(12.40 hodin)
(pokračuje Martina Ochodnická)

Nutno dodat, že s navrženým zrušením vyslovila souhlas také odborná skupina praktických lékařů... Asociace praktických lékařů, promiňte. Bez toho si nemůže zaměstnavatel ověřit bezinfekčnost a je úplně liché si myslet, že když někoho pošleme na prohlídku, tak to bude vyřešeno. Opravdu je potřeba říci, že pokud máme tři roky starý průkaz, nevypovídá nic o tom, jak se cítíme dnes a zdali jsme ohrožením nebo neohrožením v gastronomii pro konzumenty.

Z těchto důvodů navrhujeme právní úpravu zdravotních průkazů jako celek zrušit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní poslankyně. Bude pokračovat pan poslanec Smetana v rozpravě. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Smetana: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, uvedu pozměňovací návrhy, ke kterým se později v podrobné rozpravě přihlásím. Předložený vládní návrh zákona stanoví mimo jiné okruh informací, u nichž bude Ministerstvo zdravotnictví zajišťovat přípravu souborů dat pro reporting Evropské komisi, Evropské agentuře pro životní prostředí a Evropskému středisku pro prevenci a kontrolu nemocí. Pro dokončení transpozice je nezbytné v souladu se směrnicí o jakosti vody určené k lidské potřebě rozšířit tento okruh o informace o posouzení a řízení rizik části povodí, související s místem odběru vody podle nové vyhlášky o plánech povodí a plánech pro zvládání povodňových rizik, která nabyde účinnosti dnem 1. 3. 2023. V souvislosti s výše uvedeným je nutné dále stanovit povinnost Ministerstvu zemědělství poskytnout Ministerstvu zdravotnictví informace potřebné pro plnění nových reportingových povinností a doplnit přechodná ustanovení v návrhu zákona.

Druhý pozměňovací návrh je rovněž technického charakteru a vede ke splnění transpozičních povinností České republiky do 23. července 2023. Na základě tabákové směrnice je v současné době zákonem o potravinách stanoveno, že tabákové výrobky jiné než cigarety a tabák k ručnímu balení cigaret jsou vyňaty ze zákazu charakteristické příchuti a zákazu obsahu aromat a dále jsou vyňaty z povinnosti nést některá varování pro spotřebitele. Vzhledem k tomu, že se v Evropské unii zvýšil objem prodeje zahřívaných tabákových výrobků vyňatých doposud z výše uvedených zákazů a povinností nad stanovenou mez, přijala Evropská komise novelu zákona - směrnice Komise - v přenesené působnosti 2022/2100 ze dne 29. července 2022, kterou se mění směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/40/EU, pokud jde o zrušení některých výjimek týkajících se zahřívaných tabákových výrobků. Zahřívaným tabákovým výrobkem se podle definice směrnice, která se pozměňovacím návrhem vkládá do zákona o potravinách a tabákových výrobcích, rozumí tabákový výrobek, který je zahříván tak, aby produkoval emise obsahující nikotin a jiné chemické látky, které jsou poté vdechovány uživatelem a které je v souvislosti na svých vlastnostech bezdýmným tabákovým výrobkem nebo tabákovým výrobkem určeným ke kouření. Směrnice 2022/2100 tak rozšiřuje zákaz obsahu charakteristických příchutí a aromat i na zahřívané tabákové výrobky a zároveň odstraňuje pro tyto výrobky v případě, že se jedná o tabákové výrobky určené ke kouření, výjimky z povinnosti nést některá varování pro spotřebitele. Směrnice stanovuje pro zapracování do národní úpravy termín 23. července 2023 s účinností národního předpisu od 23. října 2023 a neumožňuje žádné přechodné období pro prodej po 23. říjnu 2023. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, a nyní vystoupí poslední přihlášená do obecné rozpravy, a sice paní poslankyně Adámková. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, dámy a pánové, dovolte mi říct několik slov k důležitosti kvality pitné vody ze zdravotního hlediska, které se potom promítá do zdravotně-sociální problematiky. Je třeba si uvědomit několik základních parametrů.

Za prvé, že v současné době ve velkých městech většina vody je v soukromých rukách, pohříchu ne našich, takže do kvality pitné vody samozřejmě pak jsou zapojeny další organizace. A jak už jsme tady zmiňovali dvakrát, bohužel také ty mnohdy nekvalitní vodovodní cesty, tedy trubky, naopak zůstávají v majetku měst nebo obcí a ty jsou někdy v žalostném stavu, takže věnovat se kvalitě pitné vody je více než nutné v tomto případě, musíme si uvědomit, že i v malých městech. A tak jsou na tyto vodovody, které jsou takzvaně veřejné, ale samozřejmě ta voda je tam z nějakého zdroje, napojeny mateřské školy, základní školy, zdravotní středisko a samozřejmě řada domácností, a v tomto případě je zase nutné říci, že voda může bohužel i zdravotní stav zhoršovat.

Další věcí, která bývá, a vy to nakonec znáte, že v řadě třeba ubytovacích zařízení máte vodu, kde vás upozorní, že si s ní nemáte čistit ani zuby. Je to proto, že nemohou zaručit kvalitu pitné vody tak, aby nezhoršovala zdravotní stav. Takže to je samozřejmě věc, která je velmi nutná, a brát ji v potaz.

Co se týče další věci, kterou si málokdo uvědomuje, jak je důležitá víceméně ta péče o pitnou vodu, je to, že do toho patří i věci, které jsou ve styku s pitnou vodou. Víte, že když je tam zelenina, omývá se v pitné vodě a podobně - zase musím říci, že máme řadu provozoven veřejného stravování, kde musíme opět zabezpečit kvalitu pitné vody, takže bez toho to opravdu nepůjde a je potřeba se jí opravdu věnovat.

Co se týče další věci, na kterou bych chtěla upozornit, že velmi málokdy si i ti lidé, kteří pracují s pitnou vodou v tom smyslu, že zpracovávají další věci, uvědomují, že voda, ať už je studená, nebo teplá, pitná, nesmí obsahovat mikroorganismy, parazity, a to ani v koncentraci, ani v počtu, které by ohrožovaly veřejné zdraví. Čili opět se dostáváme k tomu, že kontrola je naprosto nutná.

A musíme si uvědomit, že máme další dvě věci, a to je buď zásobování z nějakých zdrojů, anebo individuální zdroj. U individuálních zdrojů, což jsou obvykle studny, je to sice dneska již minimum obyvatel na území naší republiky, ale tam je opět nezastupitelné místo hygienické služby, protože ono se na to v posledních letech zapomnělo, ale já třeba si velmi dobře jako dítě pamatuji, že byly povinné kontroly kvality pitné vody, a v případě, že byla ta voda samozřejmě špatná, tak buď nebylo možné z ní čerpat, nebo se musela používat pouze po převaření, anebo velmi často se do té vody přidávaly samozřejmě různé tablety. Nechci tady říkat názvy, aby to nebylo, že něco chci preferovat, protože některé už ani nejsou na trhu, některé ano. Jedná se o to, že i ten majitel, prosím pěkně, který dále poskytuje tu vodu, si musí uvědomit, že je vázán některými povinnostmi, které spadají potom do těch, kteří s vodou pracují dále. Jedná se o to, že buď tedy čerpá více než 10 kubíků vody, anebo poskytuje vodu více než 50 obyvatelům. Na to pamatuje vyhláška, myslím si, že to je jistě dobře, a nebudeme tam žádná další omezující pravidla nebo nějaké zvolňování dělat.

A co se týče hygienických limitů, zase hygienický limit musí být samozřejmě zkoumán a je sledován jednak při 22 stupních Celsia a 36 stupních Celsia. Tam jsou jasně dané počty kolonií, které může ta voda obsahovat. Čili vidíte, že to není jenom tak, že by se někdo podíval na tu vodu a řekl si: Mně se líbí nebo nelíbí a podle toho povolím nebo nepovolím. Je to naprosto striktní a jasná analýza.

Co ve vodě všechno potřebujeme sledovat dále, prosím pěkně, jsou jednak minerály - kolegyně o tom už částečně hovořily, takže je tu nebudu číst znovu, bylo by to zbytečné - ale také dusičnany. Velmi často, zejména na vesnicích, se dostáváme k tomu, že samozřejmě voda buď nemá již kvalitní rozvod a prosakují tam věci, které jsou na povrchu, což pochopitelně opět může být potom nebezpečí, a upozorňuji znovu, že se to trošku stalo teď dvakrát v posledním roce a bylo to u toho typu volných mateřských školek, kde jsou umístěny v přírodě a není to úplně dodržováno. Ale to jistě je jiná kapitola, to teď nebudeme probírat. Jsou tam amoniaky, je tam chlor, olovo už tady kolegyně zmiňovala, nebudu ho tedy zmiňovat znovu, je tam ale také pH vody, protože i to se samozřejmě sleduje, mangan, ale je tam také pach, protože se může stát, že voda, kde bychom si mysleli, že ionty jsou v pořádku, prostě má nějaký odér, který není přijatelný pro spotřebu, čili i to tam hygienik musí zhodnotit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP