Středa 22. února 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

103.
Návrh na volbu člena Rady Českého rozhlasu

Prosím vás, kolegyně a kolegové, o ztišení, a prosím, aby se slova ujal předseda volební komise, poslanec Martin Kolovratník, který tady... je přítomen, takže se bude moci ujmout slova. Děkuji.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Dobré odpoledne, kolegyně, kolegové. Já bych vás dnes rád provedl, jak bylo avizováno, dvěma body, na kterých byla shoda z grémia, že je teď projednáme, tedy dvěma volebními body.

První bod je volba člena Rady Českého rozhlasu. Je to první volba a první kolo na uvolněné místo, tedy na celé funkční období šest let, a je to na uvolněné místo, které se uvolnilo dnem 18. ledna, kdy skončilo funkční období člena rady pana Miroslava Dittricha.

V souladu se zákonem o Českém rozhlase v této věci volební výbor 3. ledna vyhlásil, prostřednictvím paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, veřejnou výzvu oprávněným organizacím pro podání nominací a návrhů Sněmovně, to bylo do 17. ledna, a na výbor jsme obdrželi pět platných nominací. Následný krok, opět v souladu se stejným zákonem a s jednacím řádem Poslanecké sněmovny, je, že volební výbor zúží počet všech doručených nominací na trojnásobek počtu neobsazených míst, tedy v tomto případě na tři, a tyto tři nominace, finální nominace, výbor předal volební komisi, která ty nominace přijala ve svém usnesení číslo 89 ze dne 7. února. Je tedy splněna i desetidenní lhůta mezi projednáním na komisi a dnešní volbou.

Rychle cituji z toho usnesení. Volební komise pověřuje předsedu, aby vás seznámil:

"I. s návrhy kandidátů na volbu jednoho člena Rady Českého rozhlasu, jsou to jména: Miroslav Dittrich, Marek Lichtenberk a Oldřich Vágner;

II. zvláštní zákon způsob volby nestanoví - volební výbor i volební komise zde navrhují volbu tajnou;

III. zvolenému členu, pokud bude volba úspěšná, započne jeho šestileté funkční období dnem volby."

Jak jsem řekl, zvláštní zákon způsob volby nestanoví, volební komise a výbor navrhují volbu tajnou, proto, paní předsedkyně, prosím, abyste nejdříve k tomuto bodu otevřela rozpravu a poté abychom hlasovali o provedení této volby tajným způsobem.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji. Otevírám tedy rozpravu. Neeviduji do ní žádnou přihlášku, rozpravu končím.

Jak zaznělo, budeme hlasovat o způsobu volby. Je navržen způsob volby tajné.

Je zájem o závěrečné slovo? Není.

 

Zahajuji hlasování o způsobu volby.

Ptám se, kdo je pro tajnou volbu? Kdo je proti?

Hlasování číslo 56, přihlášeno 156 přítomných, pro 150, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy hlasovat tajně. Přerušuji projednávání tohoto bodu k provedení volby.

Otevírám projednávání bodu

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP