(Schůze pokračovala v 13.54 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji tedy druhý jednací den 53. schůze Poslanecké sněmovny. Aby byla naše účast zaznamenána, tak jsem vás právě odhlásila a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Náhradní karty a jejich čísla platí tak, jak bylo řečeno na 54. schůzi. A omluvy taktéž odkazuji, jaké zazněly na 54. schůzi.

Dnešní jednání bychom měli zahájit pevně zařazenými volebními body, a to bodem 103, Návrh na volbu člena Rady Českého rozhlasu, a bod 104, Návrh na volbu člena Rady České televize na uvolněné místo s funkčním obdobím do 27. března 2026.

Chci se zeptat, zda je zájem o vystoupení k pořadu schůze? Na změnu pořadu se nikdo nepřihlásil, můžeme tedy pokračovat zařazenými body, a já tedy zahajuji projednávání bodu

 

103.
Návrh na volbu člena Rady Českého rozhlasu

Prosím vás, kolegyně a kolegové, o ztišení, a prosím, aby se slova ujal předseda volební komise, poslanec Martin Kolovratník, který tady... je přítomen, takže se bude moci ujmout slova. Děkuji.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Dobré odpoledne, kolegyně, kolegové. Já bych vás dnes rád provedl, jak bylo avizováno, dvěma body, na kterých byla shoda z grémia, že je teď projednáme, tedy dvěma volebními body.

První bod je volba člena Rady Českého rozhlasu. Je to první volba a první kolo na uvolněné místo, tedy na celé funkční období šest let, a je to na uvolněné místo, které se uvolnilo dnem 18. ledna, kdy skončilo funkční období člena rady pana Miroslava Dittricha.

V souladu se zákonem o Českém rozhlase v této věci volební výbor 3. ledna vyhlásil, prostřednictvím paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, veřejnou výzvu oprávněným organizacím pro podání nominací a návrhů Sněmovně, to bylo do 17. ledna, a na výbor jsme obdrželi pět platných nominací. Následný krok, opět v souladu se stejným zákonem a s jednacím řádem Poslanecké sněmovny, je, že volební výbor zúží počet všech doručených nominací na trojnásobek počtu neobsazených míst, tedy v tomto případě na tři, a tyto tři nominace, finální nominace, výbor předal volební komisi, která ty nominace přijala ve svém usnesení číslo 89 ze dne 7. února. Je tedy splněna i desetidenní lhůta mezi projednáním na komisi a dnešní volbou.

Rychle cituji z toho usnesení. Volební komise pověřuje předsedu, aby vás seznámil:

"I. s návrhy kandidátů na volbu jednoho člena Rady Českého rozhlasu, jsou to jména: Miroslav Dittrich, Marek Lichtenberk a Oldřich Vágner;

II. zvláštní zákon způsob volby nestanoví - volební výbor i volební komise zde navrhují volbu tajnou;

III. zvolenému členu, pokud bude volba úspěšná, započne jeho šestileté funkční období dnem volby."***




Přihlásit/registrovat se do ISP