(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji čtvrtý jednací den 52. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, tak vás nejprve odhlásím a prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na jednání požádali tito poslanci: Ondřej Babka na celý jednací den z důvodu zahraniční cesty, Jan Bauer na celý jednací den z pracovních důvodů, Josef Bernard na celý jednací den ze zdravotních důvodů, Stanislav Blaha na celý jednací den z pracovních důvodů, Jan Bureš na celý jednací den z pracovních důvodů, Petr Fifka na celý jednací den z rodinných důvodů, Stanislav Fridrich na celý jednací den ze zdravotních důvodů, Petr Gazdík do 10 hodin ze zdravotních důvodů, Pavla Golasowská na celý jednací den z pracovních důvodů, Jan Hofmann na celý jednací den z pracovních důvodů, Jiří Horák na celý jednací den z pracovních důvodů, Jan Hrnčíř na celý jednací den ze zdravotních důvodů, Miloslav Janulík na celý jednací den z pracovních důvodů, David Kasal na celý jednací den z pracovních důvodů, Ondřej Kolář na celý jednací den z rodinných důvodů, Karel Krejza na celý jednací den z rodinných důvodů, Jana Krutáková na celý jednací den z pracovních důvodů, Petr Letocha do 12 hodin z pracovních důvodů, Jarmila Levko na celý jednací den ze zdravotních důvodů, Petr Liška na celý jednací den z pracovních důvodů, Lubomír Metnar na celý jednací den ze zdravotních důvodů, Vojtěch Munzar na celý jednací den z osobních důvodů, Zdenka Němečková Crkvenjaš na celý jednací den z rodinných důvodů, Renata Oulehlová na celý jednací den z osobních důvodů, Pavel Růžička na celý jednací den z pracovních důvodů, Karel Sládeček na celý jednací den ze zdravotních důvodů, Pavel Staněk na celý jednací den z pracovních důvodů, Robert Stržínek na celý jednací den z pracovních důvodů, Lukáš Vlček na celý jednací den z pracovních důvodů, Jan Volný na celý jednací den ze zdravotních důvodů, Radek Vondráček na celý jednací den z pracovních důvodů, Ivo Vondrák na celý jednací den z pracovních důvodů, Milan Wenzl na celý jednací den ze zdravotních důvodů, Miroslav Zborovský na celý jednací den ze zdravotních důvodů, Vladimír Zlínský na celý jednací den z pracovních důvodů, Pavel Žáček na celý jednací den z rodinných důvodů, Marek Ženíšek na celý jednací den z pracovních důvodů.

Z členů vlády se omlouvá: premiér Petr Fiala na celý jednací den z důvodu zahraniční cesty, ministr Vladimír Balaš na celý jednací den ze zdravotních důvodů, ministr Mikuláš Bek na celý jednací den z pracovních důvodů, ministr Pavel Blažek na celý jednací den z pracovních důvodů, ministryně Jana Černochová na celý jednací den z pracovních důvodů, ministr Jan Lipavský na celý jednací den z pracovních důvodů, ministr Zdeněk Nekula na celý jednací den z pracovních důvodů, ministr Vít Rakušan na celý jednací den z osobních důvodů, ministr Jozef Síkela na celý jednací den z osobních důvodů, ministr Zbyněk Stanjura na celý jednací den ze zdravotních důvodů, ministr Michal Šalomoun od 10 hodin z pracovních důvodů a ministr Vlastimil Válek na celý jednací den z pracovních důvodů.

Upravuji ještě jednu omluvenku, pan poslanec Zlínský se omlouvá až od 12 hodin. Pan poslanec Jan Hofmann ruší omluvu na dnešní den.

Dnešní jednání bychom měli zahájit pevně zařazeným bodem z bloku třetích čtení, to je bodem 88, je to sněmovní tisk 263, zákon o České televizi a Českém rozhlasu. Poté bychom případně pokračovali dalšími body z bloku třetího čtení: je to bod 89, sněmovní tisk 312; bod 87, sněmovní tisk 249; bod 86, sněmovní tisk 238, a bod 85, sněmovní tisk 48. Pak bychom se měli věnovat, jak jsme již rozhodli, bodům z bloku Zákony - druhé čtení. Je to bod číslo 2, sněmovní tisk 288, a bod 3, sněmovní tisk 346. Dále bychom měli pokračovat body z bloku Zákony - první čtení dle odhlasovaného pořadí: bod 13, sněmovní tisk 371; 14, sněmovní tisk 372; bod 5, sněmovní tisk 350; bod 9, sněmovní tisk 366; bod 8, sněmovní tisk 362; bod 6, sněmovní tisk 360, a bod 7, sněmovní tisk 361.

Mám zde řadu přihlášek, které se týkají návrhu na změnu pořadu schůze, a jako první poprosím, aby s přednostním právem vystoupil pan předseda Jakub Michálek. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dobré ráno. Já si dovoluji navrhnout dvě změny programu dnešního jednání, to tak, že bychom začali lex Ukrajina, sněmovní tisk 374, druhé čtení - to by byl první bod dnešního dne, a druhý bod dnešního dne by byl bod zařazený dnes jako 86, investiční společnosti, třetí čtení, a pak bychom pokračovali dle programu schůze, čili bodem Česká televize a následující. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Poprosím ještě u těch investičních společností číslo bodu a tisku, jestli mohu poprosit.

 

Poslanec Jakub Michálek: Investiční společnosti je bod 86, sněmovní tisk 238.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, váš návrh si zaznamenám. A mám zde řadu přihlášek s návrhy na dnešní program. Další přednostní právo má paní místopředsedkyně Klára Dostálová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Dobrý den, vážené kolegyně, kolegové. No, nezbývá nám nic jiného, než v podstatě se pokusit zařadit body na program, protože byť jsme vyslyšeli vaše volání, že si to máme nechat na interpelace, tak my jsme se opravdu snažili, ale bohužel jsme tady všichni hovořili do prázdného sálu, takže se nemůžete divit, že ty nejpalčivější problémy se budeme snažit zařadit na jednání dnešní schůze, protože si myslím, že jsou skutečně věci, kterými by se Poslanecká sněmovna měla zabývat. Musíme si všichni uvědomit, že tak jak tady sedíme, tak jsme placeni z peněz daňových poplatníků, českých daňových poplatníků, a ti si zaslouží odpovědi na některé otázky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP