(10.40 hodin)

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Já bych chtěla reagovat na pana kolegu Lacinu. Pane Lacino, prostřednictvím pana předsedajícího, podle výpisu z dne 18. 2. 2023 jste majitelem kavárny Náprstkova s. r. o. Je tady vaše datum narození, které sedí. Jste jednatel této společnosti a také jako jednatel této společnosti jste musel vědět o objednávkách, které jste obdržel od České televize na různé služby. Já se tu specifikaci bohužel z těch začerněných objednávek nedozvím, ale dozvím se ty částky. Jednou je to 110 000, podruhé je to 347 000, potřetí je to 100 000.

Podle mě jste ve střetu zájmů. Já bych vás chtěla upozornit na § 8 zákona o střetu zájmu. A bylo by minimálně fér, abyste tady, když jste usiloval o pozici zpravodaje a obhajoval tento zákon vehementně, tuto Sněmovnu o tom spravil. Děkuju. (Potlesk poslanců z řad hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Berenika Peštová a poté se připraví pan poslanec Ondřej Babka.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych ještě jednou chtěla zaapelovat na poslance vládnoucí koalice, jestli by byli tak hodní a přišli do svých lavic. Je to váš zákon, vy ho tlačíte, je to vaše mimořádné schůze. Teď už tady máme jenom jednoho ministra, ministra kultury, teď už nemáme ani ministryni obrany. Takže buďte tak hodní, pojďte pracovat. Je to váš zájem, váš zákon. Děkuji!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dále pan poslanec Babka a poté pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Já budu... jestli můžu, pane předsedající, čas, abych jenom měl... (Předsedající: Už vám ho pouštím.) Super. Moc děkuju. Já bych chtěl reagovat na pana kolegu Lacinu. On tady mluvil o tom, co je logické a nelogické ohledně těch počtů. Tak mně se třeba zase zdá nelogické, že Rada v České televizi bude mít 18 členů, což je sudý počet, a v Českém rozhlase to bude 9, což je lichý počet. Takže tady jako argumentovat logičností nebo nelogičností lze na obě strany. Mně spíš přijde nelogické to, že jednou je to sudý a jednou lichý počet.

Když už se tady otevřelo to matematické okénko panem předsedou Jakobem, tak já se přidám, a opět vám tady zopakuji ty počty, které v tom zákonu měníte. V současné době je i generální ředitel volen 15 radními. V současném znění zákona je potřeba pro jeho volbu 10 z 15, tedy dvě třetiny, 10 z 15. Novým zákonem přidáváte 3 radní, tedy jich máte 18, nicméně pro volbu nového generálního ředitele jste najednou vytratili ty dvě třetiny a dali jste tam pouhou prostou většinu, tedy 10 z 18. Tak jenom když máme otevřené to matematické okénko, tak abychom si všichni spočetli to, o co vám v tomto zákoně jde.

A ještě když jsme u toho, tak jenom zmíním, že pozměňovacím návrhem, který v tomto zákonu je nahrán, tak pro volbu generálního ředitele necháváte 10 z 18 hlasů, ale pro odvolání, tedy aby nemohl být odvolán, tak zavádíte právě tu dvoutřetinovou, tedy 13 z 18.

Ještě využiji zbytek svého času a zeptám se na přechodná ustanovení, protože... Ale to už nestihnu, takže se přihlásím znovu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Jiří Mašek, poté pan poslanec Aleš Juchelka - stále jsme ve faktických poznámkách.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, já bych chtěl k panu kolegu Lacinovi, vaším prostřednictvím, tady padla závažná fakta od paní kolegyně Jermanové o tom, že vaše firma má několik stotisícových smluv s Českou televizí. Vy jste tady na mikrofon řekl, že nemáte střet zájmů. Pojďte to sem prosím vysvětlit. A zeptám se na to, jestli je to pro vás, statisícové smlouvy s Českou televizí, jestli jsou tak marginální a vedete tak velké obchody, že jste si toho nevšiml, nebo vám to vaši podřízení neřekli. Jinak v tomto případě považuji za nemravné, že k tomuto bodu vystupujete tím způsobem, jako vystupujete. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan poslanec Lacina chce reagovat s faktickou, ale mám tady ještě dva přihlášené elektronické, musím upřednostnit v tomhle případě. Takže pan poslanec Juchelka, pan poslanec Nacher a poté pan poslanec Lacina.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Taktéž moc děkuji. Já se jenom vrátím k těm počtům radních, protože to je strašně moc důležité. Pokud máme 9 v Českém rozhlase a dvojnásobek v České televizi, to znamená 18, a pokud ten rozpočet České televize je sedmimiliardový a Českého rozhlasu dvoumiliardový, tak tam není dvojnásobný rozpočet 4 miliardy pro Českou televizi, ale několikanásobně vyšší. To za prvé.

Takže by jich mohlo být klidně samozřejmě ještě víc, pokud je tady toto argument, který tady předkládáte. A ten argument je samozřejmě špatně. Tam ta argumentace je prostě jakoby jasná, to říkáme tady pořád, že jde o tu volbu generálního ředitele. Aby vám to prostě matematicky vyšlo, tak to tlačíte tady ve třetím čtení, protože ta volba je 7. června, to je prostě jasné a to je očividné. A taktéž bych jako nesrovnával Český rozhlas a Českou televizi. To jsou úplně dvě rozdílná média, která mají společné jenom to, že jsou to média veřejné služby. Ty náklady na televizi jsou úplně jiné než náklady na rozhlas. Vidíme to tady každý den v Poslanecké sněmovně, kdy tady máme několik štábů České televize, které prostě musí mít kameramany a tak dále, protože to technicky takhle prostě jednoduše jakoby je a je to loženo, a vidíme prostě pracovníky Českého rozhlasu, kterým stačí pouze diktafon, a je to logické samozřejmě, že Česká televize má vyšší rozpočet. Ale to neznamená, že musí mít vyšší počet kontrolorů.

A co se týče toho závažného obvinění od paní kolegyně Jermanové na vás, pane poslanče Lacino, prostřednictvím paní předsedající, tak ta obvinění jsou velmi závažná... (Předsedající Havlíček: Pan, pan, zatím jo ještě.) Jo, pana předsedajícího, pardon. (Pobavení.) Jsou velmi závažná. A já v té logice tedy už jakoby rozumím tomu, proč přes volební výbor se tedy pořád tlačí různá usnesení, aby se doplatil zbytek odměny generálnímu řediteli, který rada zkrouhla o pár set tisíc korun. A pan poslanec Lacina za to velmi vehementně bojuje. Už jsem to tady několikrát říkal, že prostě chce, aby se zpětně doplatila panu generálnímu řediteli jeho odměna. Tak to už mi dává logiku.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A poprosím pana poslance Nachera a poté pan poslanec Lacina.

 

Poslanec Patrik Nacher: Tak děkuji, pane místopředsedo. Já bych měl na pana kolegu Lacinu, vaším prostřednictvím - za prvé mi nepřijdou vhodné poznámky typu, že budete to dávat na racionální úroveň, čímž implicitně, možná explicitně říkáte na mikrofon, že my, jak se ptáme, tak jsme jako neracionální a vy tomu budete dávat jakoby tu seriózní linku. Já se omlouvám, ale tohleto já si vyprošuji. Já jsem se třeba tady ptal na konkrétní věci, na které jsem doposud nedostal odpověď. Ta zásadní, nejzásadnější je, jestli na to spěcháte proto, abyste ovlivnili už současnou běžící, ne že bude vyhlášená, ale běžící... výběrové řízení na volbu generálního ředitele.

A pokud jde o ty počty, tak tam také nebylo odpovězeno. Protože vy skutečně ta čísla si taháte, nevím odkud. Protože žádný z těch argumentů, jak už tady řekli moji předřečníci, nefunguje. Kdyby to bylo na základě rozpočtu, tak by ten počet radních musel být 30, jestli dobře počítám. Protože to je víc než třikrát tolik, takže tři krát devět dvacet sedm plus tři třicet v té chvíli. Takže o rozpočtu to není. Tak to musí být o něčem jiném. Když to budete nějak točit, jak tady složitě Jan Jakob spočetl, tak to vydělte pěti, netahejte do toho Senát a máte... každé dva roky vyměníte pět radních a bude to fungovat vlastně podobně jako senátní volby, že se odmění třetina. Jinými slovy, kdybyste to takhle chtěli, tak proč jste třeba s tím počtem nepřišli v minulém volebním období? Já jsem takový pozměňovací návrh nezaznamenal.

Ale čím bych to úplně podtrhl, je, že se tam skutečně mění kvorum pro jmenování toho ředitele. To znamená, nejde jenom o to zvýšení počtu, ale vy měníte z jedné poloviny na dvě třetiny. Nebo z dvou třetin na jednu polovinu, respektive. (Předsedající: Čas, čas.) To znamená, že to změkčujete, a to je ta podstata. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP