(16.00 hodin)

 

Poslanec Kamal Farhan: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážený pane ministře, já mám svoji interpelaci předpokládám krátkou. Já si vám dovolím položit tři otázky týkající se zdravotních pojišťoven.

První moje otázka, jestli pracuje vláda Petra Fialy na nové legislativě, která by měla umožnit sloučit pojišťovny, změnit pravidla veřejného zdravotního pojištění? Ta druhá, ta se týká přímo vás: pracuje na tom Ministerstvo zdravotnictví, nebo Ministerstvo financí? A poslední otázka: má Ministerstvo financí nějakou pracovní skupinu, která by měla měnit legislativu ve zdravotnictví?

Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Na vaši interpelaci odpoví pan ministr Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za možnost. Já se nejdřív vrátím k našim debatám v loňském roce, pane poslanče, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Vy, vaše kolegyně, vaši kolegové jste tady v desítkách případů varovali před tím, jak dopadne financování a systém veřejné zdravotní péče. Očekával bych v okamžiku, kdy ty výsledky všichni známe, že ne my, ale vy do veřejného prostoru řeknete: My jsme se mýlili, nedošlo k žádnému propadu, protože celkové příjmy systému byly 434 miliard, celkové výdaje systému byly 429, takže ne že deficit bude 15, 20, 25 miliard, přebytek byl 4,85 miliard.

Začnu od konce - třetí otázka. V rámci NERVu, což je poradní orgán vlády, existuje skupina pro zdravotnictví. Ona dala několik podkladů a v rámci vládní koalice jedna pracovní skupina se zabývá na expertní úrovni v této chvíli možnými změnami ve zdravotnictví. Ale není to skupina Ministerstva financí, já jsem jenom zorganizoval vznik takové skupiny. To znamená, chodí tam zástupci nebo chodili tam zástupci všech vládních stran a NERVu, posuzovali návrhy, které teď budou nejdřív předmětem jednání na úrovni vládní koalice. V okamžiku, kdy budeme mít shodu na úrovni vládní koalice, budeme jednat s opozicí. Necharakterizoval bych to jako pracovní skupinu Ministerstva financí, ale organizačně jsme to zajišťovali my.

Otázka zněla, zda jsou pravdivé informace o plánovaném slučováni zdravotních pojišťoven? No, já nevím, odkud ty informace vznikají. Mám pocit, že možná to je jeden z podnětů NERVu - je jich tam celkem 64, abychom měli představu, ze všech možných oblastí - nicméně tato debata se neustále ve veřejném prostoru vrací dvacet pět let, jestli má být jedna, anebo tři, nebo pět, nebo sedm, takže logicky ty debaty probíhají, aniž by je inicioval například ministr financí. Mám jenom výsledky za loňský rok. Samozřejmě nejúspěšnější byla VZP, která byla v přebytku 8 miliard, pak v mírném přebytku ještě byla Revírní bratrská a pak tam byly velmi mírné deficity. Největší deficit nominálně, ale ne procentuálně, zřejmě byl u České průmyslové zdravotní pojišťovny, kde byly příjmy necelých 47 miliard a výdaje necelých 48, takže to saldo bylo záporné 1 miliarda korun. Nicméně si myslím, že za sebe říkám, že když se ta debata neustále opakuje, tak proč je nezopakovat - plusy, minusy. Můj osobní názor je, že chybné je mít jednu zdravotní pojišťovnu. To si myslím, že pak je to úplně jiný systém, který je taky leckde v zahraničí, ale už to není systém zdravotních pojišťoven.

Druhá věc, když mám ještě čas, jsem o tom přesvědčen a říkám to na jednání, kde potkávám zástupce zdravotních pojišťoven, že oni mají mnohem více se projevovat například v síti zdravotnických zařízení, že to je věc pojišťoven, že v tom mají být aktivnější a více plnit tu roli, která jim je v té legislativě předepsaná. Ale to zase není nic nového v té debatě, jenom si myslím, že by to mělo být. Já se k tomu snažím stavět, a mé ministerstvo, že nás nezajímá pouze ta část na platby za státní pojištěnce a vlastně celý objem, protože ono je to sice mimo státní rozpočet, mimo tu platbu, to je výdajová strana, a když vidíte to číslo - příjmy 434 miliard, výdaje 429 miliard - tak si myslím, že máme debatovat ve vládě, ale i v Poslanecké sněmovně, v Senátu o celém systému zdravotních pojišťoven a veřejného zdravotního pojištění.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Má pan poslanec zájem o doplňující otázku? Má. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Kamal Farhan: Pane ministře, děkuji za odpověď. Mě zajímala ta pracovní skupina, jak byla vytvořena, vy jste mi na to odpověděl, takže za to samozřejmě děkuji.

Kdybyste se podíval na stenozáznamy, já jsem vždycky říkal ve svých vystoupeních, že tím, že dojde k sebrání 14 miliard českému zdravotnictví, dojde k omezení vstupu nových léčiv, inovativních prostředků, a nikdy jsem neříkal, že ten systém zkolabuje, a říkal jsem, že dojde ke snížení finančních prostředků na rezervních fondech pojišťoven. Tak to jenom toliko. A samozřejmě, dneska máme valorizační mechanismus, vy když si tam dosadíte už dneska ta čísla, která tam jsou, tak už můžete odhadnout, kolik v příštím roce, pokud ten valorizační mechanismus bude zachován - a vy jste všichni tvrdili, že bude zachován - tak už dneska, pokud se tam ta čísla dosadí, tak už je to hodně peněz. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Pan ministr vám odpoví.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Jenom krátká poznámka. Myslím, že k tomu valorizačnímu mechanismu se máme vrátit třeba za tři roky, že je třeba nový systém nechat fungovat, vyhodnotit, pak se k tomu případně vrátit. Takže určitě se v tomto volebním období nechystáme, že bychom opakovali nebo upravovali tu debatu. Nemělo by to žádný smysl, neměli bychom dostatek dat a dostatek zkušeností s novým systémem, abychom to byli schopni nějak zodpovědně vyhodnotit. A to je vlastně všechno.

Já jsem chtěl ale říct, že se postupovalo podle zdravotněpojistných plánů, to si ty pojišťovny naplánovaly. To znamená, kdyby hrozilo, co říkáte vy, tak by byly v deficitu, jim nikdo, žádným výdajům, nebránil. Fakt to skončilo v přebytku takřka 5 miliard korun. Já myslím, že to je dobrá zpráva, že to není politický souboj, že to je dobrá zpráva, že ten systém byl stabilní, v zásadě robustní a zůstatky na všech účtech, nejenom na rezervních fondech, byly zhruba 57 miliard na konci roku 2022, ale to oba dva víme.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní dávám slovo paní poslankyni Karle Maříkové, která byla vylosována na 42. místě, k přednesení ústní interpelace na ministra vnitra Víta Rakušana, a připraví se pan poslanec Radek Koten. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně, nebudu potřebovat ani ty dvě minuty. Vážený pane nepřítomný ministře, v úterý večer ze záchytného zařízení pro migranty v Balkové u Žihle na Plzeňsku uprchlo večer 13 migrantů. Šlo převážně o cizince původem ze severní Afriky, konkrétně Maroka, kteří jsou zajištěni v zařízení z důvodu realizace správního vyhoštění do země původu. Mě by zajímalo, jelikož v médiích se to neobjevilo, jak k celé té situaci vlastně došlo a jaká opatření budou přijata, aby se takováto situace neopakovala. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji paní poslankyni. Pan ministr je řádně omluven, obdržíte tedy písemnou odpověď na vaši ústní interpelaci. A nyní pan poslanec Koten. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane ministře, dostávám poměrně dost dopisů od lidí, nebo spíš od matek, které vychovaly jedno, dvě nebo i tři děti a jsou současně tělesně postižené. Tady platí v podstatě podpora a nebo takové to poděkování, pětisetkoruna za každé vychované dítě, které Ministerstvo práce a sociálních věcí těm matkám vyplácí. Pokud ta matka je v invalidním důchodu, tento příspěvek nedostává. Já si myslím, že je to poměrně velká diskriminace, protože i tato matka vychovala jedno, dvě, tři nebo i více dětí, a chtěl jsem se vás zeptat, jestli hodláte tuto disproporci nějakou novelou zákona řešit. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Pan ministr Marian Jurečka odpoví na vaši interpelaci ve věci příspěvku 500 korun za vychované dítě písemně vzhledem k tomu, že je řádně omluven.

Toto byla 43. interpelace. Vyčerpali jsme všechny přihlášky ze seznamu přihlášených a já konstatuji, že jsme pro dnešní jednací den ukončili projednávání ústních interpelací.

 

Dále zde mám sdělení. Na základě domluvy z grémia přerušuji 52. schůzi do pátku 10. února 2023 do 9 hodin, tímto se s vámi loučím a přeji vám pěkný zbytek odpoledne a hezký večer.

 

(Jednání skončilo v 16.09 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP