(15.50 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

A teď bych měl druhou interpelaci, v tomhle případě ústní, jaký je aktuální stav ohledně problematiky krátkodobého ubytování, které tady řešíme v centru hlavního města Prahy - a vy víte, že jsem se tady pokusil asi šestkrát navrhnout bod změny živnostenského zákona řešící zmocnění pro obce, abychom si to mohli řešit sami. Tak mě zajímá, protože jsem dostal nějaké informace na magistrátu, že se něco řeší na Ministerstvu pro místní rozvoj, v jaké fázi jsme teď s letitým problémem krátkodobého ubytování, které jsme bohužel minuli, když jsme mohli využít toho, že sem turisti kvůli covidu nejezdili, takže tady byla Praha prázdná. Teď sem zase zpátky jezdí, tak jestli by pan ministr mohl říct, co se teda chystá a kdy to sem, a vlastně co charakterově, doputuje a v jaké je to fázi? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za vaši interpelaci. Nyní je prostor pro pana ministra a vicepremiéra.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Bleskově děkuji, poděkuji i panu Nacherovi. Dneska spolu už máme několikátou výměnu, tak jsem rád, že on je tady a že já jsem tady, abych mu mohl odpovídat.

My ve spolupráci se zúčastněnými stranami - MPO, Úřad vlády, kancelář VOP - připravujeme návrh novely zákona č. 159/1999 Sb., o podnikání v cestovním ruchu, to je ten nosič. Novela, která se tohohle toho týká, by měla vymezit charakter krátkodobého ubytování a stanovit pravidla pro jeho poskytování. Abychom to nedělali nadvakrát všechno, on s tím úzce souvisí i jeden z důležitých slibů téhleté vlády, a to je ještě eTurista, který pak bude dodán v rámci Národního plánu obnovy, ale potřebuje i změnu zákonů, protože my potřebujeme platformu, která prakticky funguje pro ubytování. Takže ne nezbytně, ale zcela pravděpodobně to půjde v rámci jedné novely, kde se bude připravovat půda i pro systém eTurista, který se následně bude vyvíjet.

Co se týče sdíleného ubytování v téhleté novele, skutečně by měla omezit negativní vlivy tak, jak je známe zejména z velkých měst. Co je myslím podstatné, já jsem se snažil využít evropské předsednictví v oblasti cestovního ruchu, abych nějakým způsobem dotlačil Komisi, aby vydala evropské nařízení. Bylo to slíbeno měsíc po začátku našeho předsednictví, pak to pokračovalo, nicméně ten návrh teď je na stole. Proto i návrh, který řeší mezinárodní rozměr nebo evropský rozměr právě těch platforem, protože jejich spoluúčast na komplexním fungování systému, pokud nechceme jít do fyzické revize každého objektu, kde by potenciálně mohl být Airbnb, byť ten barák může být označený, to není možné, je naprosto žádoucí. My dál pokračujeme ve spolupráci s Komisí i s Prahou na téhleté věci tak, aby to vlastně splňovalo i podmínky, které jsou dány, a očekáváme, že Švédsko ještě ten návrh dotáhne někdy v průběhu března, a my bychom chtěli do pololetí tohohle toho roku, možná dříve, skutečně mít ten návrh vydiskutovaný a na stole, ideálně tedy synergicky eTurista, protože chceme novelizovat zákon, který umožní pak využívat ty prvky - tam je to nahlašování cizinců a podobně, ono to je propojené - tak i tu novelu, která se opírá o evropskou legislativu, mohl bych jít víc do detailů. Návrh Komise považuju za poměrně kvalitní, i když nejde do národních detailů a řeší zejména roli platforem, které jsou nositelem Airbnb či jiného - booking.com - ubytování v rámci krátkodobého ubytování.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Je zájem o doplňující otázku? Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji panu ministrovi. Jenom časově jsem zaznamenal, že jste říkal do pololetí, do konce pololetí, nebo konce června by se to stačilo, by se to sem dalo, nebo by se to projednalo na vládě? Mně jde teď o to, asi už se nestihne letní sezona? K tomu asi směřuje můj dotaz, jestli by se tyhlety věci nedaly urychlit, protože Airbnb skutečně... já nechci říkat Airbnb, pardon, já jsem myslel krátkodobé ubytování, mně je úplně jedno, jaká je to platforma, ta problematika krátkodobého... Tady jsem rád, že pan budoucí primátor souhlasně kývá, že to je skutečně problém hlavního města Prahy, který začíná být obřím problémem, když jsou letní měsíce a začíná sezona. Takže můj dotaz směřuje k tomu, jestli se stihne už tahleta sezona?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Jenom v rychlosti zareaguji. Bylo by to ideální, ale švédské předsednictví má ve svých prioritách, že general approach, tu obecnou shodu sedmadvacítky, než to jde na Evropský parlament, by mělo být v březnu. My asi víme, kam to směřuje, ale ještě není finalizační vlastně ta dohoda, jak bude Airbnb uchopeno v rámci zemí sedmadvacítky, z čehož by měla národní implementace vycházet. Pokud by se nám výrazně rozcházela novelizace související s parametry pro eTuristu, nahlašování pobytu cizinců směrem k Ministerstvu vnitra a podobně další, tak je možné, že se tyhlety dvě cesty rozpojí. Pak je ta část legislativní, která se týká Airbnb, vlastně jednodušší nebo rychlejší. Jsou to dva nějaké streamy, ale pak bychom očekávali dvě novelizace téhož zákona, takže se musíme v nějaký moment rozhodnout, jestli ty znalosti jsou adekvátní, a pak bychom to mohli stihnout do té sezony. A pokud by bylo lepší řešení probírat ty dvě legislativy v rámci jedné novelizace, tak si myslím, že by to bylo praktičtější.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní můžeme přistoupit k interpelaci paní poslankyně Karly Maříkové a připraví se opět pan poslanec Radek Koten. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane nepřítomný ministře, web Kverulant uvedl, že Správa státních hmotných rezerv vypsala na podzim roku 2022 soutěž na nákup pěti velkých vyprošťovacích vozidel. Do zakázky se přihlásili dva zájemci, ale posléze však byla zrušena. Správa státních hmotných rezerv vypsala 20. září soutěž na dodávku pěti vyprošťovacích automobilů s pohonem 8 x 8 s nosností výložníku jeřábu nad 20 tun. Nabídky mohli účastníci doručit nejpozději do 28. listopadu. Předpokládaná cena uvedená v zadávací dokumentaci byla stanovena na 70 248 000 korun bez DPH. Místem dodání měly být skladové kapacity Hasičského záchranného sboru. Na dodání těchto vozidel stanovila Správa státních hmotných rezerv čas dlouhých 18 měsíců od podpisu kupní smlouvy. Jedním z těchto míst byl i sklad Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje, a to i přesto, že pardubičtí hasiči již v říjnu 2021 uzavřeli s firmou KOBIT, společnost s ručením omezeným, smlouvu na dodávku vyprošťovacího vozu s jeřábem nad 20 tun za částku 16 758 500 korun bez DPH. Mě by zajímalo, proč potřebuje Správa hmotných rezerv pět osmikolových vyprošťovacích aut? Proč výběrové řízení vypsala Správa státních hmotných rezerv, nikoliv hasiči? A proč zakázka byla pak zrušena? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Opět bude v souladu s jednacím řádem odpovězeno do 30 dnů.

A nyní je prostor pro pana poslance Radka Kotena s jeho interpelací. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, zachytil jsem nyní v denním tisku informaci, že ČEZ bude podávat arbitráž proti ruské společnosti Gazprom ohledně krácených dodávek zemního plynu. Tento spor bude tedy probíhat ve Švýcarsku a v Ženevě a bude rozhodován tříčlenným arbitrážním tribunálem. Všichni si tady asi pamatujeme na loňský rok a na sankce Evropské unie proti Ruské federaci. Samozřejmě že dodávky plynu Nord Streamem závisely také na další věci, a to právě na těch sankcích, protože nebylo možné vrátit opravené turbíny, které opravovala společnost Siemens někde v Kanadě.

Ale hlavně by mě zajímalo, zda tedy Česká republika bude podávat nějaké další arbitráže na pachatele teroristického útoku, kdy byl vyhozen do vzduchu Nord Stream I a Nord Stream II? Nyní se objevily nějaké informace, které proběhly v americkém tisku, byly postupem času zase označeny za dezinformace, nicméně už jsou ve veřejném prostoru. Tak by mě zajímalo, jak se vaše ministerstvo tady k těmto novým skutečnostem postaví? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jak už bylo sděleno mnohokrát, bude odpovězeno písemně v souladu s jednacím řádem do 30 dnů.

A nyní jsme v situaci, kdy stáhl již dříve svou interpelaci pan poslanec Zdeněk Kettner, stáhla paní poslankyně Vladimíra Lesenská a přítomen je v sále pan poslanec Kamal Farhan se svou interpelací číslo 41, jak byla vylosována. Připravit se může opět paní poslankyně Karla Maříková a já už rovnou předám řízení schůze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP