(11.10 hodin)
(pokračuje Jana Hanzlíková)

Dalším pozitivním a tím asi nejdůležitějším aspektem je rozhodně to, že tento návrh značně posiluje právní jistotu zaměstnanců, tedy žadatelů o uspokojení mzdových nároků. Co je pro mě důležité je také to, že posiluje právní postavení zaměstnanců i u nadnárodního zaměstnavatele. Tolik vše. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Ptám se, zda se ještě někdo další hlásí do rozpravy? Vzhledem k tomu, že nikoho nevidím, rozpravu končím.

Chci se zeptat, zda pan ministr nebo paní zpravodajka si chcete vzít závěrečná slova? (Ne. Ne.) Není tomu tak.

Nyní přistoupíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodajku garančního výboru, aby nás seznámila s procedurou hlasování, poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělila stanovisko. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo. Vzhledem k tomu, že ve druhém čtení nebyl podán návrh na zamítnutí návrhu zákona a současně nebyl nyní podán ani návrh na opakování druhého čtení, ani nezazněly žádné návrhy legislativně technických úprav, navrhuji dle usnesení garančního výboru následující proceduru hlasování. Jako první budeme hlasovat pozměňovací návrh A7, jako druhý pozměňovací návrh A4. Za třetí budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích A1 až A3 a A5, A6 společně. Za čtvrté budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích B1 až B3 společně. Za páté bude hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám a táži se, zda má někdo návrh na úpravu takto navržené procedury hlasování.? Nevidím. V tom případě dám proceduru schválit.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takto navržený způsob procedury hlasování? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 108, přihlášeno je 146 poslankyň a poslanců, pro 131, proti 1. Konstatuji, že s tímto návrhem procedury byl vysloven souhlas.

 

Nyní vás žádám, paní zpravodajko, abyste nás provedla jednotlivými pozměňovacími návrhy, prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Nejdříve budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu A7, co je výborový pozměňovací návrh. Jedná se o posunutí účinnosti na 1. července 2023. Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko pana ministra? Prosím, zapněte si mikrofon, není rozumět. (Souhlasné.) Souhlasné.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 109, přihlášeno je 146 poslankyň a poslanců, pro návrh 136, proti nikdo. S tímto návrhem byl vysloven souhlas. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: V dalším hlasování budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu A4, což je rovněž výborový návrh, kterým se odstraňuje výkladová nejasnost, a sice tak, že o dlužný mzdový nárok může žádat i bývalý zaměstnanec platebně neschopného zaměstnavatele. Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko pana ministra? (Souhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 110, přihlášeno je 146 poslankyň a poslanců, pro návrh 138, proti nikdo. S tímto návrhem byl vysloven souhlas. Můžete pokračovat.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích A1 až A3 a A5, A6 - společně. Jsou to rovněž výborové pozměňovací návrhy, kterými se ruší povinné pojištění agentur práce. Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Stanovisko ministerstva? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 111, přihlášeno je 146 poslankyň a poslanců, pro návrh 138, proti nikdo. S tímto návrhem byl vysloven souhlas. Můžete pokračovat.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích B1 až B3 společně. Jsou to pozměňovací návrhy pana poslance Jiřího Navrátila. Jedná se o legislativně technické opravy pozměňovacího návrhu pan poslance Kaňkovského. Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Stanovisko pana ministra? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 112, přihlášeno je 146 poslankyň a poslanců, pro návrh 138, proti nikdo. S tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Jestli mám dobře poznamenáno, bylo hlasováno o všech návrzích. Paní zpravodajko, je tomu tak?

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Ano, bylo hlasováno o všech návrzích.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. V tom případě přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 118/2000 Sb., o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele, a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 288, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh tohoto usnesení? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 113, přihlášeno je 146 poslankyň a poslanců, pro návrh 139, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Tím končím projednávání tohoto bodu.

Přečtu omluvu. Dnes od 11.30 do 12 hodin se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Martin Kupka.

Otevírám další bod dnešního jednání a tím je

 

95.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 134/2016 Sb.,
o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 249/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a zpravodaj garančního výboru, pan poslanec Karel Haas.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 249/4, který byl doručen dne 16. listopadu roku 2022. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 249/5.

Táži se pana navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Není tomu tak. Chcete, pane předsedo, vystoupit před otevřením rozpravy? (Ne.) Dobře.

Já tedy otevírám rozpravu, do které eviduji dvě přednostní práva. První přednostní právo má paní místopředsedkyně Klára Dostálová a potom pan předseda Jakub Michálek. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dnes máme na stole opět zákon o zadávání veřejných zakázek. Já jenom úplně na úvod takový opravdu malý exkurz, protože ten zákon byl v podstatě připravován na základě nějakých výtek i Evropské komise, které se upravily. Původně samozřejmě ten zákon už měl být dávno schválen a znovu tady opakuji a potvrzuji slova pana Michálka z dopoledne nebo z rána, když jsme začínali dnešní jednání, že skutečně už hrozí i pokuty ze strany Evropské komise, protože my musíme zajistit vždycky včasnou, správnou transpozici evropské směrnice do našeho legislativního prostředí.

Nicméně došlo k tomu, že v rámci druhého čtení pak byly načteny dva pozměňovací návrhy, které jsou tedy opravdu velmi diskutabilní, a na tom se to celé zadrhlo. První pozměňovací návrh byl z pera pana ministra Bartoše. Jestli si vzpomínáte, tam jsme řešili takzvané in-house zadávání, to znamená, aby opravdu Česká republika byla brána jako samostatný zadavatel. Na to my jsme - protože tam to úplně není v souladu se stanovisky Evropské komise - požádali o i stanovisko Parlamentní institut, který potvrdil naše obavy z toho, že by to nemuselo být úplně dobře transponováno, protože tak, jak to je napsáno, tak i podle majetku státu, že je-li veřejným zadavatelem Česká republika, pak jsou to organizační složky státu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP