(8.30 hodin)

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážení dva členové vlády. Ano, já vidím i vás, pane ministře. Navážu na kolegyni Pošarovou, protože mluvila o právech parlamentní opozice, a já jí děkuji, protože se mi dobře na ni bude navazovat vzhledem k tomu, čeho jsme byli před chvilkou svědky. Omezení rozpravy k legislativnímu stavu nouze. Promiňte, kolegové, kolegyně, to jsem neočekávala. Navíc na pouhých dvakrát pět minut. Víte, vy máte extrémní množství přednostních práv, protože jak jste se rozdělili i na ty vaše pidi kluby, tak vlastně kdekdo má přednostní práva. My jich máme pár. A potom my, v uvozovkách, řadoví poslanci máme pouhých dvakrát pět minut. Já si svůj projev, který mám připraveny na pouhých 20 minut, můžu si s ním, nevím, co si s ním mám udělat, jak ho mám zkrátit, takže zkracovat ho nebudu, ale budu muset zde vystupovat s faktickými poznámkami, protože mi znemožníte, abych řekla to, co jsem si připravila. Notabene já ty svoje projevy mám tak udělány, že jsem od nikoho nic neopisovala, nemám tam nic z legislativy, nemám tam nic z nálezu Ústavního soudu, mám tam skutečně věci, které mám mít, ale mé právo opozičního politika řádně se vyjádřit k věci vlastními slovy mi upíráte tím, že schválíte u legislativního stavu nouze, nikoliv u bodu, omezení rozpravy na dvakrát pět minut.

Vážení kolegové a kolegyně, opravdu nemyslela jsem si, že jste tak nedemokratická pětikoalice. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Přeji krásné dobré ráno, kolegyně, kolegové, budeme pokračovat ve faktických poznámkách. Přihlásil se pan... vlastně pardon, pan ministr má přednost. Jenom upozorňuji, že pan ministr se nehlásí kartičkou, protože ji nemá, není poslancem. Každopádně zde byl takový úzus i v minulém období, že ministr, který nebyl poslancem, měl a vystupoval s faktickými poznámkami. Ano, hlásil se, už při předání schůze to bylo avizováno.

Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já jenom takovou glosu na vystoupení paní poslankyně Pošarové. Vlastně uváděla, že poslanec nemůže návrh zákona řádně prostudovat a připravit pozměňující návrhy. Chápu, že v té zkrácené proceduře je to prostě těžší, ale i tak je potřeba to vyhodnotit prizmatem opravdu té materie, která se projednává, a já mám za to, že opravdu ta projednávaná materie zase není nějak extra složitá. Kdybych to měl srovnat třeba jako s pandemickým zákonem, kde byla poměrně komplexní úprava s různými konsekvencemi, tak tady si myslím, že všichni víte, co se stane, když ten návrh projde, i co se stane, když ten návrh neprojde. On není nijak prostě obsáhlý. A mám za to, že na tu diskusi připraveni jste a že jste schopni připravit ty pozměňovací návrhy, a myslím si, že se jich sešlo už několik málo přes 100, možná i víc, takže myslím si, že tohoto práva jako opozice využíváte.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní přichází konečně na řadu pan poslanec Brázdil, připraví se paní poslankyně Ožanová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Já bych chtěl reagovat na to, co se taky stalo před chvilkou. Víte, na základě takového papírku, který nemá ani razítko, který obsahuje podpis, je to oxeroxovaný papír, kde je nějaký Petr, a pak to není čitelné ani. A tam se píše, v tomto papírku, nějaké stanovisko. Prosím vás, co to je stanovisko? Proč bereme nějaké stanovisko? My máme tolik stanovisek, a podle něho nereagujeme. A tady nějaký Petr říká, že on se domnívá, píše. A ještě nepíše, že on se domnívá, my se domníváme. Kdo my se domníváme? Co to je za papír? Jak to, že jsme poslechli papír proti tomu, co je dané v zákoně, tedy v zákoně o jednacím řádu?

Mně to hlava nebere. Já nejsem právník, ale přece jenom kdyby takhle se postupovalo ve zdravotnictví, že vám nějaký někdo donesl oxeroxovaný papír bez razítka, dokonce tam píše Petr a dál nečitelně, a je to jakýsi papír... Cár papíru! To nemá fakt jako, a my podle toho rozhodneme. My ne, my jsme byli proti, ale vy jste rozhodli. Není to přece... Ti soudcové, jestli to jednou teď sledujou, tak si prosím vás... potom si to nějak... přeberte si to v té hlavě, až budete rozhodovat, jestli na základě takového papíru vůbec, jestli to není šaškárna tady.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí paní poslankyně Ožanová s faktickou poznámkou a připraví se pan poslanec Feranec.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedající, vážení tři členové vlády, děkuji. Už se počet zvýšil. Musím reagovat na pana ministra, který říkal prizmatem materie, která se projednává. Já s ním plně souhlasím. O tom, že je vysoká inflace, už se vědělo v minulém roce. A prizmatem materie, která se projednává, není důvod legislativního stavu nouze, protože návrh mohl být předložen dříve.

Také tam bylo řečeno o té přípravě. Pane ministře, vás můžu přímo oslovovat, to je výjimka, na rozdíl od kolegů poslanců, já jsem se musela připravovat už dříve, protože dřív než mi přišla pozvánka na schůzi, tak už jsem se z novin a televize dozvěděla, kdy ta schůze bude svolána. To znamená, mohli jste ji teoreticky svolat i dřív, protože už jste dlouhou dobu věděli dopředu, na který termíny svoláte, na který termín ji tedy, pardon, ne svoláte vy, ale svolá předsedkyně Sněmovny. Já už jsem si delší dobu dopředu začala měnit program, protože jsem si četla v tisku - hergot, my máme sněmovnu? Já jsem si říkala, že o tom nevím, ale pro jistotu jsem si změnila program na tento týden. Takže ano, teoreticky jsem měla možnost se připravit, protože média mě na rozdíl od mojí předsedkyně Sněmovny informovala dříve o tom, kdy se tato sněmovna bude konat. Takže souhlasím s vámi, prizmatem materie, která se projednává, jsme to mohli projednávat již dříve v řádném legislativním procesu. Děkuji vám, pane ministře.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Feranec, připraví se pan poslanec Brabec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Vážení členové vlády, dámy a pánové, já budu reagovat na vystoupení pana ministra pro legislativu. Pane ministře, jste ministr pro legislativu a je smutné, je skutečně smutné, že se z vás této chvilky stává ministr pro ohýbání legislativy. To je skutečně, jako skutečně fakt velmi smutné. O čem je celý tento příběh tohoto zákona? Přece víme, že koalice znectila, zneužila jednací řád, legislativní stav nouze, mimořádné okolnosti. Inflace je pro vás mimořádná okolnost, když už funguje rok. Něco mimořádného se stalo. Takže vy zneužíváte stav legislativní nouze, víte, že porušujete, nebo že porušením toho zákona, ten princip, že dopustíte retroaktivitu. A navíc ještě říkáte, a vyvoláváte v tomto smyslu nenávist ve společnosti, že tím, že důchodci dostanou přidáno podle zákona, že tím se působí hospodářská škoda. Za chvilku budete říkat, že nám důchodci ujídají ze společného koláče? Jako já se jenom ptám, kam, kam to spějeme?

A vrcholem toho všeho je, že jste tak zbabělí a schválíte omezení doby pro řečníky, abychom vám nemohli oponovat! (Hovoří velmi hlasitě.) Tak alespoň se postavte otevřeně v nějaké diskusi, ať můžeme o tom mluvit! Ale zbaběle zkrátíte řečnickou dobu. Víte, že porušujete zákon? Víte to dobře, právníci, to přece vědí. A ještě navíc jste zbabělí! (Předsedající: Čas.) Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP