(15.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan ministr bude reagovat ještě.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Vláda se právě jako řádný hospodář chová, proto tuhle příležitost nemůžeme oslyšet - kdybychom tak učinili, chovali bychom se přesně jako pštrosi, kteří strkají hlavu do písku, a těžko bychom se zodpovídali následujícím generacím vlád, ale i dalším generacím občanů České republiky. Je úplně zřejmé, že vybudování takového projektu představuje zásadní příležitost pro technologický rozvoj a znamená klíčovou příležitost nejenom pro další rozvoj, ale udržení automobilového průmyslu v České republice. A samozřejmě že se s tím pojí také to, že s těmi, kteří současné letiště využívají, hledáme alternativu, která by ve výsledku například i svým letištním okruhem měla významně menší negativní dopady na okolní výstavbu, než má třeba současný letištní okruh nad Líněmi. Snažíme se opravdu v tomto směru podniknout nezbytné kroky, aby Česká republika mohla reálně usilovat o klíčovou investici, která znamená rozdílový projekt. A tady chci říct ve vztahu ke všem našim voličům, ať již volili současnou opozici, nebo současnou koalici, v okamžiku, kdy stát nebude mít projekty, které budou generovat hrubý domácí produkt, které se nebudou zároveň snažit rozvíjet českou ekonomiku, nebudeme mít finanční prostředky na žádné další služby, které stát musí poskytovat svým občanům. V tomto směru prostě musíme hledět opravdu poctivě a odpovědně na to, jaké příležitosti Česká republika má. V okamžiku, kdy se taková příležitost vyskytla jiným státům, tak udělaly, co bylo opravdu v jejich silách, aby nabídku pro investory nachystaly, aby ty podmínky připravily. A podobně se musí chovat Česká republika, pokud tuhle příležitost nechce hodit za hlavu, a to my opravdu nechceme, je to opravdu rozdílový projekt.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní poprosím dalšího řádně přihlášeného interpelujícího, pana poslance Farhana. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, pane ministře, moje interpelace se týká Informačního systému infekčních onemocnění. Já bych zde chtěl zmínit, že v rámci třetího čtení novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, což byl sněmovní tisk 73, přislíbil pan ministr Válek legislativu upravující registry, které sbírají data. Cituji: "Ministerstvo chystá legislativu, která dá do pořádku všechny tyto registry. Věřím, že do prvního čtení půjde tato legislativa ještě do konce roku." Toto řekl na podzim loňského roku, že to bude do konce roku - jinými slovy - hotové, nebo aspoň podané do Sněmovny. Ještě při schvalování tohoto zákona - zase budu citovat, možná to trošku bude znít zmateně, ale je to citace: "Nicméně to, co se teď stane, a já velmi prosím, abyste to, co schválil zemědělský (?) výbor v tom rozsahu, jak to schválil, podpořili, tak se stane, že se ukončí odesílání těchto informací o očkování do tohoto registru SÚKLu. Mezitím připravím zákon, až bude ten zákon, teprve pak - teprve pak - se bude něco posílat do registru ISIN. To vám tady slibuji." Toto prohlásil při schvalování toho zákona, nebo toho sněmovního tisku 73, pan ministr Válek. Novela zákona o léčivech, zákon č. 314/2022 Sb., odstranila ustanovení § 79c, zápis do systému eRecept, protože záznam má být automaticky odeslán do systému záznamu o provedení očkování prostřednictvím ISINu, nové ustanovení § 81 Sb. (?)

Já se vás, pane ministře, ptám, vy jste poslancům a Poslanecké sněmovně slíbil, že něco uděláte do konce roku, a na základě toho jste žádal Sněmovnu a poslance, aby hlasovali pro zákon, který jste předložil. Ten zákon prošel, ale vy jste ten slib nedodržel. Můžete se vyjádřit k těmto nesplněným slibům? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana vicepremiéra Válka o reakci. Máte slovo, pane premiére... pane vicepremiére.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já myslím, že ti z vás, kteří se v té problematice vyznají, tak stoprocentně většina z vás tuší, jak je komplikovaná problematika registrů. Možná teď je chvíle vás informovat, že část toho se řeší s Bezpečnostní informační službou a podléhá to tím pádem, pravděpodobně to bude podléhat režimovým opatřením - bezesporu o tom, co bude možné, vás budu informovat, ale ta problematika je opravdu závažná, velmi závažná. Nechci označovat žádné viníky. Faktem je, že právní ukotvení ISINu je primárně v zákoně č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, a to v podobě, kdy zákon a jeho dílčí změny vznikaly, tedy na přelomu tisíciletí. Podstatné je, že zákon č. 258/2000 Sb. nyní nereflektuje změny, které byly v hygienickém registru ISIN - to je fakt a to si všichni uvědomujeme, protože ty změny vznikaly za určitých hektických podmínek a přidružených databází - a ani v aktivech provedených v období explozivní pandemie onemocnění covid-19.

My jsme začali tak, jak jsem slíbil, hned chystat legislativu týkající se registrů. Jednak jsem to slíbil tady, ale především jsem se na tom dohodl v Úřadu pro ochranu osobních dat, který na to dlouhodobě upozorňuje. Pravděpodobně mnozí z vás jste zažili diskuse s Úřadem pro ochranu osobních dat. Já jsem s nimi vyvolal jednání, ta jsme měli dvakrát.

V průběhu přípravy té legislativy, která je podle mě poměrně dobře připravena, se ukázalo, že jsme narazili na další slabá místa nejenom registrů, ale celého systému hlášení, která Poslanecká sněmovna v dobré vůli v předchozích řekněme čtyřech letech schválila, ale která umožňují získávat řekněme informace, které jsou jednak pro daleko širší okruh lidí, než jsme si mysleli, že budou, a jsou navíc ne úplně ideálně chráněny. To znamená, teď probíhá velmi intenzivní diskuse. Já se omlouvám za to zpoždění, ale ta velmi intenzivní diskuse má za cíl podchytit vlastně všechny informace o pacientech - ono to bude asi i částečná odpověď pak na další interpelace - všechny informace o pacientech, které shromažďujeme; nebavme se o registrech, bavme se o eReceptu, bavme se o informacích, které proudí do pojišťoven a z pojišťoven na Ministerstvo zdravotnictví, bavme se obecně o všech informacích o pacientech.

Absolutně rozumím té snaze, mít co nejvíce informací v otevřených zdrojích, na druhé straně pravděpodobně každý ze zdravotníků v této místnosti ví, že pokud ty informace jsou řekněme hodně specifikované k využití vědeckému, tak se dá poměrně snadno pak identifikovat, o jakého pacienta se jedná. Já se omlouvám, že nemohu být úplně konkrétní, snažím se volit co nejopatrněji slova. Proto chystáme novelu zákona č. 258/2000 Sb., ta novela je věcně připravena, je hotová v paragrafovém znění, ale poté, co jsme narazili na několik dalších problémů, tak jsem její posunutí do připomínkového řízení ještě pozdržel. Doufám, že vás budu moct pozitivněji v co nejkratší době informovat. Omlouvám se za to, opravdu jsem neměl představu, jak složité situace zde jsou. Ale zase říkám, není to ničí vina, prostě tři roky tady řádil covid a my jsme přijímali řadu opatření, kde prioritní bylo chránit zdraví pacientů a některé věci řekněme... (Nápověda.) Utekly - já bych to takhle neformuloval, ale teď jsme se dostali do situace, kdy je potřeba to doladit.

Ještě jednou se tedy omlouvám, že slib, který jsem dal, nebylo možné splnit do konce roku, ale opravdu to není tak úplně moje vina. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane vicepremiére. Pan poslanec má ještě zájem položit doplňující otázku. Máte slovo.

 

Poslanec Kamal Farhan: Souhlasím v jedné věci s panem ministrem, že je to těžká materie a že to je opravdu velký problém. Já jsem jenom chtěl upozornit na to, že při schvalování zákona tady pan ministr přislíbil, že to udělá do konce roku. To je docela zásadní, protože když navrhujete nebo když žádáte poslance o to, aby něco schválili, a oni určitě vás poslouchají pozorně, věří vám, že to uděláte, věří vám, že to bude do konce roku, a ono to pak není, a na to jsem tady při těch vystoupeních na podzim upozorňoval. A já se vás tedy ptám, pane ministře, jestli mi můžete ještě doplnit otázku, nechci slyšet jako v nejkratším možném termínu - nejlépe posuňte ten termín, jako byste už v tuhle chvíli to vyřešil vyhláškou. Zase kdybych byl na vašem místě, řeknu: Vyřešil jsem to vyhláškou. Ale dobrá, mělo se to vyřešit tím legislativním ukotvením. Já se vás ptám, kdy tedy to legislativní ukotvení bude, které jste slíbil, že bude do konce roku. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP