(20.50 hodin)
(pokračuje Iveta Štefanová)

Nově se zřizuje i takzvaný restrukturalizační rejstřík, kde budou zveřejněny listiny související s restrukturalizačním řízením. Společnost má povinnost vyhotovit takzvaný sanační projekt, na jehož podkladě vypracuje restrukturalizační plán, ve kterém se popíše zejména seznam majetku a pohledávek společnosti, seznam pohledávek dotčených i ostatních věřitelů a popis restrukturalizačních opatření. Takovým opatřením může být v podstatě cokoliv, co by pomohlo přispět k odvrácení finančních potíží společnosti a jejího úpadku.

Tak, jak cílem insolvenčního řízení je ochrana práv věřitele, preventivní restrukturalizace slouží ve prospěch společnosti, tedy dlužníka. Zlepšuje jeho pozici ve vyjednávání a dává větší možnost vyhnout se úpadku společnosti, přičemž nemá vliv na neuhrazené pohledávky. Tento navržený proces je v souladu s politickým programem SPD, tedy vyšší ochranou dlužníků bez omezení práv věřitele, proto oba tyto návrhy podpoříme. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní je do rozpravy přihlášen pan poslanec Feranec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Vážení členové vlády, dámy a pánové, já jenom pár poznámek jménem klubu ANO. Klub ANO podporuje přijetí toho zákona. Jedná se o transpozici. Já si dovolím takovou osobní poznámku, že už dlouho jsem neviděl směrnici - nebo i přesto, že to je transpozice směrnice, tak skutečně to má hlavu a patu a přináší to něco pozitivního. Už tady bylo řečeno, že v našem právním řádu restrukturalizace jako právní pojem neexistuje. Je to reorganizace, ale jenom v rámci insolvence, což už je pozdě, už se řeší úpadek. Takže v tomto smyslu přijetí tohoto zákona podporujeme a myslím, že to přinese zlepšení i v rámci ochrany firem a tak dále.

V zásadě se jedná o určitý kodex restrukturalizace a myslím si, že by bylo vhodné, aby oba tyto tisky projednal i hospodářský výbor. Já se potom asi ještě přihlásím s tímto návrhem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se, zda se hlásí ještě někdo do rozpravy? Není tomu tak. Pak tedy končím sloučenou rozpravu.

Ještě se táži na závěrečná slova? (Ministr: Ne. Zpravodaj: Ne.) Není zájem, ano, děkuji.

Vrátili bychom se k přerušenému tisku 371.

 

11.
Vládní návrh zákona o preventivní restrukturalizaci
/sněmovní tisk 371/ - prvé čtení

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Není tomu tak.

 

Přistoupíme tedy k hlasování. Táži se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako garančnímu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 52, přihlášeno 149 poslanců a poslankyň, pro 118, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu. Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání? Pan poslanec Feranec se hlásí, prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji. Já jenom zopakuji tento návrh. Protože se skutečně se jedná o kodex restrukturalizace obchodních korporací, tak si myslím, že je vhodné, aby tento návrh projednal i hospodářský výbor. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Má ještě někdo návrh na přikázání dalšímu výboru? Není tomu tak. Budeme tedy rozhodovat o tom, aby byl tento tisk přikázán hospodářskému výboru.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 53, přihlášeno 149 poslanců a poslankyň, pro 118, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že jsme tento návrh přikázali k projednání hospodářskému výboru jako výboru garančnímu. Tímto jsme se vypořádali se všemi návrhy na hlasování. Končím projednávání tohoto bodu. Přistupujeme k bodu číslo

 

12.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku
a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 312/2006 Sb., o insolvenčních správcích,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 372/ - prvé čtení

Otevírám tento bod a budeme se nyní zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Není tomu tak.

 

Přistoupíme tedy k hlasování. Táži se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 54, přihlášeno 150 poslanců a poslankyň, pro 119, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu. Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání? Pan poslanec Feranec, prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji. Vzhledem k tomu, že tento zákon je velmi provázaný se zákonem o restrukturalizaci, tak rovněž navrhuji, aby to dále projednal hospodářský výbor. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, nikdo další se nehlásí.

 

Budeme tedy hlasovat o tom, aby tento sněmovní tisk byl také přikázán hospodářskému výboru k projednání.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 55, přihlášeno 151 poslanců a poslankyň, pro 120, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Dále konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru jako dalšímu výboru k projednání. Tímto končím projednávání tohoto tisku.

Na závěr mám jedno sdělení. Na základě dohody všech předsedů klubů bychom dnešní jednání ukončili. Připomínám, že zítra bude v 9 hodin zahájena 54. schůze. Přerušuji tedy 53. schůzi do zítra, to je do středy 22. února, kdy v této schůzi budeme pokračovat cirka 7 minut po skončení či přerušení 54. schůze, nejpozději však cirka ve 14 hodin. Vážené kolegyně, vážení kolegové, přeji vám hezký večer.

 

(Schůze přerušena ve 20.59 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP