(14.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Má to úplně jiný základ, než když jste se právě vy, poslanci vládní koalice, snažili v minulém volebním období odvolat mě z pozice místopředsedy Sněmovny. To byla zcela vylhaná politická, účelová snaha, protože kdo tady u toho byl, tak víte, že policie po půl roce na základě dvou znaleckých posudků prošetřila mé výroky a všech těch asi deset trestních oznámení na základě vaší štvavé kampaně to všechno odložila s tím, že jsem nic neudělal. Takže to opravdu bylo úplně flagrantní, jaké totalitní, a až bych řekl fašizující metody má Fialova vládní pětikoalice, protože já jsem nic neudělal a už bych byl dávno odvolán Fialovou vládní pětikoalicí z pozice, k čemuž ale nedošlo. Přičemž policie po prošetření mých výroků, které se týkaly tenkrát ohledně předraženého výkupu toho prasečáku v Letech, na základě dvou znaleckých posudků neshledala nic protizákonného, špatného, a dokonce ani historicky špatného, a už bych měl být odvolán na základě vylhaných argumentů Fialovy vládní pětikoalice právě v čele tady s předsedkyní Sněmovny paní Pekarovou Adamovou, která byla jedním z těch hlavních iniciátorů, a pan Bartošek tenkrát a podobně, z lidovců. Takže to je způsob vládní pětikoalice šikanovat nevinné lidi, u kterých se pak ukáže, že neudělali vůbec nic. A potvrdí to i znalecké posudky a policie to celé odloží, ta vylhaná trestní oznámení. To je přístup vládní pětikoalice. Ale tady je ta situace přece úplně jiná, tady jsou jasné důvody.

Pojďme teď k mým návrhům mimořádných bodů. Jako první bod mimořádné schůze, dnešní mimořádné schůze, bych rád navrhl bod s názvem Fialova vláda novým programovým prohlášením porušila své předvolební sliby. A nyní bych to vysvětlil. Fialova vláda silně poškodí české občany včetně důchodců a rodin s dětmi.

Vláda Petra Fialy z ODS v minulém týdnu zveřejnila novou podobu svého programového prohlášení. Tento dokument obsahuje mnoho záměrů, které hnutí SPD zásadně odmítá. Vláda například o rok posunula revizi fungování státní správy z hlediska její efektivity, která by byla možným základem pro účelné omezení státní byrokracie. Z programového prohlášení také vypadl návrh na zavedení daňové brzdy, která by při překročení zákonem stanovené daňové kvóty zakazovala růst daní. To nás opravňuje k obavám z toho, že vláda hodlá zvýšit některé daně, například z nemovitosti anebo některé spotřební daně.

Vládní představitelé hovoří také o zvýšení povinných pojistných odvodů pro živnostníky či nejnověji o zrušení slevy na manželku či manžela anebo o zrušení takzvaného školkovného, což je sleva na dani za náklady na umístění dítěte v předškolním zařízení. V prohlášení oproti jeho původní verzi také chybí závazek udržet stávající podobu valorizačního mechanismu důchodů. Vláda tedy hodlá valorizaci důchodů snížit trvale, nikoliv jen letos v červnu. Z programového prohlášení rovněž vypadlo i slibované snížení DPH u výstavby či rekonstrukce bytů a domů nebo zkrácení odpisů u bytových projektů na dvacet let. To považujeme v současné situaci katastrofálního nedostatku cenově dostupných bytů pro české občany, zejména mladé rodiny, za neomluvitelné. Takto zásadní změna programového prohlášení vlády v průběhu volebního období, která mimo jiné znamená i porušení mnoha předvolebních slibů vládních stran, musí vést podle názoru SPD i k novému hlasování o důvěře vládě v Poslanecké sněmovně, protože důvěra byla pětikoaličními poslanci původně dána za jiných podmínek s jinými sliby a závazky. My už jsme vás k tomu vyzývali tady minule, že by bylo férové - a bylo by to hlavně správné, nejenom férové - bylo by to správné, aby si vaše vláda znovu požádala Poslaneckou sněmovnu o důvěru, protože to je opravdu neslýchané, že po roce vládnutí takto zásadní dokument, z kterého vychází činnost celé vlády České republiky, která řídí životy 10 milionů občanů, najednou to vládní prohlášení v rozporu s předvolebními sliby, s vašimi předvolebními sliby změníte. A vy jste to odmítli. Vy nechcete, abyste si znovu požádali Sněmovnu o důvěru, takže je to další podvod na voliče, protože jste před volbami něco slibovali, to jste porušili, teď to ještě dáte na papír černé na bílém a nechcete, aby se to projednalo před zraky i vašich voličů ve Sněmovně. Takže to je samozřejmě špatné.

Já vím, že máte strach, že se bojíte, bojíte se opozice, protože jinak byste si samozřejmě o tu důvěru tady požádali. Ale hlavně mě opravdu, upřímně řečeno, ani nezaráží ve vašem případě, že se bojíte vašich voličů, protože vaši voliči by přece... (vy) byste jim měli nahlas vysvětlit, proč měníte všechny možné zásadní předvolební sliby a měníte programové prohlášení.

To, že jsme vám říkali, když se hlasovalo o důvěře vládě, že vaše programové prohlášení je hloupost, že to je špatně napsané, že to je nereálné, že obelháváte občany - to jsme vám tedy všechno říkali a vy jste tvrdili opak. Teď jste u vlády rok a něco a vy sami měníte svoje programové vládní prohlášení, protože víte, že je to úplně mimo realitu. To znamená, to je skutečně neuvěřitelná situace, která se tady děje. Je to zase další políček demokracii a já se divím, že média o tom tak málo píšou, protože tohle to udělat kdokoliv jiný, tak ho rozmetou na kousky, protože to je skutečně v rozporu s demokratickými principy, a o vládním prohlášení, o takto zásadních změnách - jo, kdyby byly kosmetické, ale v takto zásadních změnách problémového prohlášení byste si měli prostě zažádat znovu o důvěru Sněmovny. To by byl férový přístup, byl by to přístup opravdu silné vlády a byl by to přístup opravdu silného premiéra. Ale to, jak vidíme, nemůžeme od premiéra Petra Fialy vůbec čekat.

Takže já bych to chtěl dát jako první mimořádný bod na dnešní program Poslanecké sněmovny a je to bod s názvem Fialova vláda novým programovým prohlášením porušila své předvolební sliby.

Jako druhý mimořádný bod na schůzi Poslanecké sněmovny dnes bych chtěl dát bod s názvem Miliony korun určené na humanitární dávky nebo příspěvky pro Ukrajince byly rozkradeny. A o čem to je? Já myslím, že o tom víme všichni, co se tady děje. A ministr práce a sociálních věcí a zároveň předseda KDU-ČSL Marian Jurečka svou neschopností umožnil rozkrádání sociálních dávek. Informace přinesl minulý týden například portál iDNES. Podle něho Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Mariana Jurečky z KDU-ČSL před časem spustilo elektronický systém - no tak vloni - který některé žádosti o sociální dávky vyřizuje automaticky bez zásahu úředníků. Například k žádostem o příspěvky pro solidární domácnost za ubytování Ukrajinců neměli úředníci vůbec možnost zasáhnout, protože je zpracovával robot. Tento systém zároveň neodhalil mnohé podvody a podle pracovníků Úřadu práce vyplatil mnoho milionů korun naprosto neoprávněně.

Zastupující ředitel Úřadu práce a náměstek ministra Jurečky Karel Trpkoš na dřívější upozornění úředníků, aby systém kvůli těmto chybám vypnul, reagoval naprosto skandálně prohlášením, že aplikace šetří desítky milionů korun a zneužité miliony jsou jen jejich zlomkem.

Pracovníci Úřadu práce ve své stížnosti uvedli také, že u žadatelů z Ukrajiny není možné ověření, zda se zdržují na našem území, nebo zda zde pracují, a přesto o sociální dávky žádají. Automatický systém také například poslal na jeden účet stovky tisíc korun pro různé žadatele, ačkoliv jedna domácnost mohla podle zákona dostat maximálně 15 000 korun měsíčně. Hnutí SPD považuje tuto záležitost za velmi značné selhání ministra Jurečky z KDU-ČSL, který je za tuto oblast odpovědný a svou neschopností umožnil a toleroval zneužívání a rozkrádání sociálních dávek. Požadujeme jeho okamžitou demisi.

Hnutí SPD již před časem vypracovalo a předložilo návrh zákona, který by zneužívání sociálních dávek ukončil, ale poslanci vládní koalice jej ve Sněmovně odmítli - vloni. Pro hnutí SPD jsou naši občané na prvním místě, takže tady je skutečně závažná kauza, další závažná kauza ve vládní koalici, kdy podle pracovníků Úřadu práce vyplatil systém pod ministrem Jurečkou z KDU-ČSL miliony korun naprosto neoprávněně, a ještě to jeho zástupce na ministerstvu bagatelizuje, že krást je vlastně v pořádku, nebo rozkrádat nebo zneužívat veřejné peníze. Takže tady je vidět, že aktivismus, co předvádí Fialova vláda na úkor péče řádného hospodáře, na úkor toho, aby se s veřejnými prostředky hospodařilo řádně, opravdu překonal jakékoliv myslitelné meze.

Takže já bych znovu chtěl zařadit, znovu to zopakuji, jako druhý bod schůze Poslanecké sněmovny bych chtěl zařadit mimořádný bod s názvem Miliony korun určené na humanitární dávky nebo příspěvky pro Ukrajince byly rozkradeny. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP