo vlastně, jestli jsme schopni nebo jestli jste schopen nám říct, jaké jsou celkové náklady na inkluzi od mateřských přes základní až po střední školy.

Další problém, který je velice aktuální, je problém změny financování asistentů pedagogů na základních školách, protože to si myslím, že je to velice užitečná pomůcka, ale tito lidé nemají svým způsobem jistotu, protože tady probíhá takzvaná parametrizace, to znamená, přidělují se, přidělují se finance podle určitého parametru a tím parametrem v podstatě je vlastně počet, počet studentů na škole. Takže to bych docela rád znal vaši představu o té parametrizaci a o tom, jak budeme stabilizovat asistenty pedagogů, protože to si myslím... (Předsedající: Čas, prosím.) ... ano, to si myslím, že je velmi podstatné. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, a opět pan ministr je řádně omluven, odpoví vám v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

Nyní přistupujeme k interpelaci pana poslance Zdeňka Kettnera. Připravit se může paní poslankyně Helena Válková, která je další přihlášená. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za udělení slova. Já budu veskrze krátký. Měl jsem připravenu interpelaci na pana ministra Jurečku, který tady není přítomen, stejně jako nebyl posledně, takže už podruhé se mi nedostane ústní odpovědi. Kdybych chtěl písemnou, tak si podám písemnou. Chtěl jsem se pana ministra zeptat, jestli to myslí skutečně vážně, co se týká odchodů, pozdějších odchodů do důchodu, to určité rozdělení těch lidí na typ různé profese podle náročnosti. Tady se neustále mluví o rozdělování společnosti, jak je společnost rozdělena. Jestli si pan ministr uvědomuje, že to je další rozdělování společnosti? Jak to budeme dělat? Buďto budeme přesně vymezovat profesi po profesi, pak to bude x set stránek přesně vymezených povolání a tak dále. Když to uděláme po oblastech, tak vám garantuju, že to bude obrovská řevnivost - a proč zrovna on, vždyť já to mám náročnější, jak to, že ho o půl roku, a tak dál. Nadělá to prostě neplechu, ale ústní odpovědi se prostě nedočkám.

Stejně jsem se chtěl pana Rakušana zeptat ohledně útěku uprchlíků ze zařízení, jestli tedy jako je budeme dále tady živit? Obzvlášť probleskují informace, že jsou to problémoví lidé, tak jestli je tady budeme živit, nebo jestli je skutečně deportujeme do jejich domovských zemí. Ani tady se odpovědi nedočkám.

To znamená, že já bych očekával, že když jsou ústní interpelace, že skutečně se bude ústně odpovídat, a ne písemně. Takže já samozřejmě ty interpelace si opět schovám. Doufám, že snad aspoň do půl roku se dočkám, a tímto se vzdávám práva na písemnou odpověď a tu svoji interpelaci budu znovu se snažit přednést na ústních interpelacích. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Eviduji, že tedy nechcete odpověď písemnou. A jenom se optám, stahujete i tu následnou interpelaci na pana ministra Rakušana? Stahujete, děkuji.

A nyní přistoupíme k interpelaci paní poslankyně Heleny Válkové, která ovšem není přítomna v sále, takže interpelace propadá. Interpelace pana poslance Lubomíra Brože je tak další na řadě. Připraví se pan poslanec Radek Koten poté. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji, vážená paní předsedající. Moje interpelace na pana ministra Baxu je velmi jednoduchá a stručná. Jak jistě víte, pane ministře, Praha buduje budovu, novou budovu Vltavské filharmonie, kde by měly být tři nové sály. Mělo by tam snad být i sídlo České filharmonie. Je to opravdu velká záležitost. V polovině loňského roku hlavní město Praha, konkrétně Rada, speciálně schválily vlastně tvorbu projektové dokumentace na tuto budovu Vltavské filharmonie v hodnotě zhruba 780 milionů korun. To znamená, že ty přípravy pokračují opravdu velmi vážně, byl vybrán vítězný návrh z architektonické soutěže a nyní se jede dál. Co je samozřejmě důležité, je otázka financování, protože původní náklady byly odhadovány na 6 miliard, dneska už se mluví o zhruba 9,5 miliardách, a jak známe z podobných případů ze světa, ty částky se velice často, jako v příkladě třeba hamburské filharmonie, dostaly na třikrát takovou cenu, jako byl původní rozpočet a původní odhad.

Já se chci zeptat, jestli probíhá mezi vámi, případně Ministerstvem kultury, jednání s hlavním městem Prahou o spolupráci na přípravě toho projektu a jeho realizace, a samozřejmě na to, jestli proběhlo nějaké už i závazné stanovisko nebo nějaký příslib ze strany Ministerstva kultury státu, protože ono v těch původních materiálech, v některých bylo uváděno, že město Praha si představuje financování této stavby: z jedné třetiny Praha, z jedné třetiny stát a z jedné třetiny (Předsedající: Čas prosím.) soukromý investor. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Zase pan ministr je řádně omluven, odpověď přijde písemně do 30 dnů.

Následně vystoupí pan poslanec Radek Koten se svou interpelací a připraví se paní poslankyně Eva Fialová. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Vážený pane nepříjemný - pardon, vážený pane nepřítomný ministře vnitra, já bych se v dnešní interpelaci chtěl zaměřit na novou zprávu o projevech extremismu a předsudečné nenávisti. Je to tedy souhrnná situační zpráva z druhého pololetí roku 2022. Dá se říci, že v médiích už to proběhlo, myslím si, že to budeme projednávat, tu zprávu, i na výboru pro bezpečnost. Každopádně jak už bývá dobrým zvykem na Ministerstvu vnitra, ta zpráva vždycky nějakým způsobem jmenuje představitele nebo minimálně hnutí Svoboda a přímá demokracie, kde tedy se tam píše v souvislosti s extremismem. Já tedy nevím, co je extrémního na tom, že - já tady budu citovat pro jistotu - že silnými tématy hnutí se stala válka na Ukrajině a zdražování energií. Já si myslím, že pokud žijeme v demokratické společnosti, samozřejmě opozice má plné právo kritizovat špatný postup vlády a okrádání občanů v České republice.

Netuším tedy, kam až je schopno Ministerstvo vnitra zajít ve svých zprávách, zda tedy, když už nás tady i konkrétně jmenuje, jmenovitě, jestli tedy nebudou nějaké hony na čarodějnice, a to i v souvislosti s tím, že vláda připravuje legislativu, co se týká dezinformací, takzvaných fake news, a chce ještě dávat peníze pro neziskové organizace a novináře zhruba v celkové výši 150 milionů korun daňových poplatníků. Takže já bych byl rád, pokud byste (Předsedající: Čas, pane poslanče.) mi nějak odpověděl (Předsedající: Čas, děkuji.), jakým způsobem Ministerstvo vnitra (Předsedající: Čas vypršel, prosím, čas vypršel.) tuto zprávu sestavuje. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Poprosím velmi o dodržování času na interpelaci. Bude samozřejmě odpovězeno písemně do 30 dnů.

Nyní máme prostor pro paní poslankyni Evu Fialovou, připraví se paní poslankyně Jana Hanzlíková. Prosím.

 

Poslankyně Eva Fialová: Vážený nepřítomný pane ministře, obracím se na vás jakožto zástupce nejvyššího orgánu, který může pomoci zabránění demolice významné budovy bývalých Schichtových závodů. Jedním z úkolů ministerstva je vyhledávat a uchovávat kulturní památky, mezi něž patří i významné průmyslové objekty. Objekt Schichtových závodů k nim bezesporu patří. Tento objekt z počátku minulého století je spojen s významnými lokálními značkami, všichni znají mýdlo s jelenem nebo tuk na smažení Ceres. Nejen tyto značky jsou spojeny s tímto objektem, mohu dále uvést prvenství ve výrobě bezešvých trubek na světě a mnoho dalších.

Část tohoto objektu se má v dohledné době bourat, její vlastník pro něj nemá další využití. Zdevastovaná stavba je špatném stavu. Osud objektu vyvolal ve veřejnosti znepokojení, o jeho záchranu žádají město i jeho bývalí primátoři Petr Gandalovič a Jan Kubata. Pro účely města se tento objekt nehodí, náklady na jeho rekonstrukci jsou vysoké a překračují možnosti městského rozpočtu. Žádám vás, pane ministře, abyste se připojil k úsilí města Ústí nad Labem o záchranu budovy. Přispět k tomu mohou pouze státní a možná i evropské prostředky. Kdysi reprezentativní budova by mohla opět ožít. Kulturních účelů přichází v úvahu několik. Nabízí se například Muzeum průmyslové revoluce severních Čech. Realizace takového úkolu by mohla být svěřena společnosti Collegium Bohemicum, jejímž spoluzakladatelem je také vaše ministerstvo. Byl by to jistě významný záměr, který by vedl ke zvýšení podvědomí o významu tohoto regionu v rámci republiky, ale i Evropy. Iniciativu o záchranu této budovy jste již na vašem ministerstvu mohl zaznamenat v podobě podnětu prohlášením za kulturní památku panem senátorem a historikem Martinem Krskem. (Předsedající: Čas, prosím.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, bude zase odpovězeno v souladu s jednacím řádem do 30 dnů, pan ministr je omluven. Nyní přistoupíme k interpelaci paní poslankyně Jany Hanzlíkové, připraví se paní poslankyně Monika Oborná. Prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane nepřítomný ministře, moje interpelace se týká zhoršení plnění opatření v oblasti politiky stárnutí. Politika stárnutí a plnění opatření strategií z této oblasti je pro všechny civilizované země prioritou. Jedním z důvodů k tomu je především demografický vývoj, kdy víme, že populace stárne, a v budoucích letech se to projeví v mnoha oblastech. Je proto nesmírně důležité vytvářet ve společnosti vhodné podmínky. Vzhledem k tomu, že 9 z 10 lidí chce své stáří prožít v domácím prostředí, je naprosto nutné podporovat terénní sociální a zdravotní služby, ale co je nesmírně důležité, podporovat také ve společnosti mezigenerační sounáležitost a spolupráci, a to se v poslední době v oblasti veřejných prohlášení ze strany MPSV a vlády opravdu neděje. Ve veřejném prostoru se můžeme ze strany vlády setkat s komunikací ohledně seniorů v negativním smyslu, a to například, že seniorů bude stále přibývat, bude to stát spoustu financí na úkor budoucích generací, že důchodový systém je neudržitelný, musí se přistupovat k nepopulárním krokům, které se dotknou mladších generací, a mnoho dalších podobných výroků, které ve společnosti vřou a má to viditelný negativní vliv na mezigenerační vztahy a spolupráci. Jen pro dokreslení bych uvedla aktivitu projektu Hate Free, Česko si povídá 2022, což bylo zaměřeno na mezigenerační rozhovory, kde se podle organizátorů projevil oboustranný ageismus, který až překvapuje, cituji: "Diskusní akce generačních názorových protějšků proběhla ve více než třiceti zemích světa a tak silně se generační propast nikde neprojevila." Proto se pana ministra ptám, jaké kroky MPSV a vláda učiní, aby se situace s naplňováním opatření v oblasti mezigenerační spolupráce výrazně zlepšila. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Také nyní konstatuji, že pan ministr je omluven, odpoví vám písemně do 30 dnů.

My přistoupíme k další interpelaci paní poslankyně Moniky Oborné, připraví se paní poslankyně Lenka Knechtová. Prosím.

 

Poslankyně Monika Oborná: Děkuji za slovo. Vážené paní kolegyně, vážení kolegové, vážený, bohužel nepřítomný pane ministře průmyslu a obchodu, 2. února na tiskové konferenci během vaší návštěvy třebíčského regionu jste v souvislosti s výstavbou jaderného bloku v Dukovanech uvedl: "Budeme Vysočině pomáhat s výstavbou silnic, obchvatů či zajištění bydlení. Zároveň podpoříme i rozvoj vzdělávání. Budeme potřebovat novou generaci jaderných inženýrů, techniků a dalších profesí. Nebavíme se o stovkách, ale o tisících." Jako poslankyně za Vysočinu tato slova vítám, naprosto s tím souhlasím, nicméně se tak trochu obávám, aby nezůstalo právě jenom u slov. Podle současných plánů by měl dodavatel nového bloku začít stavět v roce 2029 a o sedm let později by měl už nový blok začít vyrábět elektřinu. Jak ale víme, ani výstavba nových silnic, bytů nebo vzdělání inženýrů není vůbec krátkodobá záležitost. Proto jsem se vás tady chtěla zeptat, zda má vláda nějaký konkrétní plán pro plnění těchto uvedených cílů, kdy a jak hodláte začít s jeho realizací. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za vaši interpelaci. Písemná odpověď přijde do 30 dnů.

A já nyní požádám paní poslankyni Lenku Knechtovou o přednesení jejích dotazů. Připravit se může paní poslankyně Klára Dostálová. Prosím.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, jak docílit spravedlivých podmínek v odměňování, financování sociálních služeb v České republice, narovnat podmínky ve financování a odměňování v segmentu sociálních služeb pro příspěvkové i neziskové organizace? V příspěvkových organizacích jsou zaměstnanci odměňováni platem, v nevládních pobírají mzdu. Svým příspěvkovým organizacím jejich zřizovatelé pomáhají a doplácejí na platy zaměstnanců automaticky a ze zákona, nevládním nikoliv. Tím je vytvářen rozdíl v odměňování. Jedná se mi o podporu rovných podmínek v odměňování sociálních pracovníků, se kterou se na mě obracejí sociální pracovníci z mého kraje. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Pan ministr je omluven, dostanete písemnou odpověď do 30 dnů.

Nyní poprosím paní poslankyni Kláru Dostálovou, ovšem ta není přítomna, takže její interpelace propadá, a přistoupíme k interpelaci pana poslance Kubíčka na pana ministra Bartoše. Ovšem ani pan poslanec Kubíček není přítomen, takže tato interpelace také propadá, a my postupujeme dále k interpelaci paní poslankyně Andrey Babišové. Není přítomna, tato interpelace tedy také propadá.

Dostává se na pana poslance Jana Sílu a jeho interpelaci, připraví se opět paní poslankyně Jana Hanzlíková. Prosím.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuju za slovo, vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové. Já bych chtěl interpelovat ministra Válka, a sice v takové věci, která by mohla zlepšit situaci našich pojištěnců, co se týká dostupnosti stomatologů. Jde o takovýto problém: absolventi stomatologové po zaučení odchází do privátních praxí, kde ale neuzavírají smlouvy s pojišťovnami a pracují za hotové peníze pacientů, takzvaně cash, to znamená dvojnásobné až trojnásobné ceny si účtují, než by jim zaplatila zdravotní pojišťovna. Jde tady o změnu registrujícího lékaře u pojištěnce v pravidelné péči v rámci jednoho poskytovatele IČZ, což bývají obvykle eseróčka. Tito mladí lékaři totiž nastupují do eseróčka, aby pod kontrolou starších lékařů, stomatologů víceméně se zaučili, jak se vykazuje na pojišťovny a tak dál.

Z pravidel a podmínek pro vykazování úhrad ambulantních stomatologických služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění pro rok 2022 vyplývá, cituji: "Pracoviště IČP zaniklo například, protože z něho odešel zubní lékař bez náhrady. V takovém případě zdravotní pojišťovna převede pojištěnce registrované k zaniklému IČP na jiné IČP téhož poskytovatele, pokud se s poskytovatelem nedohodne jinak. Dávka 80 se zdravotní pojišťovně neposílá. Pojištěnec nepodepisuje nový registrační list. Kód 00900 se nevykazuje, zdravotnická dokumentace se znovu nezakládá. Pokračuje se dál, to znamená, že zůstane pojištěnec v pravidelné péči poskytovatele IČZ."

Otázka je: Je vaším cílem vyjmutí stomatologické péče z veřejného zdravotního pojištění?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čas prosím! Děkuji. Nyní tedy zase zkonstatuji, že pan ministr je řádně omluven, přijde odpověď do 30 dnů písemně.

Na řadě je paní poslankyně Jana Hanzlíková, připraví se pan poslanec Radek Koten. Prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo a chtěla jsem interpelovat na téma finanční ohrožení sociálních služeb s nadregionální působností, ale vzhledem k tomu, že pan ministr je nepřítomen a že to je problematika, kterou je potřeba řešit rychle, tak by nebylo nic platné dostat odpověď za 30 dní. Tak poprosím o stažení této interpelace. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Rozumím, děkuji a přistoupíme k interpelaci pana poslance Radka Kotena, připraví se pan poslanec Karel Rais. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, já bych se vás velmi rád zeptal na vládou schválený plán nebo předběžně schválený plán na stavbu gigafactory na letišti v Líních, protože je to problém, který rezonuje zejména v Plzeňském kraji a vzhledem k situaci bezpečnostní, která je v Evropě, nemyslím si, že by bylo moudré toto letiště likvidovat, protože ho může používat i armáda. Samozřejmě, používá ho Letecká záchranná služba a další složky. A chtěl jsem se vás tedy touto cestou zeptat, zda v tom nehrají hodně velkou roli nějaké lobbistické potřeby lidí, kteří jsou třeba ve vaší nějaké větší blízkosti, anebo zda vláda se vlastně dobrovolně vzdá tohoto letiště, které využívá i Armáda České republiky, v této době jenom tak. Bylo tady deklarováno, že se postaví jiné letiště někde jinde, ale obávám se, že při současných předpisech a zákonech, které tady musíme dodržovat, co se týká nových staveb, tak že takové letiště už se nikde v tomto kraji nepostaví. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Zopakuji, že pan ministr je omluven, a odpoví vám písemně do 30 dnů.

Přistoupíme k interpelaci pana poslance Karla Raise, připraví se pan poslanec Jan Síla, prosím.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, navazuji na problém, který tady uvedl kolega Hendrych, a to je problém platů vysokoškolských pracovníků. Vzhledem k důležitosti tady tohoto problému, kdy tady mám řadu čísel, kterými dokladuji tu podfinancovanost, tak bych udělal to, že zítra dopoledne bych zařadil tenhle program na schůzi, protože to nemá cenu tady vykládat do prázdného sálu. Akorát písemně bych prosil, protože v uvozovkách vyhrožují stávkami už pracovníci, tak by mně, to si myslím, že by bylo stálo za to, abych dostal aspoň odpověď na otázku, jaké operativní kroky vedoucí k okamžitému zvýšení platů pracovníků univerzit, zejména pracovníků humanitně orientovaných fakult, hodláte dělat. To si myslím, že má smysl.

Druhý dotaz je spíš takový obecnější. Vím, že budete upravovat jako koalice programové prohlášení vlády, tak bych chtěl vědět od ministra školství, jak bude vypadat konkrétní závazek vlády směrem k platové politice, kterou byste vložili do nově modifikovaného programového prohlášení. Detaily bych si nechal na zítřejší ranní diskusi o programu. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. To, nač jste se tázal, bude zodpovězeno do 30 dnů písemně.

A my přistoupíme k interpelaci pana poslance Jana Síly, připraví se paní poslankyně Pokorná Jermanová.

 

Poslanec Jan Síla: Ještě jednou děkuji za slovo. Já bych chtěl doplnit svoji předchozí interpelaci na ministra Válka, kterou bych měl vysvětlit, o co mi vlastně šlo. Znamená to totiž, že mladý lékař, mladý stomatolog, který odešel z eseróčka, přenechává svoje registrované pacienty na eseróčku, kterým ovšem nepřibude další zubař, a to znamená, že ostatní zubaři, kteří tam zůstanou, musí převzít tady tyto registrované pacienty, nicméně oni mají každý svých 2 000, 2 500 pacientů registrovaných, a jestliže od toho mladého převezmou 1 500 dalších pacientů, si rozdělí, tak to absolutně fyzicky nejsou schopni zvládnout. K čemu to vede? Vede to k tomu, že vlastně tímto legislativním uspořádáním nutí zdravotní pojišťovny a nutí vláda k vypovězení smluv se zdravotními pojišťovnami i zbylé lékaře starší z toho eseróčka, kteří nejsou fyzicky schopni převzít do péče pacienty zrušeného IČP toho mladého lékaře, který odchází do své soukromé praxe, kde pracuje za podstatně větší peníze, jak původně v tom eseróčku.

Jak tento problém řešit? Podle mého názoru by se měl tento problém řešit tak, že mladý stomatolog, který odchází do své privátní praxe, pokud je to možné, je to v jednom městě, by měl si převzít registrující pacienty, to znamená IČP, které je původně vztaženo na IČZ, s. r. o., by mělo to jeho IČP být současně převedeno s ním na nové pracoviště. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za přednesení vaší interpelace. Opět dotazy, které tam zazní, byly předneseny v minulé interpelaci, takže jenom zkonstatuji, že to je spíše doplnění k tomu minulému, využil jste svůj čas.

Teď paní poslankyně Pokorná Jermanová, připraví se pan poslanec Kettner. Prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Ještě jednou hezké odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Vážený pane ministře Stanjuro, děkuji, že jste přítomen a odpovíte na můj dotaz, který je inspirován článkem, který jsem zachytila, že jste zadal inventuru státního majetku, kterou se zabývá samozřejmě Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Já se chci zeptat, zda jste zadal tu inventuru od začátku, od nuly, nebo zda navazujete na inventuru, kterou zadala už minulá vláda, zda se v tom pokračuje.

Mě by dále také zajímalo, zda plánujete nějaké úpravy v zákoně o státním majetku, a to zejména v souvislosti s převodem nepotřebného majetku krajům a městům či obcím.

A samozřejmě pak by mě zajímalo, zda už v tuto chvíli víte o nějakém majetku, který byste chtěli prodat, protože z vyjádření pana ministra Lipavského jsem pochopila to, že je rád, že zbavil horkého bramboru, ale mě by zajímal osud takových nemovitostí, jako je Štiřín, do budoucna.

A ještě jeden dotaz, jestli plánujete toto přeložit Poslanecké sněmovně, případně o tom na půdě Poslanecké sněmovny diskutovat, protože to si myslím, že si diskusi tady zaslouží.

Děkuji za vaši odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní je prostor pro reakci pana ministra financí Zbyňka Stanjury. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Děkuji za slovo. Nevím, jak interpretovat, jestli inventarizaci od nuly - bude to poprvé inventarizace nepotřebného majetku. V této chvíli na listech vlastnictví je zapsáno celkem 507 státních institucí, 507, a je tak evidován zhruba 1,5 milionu nemovitostí. Vláda schválila na můj návrh návrh usnesení. To už se realizuje, to znamená, Úřad pro zastupování státu se obrátí do konce března na všech 507 institucí, dostanou seznam veškerého majetku podle listu vlastnického. Každá z nich má identifikovat nepotřebný majetek a ten nepotřebný se převede na jedno místo, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, protože dneska, pokud jde nabídka, zejména k samosprávám, tak je to pouze - v uvozovkách pouze - z majetku, který spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Za posledních pět let se převedlo 22 000 nemovitostí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových obcím a krajům, 86 % bezúplatně a 14 % úplatně. Takže bude na těch jednotlivých institucích, aby prokázaly, že ten majetek potřebují, jinak bude nepotřebný.

V tom zákoně my jsme udělali jednak změnu metodiky, takže už dneska je to jednodušší. Je to jedna ze čtyř mých osobních priorit, které jsem říkal při příchodu na ministerstvo, zjednodušit tento proces. Chystáme novelu zákona o majetku státu, tam bychom chtěli mít taxativně vyjmenované důvody, kdy dojde k bezúplatnému převodu, typy majetku a důvody, taxativně vyjmenované případy, kde sice půjde o úplatný převod, ale samospráva dostane exkluzivitu na vyjednávání, to znamená, nebude se muset účastnit zejména dražeb, protože tam si s tím není schopna ze zákonných důvodů poradit. A pokud to nevyužije, tak to bude standardní nabídka nepotřebného majetku. Takhle postupujeme.

My jsme ten produkt včetně IT řešení, které připravil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, v minulých dnech projednali s reprezentací Svazu měst a obcí, Sdružení místních samospráv a Asociací krajů, protože od těchto dnů bude moct každý starosta, který se dobrovolně přihlásí k odběru novinek, mít přehled o všem majetku, který je v jeho katastru. Myslím, že to je krok správným směrem, a takhle budeme postupovat.

Abych se nevyhnul otázce na Štiřín, budeme postupovat podle zákona, takže v okamžiku, kdy se ukončí převod na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, podle zákona oslovíme ostatní státní instituce. V případě, že to bude nepotřebný majetek, dojde k realizaci úplatného převodu. Zatím tak daleko nejsme, ale musím říct, že v této chvíli neregistruji jediný zájem jiné - ale nemusí to být úplně pravda ve finále - jiné složky státu, organizační složky státu, ministerstva, příspěvkové organizace, které by chtěly tento majetek využívat.

Klíčem nebo dva hlavní důvody - a oba dva byly dobré, ale my děláme oba dva, oba dva dohromady - za prvé, umožnit převod zejména nepotřebného majetku na města, obce a kraje pro jejich rozvojové projekty, zlepšit evidenci, a tím pádem taky snížit náklady státu - to je ten druhý cíl - na správu toho majetku.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a je zájem o doplňující otázku. Prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji za odpověď. Ještě bych se vás ráda zeptala na časový harmonogram, kdy předložíte tu novelu zákona. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní reakce pana ministra ještě.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura V těchto dnech finalizujeme paragrafové znění, které půjde nejdříve do vnitřního připomínkového řízení, pak do vnějšího, takže já bych chtěl, aby to bylo ještě v letošním roce. Myslím, že to nestihnu do parlamentních prázdnin, to znamená, po parlamentních prázdninách. Ani nepředpokládám, že by tady nastal nějaký velký politický střet, spíše z těch zkušeností, jak úřadů, tak samospráv, chceme změnit pravidla, a říkám, zejména v oblasti taxativně bezúplatný převod, taxativně vyjmenované exkluzivní jednání. To neznamená, že obec nebo město to musí chtít. Vždy tam ale budou, zejména u bezúplatného převodu, nějaké pojistky, nějaká doba, kdy to obec nebo kraj nebo město nesmí zcizit.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a my přistoupíme k další interpelaci. Poněvadž pan poslanec Kettner avizoval, že stahuje, přišla řada na pana poslance Patrika Nachera a následně se připraví paní poslankyně Karla Maříková. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Asi možná bude příště lepší taktika, že budeme dávat interpelace na ministry, kteří tady budou, nikoliv na ty věci, které nás zajímají, protože normálně, za normálních okolností, začíná interpelace v 16 hodin na ministry, protože když je tady premiér, tak se to vyčerpá až do šestnácti. A teď už jsou na ministry, já jsem dvaatřicátý v řadě a přišel jsem na řadu, protože všichni ostatní postupně odpadávali. Tak to jenom na přetřes toho, že jsem dneska viděl na sociálních sítích od TOP 09 fotku místa Andreje Babiše, že je prázdné. Tak já bych tady mohl doplnit, že je to prázdné kromě dvou ministrů, kterých si cením, že jsou zde, tak tady není ani jeden ministr, takže ty interpelace propadávají jedna po druhé. A je to i případ můj, protože jsem se chtěl zeptat pana ministra průmyslu Síkely, jak jsme na tom s financemi, pokud jde o ČTÚ a ERÚ, to znamená, mimosoudní orgány, orgány, které pomáhají spotřebitelům - Český telekomunikační úřad, Energetický regulační úřad. Možná by třeba mohl odpovědět pan ministr financí, třeba? (Ministr financí mimo mikrofon: Nemůžu.) Nemůže, to je škoda, ano, ale my se o tom bavíme dost často.

Já jsem dával i pozměňovací návrhy ve státním rozpočtu na letošní rok, posílit finančně tyhle instituce, protože řeší víc a víc spotřebitelských sporů, a u Energetického regulačního úřadu jde také o více a více stížností ze strany lidí, pokud jde o vyúčtování, logicky, v době energetické krize. Takže mě zajímalo, jak ministr průmyslu má zajištěné financování a kapacity těchto institucí. To je škoda, že tady nemůžeme být flexibilní, protože třeba ministr financí Stanjura by toho využil a třeba by něco odpověděl. Jestli to podle jednacího řádu není možné, tak já... to jsem takhle tady řekl na mikrofon, a až tady bude pan ministr, tak tu interpelaci zopakuji. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Není to možné, ale otážu se. Takže nechcete písemně odpověď? Protože otázka byla položena, mohl byste dostat odpověď písemně. (Poslanec Nacher: Ne, já se zeptám...) Nechcete. Dobře, je to jasné.

A přistoupíme k interpelaci paní poslankyně Karly Maříkové, připraví se opět pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane nepřítomný ministře, SÚKL informuje o výsledcích inspekční činnosti, které se zaměřují na kontroly lékáren a jejich nelegální vývozy léků do zahraničí. Potíž ve výrobě a logistice čili legální vývoz léků do zahraničí ze strany distributorů nejsou jediné příčiny nedostatku některých léků v českých lékárnách. Poněkud novou praktikou jsou i nezákonné reexporty léků do zahraničí, které provádí přímo některé lékárny. SÚKL doposud ukončil kontroly či správní řízení, na jejichž základě vyměřil pokuty ve výši 34 milionů korun. Mě by zajímalo, jestli v této souvislosti byly poskytnuty nějaké kroky, aby k podobným praktikám nedocházelo, protože mi přijde, že určitě jenom finanční pokuta nestačí, a zda bylo zjištěno, jestli jde o praktiky jednotlivců jako lékáren, nebo jde o organizovanou skupinu? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Pan ministr je omluven, na interpelaci vám odpoví písemně do 30 dnů.

A já nyní poprosím opět pana poslance Nachera s jeho interpelací a dále se může opět připravit paní poslankyně Maříková. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. To je opravdu rekord, protože s třicet šestkou v pořadí jsem ještě nikdy nebyl na řadě, ale jsem rád, že tady je pan ministr Bartoš. My už jsme dneska si to odehráli a já jsem za to velmi rád. Mám interpelaci písemnou ohledně rozúčtování tepla. Mám na to spoustu reakcí, pak si to můžeme říct, detailů od předsedů SVJ, jak to běží, takže za to moc děkuji.

A teď bych měl druhou interpelaci, v tomhle případě ústní, jaký je aktuální stav ohledně problematiky krátkodobého ubytování, které tady řešíme v centru hlavního města Prahy - a vy víte, že jsem se tady pokusil asi šestkrát navrhnout bod změny živnostenského zákona řešící zmocnění pro obce, abychom si to mohli řešit sami. Tak mě zajímá, protože jsem dostal nějaké informace na magistrátu, že se něco řeší na Ministerstvu pro místní rozvoj, v jaké fázi jsme teď s letitým problémem krátkodobého ubytování, které jsme bohužel minuli, když jsme mohli využít toho, že sem turisti kvůli covidu nejezdili, takže tady byla Praha prázdná. Teď sem zase zpátky jezdí, tak jestli by pan ministr mohl říct, co se teda chystá a kdy to sem, a vlastně co charakterově, doputuje a v jaké je to fázi? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za vaši interpelaci. Nyní je prostor pro pana ministra a vicepremiéra.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Bleskově děkuji, poděkuji i panu Nacherovi. Dneska spolu už máme několikátou výměnu, tak jsem rád, že on je tady a že já jsem tady, abych mu mohl odpovídat.

My ve spolupráci se zúčastněnými stranami - MPO, Úřad vlády, kancelář VOP - připravujeme návrh novely zákona č. 159/1999 Sb., o podnikání v cestovním ruchu, to je ten nosič. Novela, která se tohohle toho týká, by měla vymezit charakter krátkodobého ubytování a stanovit pravidla pro jeho poskytování. Abychom to nedělali nadvakrát všechno, on s tím úzce souvisí i jeden z důležitých slibů téhleté vlády, a to je ještě eTurista, který pak bude dodán v rámci Národního plánu obnovy, ale potřebuje i změnu zákonů, protože my potřebujeme platformu, která prakticky funguje pro ubytování. Takže ne nezbytně, ale zcela pravděpodobně to půjde v rámci jedné novely, kde se bude připravovat půda i pro systém eTurista, který se následně bude vyvíjet.

Co se týče sdíleného ubytování v téhleté novele, skutečně by měla omezit negativní vlivy tak, jak je známe zejména z velkých měst. Co je myslím podstatné, já jsem se snažil využít evropské předsednictví v oblasti cestovního ruchu, abych nějakým způsobem dotlačil Komisi, aby vydala evropské nařízení. Bylo to slíbeno měsíc po začátku našeho předsednictví, pak to pokračovalo, nicméně ten návrh teď je na stole. Proto i návrh, který řeší mezinárodní rozměr nebo evropský rozměr právě těch platforem, protože jejich spoluúčast na komplexním fungování systému, pokud nechceme jít do fyzické revize každého objektu, kde by potenciálně mohl být Airbnb, byť ten barák může být označený, to není možné, je naprosto žádoucí. My dál pokračujeme ve spolupráci s Komisí i s Prahou na téhleté věci tak, aby to vlastně splňovalo i podmínky, které jsou dány, a očekáváme, že Švédsko ještě ten návrh dotáhne někdy v průběhu března, a my bychom chtěli do pololetí tohohle toho roku, možná dříve, skutečně mít ten návrh vydiskutovaný a na stole, ideálně tedy synergicky eTurista, protože chceme novelizovat zákon, který umožní pak využívat ty prvky - tam je to nahlašování cizinců a podobně, ono to je propojené - tak i tu novelu, která se opírá o evropskou legislativu, mohl bych jít víc do detailů. Návrh Komise považuju za poměrně kvalitní, i když nejde do národních detailů a řeší zejména roli platforem, které jsou nositelem Airbnb či jiného - booking.com - ubytování v rámci krátkodobého ubytování.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Je zájem o doplňující otázku? Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji panu ministrovi. Jenom časově jsem zaznamenal, že jste říkal do pololetí, do konce pololetí, nebo konce června by se to stačilo, by se to sem dalo, nebo by se to projednalo na vládě? Mně jde teď o to, asi už se nestihne letní sezona? K tomu asi směřuje můj dotaz, jestli by se tyhlety věci nedaly urychlit, protože Airbnb skutečně... já nechci říkat Airbnb, pardon, já jsem myslel krátkodobé ubytování, mně je úplně jedno, jaká je to platforma, ta problematika krátkodobého... Tady jsem rád, že pan budoucí primátor souhlasně kývá, že to je skutečně problém hlavního města Prahy, který začíná být obřím problémem, když jsou letní měsíce a začíná sezona. Takže můj dotaz směřuje k tomu, jestli se stihne už tahleta sezona?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Jenom v rychlosti zareaguji. Bylo by to ideální, ale švédské předsednictví má ve svých prioritách, že general approach, tu obecnou shodu sedmadvacítky, než to jde na Evropský parlament, by mělo být v březnu. My asi víme, kam to směřuje, ale ještě není finalizační vlastně ta dohoda, jak bude Airbnb uchopeno v rámci zemí sedmadvacítky, z čehož by měla národní implementace vycházet. Pokud by se nám výrazně rozcházela novelizace související s parametry pro eTuristu, nahlašování pobytu cizinců směrem k Ministerstvu vnitra a podobně další, tak je možné, že se tyhlety dvě cesty rozpojí. Pak je ta část legislativní, která se týká Airbnb, vlastně jednodušší nebo rychlejší. Jsou to dva nějaké streamy, ale pak bychom očekávali dvě novelizace téhož zákona, takže se musíme v nějaký moment rozhodnout, jestli ty znalosti jsou adekvátní, a pak bychom to mohli stihnout do té sezony. A pokud by bylo lepší řešení probírat ty dvě legislativy v rámci jedné novelizace, tak si myslím, že by to bylo praktičtější.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní můžeme přistoupit k interpelaci paní poslankyně Karly Maříkové a připraví se opět pan poslanec Radek Koten. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane nepřítomný ministře, web Kverulant uvedl, že Správa státních hmotných rezerv vypsala na podzim roku 2022 soutěž na nákup pěti velkých vyprošťovacích vozidel. Do zakázky se přihlásili dva zájemci, ale posléze však byla zrušena. Správa státních hmotných rezerv vypsala 20. září soutěž na dodávku pěti vyprošťovacích automobilů s pohonem 8 x 8 s nosností výložníku jeřábu nad 20 tun. Nabídky mohli účastníci doručit nejpozději do 28. listopadu. Předpokládaná cena uvedená v zadávací dokumentaci byla stanovena na 70 248 000 korun bez DPH. Místem dodání měly být skladové kapacity Hasičského záchranného sboru. Na dodání těchto vozidel stanovila Správa státních hmotných rezerv čas dlouhých 18 měsíců od podpisu kupní smlouvy. Jedním z těchto míst byl i sklad Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje, a to i přesto, že pardubičtí hasiči již v říjnu 2021 uzavřeli s firmou KOBIT, společnost s ručením omezeným, smlouvu na dodávku vyprošťovacího vozu s jeřábem nad 20 tun za částku 16 758 500 korun bez DPH. Mě by zajímalo, proč potřebuje Správa hmotných rezerv pět osmikolových vyprošťovacích aut? Proč výběrové řízení vypsala Správa státních hmotných rezerv, nikoliv hasiči? A proč zakázka byla pak zrušena? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Opět bude v souladu s jednacím řádem odpovězeno do 30 dnů.

A nyní je prostor pro pana poslance Radka Kotena s jeho interpelací. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, zachytil jsem nyní v denním tisku informaci, že ČEZ bude podávat arbitráž proti ruské společnosti Gazprom ohledně krácených dodávek zemního plynu. Tento spor bude tedy probíhat ve Švýcarsku a v Ženevě a bude rozhodován tříčlenným arbitrážním tribunálem. Všichni si tady asi pamatujeme na loňský rok a na sankce Evropské unie proti Ruské federaci. Samozřejmě že dodávky plynu Nord Streamem závisely také na další věci, a to právě na těch sankcích, protože nebylo možné vrátit opravené turbíny, které opravovala společnost Siemens někde v Kanadě.

Ale hlavně by mě zajímalo, zda tedy Česká republika bude podávat nějaké další arbitráže na pachatele teroristického útoku, kdy byl vyhozen do vzduchu Nord Stream I a Nord Stream II? Nyní se objevily nějaké informace, které proběhly v americkém tisku, byly postupem času zase označeny za dezinformace, nicméně už jsou ve veřejném prostoru. Tak by mě zajímalo, jak se vaše ministerstvo tady k těmto novým skutečnostem postaví? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jak už bylo sděleno mnohokrát, bude odpovězeno písemně v souladu s jednacím řádem do 30 dnů.

A nyní jsme v situaci, kdy stáhl již dříve svou interpelaci pan poslanec Zdeněk Kettner, stáhla paní poslankyně Vladimíra Lesenská a přítomen je v sále pan poslanec Kamal Farhan se svou interpelací číslo 41, jak byla vylosována. Připravit se může opět paní poslankyně Karla Maříková a já už rovnou předám řízení schůze.

 

Poslanec Kamal Farhan: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážený pane ministře, já mám svoji interpelaci předpokládám krátkou. Já si vám dovolím položit tři otázky týkající se zdravotních pojišťoven.

První moje otázka, jestli pracuje vláda Petra Fialy na nové legislativě, která by měla umožnit sloučit pojišťovny, změnit pravidla veřejného zdravotního pojištění? Ta druhá, ta se týká přímo vás: pracuje na tom Ministerstvo zdravotnictví, nebo Ministerstvo financí? A poslední otázka: má Ministerstvo financí nějakou pracovní skupinu, která by měla měnit legislativu ve zdravotnictví?

Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Na vaši interpelaci odpoví pan ministr Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Děkuji za možnost. Já se nejdřív vrátím k našim debatám v loňském roce, pane poslanče, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Vy, vaše kolegyně, vaši kolegové jste tady v desítkách případů varovali před tím, jak dopadne financování a systém veřejné zdravotní péče. Očekával bych v okamžiku, kdy ty výsledky všichni známe, že ne my, ale vy do veřejného prostoru řeknete: My jsme se mýlili, nedošlo k žádnému propadu, protože celkové příjmy systému byly 434 miliard, celkové výdaje systému byly 429, takže ne že deficit bude 15, 20, 25 miliard, přebytek byl 4,85 miliard.

Začnu od konce - třetí otázka. V rámci NERVu, což je poradní orgán vlády, existuje skupina pro zdravotnictví. Ona dala několik podkladů a v rámci vládní koalice jedna pracovní skupina se zabývá na expertní úrovni v této chvíli možnými změnami ve zdravotnictví. Ale není to skupina Ministerstva financí, já jsem jenom zorganizoval vznik takové skupiny. To znamená, chodí tam zástupci nebo chodili tam zástupci všech vládních stran a NERVu, posuzovali návrhy, které teď budou nejdřív předmětem jednání na úrovni vládní koalice. V okamžiku, kdy budeme mít shodu na úrovni vládní koalice, budeme jednat s opozicí. Necharakterizoval bych to jako pracovní skupinu Ministerstva financí, ale organizačně jsme to zajišťovali my.

Otázka zněla, zda jsou pravdivé informace o plánovaném slučováni zdravotních pojišťoven? No, já nevím, odkud ty informace vznikají. Mám pocit, že možná to je jeden z podnětů NERVu - je jich tam celkem 64, abychom měli představu, ze všech možných oblastí - nicméně tato debata se neustále ve veřejném prostoru vrací dvacet pět let, jestli má být jedna, anebo tři, nebo pět, nebo sedm, takže logicky ty debaty probíhají, aniž by je inicioval například ministr financí. Mám jenom výsledky za loňský rok. Samozřejmě nejúspěšnější byla VZP, která byla v přebytku 8 miliard, pak v mírném přebytku ještě byla Revírní bratrská a pak tam byly velmi mírné deficity. Největší deficit nominálně, ale ne procentuálně, zřejmě byl u České průmyslové zdravotní pojišťovny, kde byly příjmy necelých 47 miliard a výdaje necelých 48, takže to saldo bylo záporné 1 miliarda korun. Nicméně si myslím, že za sebe říkám, že když se ta debata neustále opakuje, tak proč je nezopakovat - plusy, minusy. Můj osobní názor je, že chybné je mít jednu zdravotní pojišťovnu. To si myslím, že pak je to úplně jiný systém, který je taky leckde v zahraničí, ale už to není systém zdravotních pojišťoven.

Druhá věc, když mám ještě čas, jsem o tom přesvědčen a říkám to na jednání, kde potkávám zástupce zdravotních pojišťoven, že oni mají mnohem více se projevovat například v síti zdravotnických zařízení, že to je věc pojišťoven, že v tom mají být aktivnější a více plnit tu roli, která jim je v té legislativě předepsaná. Ale to zase není nic nového v té debatě, jenom si myslím, že by to mělo být. Já se k tomu snažím stavět, a mé ministerstvo, že nás nezajímá pouze ta část na platby za státní pojištěnce a vlastně celý objem, protože ono je to sice mimo státní rozpočet, mimo tu platbu, to je výdajová strana, a když vidíte to číslo - příjmy 434 miliard, výdaje 429 miliard - tak si myslím, že máme debatovat ve vládě, ale i v Poslanecké sněmovně, v Senátu o celém systému zdravotních pojišťoven a veřejného zdravotního pojištění.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Má pan poslanec zájem o doplňující otázku? Má. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Kamal Farhan: Pane ministře, děkuji za odpověď. Mě zajímala ta pracovní skupina, jak byla vytvořena, vy jste mi na to odpověděl, takže za to samozřejmě děkuji.

Kdybyste se podíval na stenozáznamy, já jsem vždycky říkal ve svých vystoupeních, že tím, že dojde k sebrání 14 miliard českému zdravotnictví, dojde k omezení vstupu nových léčiv, inovativních prostředků, a nikdy jsem neříkal, že ten systém zkolabuje, a říkal jsem, že dojde ke snížení finančních prostředků na rezervních fondech pojišťoven. Tak to jenom toliko. A samozřejmě, dneska máme valorizační mechanismus, vy když si tam dosadíte už dneska ta čísla, která tam jsou, tak už můžete odhadnout, kolik v příštím roce, pokud ten valorizační mechanismus bude zachován - a vy jste všichni tvrdili, že bude zachován - tak už dneska, pokud se tam ta čísla dosadí, tak už je to hodně peněz. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Pan ministr vám odpoví.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Jenom krátká poznámka. Myslím, že k tomu valorizačnímu mechanismu se máme vrátit třeba za tři roky, že je třeba nový systém nechat fungovat, vyhodnotit, pak se k tomu případně vrátit. Takže určitě se v tomto volebním období nechystáme, že bychom opakovali nebo upravovali tu debatu. Nemělo by to žádný smysl, neměli bychom dostatek dat a dostatek zkušeností s novým systémem, abychom to byli schopni nějak zodpovědně vyhodnotit. A to je vlastně všechno.

Já jsem chtěl ale říct, že se postupovalo podle zdravotněpojistných plánů, to si ty pojišťovny naplánovaly. To znamená, kdyby hrozilo, co říkáte vy, tak by byly v deficitu, jim nikdo, žádným výdajům, nebránil. Fakt to skončilo v přebytku takřka 5 miliard korun. Já myslím, že to je dobrá zpráva, že to není politický souboj, že to je dobrá zpráva, že ten systém byl stabilní, v zásadě robustní a zůstatky na všech účtech, nejenom na rezervních fondech, byly zhruba 57 miliard na konci roku 2022, ale to oba dva víme.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní dávám slovo paní poslankyni Karle Maříkové, která byla vylosována na 42. místě, k přednesení ústní interpelace na ministra vnitra Víta Rakušana, a připraví se pan poslanec Radek Koten. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně, nebudu potřebovat ani ty dvě minuty. Vážený pane nepřítomný ministře, v úterý večer ze záchytného zařízení pro migranty v Balkové u Žihle na Plzeňsku uprchlo večer 13 migrantů. Šlo převážně o cizince původem ze severní Afriky, konkrétně Maroka, kteří jsou zajištěni v zařízení z důvodu realizace správního vyhoštění do země původu. Mě by zajímalo, jelikož v médiích se to neobjevilo, jak k celé té situaci vlastně došlo a jaká opatření budou přijata, aby se takováto situace neopakovala. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji paní poslankyni. Pan ministr je řádně omluven, obdržíte tedy písemnou odpověď na vaši ústní interpelaci. A nyní pan poslanec Koten. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane ministře, dostávám poměrně dost dopisů od lidí, nebo spíš od matek, které vychovaly jedno, dvě nebo i tři děti a jsou současně tělesně postižené. Tady platí v podstatě podpora a nebo takové to poděkování, pětisetkoruna za každé vychované dítě, které Ministerstvo práce a sociálních věcí těm matkám vyplácí. Pokud ta matka je v invalidním důchodu, tento příspěvek nedostává. Já si myslím, že je to poměrně velká diskriminace, protože i tato matka vychovala jedno, dvě, tři nebo i více dětí, a chtěl jsem se vás zeptat, jestli hodláte tuto disproporci nějakou novelou zákona řešit. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Pan ministr Marian Jurečka odpoví na vaši interpelaci ve věci příspěvku 500 korun za vychované dítě písemně vzhledem k tomu, že je řádně omluven.

Toto byla 43. interpelace. Vyčerpali jsme všechny přihlášky ze seznamu přihlášených a já konstatuji, že jsme pro dnešní jednací den ukončili projednávání ústních interpelací.

 

Dále zde mám sdělení. Na základě domluvy z grémia přerušuji 52. schůzi do pátku 10. února 2023 do 9 hodin, tímto se s vámi loučím a přeji vám pěkný zbytek odpoledne a hezký večer.

 

(Jednání skončilo v 16.09 hodin.)

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP