(8.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času, pane poslanče. Nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Brabec a poté poprosím paní místopředsedkyni, aby mě vystřídala, hlásím se k faktické. Prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. No, vládní koalice se zjevně řídí heslem když do pekla, tak na pořádné kobyle, v tomto případě tedy na rychlé kobyle. A jestliže si není jistá tou materií, o které hovořil i pan ministr Šalomoun, tak zjevně došla k názoru, že pak už je jedno, jestli ohne i tu proceduru, protože pokud tedy se Ústavní soud rozhodne to shodit, tak samozřejmě vy nám tím jen a je nahráváte, ale zjevně už je vám to jedno.

Já si na rozdíl od pana ministra, na něj navazuji, nemyslím, že to je tak úplně jednoduchá materie, koneckonců, kdyby byla jednoduchá, tak bychom se tady o tom asi nebavili velmi věcně v řadě těch vystoupení, o tom, jaké jsou důvody a nejsou důvody vyhlášení legislativního stavu nouze a jestli skutečně ty důvody, které tam jsou jasně stanoveny, byly splněny. My si myslíme, že nebyly splněny, a myslím, že k tomu tady padla včera a dnes by padala celá řada zcela jasných argumentů, které lze těžko vtěsnat do dvakrát pěti minut. Takže znovu, já si myslím, že to ohýbáte. My máme jiný výklad § 99 odst. 7, určitě tady o tom kolegové, kolegyně budou mluvit, a já si myslím, že je ostudné to takhle válcovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. A dále s faktickou poznámkou je přihlášena paní místopředsedkyně Kovářová. Proto jsme se na malý okamžik vyměnili při řízení schůze. Paní místopředsedkyně, prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za slovo. Já jenom krátce bych vysvětlila původ tohoto papíru, a nejenom tedy - a autora - nejenom pro pana poslance Brázdila. V podstatě zde ve Sněmovně postupujeme podle toho, že máme jednací řád, který je jakousi malinkou knížečkou. K tomu je k dispozici komentář, o čemž svědčí... je to první komentář po sto letech. Není to obvyklé, ale zaplať pánbůh, že ho máme k dispozici. Tam také je možno nahlédnout a podívat se na právní, různé právní názory a zvyklosti. Poté, pokud jsme v koncích, tak - pane poslanče Brázdile, já se omlouvám, já jenom bych vám chtěla vysvětlit původ toho papíru v dobrém tedy, v dobrém. A v podstatě, když jsme trošku v koncích, tak se obracíme na legislativní odbor, jehož ředitelem je Petr Kymlička, který zde jako právník pracuje téměř 30 let, a ptáme se na jeho právní názor. O tom, jestli jak v komentáři nebo v podobě těchto názorů právních a stanovisek, pokud někdo chce znát skutečně, jak to je, rozhoduje o tom Ústavní soud. Takže toliko jenom krátce, abychom věděli, jakým způsobem se k nám takovéto dokumenty dostávají.

Já musím osobně říci, že jsem za ně vděčná, i když samozřejmě někdy skutečně člověk tu konečnou odpověď, nebo tu nejsprávnější odpověď nedostává, ale přece jenom jednací řád je nějaká právní materie, která vrtá hlavou mnoha právníkům, nejenom těm ústavním. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Brázdil. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Brázdil: Tak děkuji za vysvětlení. Vy jste vlastně teď přesně popsala, může to vykládat jenom soud, ne ten pan Petr. A ten pan Petr vytvořil papír. Já jenom bych chtěl poprosit, nemůžu žádat o nějakou přestávku, ale bylo by možné alespoň tento, podle kterého jsme rozhodovali, ho namnožit, někde ho, předat nám ho, protože myslím si, že ten papír je docela důležitý. On totiž ten pan Petr se v tom jenom domnívá. On se jenom domnívá, a my na základě jeho domněnek jsme hlasovali. To není žádná sranda, to vlastně takový papír já vytvořím taky, věřte mi. Jestli jsem, vy jste to neviděli, ten papír je, to je velmi jednoduché, to je na xeroxu, tam je ten podpis vlastně ne autentický, není to originální podpis. Takových papírů tady se vytvoří hodně. Čili já bych jenom chtěl, jestli je možné nějakým způsobem to teď okopírovat, aby se to založilo, aby následně potom... A vy jste to přesně řekla, paní místopředsedkyně, vy jste řekla, že vlastně to může vykládat jenom soud, ne ten pan Petr, který se domnívá. Já mám domněnek, víte, kdybych vám teď vykládal o svých domněnkách, tak se z toho toto. Ale přece ani ten pán nemůže reagovat na základě domněnek. (K pravé straně sálu:) Vy na mě ukazujete, že su švihlý. Víte, jak je to, ten pán, který se domnívá, my podle něho nějakým způsobem se chováme. To je fakt jako za hranou. Jestli takhle to chcete dál dělat, jestli takhle chcete prosazovat, svalovat legislativní nouzi, potom se chovat k lidem. Oni se nám budou smát, lidé se smějí, co to tam, podle čeho jednáte? Podle nějakého Petra? A proč ne podle Radka? A proč ne podle Franty? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Tak to byl pan poslanec Brázdil. Nyní s faktickou paní poslankyně Ožanová, připraví se pan poslanec Okleštěk. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, paní předsedající, děkuji i členům vlády, jejíž počty se výrazně zvýšily od doby, co jsem naposledy mluvila, vítám i pana premiéra. Já jsem si dělala poznámky, abych opravdu reagovala na své předřečníky.

Připomínám, že paní Pošarová mluvila o dodržování pravidel legislativního procesu a kolega Feranec to trefně zhodnotil: zbaběle porušují zákon.

Potom když jsem poslouchala paní místopředsedkyni Sněmovny Kovářovou o tom, když jsme byli školeni, já si myslím, že to udělala velmi jemně a slušně, nicméně je dobré si připomenout, že poslanci, a i kolega Brázdil, se mají oslovovat prostřednictvím předsedajícího. Takže poprosím příště představitele Sněmovny, aby i oni nás oslovovali prostřednictvím předsedajícího. Tam také zaznělo od paní Kovářové, prostřednictvím paní předsedající Kovářové, že rozhoduje Ústavní soud. Ano, já předpokládám, že bude rozhodovat.

Také se domnívám, že když chcete uvádět různá stanoviska legislativních právníků, možná by bylo dobré si přečíst ještě předtím tu judikaturu toho Ústavního soudu. A možná, že kdybyste si ji četli, tak zde dneska nejsme. Nebo jsme, ale neřešíme legislativní stav nouze. Jestli jste si všimli, většina našich příspěvků se skutečně týká legislativního stavu nouze, samozřejmě i té materie, kterou projednáváme, ale promiňte, za mě to zneužívání legislativního stavu nouze je prostě velkým problémem. To, že máte jiný názor, jak vyřešit důchody, ano, stane se, máme různé názory, budeme o tom diskutovat, ale zneužití legislativního stavu nouze je podle mě přes čáru! (Předsedající: Čas.) A omezení naší jednací doby ještě víc!

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Okleštěk, připraví se pan poslanec Juchelka s faktickými poznámkami. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, členové vlády - už se nám to tady pěkně zaplňuje. Já jsem velice smutný z toho, jakým způsobem přistupuje koalice k opozici. V limitaci vystoupení mám také velké štěstí, že vždycky se naproti mně na mě usmívá pan docent Svoboda, takže proto jsem velice rád, že mohu tady řečnit. Já vás zdravím, prostřednictvím paní předsedající, a chtěl bych říct, že kolega Feranec byl rozhořčen z vystoupení pana ministra Šalomouna. Já si myslím, že on plní svou úlohu, a plní velice dobře, protože je to právník, ohýbá paragrafy, tak jak je to potřeba. Ten paragraf má tu symboliku takovou, aby se s ní dalo pracovat.

Ale co mě mrzí a uráží, že tady pobíhá mlsný pes pan ministr Síkela a vykřikuje na řečnící. To se mi vůbec nelíbí, a vyzývám vás, pane ministře, abyste to nedělal. Protože když tady byli moji předchůdci, tak vy jste tady jenom křičel na ně a pobíhal. Prosím, nedělejte to, není to důstojné ani tohoto institutu, ani vás zatím. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP